banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 86 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Dec 2008, 00:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
filozof sa vrbasa je napisao:
Duboko uzdahnem svake godine na današnji dan. Za koji smo sa njima pravili zajedničku državu sa njima. Bilo je dovoljno što smo ih oslobodili , ali bila je greška što smo pravili državu sa njima.

zasto se o muslimanima vise prica nego o hrvatima. oni su zlo najvece, ovi muslimani nit sta rade nit sta hoce da rade. najgore od svega je to sto su srbi zaboravili sta su ustase radili za vrijeme drugog svjetskog rata u NDH.
Citiraj:
mi dodjemo pameti kad je kasno i tako stalno

pameti jos nismo dosli, na televizijama u hrvatskoj ne prodje ni jedan dan a da se ne spomene srbocetnicka agresija i projekat velike srbije. a kod nas se svake prestupne godine spominje jasenovac, NDH, izbjegli Srbi iz NDH u periodu 1991.-1995., zatim imovina tih istih Srba koja im jos uvijek nije vracen, pa koncert thompsona gdje svi uzvikuju srbe na vrbe i slicne parole.....
za razliku od njih muslimani su jos i dobri.
pameti jos necemo doci. jednostavno smo takav narod da nas svako jebe uzduz i poprijeko. i to je tako i to se nikad nece promijeniti.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 00:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja kad sam pokrenuo ovu temu mislio sam u globalu, a ne na bilo koji narod ponaosob. I kažem greška naših političara na čelu sa Nikolom Pašićem, Niška Deklaracija, Krfska Dekelracija.

Umjesto Kreljevine SHS, tad je trebala biti formirana samo Velika Kraljevina Srbija, a svi ostali su se trebali snalaziti kako su mogli i htjeli.

Oslobodili smo ih i to je bilo dovoljno.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 01:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
Znam ja da ti ne podržavaš takvu politiku, jer za to osoba mora imati svoje lično mišljenje. A ti si se samo načelno slažeš, kao ovo mi odgovara, a ovo ne. Niti smrdiš , niti mirišeš. ... Vidiš ja se ne pravim da poznajem istoriju Kraljevine SHS , kao što ti to radiš. I trudiš se da ispadneš pametan. Nastavi pokušavati možda ti se isplati jednog dana. ... :D Priznaj ovo je tvoj krajnji domet. Umne sposobnosti su ti veoma ograničene. ... :roll: Pogledaj odogovor iznad ovog.

Momak, glup si, nemaš niti jedan konkretan odgovor, očigledno. Ja ću zato da nastavim. Agrarna reforma se tek načelno najavila, uz ukidanje spahijskih odnosa i uspostavu zakupa, ali se nije sprovodila, tek u Vojvodini na račun Folksdojčera i Mađara, što je po sebi nedovoljno. Seljaštvo nije bilo kadro da izdrži takve pritiske u kojim bi se osamostalilo i otplatilo zemlju. 1931 godine 68% domaćinstava živi na 28% zemlje, dok 3% i dalje okupira čitavih 22%. Na selu je bilo skoro 450.000 najamnih radnika, koji nisu drugačije mogli da se izdržavaju nego kulukom. Svake godine 30.000 ljudi se selilo u gradove. Agrarna reforma je zato i dalje bila zahtijev, a KPJ je obećavala njeno decidno sprovođenje.

Bućni se malo u Vrbas.

Za mene je jedino relevantan saatav skupštine u to vrijeme i to sve do šesto januarske diktature. Nikakve fašisitičke stranke nisu ušle u parlament , čak je i tvoja KPJ bila u skupštini, iako je u ime bezndežnih i propalih sabotirala državu.

Opet, momak, glup si; KPJ nije "moja". Dalje, sastav skupštine ne pomaže tvoje argumente; već svi zaboravljamo šta ti uopšte hoćeš da kažeš, osim kako si juče "uzdisao". U ustavotvornoj skupštini, od 419 mandata, skoro pola nose stranke jugoslovenske orijentacije (JDS 92, SRPJ 59, SD 10), dok nacionalne struje koje načelno prihvataju jugoslovenstvo (NRS 91, JMO 24, SLjS 27) imaju manje, a sam HRSS nosi 50 mandata. Dakle, velika većina glasača se opredjelila za jedan od oblika Jugoslavije, bilo unitarističke, bilo federalističke, bilo sovjetske.

Ja kad sam pokrenuo ovu temu mislio sam u globalu, a ne na bilo koji narod ponaosob. I kažem greška naših političara na čelu sa Nikolom Pašićem, Niška Deklaracija, Krfska Dekelracija.

Oh, pa lijepo od tebe da se konačno izjasniš ko je to "tvoj". Misliš da je Pašiću smetalo? Nije imao smjelosti da kaže, "da, može samoopredjeljenje", ali se zato mogao baviti premijerstvom dok mu se sin bavio švercom šećera.

Druga stvar, ova teza "mi njih oslobađamo" (prvo, ko je to mi: da nisi učestvovao?) je donekle nategnuta: Monarhija se raspala 31. oktobra, u Zagrebu je već stvoreno Narodno vijeće SHS, a srpske trupe tek 1. novembra ulaze u Beograd, da bi prešle granicu na poziv vijeća gotovo dvadeset dana kasnije, ne da bi "oslobađale teritoriju" od sila osovine, nego da bi zavele red zbog "zelenog kadra" i spriječile talijanske mahinacije povodom londonskog ugovora.

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 04:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

DJ-TC je napisao:
Znam ja da ti ne podržavaš takvu politiku, jer za to osoba mora imati svoje lično mišljenje. A ti si se samo načelno slažeš, kao ovo mi odgovara, a ovo ne. Niti smrdiš , niti mirišeš. ... Vidiš ja se ne pravim da poznajem istoriju Kraljevine SHS , kao što ti to radiš. I trudiš se da ispadneš pametan. Nastavi pokušavati možda ti se isplati jednog dana. ... :D Priznaj ovo je tvoj krajnji domet. Umne sposobnosti su ti veoma ograničene. ... :roll: Pogledaj odogovor iznad ovog.

Momak, glup si, nemaš niti jedan konkretan odgovor, očigledno. Ja ću zato da nastavim. Agrarna reforma se tek načelno najavila, uz ukidanje spahijskih odnosa i uspostavu zakupa, ali se nije sprovodila, tek u Vojvodini na račun Folksdojčera i Mađara, što je po sebi nedovoljno. Seljaštvo nije bilo kadro da izdrži takve pritiske u kojim bi se osamostalilo i otplatilo zemlju. 1931 godine 68% domaćinstava živi na 28% zemlje, dok 3% i dalje okupira čitavih 22%. Na selu je bilo skoro 450.000 najamnih radnika, koji nisu drugačije mogli da se izdržavaju nego kulukom. Svake godine 30.000 ljudi se selilo u gradove. Agrarna reforma je zato i dalje bila zahtijev, a KPJ je obećavala njeno decidno sprovođenje.

Bućni se malo u Vrbas.

[url]http://sr.wikipedia.org/sr-el/Аграрна_реформа_у_Србији[/url]

Tipična crvena matematika :lol: Za razliku od tvojih postotaka , ja imam konkretne brojke. I debil bi skontao da je tvoj drug Tito presuo iz šupljeg u prazno. Otjerao jedne doveo druge. Kralj je plaćao ta izuzeća, dok je austrougarski podnarednik izveo nasilno otimanje. Formirao zadruge po principu jedan ulaže sve , drugi ništa. E taj drugi je proleter.

DJ-TC je napisao:
Za mene je jedino relevantan saatav skupštine u to vrijeme i to sve do šesto januarske diktature. Nikakve fašisitičke stranke nisu ušle u parlament , čak je i tvoja KPJ bila u skupštini, iako je u ime bezndežnih i propalih sabotirala državu.

Opet, momak, glup si; KPJ nije "moja". Dalje, sastav skupštine ne pomaže tvoje argumente; već svi zaboravljamo šta ti uopšte hoćeš da kažeš, osim kako si juče "uzdisao". U ustavotvornoj skupštini, od 419 mandata, skoro pola nose stranke jugoslovenske orijentacije (JDS 92, SRPJ 59, SD 10), dok nacionalne struje koje načelno prihvataju jugoslovenstvo (NRS 91, JMO 24, SLjS 27) imaju manje, a sam HRSS nosi 50 mandata. Dakle, velika većina glasača se opredjelila za jedan od oblika Jugoslavije, bilo unitarističke, bilo federalističke, bilo sovjetske.

Sjedi jedan. :lol:

Počeo si priču kako su to srpske fašisitčke stranke, pa si onda tvrdio kako im je jugoslovenstvo bilo cilj. A sve ključne stranke tog vremena su zagovarale ili zajedništvo južnoslovenskih naroda ili otvoreni nacionalizam. Pa čak i kad je kralj uveo tzv. jugoslovensku naciju sve ključne stranke su mu okrenule leđa, što zbog njegovog apsolutizma što zbog fix ideja.

Evo malo relevantnih činjenica iz tog vremena.
http://www.ds-lazarevac.org.yu/istorija.html

DJ-TC je napisao:

Oh, pa lijepo od tebe da se konačno izjasniš ko je to "tvoj". Misliš da je Pašiću smetalo? Nije imao smjelosti da kaže, "da, može samoopredjeljenje", ali se zato mogao baviti premijerstvom dok mu se sin bavio švercom šećera.

Druga stvar, ova teza "mi njih oslobađamo" (prvo, ko je to mi: da nisi učestvovao?) je donekle nategnuta: Monarhija se raspala 31. oktobra, u Zagrebu je već stvoreno Narodno vijeće SHS, a srpske trupe prelaze granicu na njegov poziv 3. novembra: ne da bi "oslobađale teritoriju" od sila osovine, nego da bi zavele red zbog "zelenog kadra" i spriječile talijanske mahinacije povodom londonskog ugovora.

Da , je li to neki problem što podržavam Nikolu Pašića i tekovine WWI? Čitao sam da je Pašić imao sina švercera. Nešto slično kao sin dr Radovana Karadžića, međutim to ne znači da ja ne cijenim to što je uradio za Srpsku. A njihova djeca neka im je na samotu. Vidiš zvanična istorija tvrdi da je Nikola Pašić odbio bilo kakvu pomisao na separatni mir. A mogli su se dogvoriti i postaviti srpsku bulju da je hazburgovac kara kad mu se prohtje.

Još kad bi se vodili ratovi, onako kako ih ti zamišljaš. Trebalo je pročešljati toliku teritoriju, za slučaj da se neko polakomi pa opet izvrši puč.

Ja i tvrdim da je oslobađanje tih teritorija bila greška. Da smo stali tamo negdje kod Une, bilo bi pitanje vremena kad bi ih usisala ponovo neka veća sila iz okruženja.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 06:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2008, 22:54
SÄFFLE je napisao:
Black Boy je napisao:
Ne da smo se zajebali nego brateee sjebasmo se nacisto tad :D Al mi dodjemo pameti kad je kasno i tako stalno.Filozofe ,neka si to spomeno,a zasto.Pa evo odprilke zbog recimo ovoga....npr. jedna ,,komunisticka,, Bugarska je pametno uradila sa Turcima.Hoces stari da ostanes...ocu ....dobro :D e vako ,sad ces biti Todor Todorov a ne Mustafa Mustafin,a ko nece,nemora,vozi u Tursku i jel ima problema i rata ?Nemaaaaa :D Osmanlije su za vrijeme svoje ,,vladavine,,tj. urodjenicko-divljacke agresije ,ostavili veliki trag.Dosta vremena su bili u Hrvatskoj,ne citavoj ali su bili.Nemoze niko da me ubijedi da i tamo nisu ostavili traga ,u vidu islamizacije,pravljenja dzamija itd.Jesu ali je sve zbrisano.Znamo kako se to tamo radi i kako to odradi prije svega katolicka crkva.Nigdje skoro muslimana,koliko bi trebalo logicno da bude,dzamija nema,malo sasvim radi reda a sada nema ni Srba i oni nemaju problema.U Bosni je ostao trag od Turaka,u Srbiji pogotovo Raska i Kosovo,u Crnoj Gori-Sandzak zatim Makedonija,sve pravosloavne zemlje jbt.
Jbg mogli smo i mi te famozne 1918 godine odraditi neke stvari za sebe,a tome sam vec pisao na temi-Kosovo i tadasnje politke Srbije i velike greske.Ocemo zajedno mi Srbi da ujedinjujemo narod ,svasta.Kaze muslimani su protjerani,ma jelde.Jeste jedan manji broj protjeran akoliko ih je otislo svojom voljom jel se ko zapito.Ili su se prepali sta ce bit kad im Turci ispusise mda ja mislim da ih je dosta otislo jer nece da zive tu i nece moci vise da rade sta hoce a mnogo mnogo ih je ostalo i ko ih je diro,niko.Ko im je mijenjo imena,niko.Ko ih je tjro da se vrate pravoslavlju ,niko.Mislim prije svega na Rasku,Kosovo i Sandzak kad su Srbi mogli da odrade sta su htjeli i niko im nista reko nebi.Ali mi smo meke duse :D naravno uvijek bili,pa kazemo ma neka ih,pusti ljude da zive,ko god da su a ,,ljudi ,,nama ,jel im se malo ukaze prilika uvaljuju,a mi ih ostavili sa nama.Neka je njima dobro,a nas ko hebe jel?Taki smo mi!Dosta stvari uradimo zbog kojih se kajemo ali i bude kasno za popravak.E moze bit da ovo sve zvuci kako bi neki rekli fasisticki.Ma neka zvuci kako hoce ,ja za ove stvari iskreno nisam,ali sta se sve desava u danasnje vrijeme,ispostavit ce se narode da drugacije nemoze. :wink:

Magare,ode ti "malo" od teme,ali kad smo vec kod Turaka i njihove "urodjenicko-divljacke agresije",pojasni ti nama kako to da za njihovih "500" godina osta i Srba i Hrvata i Jevreja ,a za vasih "samilosnih" 3-5 u Rs i Rsk,ne ostade nesrba ni za sjemena?

:lol: joj jest vas izbijem iz cipela sa svojim postovim,ha peksimeti :lol: pa jbg ja kazem moze bit da su malo ostriji postovi ali je to cista istina a upravo istina surova vas i boli,a onda se gubite u vremenu i prostoru i dozivljavate mentalne devijacije :lol:
Kao prvo jebo ti magare sve po spisku uzduz i uprijeko :cat: a kao drugo neznam sto se toliko palite kad spomenem retardine Turke ,ha :D jbg uzavre krvca ha ,bil volili da je pusto tursko u BiH ha ,e nece a i nije ,hvala gospodu.I manite se pljuvanja po REPUBLICI SRPSKOJ yebo vas onaj ko vas dovede ovde.Ja jesam itekako za interneta i to pogotovo za takve ko vi ,smeće jedno :lol:
Sta ti znas koliko ima muslimana u Prnjavoru sad,u Zvorniku,u Bijeljini ,u Banjaluci ma gdje hoces a koliko u Pederaciji je li slino,znas li koliko posto ima Srba sve ti....znas li ti sta vehabije po Prnjavoru rade kad je neka svadba ,znas li kakve provokacije priredjuju jel zglavkaru ,vehabije jaro jest....u REPUBLICI SRPSKOJ ,jel ti drago ?
A u drugom onom pederskom entitetu na prste mozes Srbe izbrojat a o nekim Srbima sa velikim bradama :D moze se samo sanjat,bitno je BA da je pederaciju puna fine raje iz Sanđaka ba!
Oni su drevni Bosanci :lol: MRŠ!

Nećkala se lopta nećkala...

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 06:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2008, 22:54
La Point je napisao:
Koji je ovaj Bljak Boy propalitet i proljev od, hajmo nazvati, covjeka. E cetvrtasta glavo, tupa pogleda, nije ni ovaj internet za tebe. :wink:

Šuti ba ti neHoprani ćmaru.I ti se nesto gubis jel lešu umrđeli.De nazovi me bravu,de hajd hajmo kontaktirat ja i ti pa da vidimo ko je zasta yebo ti sve svoje u kuci a pogotovo sto ti hoda u zenskoj obuci :wink: ovo su ti oni stihovi sa Manjace a vidim imas protiv toga dosta i protiv Vukova sa iste.A imas li sta protiv El Muđahida jel kadaif-efendija,imas li sta protiv Abu Hamze jel isprdku.Okani se REPUBLIKE SRPSKE i njihovih boraca turcine.Vozi ako ti nesto smeta ovde ,dosta sam ja izbjegavo i zah-a i grofa Ratkaja i jos vas kamaru ,e nece moci tako izrodi.Sikter!

Nećkala se lopta nećkala...

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 10:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
E,Prnjavorac,strasni su ti dometi,sad bi je li trebo ja tebi mater i tako po redu? Ni jedno slovo koje si napisao veze nema s temom,i jel stvarno mislis da je ovo mjesto gdje ces istresati svoje frustracije zbog nekih bradatih bez kokarde sto ti kvare idilu u Prnjavoru?

Nego,o temi;

Mislim da je i bez sire polemike ,veoma jasno da gledajuci iz danasnje perspektive,stvaranje SHS za Srbe bila nepovoljna opcija. Smijesne su tvrdnje da su to uradili iz neke samilosti i ljubavi prema "bratskim" narodima,prije ce biti da je to bila megalomanija,pohlepa za teritorijama koja je dovela do stvaranja SHS.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 10:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Ови анархисти не знају ни шта хоће , ни шта неће.
Не може се некоме тек тако узети земља, а било је маса случајева да су људи који су били беземљаши и добили земљу, да су је продали првом приликом.
А што су ишли у град, зар то нису чинили и комунисти после рата, да се све више људи пресели из села у град ?

А ово је тек бисер

Druga stvar, ova teza "mi njih oslobađamo" (prvo, ko je to mi: da nisi učestvovao?) je donekle nategnuta: Monarhija se raspala 31. oktobra, u Zagrebu je već stvoreno Narodno vijeće SHS, a srpske trupe tek 1. novembra ulaze u Beograd, da bi prešle granicu na poziv vijeća gotovo dvadeset dana kasnije, ne da bi "oslobađale teritoriju" od sila osovine, nego da bi zavele red zbog "zelenog kadra" i spriječile talijanske mahinacije povodom londonskog ugovora.

Срби су гинули у два светска рата и у светском, билчи окупирани, чуо си ваљда за добојски логор, злочине у Мачви, Топлички устанак...

Није се Монархија распала сама од себе, него су прво српске трупе прогулиле солунски форнт, избациле Бугарску из рата и почеле ослобађати Србију.

Ако је то фамозно Народно вијеће имало неку власт, зашто се није обрачунало са зеленим кадром и Италијанима, уместо да чека српску војску?
Нарочито када су имали масу несрба који су већ били у војсци К/К монархије ?

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 10:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Za razliku od tvojih postotaka , ja imam konkretne brojke.

Uskačeš sam sebi u oči. Izvor (sic) koji navodiš i sam kaže sledeće: "Krajnji efekti su zbir povoljnih i nepovoljnih rezultata: povoljno je što je uništen feudalni sistem u celoj zemlji i što je značajan broj seljaka dobio zemlju, a nepovoljan što je najveći broj njih dobio malo zemlje, pa nije rešen problem agrarne prenaseljenosti." Moje brojke su tačne. Same tendencije koje slijede proizvod su takvog stanja.

Počeo si priču kako su to srpske fašisitčke stranke, pa si onda tvrdio kako im je jugoslovenstvo bilo cilj. A sve ključne stranke tog vremena su zagovarale ili zajedništvo južnoslovenskih naroda ili otvoreni nacionalizam. Pa čak i kad je kralj uveo tzv. jugoslovensku naciju sve ključne stranke su mu okrenule leđa, što zbog njegovog apsolutizma što zbog fix ideja.

Tvrdio sam da se ti svrstavaš uz fašiste, a onda si korigovao priču svrstavajući se uz Pašića. Oslonac diktature i stranke koje su proizašle iz nje bile su unitarističke i velikosrpske. Pokušavaš tvrditi kako je "očuvanje srpskog identiteta" bilo najvažnije, uz retoričke opaske zasnovane na fiktivnom "mi". Pašiću je to sigurno bilo važno - između ostalog - a glasačima? Ne baš. Glasači su glasali za zajednicu, ne nacionalizam. I dalje stoji da se svrstavaš uz fašiste; zašto? Zbog ovoga:

Nešto slično kao sin dr Radovana Karadžića, međutim to ne znači da ja ne cijenim to što je uradio za Srpsku.

Karadžić je bio malo gori švercer od svog ljubi-ga-Zelen-majka. I to što ti cijeniš govori o nivou tvoje inteligencije.

Ti i takvi kao ti ste tužne relikvije devedesetih i slika i prilika onog vremena: niko vas ne može zajebati za deset maraka i "srpstvo", ali vas može zajebati za posao, stan, život, pušku, i milione maraka.

Vidiš zvanična istorija tvrdi da je Nikola Pašić odbio bilo kakvu pomisao na separatni mir. A mogli su se dogvoriti i postaviti srpsku bulju da je hazburgovac kara kad mu se prohtje.

To tako ne ide. Odbio je separatni mir iz očiglednih razloga, samo si glup pa ih ne vidiš.

Još kad bi se vodili ratovi, onako kako ih ti zamišljaš. Trebalo je pročešljati toliku teritoriju, za slučaj da se neko polakomi pa opet izvrši puč.

Momak, glup ti argument. Ko je oslobodio Češku i Slovačku? Jesmo li i to "mi" oslobodili? Ne? Rusi? Poljaci?

Češljaj ti malo po knjigama dok mliječiš noge u Vrbas-ladnoj vodi.

TVRTKO, nemaš pojma o čemu govoriš. Znamo mi šta hoćemo, a znamo i šta je bilo u toj tzv. "agrarnoj reformi" koja se dekretima sprovodila sa dvora. A ova megalomanija ti paše. Zamisli samo! Sve su to Srbi u radili - bez ikakve veze sa ostatkom svijeta i njihovim nazovi frontovima. Nisu Srbi poraženi 1915 išli preko Krfa - nee! To je bila taktička varka. Preko mora na svojim brodovima i svojim novim oružjem u svoj Solun da bi onda zadali "odlučujuć udarac" Monarhiji.

— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 12:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Зар сам немачки цар није рекао да су Срби решили рат, када су избацили Бугарску из рата.
И геније, види мало кад је умро Пашић, а када је заведена дикататура у Краљевини :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 12:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:
Зар сам немачки цар није рекао да су Срби решили рат, када су избацили Бугарску из рата.

Ma daj. Šta ti je bolesna srpska megalomanija. Jesu, ali zajedno sa 650.000 savezničkih vojnika s njima na solunskom frontu.

TBPTKO je napisao:
И геније, види мало кад је умро Пашић, а када је заведена дикататура у Краљевини :lol:

Znam dobro datume, spodobo pretpotopska. Ti datumi nemaju veze sa ovim što govorim samozvanom filozofu sa Vrbasa.

— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 17:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:

DJ-TC tek sad vidim da sam upoznao jednog modernog moron-socijal-protagonistu. Režimi su se mjenjali, države nestajale i nastajale, a vi kao pokvarene gramofonske ploče pjevate istu pjesmu. Svaka vaša "mudrost" je neka opšto dobra istina. Vaš krajnji domet je ovaj virtuelni svijet, forumi i sajtići. Šako jada ti se razumiješ su srpsku istoriju :lol:

Propalijteri svih zemlja , ujedinite se moli vas DJ-TC :D

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 18:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

SVEDOČANSTVA - ŠOKANTNO OTKRIĆE DRAGOLJUBA ŽIVOJINOVIĆA U LONDONU

.

ENGLEZI RADILI NA UNIŠTENJU SRBIJE

• Iz dokumenata do kojih je došao poznati istoričar jasno se vidi da je u Prvom svetskom ratu Engleska sve činila da nestane naša država

SVE DO DANAŠNJIH DANA OD SRBA SE KRILA ISTINA: Dragoljub Živojinović za svoju knjigu prikupljao je dokumenta tri decenije

Tek objavljeno kapitalno delo akademika dr Dragoljuba Živojinovića „Nevoljni ratnici, velike sile i Solunski front” ozbiljno je uzdrmala čitavu i ne samo našu savremenu istoriografiju. Dokumentacijom šokantne sadržine ova knjiga neprocenjive vrednosti u paramparčad raznela je dosadašnje teze o našim saveznicima i prijateljima. Otkrila srpske iluzije i zablude i uprla prstom u Englesku, zemlju koja je od samog napada Austrougraske 1914. godine, u Prvom svetskom ratu, svesrdno radila na uništenju Srba i srpske države.
Zanimljivo je da je ovakvu arhivsku građu akademik Živojinović počeo je da otkriva upravo u londonskom arhivu pre trideset tri godine i to sasvim slučajo baveći se Vatikanom i Srbima. Takođe, treba istaći i činjenicu, akademik Živojinović je prvi otkrio u Londonu tu građu i prvi istoričar na planeti saopštio je svetu.

Skoro vek u zabludi

Od završetka Prvog svetskog rata pa sve do pojave ove knjige, srpski narod živeo je u zabludi, nazivajući i Engleze svojim saveznicima i čak prijateljima.
- Nema dileme, Srbi su tvorci svih tih zabluda vezanih za savezništva i prijateljstva. Srbi su tvorci i drugih zabluda sa kojima će se tek sresti. A ove iluzije koje su pothranjivane gotovo jedan vek bile su u službi očuvanja prijateljstva sa Francuzima kao jedinim prijateljima u Prvom svetskom ratu. A u stranu gurana jedina istina da nam je Rusija bila jedini prijatelj sve do njenog sloma.

• Prvi ste otkrili tu građu, prvi je saopštili svetu, kako to objašnjavate?
- Pretpostavljam, tu netaknutu, nefriziranu, nečišćenu građu, koju do mene niko nije koristio, izbegavali su istoričari ili zbog toga što je nepovoljno govorila o onima koji su je ostavili, ili što je veoma ružno prikazivala loše odnose među saveznicima tokom Prvog svetskog rata. Drugo, ta nedirnuta građa, nedvosmisleno je razbila naše iluzije o saveznicima i iskrenim prijateljima. Do sada nismo znali pravu istinu da nismo imali pravih prijatelja do jedne sile tokom čitave te tragedije. Ti dokumenti otkrili su surovu istinu da čak i naša istoriografija nije znala šta se sve radilo iza naših leđa. Na kraju otkrila je da su Srbi izneli glavni teret Prvog svetskog rata.

• Rekli ste, imali smo samo jednog prijatelja, o kojoj zemlji je reč?
- Govorim o Rusiji, zemlji na koju se nismo oslanjali. Naprotiv, bili smo bastion, barikada protiv širenja njenog uticaja na Balkanu. A već od julske krize 1914. moglo se videti ko nam je pravi prijatelj ili saveznik. Rusija je tih dana odmah zauzela jasan stav. Decidno je rekla i saveznicima i našim neprijateljima da neće dozvoliti da Srbija bude poražena i pokorena i da će Srbiji pružiti svaku vrstu pomoći.

• Kako se Francuska držala?
- Francuska je imala nešto drugačiji stav. Našla se na udaru Nemaca i zbog toga bila je vezana za Rusiju, ali imala je i svojih interesa na Balkanu, a na Bliskom istoku imala veliki uloženi kapital. No, najviše zbog Rusije Francuzi su Srbiji pružili savezničku ruku.

Ultimatum Francuza

Jednog trenutka engleske podmetačine, razbijačke namere i rabote dozlogrdile su i francuskim generalima koji su počeli otvoreno da protestuju.
- Nakon otvorene engleske opstrukcije na Solunskom frontu i poslednje engleske pretnje da će povući svoje trupe reagovala je i vlada Francuske. Uputila je Engleskoj ultimatum, da ukoliko i dalje njene trupe budu minirale pokretanje ofanzive, Francuska će se povući iz rata. Englezi su se tada zaista uplašili, popustili su, ali su i dalje iza leđa radili protiv tog fronta. Posle toga svoje elitne jedinice povukli su iz Grčke, a uveli ešalone dovučene iz Indije potpuno nesposobne za ratovanje na Balkanu.

• Do današnjih dana u našoj istoriji do kraja nije objašnjeno držanje Engleske?
- Englezi su sve drugo bili samo ne prijatelji Srbije. Dakle, nikada prijatelji. Naprotiv, Srbe organski ne vole, ni njihovo javno mnjenje ni njihov establišment. O nama su te 1914. pisali najgore, govorili najružnije. Nije bilo ni dnevnog lista, ni gotovo političara, ni generala iole naklonjenog Srbima. Tako su pisali i prema nama se odnosili još od 1903. godine. U našoj najtragičnijoj situaciji vodili su hajku protiv Srbije, otvoreno su je i u najtragičnijim trenucima ucenjivali i optuživali za početak Prvog svetskog rata. Da je svetska klanica upravo nastala zbog nas.

• Kako su onda Englezi postali i naši saveznici?
- Iz interesa. Prvo zbog Francuske i Belgije prema kojoj su imali ugovornu obavezu još iz 1830. godine. Drugo, sa briljantnim pobedama srpske vojske na Ceru i Kolubari Srbija nije pokorena, a vojnički je opstala. Znači postali smo faktor, potreban saveznicima.

Oterali rusku brigadu

Koliko su Englezi sve činili da potkopaju i oslabe Srbiju akademik Živojinović iznosi još jedan primer.
- Na Solunskom frontu nalazila se i jedna ruska brigada koju je car Nikolaj poslao u pomoć srpskoj vojsci. Englezima je ta brigada strašno smetala, neprijateljski se prema njoj odnosila. NJeni generali smatrali su je pretnjom njihovih interesa. Nisu se smirili sve dok nisu izdejstvovali njeno uklanjanje sa Solunskog fronta. Tu rusku brigadu poslali su čak na istok Grčke kako ne bi imala bilo kakav kontakt sa srpskom vojskom.

• Da li se posle tih bitaka engleski stav prema Srbiji promenio?
- Upravo tada englesko neprijateljstvo prema Srbima stupilo je na scenu u najokrutnijem obliku. Britanci su krenuli sa najpodlijim ucenama. U najtežem trenutku tražili smo od njih finansijsku pomoć od 800 hiljada funti u vidu kredita za obnovu naoružanja, lekova i sanitetskog materijala. Odgovorili su ucenom - dobićete zajam, pod uslovom da se odreknete svoje teritorije u istočnoj Makedoniji u korist Bugara. Taj dokument prvi sam otkrio u svetu.

• Kako je Vlada Srbije reagovala na tu bolnu ucenu?
- Decidno je odbijen taj ultimatum. Englezi su ladno odgovorili - „onda vam ne damo kredit”. I nisu dali. Što je najgore, Englezi se nisu zaustavili na toj uceni. Tokom čitave mučne 1915. godine pojačavali su pritisak na Srbiju. Svoje ultimatume zasnivali su na našoj nemoći i beskrupulozno koristili srpsku zavisnost od saveznika. Svakakvih pritisaka je bilo.

I Mišić žrtvovan

Da su Srbi bili žrtve i sopstvenih zabluda primera je bezbroj. No, protiv tih iluzija ponajviše su se borili vojskovođe poput vojvode Živojina Mišića.
- Nikola Pašić i regent Aleksandar Karađorđević bili su zagovornici ujedinjenja južnih Slovena. Tome se otvoreno suprotstavljao vojvoda <ĐŽ>ivojin Mišić. Govorio je da niko ne može da tera srpske vojnike da ginu za oslobođenje Hrvata i Slovenaca, već da do slobode oni moraju doći sami. Mišić je ubrzo oteran u penziju.

• Znači i takvu Srbiju krvljem zalivenu su kažnjavali?
- Ne samo da su ladno odbacivali sve naše molbe za vojnom pomoći, već su iza leđa radili na slabljenju naših položaja. Odustali su od solunskog iskrcavanja. Odustali su od obezbeđenja koridora Niš - Solun, a potom dozvolili Bugarima da prekinu taj koridor, srušivši tako i poslednju nadu spasa za srpsku vojsku i srpski narod. Kaznili su tako podmuklo Srbiju na najsuroviji način, onemogućivši joj čak priliv lekova i hrane. A kada im je Nikola Pašić u očaju odgovorio da će srpska vojska položiti oružje i kapitulirati u Engleskoj je krenula nova lavina uvreda na račun Srba. Posle toga Pašić je konačno shvatio da je Srbija ostala sama.

• Otkrili ste još jedan detalj dugo skrivan od srpske javnosti?
- Po dolasku srpske vojske i izbeglica na albansko more, tek je krenulo kažnjavanje. Grčki kralj Konstantin bio je antisrbin koga su do poslednjeg trenutka podržavali Englezi. I taman kada su Francuzi posle mnogo igrarija pristali na prebacivanje Srba na Krf, stiglo je najšokantnije iznenađenje. Grčka vlada zabranila je ulazak srpske vojske na njenu teritoriju, a samim tim i prebacivanje našeg naroda na Krf. Tek kada je ruski car Nikolaj oštro pripretio da će sklopiti separatni mir sa Nemcima slomljen je engleski otpor, a Francuzi nisu više Grke ni pitali. No, ni tada Englezi nisu poslali svoje brodove. I to je bila jedna od njihovih ucena. Prvi sam i tu istinu obelodanio.

Srpska vojska pred proboj Solunskog fronta

• I na Krfu bilo je podvaljivačkih inicijativa?
- Krenulo se sa još jednom podvalom. Pod plaštom reorganizacije, traženo je od naše komande da se srpska vojska rasporedi u šest divizija i da se one pošalju ne na Solunski već na zapadni front svaka za sebe. Naravno i ta podvala i taj pakleni plan je odbačen, a Englezi su bukvalno pobesneli. NJeni generali tokom čitave 1916. godine slali su u London najružnije izveštaje o srpskoj vojsci, nazivali je najpogrdnijim imenima. Engleski generali neprestano su radili protiv Srbije i na Solunskom frontu. Minirali su svako kretanje u ofanzivu, svaki pokušaj napada na neprijatelja. Stalno su ucenjivali i pretili da će povući svoje trupe. Tokom čitave 1917. godine neprestano su radili iza leđa Srbiji. Radili na očuvanju Austrijske monarhije, podržavali Italijane oko Dalmacije i Istre, podstrekavali Rumune da uzmu Banat, Bugare da uzmu srpske teritorije severno od Makedonije. A kada je Rusija izašla iz rata izgledalo je da Srbiji nema spasa. No, tada je došlo do francuskog zaokreta. Na čelu njene vojske dolaze odlični poznavaoci balkanskih prilika Klemanso, Giom i Depere i ishod je bio poznat

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 18:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

DJ-TC tek sad vidim da sam upoznao jednog modernog moron-socijal-protagonistu.

Protagonistu? 8)

Gljivo zgažena, blamu i bijedo, nemaš ni pameti ni činjenica, pa se spuštaš i spuštaš, svakim obraćanjem sve niže.

TBPTKO je napisao:
Govorio je da niko ne može da tera srpske vojnike da ginu za oslobođenje Hrvata i Slovenaca, već da do slobode oni moraju doći sami. Mišić je ubrzo oteran u penziju.

I nisu. Ni jedan srpski vojnik nije poginuo prilikom i poslije prelaska Drine i Save.

Usput, ovaj članak Živoinovića (koga sam imao prilike slušati: on tvrdi da je krajem XVIII vijeka Dubrovačka republika posjedovala flotu od 200 galija), iako donosi nove crne detalje iz rata, pokazuje da ti detalji ne odskaču od opšte slike koja je poznata naučnoj javnosti. Da se zaista baviš istorijom ne bi bio toliko fasciniran, i napose, ne bi iznosio ovaj članak kao dokaz da su Srbi glavni dobili rat. Istina je da su Srbi snosili najviše žrtava u srazmjeri sa svojom veličinom, istina je da je čitav rat prošao u mahinacijama, ali ovaj članak ne doprinosi tvojoj megalomaniji, već čisto pomaže uvaženom akademiku da se svrsta u red senzacionalista.

— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2008, 10:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 17:54
Kamo sreće da vaša braća Osmanlije nisu došli na ove prostore i vas donijeli sa njima, ovo bi sada bila mala Amerika, Japan, Hong Kong.

Tvoje osmanlijsko carstvo je bilo najzaostalije u čitavoj Evropi.

Nego Tuzlak , ova tema nije otvorena da bi raspravljali o tome šta su okupatori dobro donijeli na ove prosotre, pa se nadam da nećeš skretati sa teme ako nemaš šta pametno da kažeš.

nepismeni čovječe, džaba svi oni postovi, ništa ti ne možeš da naučiš nego samo sviraš u svoju srpsku frulu
jadan bio, NIKO nas Bosance nije donio, mi smo jedini STAROSJEDIOCI čiji su prapradjedovi bili Bošnjani katoličke ili bogumilske vjere, da bi dolaskom turaka njih većina što milom, što silom prešla na islam
vi Srbi trebate najviše zahvaliti baš turcima, jer tek pod njihovom vlašću, vi se počinjete "širiti" po cijeloj Bosni, konkretno baš gdje ti sad živiš, po krajini, jer u vrijeme kraljevine, TU VAS NIJE BILO, samo nešto malo u Hercegovini
znači VI SRBI ste došli sa turcima i VI STE DOŠLJE
jesi li išta skonto jadan bio !! :angry4:

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2008, 11:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
TUZLAK je napisao:
vi Srbi trebate najviše zahvaliti baš turcima, jer tek pod njihovom vlašću, vi se počinjete "širiti" po cijeloj Bosni, konkretno baš gdje ti sad živiš, po krajini, jer u vrijeme kraljevine, TU VAS NIJE BILO, samo nešto malo u Hercegovini

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
genijalno, kakvo istorijsko otkrice. :lol: mislim da se od starih grka i polisa ovakva naucna, istorijsko-geografsaka teza, nije pojavila.
pitanje za tuzlaka: hoce li ovakvo tumacenje biti u najnovijim drzavotvornim udzbenicima za djake u federaciji? posto , realno, u rs istoriju tumache kao sav ostali normalan svijet. ipak, moram ti priznati da za 300 godina postoji sansa da skupite nesto istorije..
godina 2298, predavanje na casu istorije, sarajevo : "ipak , ta davna 1992, kada smo igrom slucaja otkriveni kao nacija ne moze predstavljati pouzdan izvor, neki naucnici tvrde da je to bilo sredinom sezdesetih godina dvadesetog vjeka, dok skeptici tvrde da je nekakav dejtonski sporazum iz 1995 ipak stub nase nacionalnosti. bilo kako bilo, sada nam niko ne moze osporiti da postojimo duze od tri vjeka... :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2008, 11:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
TUZLAK je napisao:
Kamo sreće da vaša braća Osmanlije nisu došli na ove prostore i vas donijeli sa njima, ovo bi sada bila mala Amerika, Japan, Hong Kong.

Tvoje osmanlijsko carstvo je bilo najzaostalije u čitavoj Evropi.

Nego Tuzlak , ova tema nije otvorena da bi raspravljali o tome šta su okupatori dobro donijeli na ove prosotre, pa se nadam da nećeš skretati sa teme ako nemaš šta pametno da kažeš.

nepismeni čovječe, džaba svi oni postovi, ništa ti ne možeš da naučiš nego samo sviraš u svoju srpsku frulu
jadan bio, NIKO nas Bosance nije donio, mi smo jedini STAROSJEDIOCI čiji su prapradjedovi bili Bošnjani katoličke ili bogumilske vjere, da bi dolaskom turaka njih većina što milom, što silom prešla na islam

Јеботе, како вам се да да толико прдите о глупостима!
Ови ликови који причају о историји, а сваки пасус почињу увредом саговорника...
Или ова прича о Србима дошљацима у БиХ... А пола Сарајева Санџаклије, дакле људи који никакве везе немају са БиХ, да не причамо о насељавању муслимана из Србије у 19.вијеку...
Колико је војска и ратова прошло преко ових простора, колико људи се селило са једне на другу страну неке новоформиране границе...

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2008, 15:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...tuzlak je pod sirenje pravoslavlja verovatno mislio na razvlacenje manastirskih dobara koje su turci spaljivali...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2008, 16:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

DJ-TC je napisao:
[
I nisu. Ni jedan srpski vojnik nije poginuo prilikom i poslije prelaska Drine i Save.

Како није, изинули су када су гонили Аустромађаре из Србије 1914.

По теби је мало Срба погинуло , па су требали још да гину.

Нису имали против кога да ратују, јер се трула монархија распала, а многи који су чинили злочине над Србима, преко ноћи су прешли у војску Краљевине СХС.
И то са већим чином, док су многи солунци отпуштени без икакве помоћи.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2008, 17:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:
Како није, изинули су када су гонили Аустромађаре из Србије 1914.

По теби је мало Срба погинуло , па су требали још да гину.

Možda bi mogao malo umanjiti svoj blam pa makar pročitati o čemu se radi.

Nisu srpski vojnici ginuli pri "oslobađanju onih tamo". Živoin Mišić, u članku koga si postavio, ali očigledno nisi pročitao, govorio je kako ne želi da srpski vojnici ginu za oslobođenje Hrvata i Slovenaca. I zaista, nisu srpski vojnici ginuli za oslobađanje Hrvata i Slovenaca, ginuli su prilikom oslobađanja teritorija kraljevine Srbije. Ne vidim šta je sporno.

A taj komentar da je "po meni" malo Srba poginulo - izvadi tipke kojim si to napisao i nabi si ih u pakaš.

— Oskar Davičo

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 86 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]