banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 17:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 102 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Dec 2008, 16:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
dj-tc, ovi tvoji grchki prijatelji iz ujedinjene anarhisticke lijevice pale i zare najvecim grckim gradovima. borba protiv kapitalizma poprima obrise revolucije. unisteno sezdesetak radnji i stotinjak auta a inicijalna kapsula je bilo pogibija petnestogodisnjaka u sukobu sa policijom. sve ok, al nemoj te djecu u rat voditi :wink:
kazu da je poginuo kada su iz zasjede napali policijsku patrolu

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 21:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Kod brace Grka svako malo neke paljevine...

Citiraj:
borba protiv kapitalizma poprima obrise revolucije.
:D :D

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 21:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Tenkove na ulice i gaziti, ono što ostane iza toga, lopatom, špartlom i šmrkom sastrugati. :D

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 22:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Da je ovde vise tako srcanih ljudi, ne bi vlast mogla krasti nesmetano ni mlatiti koga zeli i kad zeli...

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 23:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Rakun_Slavko je napisao:
Da je ovde vise tako srcanih ljudi, ne bi vlast mogla krasti nesmetano ni mlatiti koga zeli i kad zeli...

Pa sto ne izadjes?

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 23:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:10
filozof sa vrbasa je napisao:
Tenkove na ulice i gaziti, ono što ostane iza toga, lopatom, špartlom i šmrkom sastrugati. :D

Убиј се.

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 23:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vidi ti crveno-crne zastave :) Ekspresno, nema sta... :D

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 23:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Filozofe mora da je nestao SCT kanal na kablovskoj televiziji cim si tako zle naravi :lol:

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 23:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
Da, znam, pratim šta se događa. Lijepo što se meni obraćaš. :D

Elem, da objasnim situaciju. U Grčkoj je ovo česta pojava zbog tamošnje dominacije anarnista insurekcionista koji se organizuju u borbene grupe, obično na univerzitetima. Univerziteti u Grčkoj imaju stepen autonomije najviši na svijetu zato što su studenti bili prvi u borbenim redovima kada je sedamdesetih srušena vojna hunta. Insurekcionisti kao takvi ne organizuju anarhističke sindikate i grupe angažovane na radnim mjestima te polažu pažnju prvenstveno na fizičku konfrontaciju.

Opet, ništa čudno, jer je u Grčkoj takva situacija, te postoje uslovi za razvoj takve situacije: policija ne smije ulaziti na univerzitete. Zato je ovo često, a, logično, ljudi nisu toliki beskićmenjaci - kao kod nas - te se protiv kapitalizma i države bore otvoreno i fizički. Naravno, nemam ništa protiv konfrontacije, ali smatram da svemu tome nedostaje viši stepen organizovanosti i širine u pristupu, no, to je već druga priča.

Vijesti i komentari su ovdje, a vidi se koji su najviše dobrodošli:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=332858
http://www.b92.net/info/komentari.php?n ... 2858#hrono

Citiraj:
Filozofe mora da je nestao SCT kanal na kablovskoj televiziji cim si tako zle naravi

Filozof je idiot koji vjerovatno ne smije ništa reći javno, pa svoje frustracije istresa na forumu.

Pa zamislite samo čovjeka koji je sebi dao nadimak "filozof". Vrijedi li komentarisati?

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 00:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nemoj tako,covek se verovatno malo zajebava :D

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 00:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ne znam, ipak se tu radi o grupi koja nudi rijesenje na simbolickoj ravni odnosno, javno ne nudi ostatku grcke javnosti jasan program suprotan vlasti a nasilje i bunt nude samo kao odraz "mladalacke snage". u stvari, borba protiv vlasti i drzave za sta? koliko je meni poznato u ljudskoj istoriji od kada se svjest odvojila od "visih sila" nije postojalo drustvo na postulatima anarhizma-bezvlasca ( de mi malo rastumachi tu mogucnost vlasti svih nad svima). i tebi sam se obratio jer je jasno da tu problematiku poznajes bolje od mene :wink:

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 00:21 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:10
The_new_Statesman je napisao:
Vidi ti crveno-crne zastave :) Ekspresno, nema sta... :D

Ова застава је одавно, а не од сад. Само је дј-тц ставио неки дан себи.

Citiraj:
ne znam, ipak se tu radi o grupi koja nudi rijesenje na simbolickoj ravni odnosno, javno ne nudi ostatku grcke javnosti jasan program suprotan vlasti a nasilje i bunt nude samo kao odraz "mladalacke snage".

То и јест проблем са овим Грцима. Зато би било боље да су, рецимо, анархо-синдикалисти. :)

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 00:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
SIJUKS je napisao:
Nemoj tako,covek se verovatno malo zajebava :D

Možda bih se zajebavao, da nisam na TV vidio kako je Kina 1989. rješila sličan problem uz pomoć 10 tenkova.

DJ-TC je napisao:
Da, znam, pratim šta se događa. Lijepo što se meni obraćaš. :D

Naravno, nemam ništa protiv konfrontacije, ali smatram da svemu tome nedostaje viši stepen organizovanosti i širine u pristupu, no, to je već druga priča.

Citiraj:
Filozofe mora da je nestao SCT kanal na kablovskoj televiziji cim si tako zle naravi

Filozof je idiot koji vjerovatno ne smije ništa reći javno, pa svoje frustracije istresa na forumu.

Pa zamislite samo čovjeka koji je sebi dao nadimak "filozof". Vrijedi li komentarisati?

Propalitarijat ne zna za druge oblike djelovanja, to je to. Paljenje i uništavanje tuđeg dobra, kada niste sposobni napraviti svoje. Zatvor je nagrada, smrtna kazna je pravo rješenje.

Bijedna šačica ispranih mozgova, koji ne mogu se pokazati ni na izborima za predsjednika mjesne zajednice. A hoće da prave neke promjene u društvu.

A za ovo drugo nabij ga Maximianvs u bulju, jer ste k'o stvoreni jedan za drugog. :)

Maximianvs je napisao:

Убиј се.

Podudlaj ga DJ-TC.

SIJUKS je napisao:

Filozofe mora da je nestao SCT kanal na kablovskoj televiziji cim si tako zle naravi :lol:

SCT je tu , ali daju loš repertoar.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 00:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

i da, ovo sam zaboravio: prikazase jednog lika, vlasnika slupane prodavnice koji doslovno rece: podrzavam ovaj bunt ali su metode stvarno lose, bozic je, vrijeme kupovine i taman smo napunili radnju( iza prikazuju njegovu radnju potpuno unistenu) :oops: :D ili ima sina /kcer na faksu/najmanje moguce, ili se boji da ga ne prepoznaju na medijima ili ne vjeruje gckoj vlasti da mu mogu obzbjediti sigurno poslovanje ako bude grublji.dalje nema

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 00:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
SIJUKS je napisao:

Vidis da mu je zamrla "Crna Hronika" .. hoce covjek da napravi biznis .. da ima o cemu da izvjestava :D :lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 00:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

manitu uci da svira je napisao:
ne znam, ipak se tu radi o grupi koja nudi rijesenje na simbolickoj ravni odnosno, javno ne nudi ostatku grcke javnosti jasan program suprotan vlasti a nasilje i bunt nude samo kao odraz "mladalacke snage".

Pa nije baš samo simbolika. Nasilje nad policijom ima praktične implikacije: neko će razmisliti drugi put prije nego što se uključi u tu gnusnu instituciju, a onda će razmisliti prije nego što odluče biti bahati, tući bespomoćne djevojke, itd.

Mada, razumijem primjedbu. No, treba uzeti u obrzir da nisu jedini među grčkim anarhistima, ali dominiraju. Drugi isto tako šire svoju propagandu i nude alternativu. Kao anarhosindikalisti, mi svoje pozicije definišemo svojim Principima: http://aks.inicijativa.org/?q=node/29.

Usput, ne bih baš bio toliko siguran da učesnici ovih protesta ne znaju šta hoće ili da to ne govore. Možda to samo ne dopire do tebe ovdje? Ne očekujem od CNN-a da će prenositi program ljudi što su se odlučili na paljenje auta i prodavnica.

u stvari, borba protiv vlasti i drzave za sta? koliko je meni poznato u ljudskoj istoriji od kada se svjest odvojila od "visih sila" nije postojalo drustvo na postulatima anarhizma-bezvlasca ( de mi malo rastumachi tu mogucnost vlasti svih nad svima). i tebi sam se obratio jer je jasno da tu problematiku poznajes bolje od mene :wink:

"Vlast svih nad svima" se može objasniti kao potpuno samoupravljanje zasnovano na direktnoj demokratiji: čitav sistem bi bio organizovan po uzoru na naše anarhosindikate (vidi ispod); od proizvodnih i profesionalnih sindikata (svih radnika jednog radnog mjesta ili profesije, lokalno) koji biraju u svako doba opozive delegate u šire radničke savjete, lokalne ili profesionalne, koji imaju političke i ekonomske kompetencije, kao radna tijela, pa onda u federacije i konfederacije tih savjeta.

Dakle, totalno samoupravljanje - ne kao u SFRJ - radnički savjeti, samo bez države i partije.

Dijagram strukture španskog CNT-a:

Slika

i da, ovo sam zaboravio: prikazase jednog lika, vlasnika slupane prodavnice koji doslovno rece: podrzavam ovaj bunt ali su metode stvarno lose

Slažem se da napad na prodavnicu nije opravdan nastup, ali opet, razumijem bijes - šta drugo reći.

Smatram da se napadi moraju usmjeriti na stvarne mete.

— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 01:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mislim da svjest ljudi nikada nece biti na tom nivou....hiljade je pitanja: kako ce se djeliti dobit, ko ce odlucivati o nezaposlenima, nezaposlenima a jednako ili vise obrazovanima, ko je prvi medju jednakima, hoce li isto zivjeti onaj sa lopatom i onaj sa "croatom", treba oteti svu imovinu svima pa podjeliti svima....masa je nemogucnosti koje ce onda proizvesti razlike u samoj strukturi koje ce na ovom nivou svjesti biti nepremostive, i sve bi to lakse bilo organizovati u nacional-socijalizmu a sto opet nema veze sa demokratijom... da li bi ti bio isti covjek kao radnik ili kao neko ko odlucuje o milionima iz zajednicke dobiti, da li bi mogao pobjeci od zamke skrivenih vrijednosti, zamke subjektivnosti itd.
mislim ipak da ce pobjediti trend ekonomske demokratije, odnosno prevazilazenja klasicnog nadnickog odnosa izmedju rada i kapitala, gdje imamo x formi napretka:radnicko akcionarstvo, ucesce radnika u upravljanju,ucesce zaposlenih radnika u podjeli dobiti ili profita itd...kapitalizam ce naci put

doduse, mozda i grijesim :)

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 01:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

mislim da svjest ljudi nikada nece biti na tom nivou....hiljade je pitanja: kako ce se djeliti dobit, ko ce odlucivati o nezaposlenima, nezaposlenima a jednako ili vise obrazovanima, ko je prvi medju jednakima, hoce li isto zivjeti onaj sa lopatom i onaj sa "croatom", treba oteti svu imovinu svima pa podjeliti svima....masa je nemogucnosti koje ce onda proizvesti razlike u samoj strukturi koje ce na ovom nivou svjesti biti nepremostive,

Pa sigurno da postoje teškoće, dileme, i da nas očekuje dosta problema, ali ne vjerujem da su nepremostivi. Radi se o praktičnim pitanjima koja će se rješavati konsenzusom, te će takav način odlučivanja onemogućiti stvaranje značajne diferencijacije i nejednakosti.

Opet, i unaprijed možemo predviđati i predlagati neke stvari. Na neke od tih dilema bi i ja mogao dati odgovor.

Istorija pokazuje ljude, tačnije "mase", sposobne da rješavaju probleme koje situacija postavi pred njih, čim se izbore za priliku.

i sve bi to lakse bilo organizovati u nacional-socijalizmu a sto opet nema veze sa demokratijom... da li bi ti bio isti covjek kao radnik ili kao neko ko odlucuje o milionima iz zajednicke dobiti, da li bi mogao pobjeci od zamke skrivenih vrijednosti, zamke subjektivnosti itd.

Hm, ne vidim kakve nacizam ima veze sa ovim. To je samo kapitalizam u ofanzivnoj formi, gdje mase bivaju obespravljene u potpunosti. Već sam govorio o tome na temi o Hitleru.

I naravno da ne bi bio isti čovjek onaj koji dobija diktatorske ovlasti nakon što ih dobije.

mislim ipak da ce pobjediti trend ekonomske demokratije, odnosno prevazilazenja klasicnog nadnickog odnosa izmedju rada i kapitala, gdje imamo x formi napretka:radnicko akcionarstvo, ucesce radnika u upravljanju,ucesce zaposlenih radnika u podjeli dobiti ili profita itd...kapitalizam ce naci put

Već nas istorija uči da polovična rješenja samo čuvaju sistem koji je "long overdue for destruction", koji je mrzak većini ljudi koji žive u njemu, ali da se eventualno obijaju o glavu tih ljudi. Ne vjerujem da će puko povećanje participacije rješiti probleme. Valjda je SFRJ najbolji primjer za to.

— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 09:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Istorija pokazuje ljude, tačnije "mase", sposobne da rješavaju probleme koje situacija postavi pred njih, čim se izbore za priliku.

Ako se uzdas na tzv. inteligenciju krda ona je u potpunosti neiskoristiva bez faktora (pojedinaca, grupa, novca, cega vec ne) koji bi je usmjeravali. I to je ono sto istorija pokazuje.

Da sam ja na mjestu onog prodavca prije ili kasnije bi nasao dzukele koje su to uradile (trgovina je vrlo vjerovatno imala video nadzor) i onda bi ih danima drzao bez vode i hrane da malo vide kako je to kada nasrcu na tudju egzistenciju.

--
Zastave ste okacili nakon prvih kadrova, nisam ih primjecivao ranije na ovom Forumu...

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 10:35 
Nije mi jasno sta prestavljaju zastave?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 102 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]