_zoka je napisao:
Rizikujući da me neko opet kaže da se manem istorijskih tema ja pitam:
Kako da su Srbija i Crna Gora bile natanje partizansko uporište ako je među partizanima bilo najviše Srba?
Kako ulaska partizana u Srbiju?Koliko se ja sjećam prvi ustanak protiv Njemaca desio se baš u Srbiji.Prva slobodna teritorija u Evropi je bila Užička republika.
Ako su partizani vršili masovne likvidacije Srba,kako su moga pradjeda na kućnom pragu zaklali četnici,pred ženom i djecom?Jer je moja baba bila u partizanima.
Pošto mi je dio porodice iz Srbije,od njih sam čuo da je mnogo majki bilo zavijeno u crno od strane četnika.A nisu bile Hrvatice i Muslimanke.
Nije ni Tito bio cvjećka ali je daleko najbolji političar koji je bio na čelu ijedne države u ovom regionu.A broj žrtava ............Staljin 40 000 000 Rusa,Mao Ce Tung 70 000 000 Kineza.
Citiraj:
Kako da su Srbija i Crna Gora bile natanje partizansko uporište ako je među partizanima bilo najviše Srba?
Да, али колега драги Срби су живели (и живе) у Босни, Херцеговини, Хрватској итд.
Највеће упориште Партизана је била управо Босна и Херцеговина, где су Срби масовно приступали партизанском покрету, не из разлога што су били комунисти већ из простог разлога што су желели да се супроставе непријатељу, да се сачувају усташког ножа а и партизански покрет је на том подручју имао јако добро организацију.
У Србији је партизански покрет био изузетно слаб (изузев у Војводини)све до доласка "Црвене армије". Привремена акције попут "Ужичке републике" су били само ситни знаци живота. На крају крајева та "Ужичка република" је била невиђена лудорија партизана јер су они на крају нестали онако ако су и дошли а настрадао је тамошњи живаљ у немачкој одмазди. Највећи део Србије од Београда па према југу када су у питању брдско-планинске и сеоске тероторије (градове су свакако држали немци) су били у рукама ЈВуО. Такође партизанске диверзије су у Србији биле слабе пре свега захваљујући јако добром раду тадашње полиције при гестаопу у окупираној Србији а под командом већ помињаног Драгого Јовановића. Примера ради Партизани су од 1941. до 1944. у Београду извршили свега 20-так диверзија од којих је највећа била паљење немачких гаража. Разлози за то су слаба снага комуниста у Србији, слабо развијена обаештајна мрежа (у односу нпр. на Босну) као и чињеница да су су својим редовима имали доста доушника који су уствари радили за Драгог Јовановића (који је још пре рата био познат по таквим принципима рада, којима је нпр. спречио усташки атентат на краља Александра у Загребу) што је даље резултирало спречавањем и разбијањем диверзантских акција. Рецимо и то да је опет исти Драги Јовановић потписао по његовим тврдњама око 600 смртних пресуда комунистима,што само показује колико је био ефикасан у свом послу (иначе гестапов човек још од 1936. године, мајка му била Немица). Такође акције немачких јединица на терену су такође допринеле да партизанске снаге углавном пређу у Босну и да се крећу негде на граници око Дрине. Ипак може се рећи да је најглавнији фактор у свему томе био српски живаљ који је традиоционално био монархистички настројен и самим тим у народу комунисти ниси имали упориште (чак и доста година после рата у нпр. Шумадији).
Што се ЦГ тиче, она је била под италијанском окупацијом, што је дало доста простора за маневрисање у ширење и партизанима и четницима. Убрзо су и једни и други знатно ојачали и практично приморали Италијане да се повуку стриктно у градове док су они контролисали све путеве, села и сл. (овде су почеле прве сарадње цг четника и партизана са италијанским јединицама). У међусобној борби четници су надјачали партизане (разлог опет треба тражити у чињеници да су четници имали веће упориште у народу поготово након партизанских тзв. "лијевих скретања") који су се повукли према Херцеговини али с обзиром на стање на терену и општу немож Италијана, Немци својом акцијом на територији ЦГ разбили и четнике и преостале партизанске јединице (том приликом заробљен Павле Ђуришић).
Citiraj:
Ako su partizani vršili masovne likvidacije Srba,kako su moga pradjeda na kućnom pragu zaklali četnici,pred ženom i djecom?Jer je moja baba bila u partizanima.
Свакако да је тога било и са једне и са друге стране. Као што ти кажеш да су четници убили твог деда, тако постоји сијасет људи који може да каже да су партизани убили неког члана његове породице. Али након уласка партизана у Србији 1944. године дошло је до масовних ликвидација (слично као у ЦГ пре тога), само у Београду је убијено неколико хиљада "неподобних грађана и класних непријатеља".
Citiraj:
Pošto mi je dio porodice iz Srbije,od njih sam čuo da je mnogo majki bilo zavijeno u crno od strane četnika.A nisu bile Hrvatice i Muslimanke.
Опет као што сам написао, наравно да се дешавало ( и то не само у Србији већ свугде где су живели Срби). Не заборавимо да се радило о једном идеолошком рату (који многим учесницима наравно није био јасан) а у сваком рату се дешавау грозне ствари (мислим имали смо прилику скоро то и да доживимо).
Citiraj:
Nije ni Tito bio cvjećka ali je daleko najbolji političar koji je bio na čelu ijedne države u ovom regionu.A broj žrtava ............Staljin 40 000 000 Rusa,Mao Ce Tung 70 000 000 Kineza.
Тито је био непријатељ српског народа у то немој ни да сумњаш. А што се Стаљина и Маоа тиче, зар хоћеш да кажеш да су они били добро политичари? Неко ко је лично послао у смрт милионе својих земљака јер му се нису укалапали у визију може само да стане у исти кош са Хитлером.
Citiraj:
Još samo jedno pitanje.Koliko je Srba pomrlo u povlačenju preko Albanije?Zašto neko o tome ne priča?
Причано је овде и томе једном приликом али је нажалост модератор дозволио да се та српска голгота и страдање овде исмева и обележи као бежање. Иначе тренутно у фељтону Вечерњих новости се пише о Солунском фронту, па прочитајте.