manitu uci da svira je napisao:
mislim da svjest ljudi nikada nece biti na tom nivou....hiljade je pitanja: kako ce se djeliti dobit, ko ce odlucivati o nezaposlenima, nezaposlenima a jednako ili vise obrazovanima, ko je prvi medju jednakima, hoce li isto zivjeti onaj sa lopatom i onaj sa "croatom", treba oteti svu imovinu svima pa podjeliti svima....masa je nemogucnosti koje ce onda proizvesti razlike u samoj strukturi koje ce na ovom nivou svjesti biti nepremostive,
Pa sigurno da postoje teškoće, dileme, i da nas očekuje dosta problema, ali ne vjerujem da su nepremostivi. Radi se o praktičnim pitanjima koja će se rješavati konsenzusom, te će takav način odlučivanja onemogućiti stvaranje značajne diferencijacije i nejednakosti.
Opet, i unaprijed možemo predviđati i predlagati neke stvari. Na neke od tih dilema bi i ja mogao dati odgovor.
Istorija pokazuje ljude, tačnije "mase", sposobne da rješavaju probleme koje situacija postavi pred njih, čim se izbore za priliku.
i sve bi to lakse bilo organizovati u nacional-socijalizmu a sto opet nema veze sa demokratijom... da li bi ti bio isti covjek kao radnik ili kao neko ko odlucuje o milionima iz zajednicke dobiti, da li bi mogao pobjeci od zamke skrivenih vrijednosti, zamke subjektivnosti itd.
Hm, ne vidim kakve nacizam ima veze sa ovim. To je samo kapitalizam u ofanzivnoj formi, gdje mase bivaju obespravljene u potpunosti. Već sam govorio o tome na temi o Hitleru.
I naravno da ne bi bio isti čovjek onaj koji dobija diktatorske ovlasti nakon što ih dobije.
mislim ipak da ce pobjediti trend ekonomske demokratije, odnosno prevazilazenja klasicnog nadnickog odnosa izmedju rada i kapitala, gdje imamo x formi napretka:radnicko akcionarstvo, ucesce radnika u upravljanju,ucesce zaposlenih radnika u podjeli dobiti ili profita itd...kapitalizam ce naci put
Već nas istorija uči da polovična rješenja samo čuvaju sistem koji je "long overdue for destruction", koji je mrzak većini ljudi koji žive u njemu, ali da se eventualno obijaju o glavu tih ljudi. Ne vjerujem da će puko povećanje participacije rješiti probleme. Valjda je SFRJ najbolji primjer za to.