banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 17:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 120 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Jan 2009, 23:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
kad smo već kod DAI, istakao sam samo jednu rečenicu iz poglavlja o dalmaciji, a na osnovu koje se sa hrvatima na forumu.hr ubjeđujem 3 mjeseca, sa mojih 500 postova i 2500 ukupno postova (dat gore link)

Човече, бавиш ли се ти чим другим у животу, осим прегањања по форумима :mad:

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2009, 01:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
Tuzlak, je l' ti misliš da sam ja od juče?

Ako si samo docrtao linije kretanja i ucrtao granice ne znači da je to tako i bilo.

Sad pažljivo pročitaj ono što sam napisao.

Prva stvar, Euroatlas nije istorijski izvor, nego internet sajt. Nije tačno da su "sva bijela područija na karti slavenska plemena". Pogledaj ostale mape. Bijelo na mapi Euroatlasa znači jednostavno "ne zna se" - ne zna se ko je tu živio i da li je iko tu živio. Oni gore "Sclaveni" koje ti obilježavaš plavim linijama da prodiru do rijeke Bosne su u stvari Karantanci, koji se nalaze tu gdje im je ime stavljeno. To bijelo između vizantijske Dalmacije i Avarskog kaganata je prazan prostor.

Druga, u DAI jasno se vidi da su Neretljani, Zahumljani, Travunjani, kao i Raška-Bosna - to se decidno kaže - Srbi, tj. "potiču od nekrištenih Srba", a valjda je jasno da su odvojena poglavlja zato što se radi o odvojenim državnim jedinicama. Čak i da to nije tačno, ne treba izvrtati i tvrditi da u DAI piše ono što ne piše.

Treća stvar, nije tačno da "svi izvori" navode kako je Iraklije "pozvao Srbe i Hrvate". (Trebao bi da naučiš razliku između izvora i literature.) Objasniću u čemu je stvar: to se tvrdi u DAI. Zašto? Da bi Porfirogenit reprodukovao istorijsku tezu romejske vrhovne vlasti nad svim narodima, pa isto tako i nad Srbima i Hrvatima. Zato se mora reći kako su ovi tu "pozvani", da ne ispadne da su "oteli" ta područija. Ti miješaš priču iz DAI sa određenim rekonstrukcijama iz literature, i ubacuješ svoje tvrdnje tamo gdje nađeš sebi malo prostora. Ali to tako ne ide.

Četvrta stvar; ponavljam, nema stalnog slavenskog naseljavanja na Balkan "od 500" godine. Tek u VII vijeku. Izvoli, ovdje je mapa Balkana "cca 500" - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... gins_A.png. Vizantijska vlast ostaje na Balkanu do Dunava i Save sve do VII vijeka. Dok se u Podunavlju (Dunav kao granica), krajem VI i početkom VII vijeka, još vodio rat između Romeja sa jedne strane i Avara i Slovena sa druge strane, u tvojoj glavi su "bezimena slavenska plemena" već na moru. Dakle, prouči malo prave knjige. Jesi li čuo za pobunu u vizantijskoj vojsci 602. poslije koje na vlast u Carigradu dolazi zloglasni Foka (Focas)? Je l' znaš gdje je došlo do te pobune?

Peta stvar, nisam kontradiktoran: ne moram biti 100% precizan. Kada kažem do Drine i Neretve govorim o pravoslavlju i vizantijskoj dogmi i obredu. Do dolaska Turaka, tamo gdje nije bilo tog identiteta, srpski identitet je zamijenjen geografskim - kao u Bosni. Ali etnička osnova je po svemu sudeći r. Cetina i r. Bosna. Možda je osnova za ovu tvrdnju i nedovoljno stabilna, ali u poređenju sa tvojom tvrdnjom o "slavenskim plemenima" na Balkanu u VI vijeku (što je nemoguće), izuzetno je solidna.

Šesta stvar, Konstantin Porfirogenit nije "hroničar" koji "nikada nije kročio na Balkan". DAI nije hronika nego traktat, a Porfirogenit je car koji je živio u Carigradu, koji je, dozvoli, na našem poluostrvu. Informacije je vjerovatno dobijao iz teme Dalmacija (tema je vojno-upravna jedinica), koja je ubuhvatala današnje hrvatske otoke i nekoliko priobalnih gradova, kao Split i Trogir. Dakle, bili su dovoljno blizu da bi znali šta se dešava u zaleđu.

Možda sam nešto propustio ali ovo se svakako dotiče svih tvojih glavnih argumenata.

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2009, 12:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 17:54
DJ-TC je napisao:

Ako si samo docrtao linije kretanja i ucrtao granice ne znači da je to tako i bilo.
.

sve što je docrtano jasno se razlikuje od originala, ako ti smeta zanemari
ali i kao original (možeš pogledati preko datog linka) jasno razlikuje boje
i 100% se BIJELA BOJA odnosi na SCLAVENE pogledaj još jednom pažljivo
DJ-TC je napisao:
Prva stvar, Euroatlas nije istorijski izvor, nego internet sajt. Nije tačno da su "sva bijela područija na karti slavenska plemena". Pogledaj ostale mape. Bijelo na mapi Euroatlasa znači jednostavno "ne zna se" - ne zna se ko je tu živio i da li je iko tu živio. Oni gore "Sclaveni" koje ti obilježavaš plavim linijama da prodiru do rijeke Bosne su u stvari Karantanci, koji se nalaze tu gdje im je ime stavljeno. To bijelo između vizantijske Dalmacije i Avarskog kaganata je prazan prostor.
.

još jednom sve dobro pogledaj
da li piše na karti od 600ad SAMO SCLAVENI i BIJELI JE prostor koji naseljavaju između avara (smeđe obojeno) i bizantije (roza obojeno)
SVE JE JASNO I i nedvosmisleno
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _0600.html
Slika
tek na karti od 700 ad se upisuju karenatenci zajedno sa ostalim POZNATIM plemenima, dakle nemoj miješaj godine i teze, na prvoj karti su svi jednostavno označeni kao SCLAVENI a tek na drugoj su nazivi POZNATIH plemena, i bezbroj drugih NEPOZNATIH tačnije onih koje istorija nije zapamtila
DJ-TC je napisao:
Druga, u DAI jasno se vidi da su Neretljani, Zahumljani, Travunjani, kao i Raška-Bosna - to se decidno kaže - Srbi, tj. "potiču od nekrištenih Srba", a valjda je jasno da su odvojena poglavlja zato što se radi o odvojenim državnim jedinicama. Čak i da to nije tačno, ne treba izvrtati i tvrditi da u DAI piše ono što ne piše.
.

navedi te citate DAI gdje se za neretljane i travuljane kaže da su srbi
i još veoma bitno, ne spominješ mi nikako dubrovčane, a koje ja uvjek volim naglasiti, da su nastali kao i bošnjani od SLAVENSKIH PLEMENA i dobili ime po teritoriji koju su naselili
DJ-TC je napisao:
Treća stvar, nije tačno da "svi izvori" navode kako je Iraklije "pozvao Srbe i Hrvate". (Trebao bi da naučiš razliku između izvora i literature.) Objasniću u čemu je stvar: to se tvrdi u DAI. Zašto? Da bi Porfirogenit reprodukovao istorijsku tezu romejske vrhovne vlasti nad svim narodima, pa isto tako i nad Srbima i Hrvatima. Zato se mora reći kako su ovi tu "pozvani", da ne ispadne da su "oteli" ta područija. Ti miješaš priču iz DAI sa određenim rekonstrukcijama iz literature, i ubacuješ svoje tvrdnje tamo gdje nađeš sebi malo prostora. Ali to tako ne ide.
.

opet si se uhvatio za nebitnu stvar, da li ih je pozvao ili nije Iraklije
bitno je kao što sam ti dao link na srpsku wiki da nisu naselili rašku prije 632.godine

DJ-TC je napisao:
Četvrta stvar; ponavljam, nema stalnog slavenskog naseljavanja na Balkan "od 500" godine. Tek u VII vijeku. Izvoli, ovdje je mapa Balkana "cca 500" - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... gins_A.png. Vizantijska vlast ostaje na Balkanu do Dunava i Save sve do VII vijeka. Dok se u Podunavlju (Dunav kao granica), krajem VI i početkom VII vijeka, još vodio rat između Romeja sa jedne strane i Avara i Slovena sa druge strane, u tvojoj glavi su "bezimena slavenska plemena" već na moru. Dakle, prouči malo prave knjige. Jesi li čuo za pobunu u vizantijskoj vojsci 602. poslije koje na vlast u Carigradu dolazi zloglasni Foka (Focas)? Je l' znaš gdje je došlo do te pobune?
.

ovdje si sve totalno pomiješao, godine, razdoblja, tok događaja,
a ja te po ko zna koji put upućujem da pročitaš moju istoriju balkana
dao si link za kartu od oko 560, kada su u panoniji gepidi i langobardi, a do njihova dolaska je panonija bila prazna od odlaska ostrogota 488.g. i za svo to vrijeme se naselilo milon slavena, plus poslije odlaska langobarda 568. dolazi još milion slavena koji prelazi u bosnu preko save i dolaze i naseljavaju se sve do mora (dakle budući dubrovčani, neretljani, zahumljani...)
ovo je 100 % bar od 568.godine, dakle 50 godina prije dolaska srpskog plemena
DJ-TC je napisao:
Peta stvar, nisam kontradiktoran: ne moram biti 100% precizan. Kada kažem do Drine i Neretve govorim o pravoslavlju i vizantijskoj dogmi i obredu. Do dolaska Turaka, tamo gdje nije bilo tog identiteta, srpski identitet je zamijenjen geografskim - kao u Bosni. Ali etnička osnova je po svemu sudeći r. Cetina i r. Bosna. Možda je osnova za ovu tvrdnju i nedovoljno stabilna, ali u poređenju sa tvojom tvrdnjom o "slavenskim plemenima" na Balkanu u VI vijeku (što je nemoguće), izuzetno je solidna.
.

ma daj molim te
vjerovatnija tvoja teza da su negdje makli srbi i hrvati iz raške i dalmacije, ma bježi bolan
nego moja teza da su ČITAV BALKAN 50 GODINA prije njih naselila slavenska plemena, a dolaskom na balkan srbi naseljavaju samo rašku, karta ti govori gdje je srpsko pleme, ni blizu bosne
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _0700.html
Slika

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2009, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
žaoka je napisao:
...dobro, dosli srbi i hrvati...kad ce bosanci...

Па док нађу излаз из пирамиде. Јбг зајебана игра, лавиринти ово-оно :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2009, 14:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

DJ-TC je napisao:
Vizantijska vlast ostaje na Balkanu do Dunava i Save sve do VII vijeka. Dok se u Podunavlju (Dunav kao granica), krajem VI i početkom VII vijeka, još vodio rat između Romeja sa jedne strane i Avara i Slovena sa druge strane, u tvojoj glavi su "bezimena slavenska plemena" već na moru. Dakle, prouči malo prave knjige. Jesi li čuo za pobunu u vizantijskoj vojsci 602. poslije koje na vlast u Carigradu dolazi zloglasni Foka (Focas)? Je l' znaš gdje je došlo do te pobune?

što ne čitaš pažljivo sve moje postove, bolan
već ti odgovorio na ovo pitanje
NE RAZLIKUJEŠ dvije vrste slavena, one podunavske koji od 600te masovno prelaze granicu i dolaze čak do istre, i tačno je da tek 600te razbijaju tu granicu sa bizantom
i DRUGA PANONSKA GRUPA slavena koja je prisutna u panoniji od 488.kad ostaje slobodna poslije odlaska ostrogota, čitaj moj dio iz "istorija balkana"
ISTORIJA BALKANA 489-567

Slika
489-525 dakle, po odlasku Ostrogota na Apeninsko poluostrvo, Panonija je ostala prazna, što koriste Slaveni i sa sjevera se počinju doseljavati u Panoniju, Slavoniju, i prelazeći po prvi put i Savu, DOLAZE I U BOSNU, tako da već 518.Bizantski kroničari bilježe prve prelaze Slavena u Bosnu

Slika
526-567. u ovom periodu u Panoniju dolaze i Langobardi, germansko pleme. Došavši u Panoniju zatekli su razne narode – Gepide, neevropske narode i Slavene. Čitav ovaj period ratuju sa Gepidima.
U Posavini su se nalazila germanska plemena Gepidi i Langobardi, a poznato je da su sredinom VI vijeka panonski Slaveni prodrli pod vođstvom Langobarda Ildiga u oblast Venecije. Pošto su se Langobardi nalazili između Save i Drave, Slaveni su u VI vijeku živjeli u njihovom zaleđu, sjeverno od Drave, zatim u Bačkoj, u Banatu i dalje na sjever i niz bizantijsku granicu do ušća Dunava

pa i LJPD spominje slavene u zagorju za vrijeme Totile (545-552)(ne čitaš pažljivo moje postove ili ne pamtiš šta pišem) i ti panonski slaveni vremenom prelaze savu i dolaze u bosnu(bizantijski kroničari zabilježili 518.g.prve prelaze slavena preko save u Bosnu) a zatim se i naseljavaju, u Bosni i sve SVE DO MORA 8kao etnička osnova bubrovčana, neretljana, zahumljana i bošnjana)
pazi ovaj dio LJPD
Citiraj:
IV
Njega je naslijedio u kraljevanju njegov sin Selimir, koji je premda paganin i iz istog roda, sa svima je bio u miru i voljeo je sve hrišćane, i najmanje ih je proganjao. Sklopio je s njima ugovor i plaćali su mu danak. U njegovo doba zemlja se smirila i ispunila mnoštvom Slovena. I rodio je sina koga je nazvao Bladin. Umro je dvadesetprve godine svoje vladavine

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2009, 14:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Tuzlak, ako može samo bez "ma bježi bolan", "niđe veze", velikih slova u cijem riječima i sl. Možda je ovo za tebe kafanska tema, ali za mene je profesionalna.

Citiraj:
i 100% se BIJELA BOJA odnosi na SCLAVENE pogledaj još jednom pažljivo

Ne. Bijela boja se odnosi na politički neogranizovan prostor, a na bijelom prostoru se onda zabilježe imena skupina koje su se tu našle. Primjer: http://www.euratlas.com/travel_time/eur ... _0200.html. Karta je za 200. godinu. Rozo je Rimsko carstvo, bijelo je politički neogranizovan prostor sa raznim plemenima, koja svakako nisu slavenska: Svevi, Fini, Pikti, Alemani, itd.

Citiraj:
da li piše na karti od 600ad SAMO SCLAVENI i BIJELI JE prostor koji naseljavaju između avara (smeđe obojeno) i bizantije (roza obojeno)

Ne piše. Vidi se na ostalim kartama Euratlasa da je u pitanju ovo što sam ja rekao. Primejr: http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _0200.html. Ako bijelo jesu Slaveni, onda su oni živjeli i u Irskoj, i u Sjevernoj Africi, i u Arabiji. Pa je vjerovatno onda i Muhamed Slaven. Ali nije tako. Ti si taj koji bi trebao malo bolje obratiti pažnju.

Citiraj:
navedi te citate DAI gdje se za neretljane i travuljane kaže da su srbi

Zanemari pominjanje Iraklija, što je 200 godina prije; uzmi u obzir ono što se opisuje kao "sad".

"Oni koji sada tamo žive u Zahumlju, Srbi su iz vremena onog arhonta koji je tražio zaštitu od cara Iraklija." (pogl. 33)
"Zemlja Travunjana i Konavljana je jedna. Stanovnici su potomci nekrštenih Srba, iz vremena onog arhonta(kneza) koji se odselio iz nekrštene Srbije i zatražio zaštitu cara Iraklija, sve do vremena Vlastimira, srpskog arhonta." (34)
"Zemlju u kojoj sada stanuju Pagani ranije su takođe posedovali Romani koje je car Dioklecijan preselio iz Rima i naselio u Dalmaciji. Isti Pagani vode poreklo od nekrštenih Srba iz onog vremena u kojem je njihov poglavar zatražio zaštitu cara Iraklija." (36)

Tu je i Duklja, samo bez konkretnog pomena Srba, ali se poredi sa ostalim.

"Zemlju Duklju ranije su posedovali Rimljani koje je car Dioklecijan preselio iz Rima, kao što je rečeno u priči o Hrvatima i bila je pod upravom cara Romeja. Ali i ovu zemlju su Avari podjarmili i opustošili pa je ponovno naseljena u vreme cara Iraklija, baš kao što su bile i Hrvatska i Srbija i zemlja Zahumlje i Travunija i zemlja Konavlje." (35)

Citiraj:
i još veoma bitno, ne spominješ mi nikako dubrovčane, a koje ja uvjek volim naglasiti, da su nastali kao i bošnjani od SLAVENSKIH PLEMENA i dobili ime po teritoriji koju su naselili

Nemaš ni jedan dokaz da su "Bošnjani" nastali od "bezimenih", isto kao što to ne mora da znači za Dubrovčane. Dubrovčani su izgradili svoj grad između travunjanske i zahumske obale. To su Slaveni koji su tu živjeli, vjerovatno Travunjani i Zahumljani, a ako se uzme informacija iz DAI kao tačna, to može značiti da su oni Srbi. Isto kao što su Hrvati oni Slaveni koji su se počeli naseljavati na otoke i među zidine priobalnih gradova.

To je jedna stvar. Druga stvar, jasno je zašto DAI ne govori o Dubrovčanima: zato što je Dubrovnik u vremenu kada je DAI pisana formalno pod vlašću Vizantije.

Citiraj:
bitno je kao što sam ti dao link na srpsku wiki da nisu naselili rašku prije 632.godine

Tuzlak, ti si to tvrdio kao bitno. Jer je ta godina navodno bitna. Čak i da je Iraklije pozvao Srbe i Hrvate da se nasele, to opet ne dokazuje da su proto "Bošnjani" nešto odvojeno.

Citiraj:
ovdje si sve totalno pomiješao, godine, razdoblja, tok događaja,
a ja te po ko zna koji put upućujem da pročitaš moju istoriju balkana

Tuzlak, ja sam već pročitao gomilu knjiga, tako da me ne trebaš upućivati na to. Ali jesam, pročitao sam to, i nije tačno.

Citiraj:
dao si link za kartu od oko 560, kada su u panoniji gepidi i langobardi, a do njihova dolaska je panonija bila prazna od odlaska ostrogota 488.g. i za svo to vrijeme se naselilo milon slavena, plus poslije odlaska langobarda 568. dolazi još milion slavena koji prelazi u bosnu preko save i dolaze i naseljavaju se sve do mora (dakle budući dubrovčani, neretljani, zahumljani...) ovo je 100 % bar od 568.godine, dakle 50 godina prije dolaska srpskog plemena

Ne Tuzlak, ne, griješiš. Ti to gledaš na osnovu karata koje si pogrešno protumačio (već smo pokazali kako jesi). Ali to nije tačno.

Sve što sam napisao u prethodnom postu je tačno. Hajde sad pročitaj ponovo ovaj dio:

"Vizantijska vlast ostaje na Balkanu do Dunava i Save sve do VII vijeka. Dok se u Podunavlju (Dunav kao granica), krajem VI i početkom VII vijeka, još vodio rat između Romeja sa jedne strane i Avara i Slovena sa druge strane, u tvojoj glavi su "bezimena slavenska plemena" već na moru. Dakle, prouči malo prave knjige. Jesi li čuo za pobunu u vizantijskoj vojsci 602. poslije koje na vlast u Carigradu dolazi zloglasni Foka (Focas)? Je l' znaš gdje je došlo do te pobune?"

To je opšte poznato. To mogu i da potkrijepim. Hoćeš li probati da odgovoriš?

Citiraj:
vjerovatnija tvoja teza da su negdje makli srbi i hrvati iz raške i dalmacije, ma bježi bolan
nego moja teza da su ČITAV BALKAN 50 GODINA prije njih naselila slavenska plemena, a dolaskom na balkan srbi naseljavaju samo rašku, karta ti govori gdje je srpsko pleme, ni blizu bosne

Tuzlak, je si li ti dobro? Upravo sam objasnio kako je to nemoguće. Kako je nemoguće da se bilo ko uspio naseliti na balkansko poluostrvo sve do završetka vizantijsko-avarskog rata u Podunavlju. Je l' tebi jasno da ti raspolažeš sa jednom mapom koju si pogrešno pročitao, a ja istorijskim činjenicama koju mogu da podkrijepim akademskim materijalom?

Je l' ti jasno da je vizantijska granica do pobune 602. na Dunavu i u Posavini? Je l' ti jasno da je do tada postojao Limes koji je izgađen za vrijeme Justinijana?

O Mavrakijevom ratu na Dunavu: http://en.wikipedia.org/wiki/Maurice%E2 ... _campaigns.

Citiraj:
što ne čitaš pažljivo sve moje postove, bolan
već ti odgovorio na ovo pitanje

Čitam, i nisu tačni.

Što ti ne čitaš moje? Ja sam istoričar. Šta si ti?

Citiraj:
i DRUGA PANONSKA GRUPA slavena koja je prisutna u panoniji od 488.kad ostaje slobodna poslije odlaska ostrogota, pa i LJPD spominje slavene u zagorju za vrijeme Totile (545-552)(ne čitaš pažljivo moje postove ili ne pamtiš šta pišem) i ti panonski slaveni vremenom prelaze savu i dolaze u bosnu(bizantijski kroničari zabilježili 518.g.prve prelaze slavena preko save u Bosnu) a zatim se i naseljavaju, u Bosni i sve SVE DO MORA 8kao etnička osnova bubrovčana, neretljana, zahumljana i bošnjana) pazi ovaj dio LJPD

Kao prvo, ti si negdje čuo da su vizantijski hroničari (koji? da se profesionalno baviš istorijom znao bi da ih nema puno i znao bi koji i gdje to tvrdi) zabilježili "prelazak Slavena". U stvari bilježe pljačkaške pohode. Pored toga, uopšte ne govore o "Bosni" u VI vijeku. To je glupost.

Drugo, "Ljetopis popa Dukljanina" ne može biti izvor za VI vijek. Sve i jedan ozbiljan istoričar to zna i shvata zašto.

Savremeni izvori u Slavenima u VI vijeku su Prokopijev De Bellis, pseudo-Mavrakijev Strategikon i Jordanus, koji, sredinom VI vijeka, Slavene vidi u "njihovim domovima na Dunavu, nedaleko od sjeverne obale". Još jedan dokaz.

Ne postoje arheološka nalazišta vezana za Slavene sa ove strane Dunava i Save sve dok se ne uđe u VII vijek. Još jedan dokaz.

Na docrtanoj mapi gdje se nalaze Gepidi i Langobardi, neko (ti?) je precrtao Avare i tu stavio "podunavske Slavene". Ali Gepide u stvari ruše upravo Avari koji zauzimaju čitavo područije i potčinjavaju sve Slavene na područiju koje su zauzeli sebi. Dokazano, opšte poznato. (Langobardi 568. odlaze u sjevernu Italiju, koju osvajaju - po njima nastaje "Lombardija".)

Tu je i mapa: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... alkans.jpg (568.), http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... e_avar.png (arheološka nalazišta, od 680; vide se dva avarska na Savi).

Nema samostalnog "masovnog" (milionskog) naseljavanja Slavena na vizantijsku teritoriju dok su Avari u snazi. Ima dosta pljačkaških pohoda, privremenog zaposjedanja teritorija, prezimljavanja, itd. Najveći je svakako napad na Solun 586. Ali "masovnog naseljavanja", nema.

Sama činjenica da upotrebljavaš riječ "milion" govori mi kako se ne razumiješ dobro u istoriju srednjeg i ranog srednjeg vijeka uopšte. U X vijeku Zapadna Franačka je imala jedva 2,5 miliona stanovnika. A ti govoriš o "milion panonskih Slovena" u VI vijeku. To je besmisleno.

Je l' ti sad jasno?

— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2009, 16:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

DJ-TC je napisao:
Ne. Bijela boja se odnosi na politički neogranizovan prostor, a na bijelom prostoru se onda zabilježe imena skupina koje su se tu našle. Primjer: http://www.euratlas.com/travel_time/eur ... _0200.html. Karta je za 200. godinu. Rozo je Rimsko carstvo, bijelo je politički neogranizovan prostor sa raznim plemenima, koja svakako nisu slavenska: Svevi, Fini, Pikti, Alemani, itd.

ne shvataš suštinu, ko govori o politički organizovanom prostoru, NIKO, nije na tom euopšte poenta, nego na POSTOJANJU slavenskih plemana, i sam kažeš " bijelo je politički neogranizovan prostor sa raznim plemenima". I poenta je na tim raznim plemenima. nemoj mi pokazivat kartu iz 200te godine i nabrajat tadašnja plemena, lijepo ti je data karta iz 600te i 700te godine, i prostor balkana, i imaju samo 600te sclaveni na bijeloj podlozi, a zatim 700te isto na bijeloj podlozi nazivi slavenskih plemena koje je istorija zapamtila
i u čemu je problem ?
DJ-TC je napisao:
Ne piše. Vidi se na ostalim kartama Euratlasa da je u pitanju ovo što sam ja rekao. Primejr: http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _0200.html. Ako bijelo jesu Slaveni, onda su oni živjeli i u Irskoj, i u Sjevernoj Africi, i u Arabiji. Pa je vjerovatno onda i Muhamed Slaven. Ali nije tako. Ti si taj koji bi trebao malo bolje obratiti pažnju.

pusti karte iz 200te, govorim konkretno o prostoru balakan, koji sam prikazao na mojim kartama i o 600toj i 700toj godini,
BIJELA BOJA JE SAMO ZA SLAVENE, bez dvojbe i nedvosmisleno, i nemoj izokretat stvari
DJ-TC je napisao:
"Oni koji sada tamo žive u Zahumlju, Srbi su iz vremena onog arhonta koji je tražio zaštitu od cara Iraklija." (pogl. 33)
"Zemlja Travunjana i Konavljana je jedna. Stanovnici su potomci nekrštenih Srba, iz vremena onog arhonta(kneza) koji se odselio iz nekrštene Srbije i zatražio zaštitu cara Iraklija, sve do vremena Vlastimira, srpskog arhonta." (34)
"Zemlju u kojoj sada stanuju Pagani ranije su takođe posedovali Romani koje je car Dioklecijan preselio iz Rima i naselio u Dalmaciji. Isti Pagani vode poreklo od nekrštenih Srba iz onog vremena u kojem je njihov poglavar zatražio zaštitu cara Iraklija." (36)

zar ti stvarno misliš da je bizantski bilmez 950te mogao znati šta se i kako dešavalo 300-400 godina prije njega
on je to sve zaključivao iz njegovog sadašnjeg stanja, kada časlavova srbija jeste bila TADA najjača država na tim prostorima, i zato je olako i zaključivao da su svi pod njegovom vlašću i poticali od srba, šta je on mogao znati tada o etničkoj pripadnosti stanovništva po pojedinim regijama, odnosno da je srpsko pleme naselilo samo područje raške prije 300 godina od njegovog sadašnjeg vremena
iz današnjeg ugla to današnji istoričari dobro zanju i tačno smješataju srpsko pleme tamo gdje mu je i mjesto, PONOVO TI PONAVLJAM pogledaj kartu iz 700te i vidi da je zasebno srpsko pleme u području raške, odvojeno kilometrima od OSTALIH-neretljana, travuljana, tu kako vidiš nisu ucrtani ni zahumljani, i da li to znači da nisu postojali???? tako i bošnjani nisu tad ucrtani, jer niko od kroničara nije smio prići divlljinama bosne da nešto pribilježi, kao što vidiš svi ovi registrovani se nalaze uz more, na pristupačnim mjestima i prometnim pravcima
DJ-TC je napisao:
Nemaš ni jedan dokaz da su "Bošnjani" nastali od "bezimenih", isto kao što to ne mora da znači za Dubrovčane. Dubrovčani su izgradili svoj grad između Travunjanske i Zahumske obale. To su Slaveni koji su tu živjeli, vjerovatno Travunjani i Zahumljani, a ako se uzme informacija iz DAI kao tačna, to može značiti da su oni Srbi. Isto kao što su Hrvati oni Slaveni koji su se počeli naseljavati na otoke i među zidine priobalnih gradova.To je jedna stvar. Druga stvar, jasno je zašto DAI ne govori o Dubrovčanima: zato što je Dubrovnik u vremenu kada je DAI pisana formalno pod vlašću Vizantije

pitam te jednostavno i logično pitanje: ako su idubrovčani slaveni, a jesu, a sve oko njih-po tebi srpsko pleme (ne znam zašto ih onda nazivaju zahumljani, neretljani, dukljani-zašto nije jednostavno srpsko pleme-i na ovo mi odgovori, zbog čega ih posebno nazivaju) kako su ti dubrovčani-slaveni došli do tog IZOLOVANOG OSTRVA okruženog srbima??? da nisu preko mora.....sve jasno govori da su došli sa sjevera preko save, ili sa istoka poslije provale granice na dunavu, baš kao i svi ostali, koji nisu srpsko pleme, a koje dolazi najmanje 50 godina poslije svih njih, NEMA O TOME POJMA BIZANTSKI MAMLAZ

DJ-TC je napisao:
Citiraj:

Tuzlak, ti si to tvrdio kao bitno. Jer je ta godina navodno bitna. Ali u Vikipediji nije objašnjeno zašto je ta godina uzeta.

BITNA I JESTE, da ti pokaže da su ostali slaveni znači naselili balkan najmanje 50 godina prije dolaska srpskog plemena, samo u rašku
DJ-TC je napisao:
Sve što sam napisao u prethodnom postu je tačno. Hajde sad pročitaj ponovo ovaj dio:
"Vizantijska vlast ostaje na Balkanu do Dunava i Save sve do VII vijeka. Dok se u Podunavlju (Dunav kao granica), krajem VI i početkom VII vijeka, još vodio rat između Romeja sa jedne strane i Avara i Slovena sa druge strane, u tvojoj glavi su "bezimena slavenska plemena" već na moru. Dakle, prouči malo prave knjige. Jesi li čuo za pobunu u vizantijskoj vojsci 602. poslije koje na vlast u Carigradu dolazi zloglasni Foka (Focas)? Je l' znaš gdje je došlo do te pobune?"
To je opšte poznato. To mogu i da potkrijepim. Hoćeš li probati da odgovoriš?

ne zanm šta hočeš sa ovim da kažeš
kako vidiš baš u vrijem Foke(602-610) pukla je i ta granica na dunavu, i pazi šta kaže upravo srpska wiki:
Tokom Fokine osmogodišnje vladavine (602-610), granica na Dunavu ostaje praktično nebranjena (izuzimajući male posade u tvrđavama). Avari nesmetano pljačkaju po Bizantiji, dok Slaveni uz pljačkaške pohode počinju praviti i veće selidbe na teritoriju Bizantije.
610.godina se uzima kao početak velikih slavenskih naseljavanja na Balkansko poluostrvo, iako je bitno istaći da su oni i prije toga živjeli na poluostrvu odnosno na prostoru Bizantije u velikim brojevima, ali raštrkani i neorganizovani. Čim se okončala zima 610./611. Slaveni su upali u Istru, a jedna druga grupa u današnju Grčku opsevši Soluna. Združena vojska Slavena i Avara ustrijemila se poslije 610.godine na Dalmaciju, zauzevši je u potpunosti oko 614.godine. U toj najezdi stradali su i porušeni su mnogi gradovi, među kojima su Singidunum, Viminacijum, Dokleja, Salona, Epidaurus, Narona i druge,dok su najezde spašeni samo Zadar i Trogir

i zar ti misliš da su ikakvu vlast bizantinci imali "preko" drine, na području južno od save, kad su i ovu, koja im je bila važnija, peko dunava grčevito jedva držali i do 600te, i da li misliš da su pojma imali šta se dešava na prostoru današnje bosne, da li se igdje spominje bizantijska bilo kakva vojska na tom prostoru, NIGDJE-NIKAD to je jednostavno divlji kraj sa slavenima koje nije mogao pod vlast staviti ni Totila, ni ostrogoti, a kamoli slabiji bizantinci, tek Iraklije "pokušava" nešto popraviti situaciju
eto, takvo je to stanje bilo, moj jarane
DJ-TC je napisao:
Tuzlak, je si li ti dobro? Upravo sam objasnio kako je to nemoguće. Kako je nemoguće da se bilo ko uspio naseliti na balkansko poluostrvo sve do završetka vizantijsko-avarskog rata u Podunavlju. Je l' tebi jasno da ti raspolažeš sa jednom mapom koju si pogrešno pročitao, a ja istorijskim činjenicama koju mogu da podkrijepim akademskim materijalom?
Je l' ti jasno da je vizantijska granica do pobune 602. na Dunavu i u Posavini? Je l' ti jasno da je do tada postojao Limes koji je izgađen za vrijeme Justinijana?

tebi nije jasno da je taj limes bio samo do ušća drine u savu, preko toga bizantijci NIKAD KROČILI NOGOM NISU, upravo što nisu imali snage izaći na kraj sa avarima i podunavskim slavenima na granici na dunavau. Ponovo ti kažem, NE RAZLIKUJEŠ da imaju dvije grupe slavena, podunavski i PANONSKI koji se iz spanonije i slavonije preko save, naseljavaju na područje bosne do mora, ponavlajm ti opet bilježi i LJPD još za vrijeme ostrogota u dalmaciji i Totile(545-552)

DJ-TC je napisao:
Što ti ne čitaš moje? Ja sam istoričar. Šta si ti?

totalni amater, ovo mi je hobi u zadnjih 5-6 mjeseci
i šta
upravo zato što su "previše" načitan i vjeruješ u to(a ko zna kakve sve "pristrasne knjige" čiatš-tipa Čirkovića, čitaj bar Klaićku) previše si "krut-tvrd" i to ti ne dozvolajva da donosiš zaključke na osnovu zdrave logike, U KOJU SE JA UZDAM
DJ-TC je napisao:
Savremeni izvori u Slavenima u VI vijeku su Prokopijev De Bellis, pseudo-Mavrakijev Strategikon i Jordanus, koji, sredinom VI vijeka, Slavene vidi u "njihovim domovima na Dunavu, nedaleko od sjeverne obale". Još jedan dokaz.
Ne postoje arheološka nalazišta vezana za Slavene sa ove strane Dunava i Save sve dok se ne uđe u VII vijek. Još jedan dokaz.
Na docrtanoj mapi gdje se nalaze Gepidi i Langobardi, neko (ti?) je precrtao Avare i tu stavio "podunavske Slavene". Ali Gepide u stvari ruše upravo Avari koji zauzimaju čitavo područije i potčinjavaju sve Slavene na područiju koje su zauzeli sebi. Dokazano, opšte poznato. (Langobardi 568. odlaze u sjevernu Italiju, koju osvajaju - po njima nastaje "Lombardija".)

nije poenta na podunavskim slavenima, zašto ih negiraš kad ih ranije i sam spominješ na granici na dunavu
POENTA je na PANONSKIM slavenima, koji su se naselili još prije langobarda, kad su otišli ostrogoti još 488.g., uporno ti o tom dijelu govorim, ma evo ti dio texta sa srpske wiki
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0 ... 0%BD%D0%B0
U Posavini su se nalazila germanska plemena Gepidi i Langobardi, ali je poznato da su ipak sredinom VI vijeka panonski Slaveni prodrli pod vođstvom Langobarda Ildiga u oblast Venecije. Pošto su se Langobardi nalazili između Save i Drave, Slaveni su u VI vijeku živjeli u njihovom zaleđu, sjeverno od Drave, zatim u Bačkoj, u Banatu i dalje na sjever i niz bizantijsku granicu do ušća Dunava.
DJ-TC je napisao:

pusti se tih mapa sa wikia, imam ja te mape svi, njih stavlja maltene ko kako hoće, plus šta ta tvoja pokazuje, pa toliko potenciraš
evo pogledaj i ti ovu, sa istog izvora kao i ta tvoja
Slika

DJ-TC je napisao:
Nema samostalnog "masovnog" kretanja Slavena na vizantijsku teritoriju dok su Avari u snazi. Prestani ga izmišljati.
Je l' ti sad jasno?

nema na vizantijsku teritoriju, na području današnje srbije (na prostoru od drine do save i dunava) MASOVNOG doseljavanja slavena do 600te, ali oni prezimljuju još od 550te, a totalno provaljuju granicu od 602.i dolaze i do istre
ja ti cijelo vrijeme govorim o uslovno rečeno biznatskom teritoriju(jer nikakve vlasti tu nemaju) preko drine
e tu se jarane doseljavaju slaveni još od 500te iz panonije u koju dolaze poslije odlaska ostrogota 488.g.(opet ponavljam spomninje ih i LJPD za vrijeme Totile 545-552, a MASOVNO bar od 568. kad slaveni i avari ostsju sami na području panpnije, i apsolutno nema nikog da bi mogao spriječiti prelaz slavena preko save u bosnu, avari i bizantinci, i sam kažeš, ratuju oko limesa, na potezu ušće drine-save pa do ušća dunava u crno more, odnosno na glavnom potezu SIRMIJUMU, oko toga je čiatva frka

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2009, 16:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Citiraj:
i šta
upravo zato što su "previše" načitan i vjeruješ u to(a ko zna kakve sve "pristrasne knjige" čiatš-tipa Čirkovića, čitaj bar Klaićku) previše si "krut-tvrd" i to ti ne dozvolajva da donosiš zaključke na osnovu zdrave logike, U KOJU SE JA UZDAM

:happy1:

dj tc , jesam ti lijepo rekao, a sad, povrh svega mozes se po.rati u svoju skolu i knjige- nemas zdravu logiku u koju se kolega s pravom uzda :lol: :lol: covjek ce uvest' novo zvanje "istorologicar". tuzlak, svaka ti chast, al' nesh se leba od ovog najest' :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2009, 17:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
BIJELA BOJA JE SAMO ZA SLAVENE, bez dvojbe i nedvosmisleno, i nemoj izokretat stvari

Ne. Nije.

Kada se pravi mapa postoje standardi. U Euratlas, bijelo je standard "nepoznatog".

Citiraj:
jer niko od kroničara nije smio prići divlljinama bosne da nešto pribilježi

Ali zato ti jesi...

Citiraj:
ne zanm šta hočeš sa ovim da kažeš

Znam da ne znaš.

Citiraj:
tebi nije jasno da je taj limes bio samo do ušća drine u savu, preko toga bizantijci NIKAD KROČILI NOGOM NISU

Netačno.

Vodile su se borbe u Dalmaciji i Iliriku protiv Avara. Sam si rekao gdje su te provincije. Vojsku je vodio Prisk.

Citiraj:
NE RAZLIKUJEŠ da imaju dvije grupe slavena, podunavski i PANONSKI koji se iz spanonije i slavonije preko save, naseljavaju na područje bosne do mora, ponavlajm ti opet bilježi i LJPD još za vrijeme ostrogota u dalmaciji i Totile

Znači, "bizantski bilmez" ne zna šta se desilo 200 godina prije, ali barski sveštenik zna i za 500 godina prije. Genijalno.

Citiraj:

Znači ludak.

Citiraj:

Budalo. Pročitao sam i Klaićku. Pročitao sam sve relevantno da bih mogao imati kakav-takav sud. Ti čitaš mape i kontaš: "Aha! Bijelo. Sad ću tu ucrtati Dobre Bošnjane".

Citiraj:
nije poenta na ...

Poenta je u tome što ti nemaš pojma o čemu pričaš. To je poenta mog posta

Citiraj:
ja ti cijelo vrijeme govorim o uslovno rečeno biznatskom teritoriju(jer nikakve vlasti tu nemaju) preko drine
e tu se jarane doseljavaju slaveni još od 500te iz panonije u koju dolaze poslije odlaska ostrogota 488.g.(opet ponavljam spomninje ih i LJPD za vrijeme Totile 545-552, a MASOVNO bar od 568. kad slaveni i avari ostsju sami na području panpnije, i apsolutno nema nikog da bi mogao spriječiti prelaz slavena preko save u bosnu, avari i bizantinci, i sam kažeš, ratuju oko limesa, na potezu ušće drine-save pa do ušća dunava u crno more, odnosno na glavnom potezu SIRMIJUMU, oko toga je čiatva frka

I baš je tebi zgodno što je tu Bosna.

Dakle, narativni dokazi su ti nikakvi.

Hajde sad navedi koji su materijalni.

— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2009, 18:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...ama ljudi, kad ce stici bosanci...93. il prije...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2009, 18:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

DJ-TC je napisao:

Vodile su se borbe u Dalmaciji i Iliriku protiv Avara. Sam si rekao gdje su te provincije. Vojsku je vodio Prisk.

Citiraj:
NE RAZLIKUJEŠ da imaju dvije grupe slavena, podunavski i PANONSKI koji se iz spanonije i slavonije preko save, naseljavaju na područje bosne do mora, ponavlajm ti opet bilježi i LJPD još za vrijeme ostrogota u dalmaciji i Totile

Znači, "bizantski bilmez" ne zna šta se desilo 200 godina prije, ali barski sveštenik zna i za 500 godina prije. Genijalno.

Citiraj:

Znači ludak.

Poenta je u tome što ti nemaš pojma o čemu pričaš. To je poenta mog posta

I baš je tebi zgodno što je tu Bosna.

Dakle, narativni dokazi su ti nikakvi.

Hajde sad navedi koji su materijalni.

pošto vidim da si postao nervozan i počeo da bezveze sereš, kao i svaki kreten koji izgubi kontrolu, to upravo znači DA SAM TOTALNO U PRAVU za sve moje tvrdnje,,i da si , na svoj užas, i ti to SKONTAO, pa te hvata panika, da si živio u zabludama i glupostima cijelo vrijeme
1.........čuj nije bijelo na karti slaveni, a lijepo na tom prostoru pišu nazivi slavenskih plemena, i ispod bijela podloga, nažalost tvoju, to e tako očigledno i jasno svakom
2.iste gluposti prosipaš kao i oni glupani na forumu.hr vezano za Ilirik, znači Ilirik je bosna...ha, ha....Ilirik je naziv za rimske provincije od austrije do grčke, kao npr. da si rekao jugoslavija, pa ako su se borbe vodile kao što kažeš u Iliriku, u kojem dijelu JADAN Ilirika
3...ja i stojim na tome da je i DAI i LJPD gomila smeća i gluposti
4.budalašu, samo potvrđuješ moju tezu, da džaba čitaš, kad ti je mozak NULA
šta si zaključio čitajući Klaićku
evo ti dio:
Citiraj:
Hrvatski profesor Nada Klaić i mnogo drugih dokazuju kako se prije dolaska Srba i Hrvata naselila Slavenska masa u Bosnu koju možemo nazvati "bezimenim Slavenima" pošto ih nije niko slao nego su oni jednostavno u valovima tu došli. Dakle riječ je o Slavenima iz plemena Severjana, Duljeba, Dragovića, Dlomaca, Brsjaka, Drevljana, Sagudata, Karantana, Krivića, Timočana,.... gdje se slavenska imena postepeno gube, mješajući se sa dominantnim i organizovanim Avarima - osim što ostaju u toponimima. Avari su tu ustanovili kaganat, manji dio je doselio, a starosjedioci su se vremenom stopili u slavenski etnos, ponajviše preko jezika koji je bio jedini ili dominantni na ovim područjima. I Klaićka u tom kaganatu pronalazi korjen bosanske političke samostalnosti. Avari poslije nestaju sa političke scene, slavenizirani miks ostaje i već odavno ima lokalnu vlastelu i priča počinje. Tek poslije dolaze Srbi i Hrvati koji tu već zatiču ranije pridošle Slavene, relativno lako nameću svoju vlast i šire svoje ime dalje. Klaička dalje tvrdi da su Hrvati i Srbi nametnuli svoju vlast u Bosni u određenim razdobljima, gdje je već postojala zasebna uprava, ali ne i naselili. Tadašnja brojnost plemena je u najboljem slučaju mogla iznositi par stotina hiljada, što je moglo prostorno naseliti manje od pola neke današnje države, a nikako prostore koje nacionalisti navode(ovo se na tebe i "tvoje odnosi") - za to su ipak bili potrebni milioni. Praksa ranog srednjeg vjeka je jednostavna: Najjaci naseljavaju najbolje zemlje gdje leže putevi, oranice i utvrde odranije, a vojno prisiljavaju ostale da im plaćaju porez i određene vojne usluge - dakle vazali ili direktna uprava.

4....za ovo dalje od tvojih gluposti, očigledno je da su ti GLAVNI ARGUMENTI vrijeđanje, jer i nemaš nikakvih drugih, sve se lijepo slaže-uklapa, na tvoju veliku žalost i
DA TI NIJE MOZAK ograničen i džaba što je načitan, SKONTAO bi da je BIZANT BRANIO SAMO staro ISTOČNO CARSTVO, i to jedva, a valjda znaš da je njegova granica bila drina, i zaboli ih šta je bilo u starom ZAPADNOM CARSTVU gdje je bosna

Poslednji put menjao TUZLAK dana 24 Jan 2009, 19:04, izmenjena 3 puta

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2009, 18:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

žaoka je napisao:
...ama ljudi, kad ce stici bosanci...93. il prije...

njihovi preci kao slavenska plemena stigli na balkan i u Bosnu prije vas srba, najmanje 50 godina, a vrlo vjerovatno RANIJE I ČITAVIH 100 GODINA,
pa da nije bilo bizantskog bilmeza, nikad ni srpsko pleme niko ne bi zabilježio, dakle bilo bi isto nepoznato kao i plemena koja su se naselila u divlju bosnu, i niko od kroničara tamo nije smio ni da kroči, da bilo šta zapiše,
ali, eto kao prvo spominjanje bosanaca i bosne se može uzeti sledeće:
Citiraj:
Prastari hrvatski ljetopis (17. st.) (Lucius: De regno Dalm. et Croat., str. 309), pripovijeda: »Poslije toga kad se razcijepilo kraljevstvo (Hrvatska) u dielove, izabraše Bošnjaci god. 1079. sebi posebnog poglavara; isto učiniše i Neretljani; a Hrvati izaberu za vladara tuđinca.« Malo zatim, po istoj kronici, kralj Bela zavlada svim dijelovima Zvonimirove države: Bosnom, Hrvatskom, Dalmacijom, Neretvanskom Krajinom

a nezvanično i u NEUTRALNIM STRANIM interpretacijama LJPD
Citiraj:
„....translated the Bible into Slav, inventing an alphabet which bears his name, and which is still in use. The origin of written Jougo-Slav literature must therefore be referred to him. / In 874 Budimir, the first Christian king of Bosnia, Croatia, and Dalmatia, called a Diet upon the plared for the first time. It is said to be derived from a Slav tribe, coming originally from Thrace. In 905 Brisimir, King of Servia, annexed Croatia and Bosnia; but this union did not last long. The sovereignty of Byzantium ceased in these parts after the year 1000. It was gained by Ladislaus, King of Hungary, about 1091. In 1103 Coloman, King of Hungary, added the titles of Rex Ramæ

da imalo čitaš napisano, možda bi to i skužio, ovako i dalje bulazniš zajedno sa ostalima

Vrh

Tema posta: Re: Knjiga žalbi
PostPoslato: 24 Jan 2009, 19:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Postavljao sam odgovor Tuzlaku i tema je bila zatvorena. Odgovor je ovaj.

Ne vidim zašto bi tema bila zatvorena. Kada se opet otvori, premjestite odgovor tamo.

TUZLAK je napisao:
pošto vidim da si postao nervozan i počeo da bezveze sereš, kao i svaki kreten koji izgubi kontrolu, to upravo znači DA SAM TOTALNO U PRAVU za sve moje tvrdnje,,i da si , na svoj užas, i ti to SKONTAO, pa te hvata panika, da si živio u zabludama i glupostima cijelo vrijeme

:lol:

Momčino, naučne teze s kojima ti tako nespretno barataš su meni poznate godinama. Moj problem je taj što se ti ponašaš kao ludak i što sve ovo ne tretiraš kao nauku, nego shvataš lično.

Ja bih sad volio vidjeti, pošto konkretno tu Klaićkinu knjigu nemam pri ruci (Srednjovjekovna Bosna) koji su argumenti da se ni Srbi nisu naselili na područije Bosne, te da su tek naknadno "nametnuli vlast".

Citiraj:
Hrvatski profesor Nada Klaić i mnogo drugih dokazuju kako se prije dolaska Srba i Hrvata naselila Slavenska masa u Bosnu koju možemo nazvati "bezimenim Slavenima" pošto ih nije niko slao nego su oni jednostavno u valovima tu došli. Dakle riječ je o Slavenima iz plemena Severjana, Duljeba, Dragovića, Dlomaca, Brsjaka, Drevljana, Sagudata, Karantana, Krivića, Timočana...

Gdje vidiš Neretljane, Zahumljane, Bošnjane, Pagane, itd? Ni jedno od imenovanih plemena se nije naselilo u Bosnu.

U nastavku, ovo gdje si ubacio zagradu i napisao "tvoji" (ja ne znam šta ti to znači), lijepo se vidi da se ne može raditi o milionima. Ti si rekao milioni.

Problem sa ovom tezom je taj što se ne razlikuje plemenska društvena organizacija od državne ogranizacije, iz koje kasnije nastaje bosanska država u vidu banovine. Tako se miješa etnička varijanta sa političkom.

— Oskar Davičo

Vrh

Tema posta: Re: Knjiga žalbi
PostPoslato: 25 Jan 2009, 11:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

DJ-TC je napisao:
Postavljao sam odgovor Tuzlaku i tema je bila zatvorena. Odgovor je ovaj.

Ne vidim zašto bi tema bila zatvorena. Kada se opet otvori, premjestite odgovor tamo.

.................

Problem sa ovom tezom je taj što se ne razlikuje plemenska društvena organizacija od državne ogranizacije, iz koje kasnije nastaje bosanska država u vidu banovine. Tako se miješa etnička varijanta sa političkom.

opet gomila nebuloza, puno pričaš, a malo kažeš, i nikakve kontraargumente nisi iznijeo na moje tvrednje:

1.. slavenska plemena se naseljavaju u panoniju od 500te, poslijeodlaska ostrogota, i odatle prelaze savu i naseljavaju i bosnu još u vrijeme ostrogota
2...bizabt nema faktički nikakvu vlast preko drine, bori se grčevite bar da sačuva vlast u SATOM ISTOČNOM CARSTVU do drine, od prodora PODUNAVSKIH slavena i avara, i boli ih Qurac šta se dešava u starom zapadnom carstvu preko drine, ma nije da ih boli, nego jednostavno nisu u stanju ni da pređu, tek od 610 dolaskom Iraklija, on koliko-toliko "pokušava" i preko drine uspostavit vlast
e, sve do iraklija po bosni se naselilo desetine slavenskih plemena od save do mora
a srpskog i hrvatskog plemena JOŠ UVJEK NIĐE, dolaze tek poslije 626.g.

ovo je sve tako jednostavno, logično...da jednostavno ne možeš naći nijednu slabu kariku, i pošto si i ti to sam skonto.....počeo si da vrijeđaš, kao i svaki drugi seljak, koji kad vidi da nije u pšravu poseže za argumentima psvoke i vrijeđanja
eto toliko "istoričaru" jer tvoj staž meni ništa ne znači, jer sebe smatram nadprosječno inteligentnim pa sam svu ovu materiju, koju ti godinama "izučavaš" savlado za 3-4 mjeseca, bar što me interesovalo vezano za balkan, i kako vidiš, nisi mi u stanju ništa konkretno naći, pa reći...nije to bilo te godine, nije to bio taj vladar, nije to taj događaj bio te godine...i sl., nego onako ofrlje kažeš "nije tačno" a ništa ne navodiš konkretno..???????

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 13:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

logicno si postavio teze i predlazem da napises knjigu "moje logicko vidjenje istorije", dj tc nema sanse sa tobom.....

nego, jel' spominje neko bosnjacko pleme prije 1992? :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 13:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Mene kao neznalicu interesuje sljedeće:

Koje su vjeroispovjesti bili ti Bošnjani?
Jesu li svi oni prešli na Islam ili su neki zadržali svoju originalu vjeru,možda postali pravoslavci ili katolici?
Kako to da su nakon '92. godine,kada su se oslobodili svojih vjekovnih ugnjetavača,Srba,Hrvata i ostalih njima ne bratskih naroda,odlučili da promjene ime u Bošnjaci,iako su se stalno izjašnjavali kao Bošnjani?

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 13:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Mene kao neznalicu interesuje sljedeće:

Koje su vjeroispovjesti bili ti Bošnjani?
Jesu li svi oni prešli na Islam ili su neki zadržali svoju originalu vjeru,možda postali pravoslavci ili katolici?
Kako to da su nakon '92. godine,kada su se oslobodili svojih vjekovnih ugnjetavača,Srba,Hrvata i ostalih njima ne bratskih naroda,odlučili da promjene ime u Bošnjaci,iako su se stalno izjašnjavali kao Bošnjani?

vidi se da si amater, a još ne čitaš bar postove pažljivo da bi nešto naučio
imaš moj post istorija bosne i bosanaca, pa pročitaj pažljivo, i sve će ti se kazati
ali ukratko, Bošnjani prije dolaska turaka su bili oko 80 % katoličke i cca 20 % bogumilske vjere, dolaskom turaka svi oni što su bili bogumilske vjere su prešli na islam, a oko 60-70 % Bošnjana koji su bili katolici prešli su na islam
ostali Bošnjani što "ostadoše" katoličke vjere tek od 1878.g. dolaskom austrougarske, a naročito od 1918.g. sebi "utuviše" i "postadoše" Hrvati

od srba istočne hercegovine(iako je ovo upitno da li su to uopšte bili srbi, jer po meni su oni etnički oni isti slaveni koji se kao i bošnjani naseliše po hercegovini bar 50 godina prije srpskog plemena) i podrinja ( to jesu "original" pripadnici početnog srpskog plemena koje je došlo u rašku najranije 632.g.) takođe je njih dosta primilo islam, i to je treća komponenta današnjih bosanaca, dakle islamizirani bosanski srbi
ima i četvrt elemenat, a to su islamizirani srbi iz srbije, koji su bili protjerani poslije srpskih ustanaka, takođe u Bosnu

ali je, po mom mišljenju, jezgro današnjih bosanaca, oko 60 % upravo oni Bošnjani koji su živjeli u Bosni prije turaka i bili katoličke/bogumilske vjere

jel šta jasnije

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 14:15 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ja jesam amater,a ti si valjda diplomirani istoričar. Kako ću čitati kilometarske postove.Treba to malo sažetije.Ne napisa ti ništa za promjenu imena.Interesuje me i to.
TUZLAK je napisao:
eto toliko "istoričaru" jer tvoj staž meni ništa ne znači, jer sebe smatram nadprosječno inteligentnim pa sam svu ovu materiju, koju ti godinama "izučavaš" savlado za 3-4 mjeseca, bar što me interesovalo vezano za balkan, i kako vidiš, nisi mi u stanju ništa konkretno naći, pa reći...nije to bilo te godine, nije to bio taj vladar, nije to taj događaj bio te godine...i sl., nego onako ofrlje kažeš "nije tačno" a ništa ne navodiš konkretno..???????

Da ovo mije malo prepotentno.Pravi istoričari se za neko razdoblje godinama specijalizuju,a ti eto za par mjeseci.Zato jer te to interesovalo.Njih valjda ne interesuje.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 15:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Ja jesam amater,a ti si valjda diplomirani istoričar. Kako ću čitati kilometarske postove.Treba to malo sažetije.Ne napisa ti ništa za promjenu imena.Interesuje me i to.
TUZLAK je napisao:
Da ovo mije malo prepotentno.Pravi istoričari se za neko razdoblje godinama specijalizuju,a ti eto za par mjeseci.Zato jer te to interesovalo.Njih valjda ne interesuje.

kakvu promjenu imena ??
ono što te interesuje sve možeš saznati, tu je SVEMOGUĆI INTERENET
sve informacije koje su me interesovale sam sakupio na internet, brzo i jednostavno

stoga ništa nije mudro slovo, i nema tu nimalo prepotencije, ako i tebe interesuje googlaj, u prvom redu po wiki, i dosta češ toga saznati, iako je vrlo bitno, kao što sam rekao, ko kakve zaključke donosi i KAKO KONTA stvari, jer imaš ljudi pročitali GOMILU konjiga i ništa od nih, tukmaci, nemaju zdrave logike i pameti(ovo se ne odnosi na nekog ovdje, nego govorim onalo uopšteno), ma ljudi završe fakultete i li doktorate, a veze blage nemaju nisčim
i ne kažem da sam postao expert, ali imam dovoljno znanja, bar što se tiče istorije balkana, da se mogu uhvatit "u koštac" bilo s kim
eto toliko

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TUZLAK je napisao:
kakvu promjenu imena ??
ono što te interesuje sve možeš saznati, tu je SVEMOGUĆI INTERENET
sve informacije koje su me interesovale sam sakupio na internet, brzo i jednostavno

eto toliko

:lol: :lol: respekt, ko ima nesto protiv e-obrazovanja neka se javi tuzlaku. one ce da dobije i diplomu od "INTERNET", visoko obrazovanje treba ukinuti, ma i srednje. pa tu je "svemoguci internet", brzo, jeftino i TACNO.

nego, de mi malo logicki oko "velikih seoba" u 18,19 v. otkud na popisu austrougarske odjednom najvise srba kada su prije toga bili 80% hrvati, 20% bogumili, pa onda odjednom sve ukupno oko 80% bosnjana. :D .. iznenada 40-50% srba na AU popisu usprkos dolasku cak oko 150-200 hiljada hrvata (sto je bilo preko 10% stanovnistva)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 120 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]