napisao sam ovaj post na drugom podforumu, pa cu samo da kopiram. Naime koristio sam iphone sto ovdje sto u americi par mijeseci, kao i n95. Ovo su moji utisci o jednom i o drugom:
prednosti iphona
iterfejs, ekran, jednostavnost koristenja, kolicina aplikacija , brzina, tastatura, dizajn, i pod, cijena, wi-fi (safari je genijalan)...
nokia ima bolje sledece: baterija, kamera, navigacija, bluetooth...
mislim da je ovo manje vise realno jer sam oba telefona koristio dovoljno dugo da bih mogao da procjenim pluseve i minuse i jednog i drugog. Npr. nokia me UZASNO nervira sto kada zovem nekoga a taj neko nije dostupan i ja stisnem crveno njemu treba 10-tak sekundi da iz toga izadje, i za to vrijeme ne mozes BAS nista raditi. Ili prilicno cesto se gubi (blokira, ekran pocne da izbacuje sve moguce boje), dosta je spor, treba mu sekund, da udjes u meni, iphone to radi trenutno. Dalje, kada uslikas nesto, treba ti barem 30-tak sekundi da pogledas tu sliku; ne snima passworde od wi fi lokacija, nego ih svaki put moras rucno; kucati ne puni se preko USB-a itd.
sto se tice iphona nervirale su me sledece stvari: Kada telefoniras postoji velika sansa da ces glavom dodirnuti crveno na ekranu, naravno prekid razgovora. Itunes, nisam se jos sreo sa glupljim programom (npr, imas mnogo pjesama na iphonu ali iz nekog razloga ih nemas na kompu, i ako hoces neku novu pjesmu da stavis na iphone moras da IZBRISES sve one koje vec imas na iphonu, retardirano!), ne slaze se uz windows sto je koliko toliko i razumljivo

, bluetooth je sranje CISTO, ne mozes poslati nista, ne mozes primiti nista, bas bas nista sem slusalica, kamera u sustini i nije losa, ali nije carl zeiss-u ni do koljena, niti snima video, takodje retardirano.
sto se symbiana tice uopste me nije odusevio, ni na jednom polju. Spor, neorganizovan (npr, stace podesavanja za telefon u folderu za aplikacije, cesto moram da restartujem telefon je je "zaledio", rotiranje ekrana traje par sekundi ako npr slusas muziku...). Kvalitet n95 takodje nije jaca strana. Npr, nervira me onaj mali zazor na kliznom mehanizmu, tako da izgleda prilicno klimavno, naravno plastika se ne moze porediti sa metalnim kucistem. Dalje, kako je par dana bilo hladno, kada sam malo duze napolju, jedna tipka se iz nekog razloga zaglavljuje (nista strasno, ali za nov telefon placen 780KM

).
medi, jesi li ti koristio iphone-ov touch screen? Mene je licno odusevio, surfanje je toliko jednostavnije, listanje slika takodje, kretanje kroz meni, znaci kompletan interface je odlican. Jedino zaboravi pisanje poruka dok vozis ili nesto slicno. To nece ici.
Sad, ovo ce vjerovatno da izazove bijes kod nekih, ali sta ja mogu. Tako je kako je, nisam "navijao" ni za iphone ni za n95, ovo je moje misljenje. poz