filozof sa vrbasa je napisao:
Znam ja da ti ne podržavaš takvu politiku, jer za to osoba mora imati svoje lično mišljenje. A ti si se samo načelno slažeš, kao ovo mi odgovara, a ovo ne. Niti smrdiš , niti mirišeš. ... Vidiš ja se ne pravim da poznajem istoriju Kraljevine SHS , kao što ti to radiš. I trudiš se da ispadneš pametan. Nastavi pokušavati možda ti se isplati jednog dana. ...

Priznaj ovo je tvoj krajnji domet. Umne sposobnosti su ti veoma ograničene. ...

Pogledaj odogovor iznad ovog.
Momak, glup si, nemaš niti jedan konkretan odgovor, očigledno. Ja ću zato da nastavim. Agrarna reforma se tek načelno najavila, uz ukidanje spahijskih odnosa i uspostavu zakupa, ali se nije sprovodila, tek u Vojvodini na račun Folksdojčera i Mađara, što je po sebi nedovoljno. Seljaštvo nije bilo kadro da izdrži takve pritiske u kojim bi se osamostalilo i otplatilo zemlju. 1931 godine 68% domaćinstava živi na 28% zemlje, dok 3% i dalje okupira čitavih 22%. Na selu je bilo skoro 450.000 najamnih radnika, koji nisu drugačije mogli da se izdržavaju nego kulukom. Svake godine 30.000 ljudi se selilo u gradove. Agrarna reforma je zato i dalje bila zahtijev, a KPJ je obećavala njeno decidno sprovođenje.
Bućni se malo u Vrbas.
Za mene je jedino relevantan saatav skupštine u to vrijeme i to sve do šesto januarske diktature. Nikakve fašisitičke stranke nisu ušle u parlament , čak je i tvoja KPJ bila u skupštini, iako je u ime bezndežnih i propalih sabotirala državu.
Opet, momak, glup si; KPJ nije "moja". Dalje, sastav skupštine ne pomaže tvoje argumente; već svi zaboravljamo šta ti uopšte hoćeš da kažeš, osim kako si juče "uzdisao". U ustavotvornoj skupštini, od 419 mandata, skoro pola nose stranke jugoslovenske orijentacije (JDS 92, SRPJ 59, SD 10), dok nacionalne struje koje načelno prihvataju jugoslovenstvo (NRS 91, JMO 24, SLjS 27) imaju manje, a sam HRSS nosi 50 mandata. Dakle, velika većina glasača se opredjelila za jedan od oblika Jugoslavije, bilo unitarističke, bilo federalističke, bilo sovjetske.
Ja kad sam pokrenuo ovu temu mislio sam u globalu, a ne na bilo koji narod ponaosob. I kažem greška naših političara na čelu sa Nikolom Pašićem, Niška Deklaracija, Krfska Dekelracija.
Oh, pa lijepo od tebe da se konačno izjasniš ko je to "tvoj". Misliš da je Pašiću smetalo? Nije imao smjelosti da kaže, "da, može samoopredjeljenje", ali se zato mogao baviti premijerstvom dok mu se sin bavio švercom šećera.
Druga stvar, ova teza "mi njih oslobađamo" (prvo, ko je to mi: da nisi učestvovao?) je donekle nategnuta: Monarhija se raspala 31. oktobra, u Zagrebu je već stvoreno Narodno vijeće SHS, a srpske trupe tek 1. novembra ulaze u Beograd, da bi prešle granicu na poziv vijeća gotovo dvadeset dana kasnije, ne da bi "oslobađale teritoriju" od sila osovine, nego da bi zavele red zbog "zelenog kadra" i spriječile talijanske mahinacije povodom londonskog ugovora.