banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 06:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Nov 2008, 13:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Јаране, тај комунизам је чиста утопија, фино је замишљен, али је неопстварљив у стварном животу, без дизања свести појединца на идеалан морални ниво, да ударнички ради на послу, а узме само оно колико му је довољно за нормалан живот.
Или што написа о.Јустин, требала би цела једна војска контролора да би се све то остварило.

Па и сам друг Маркс је живео као племић, имао послугу, секретара, а није пре подне рмбачио у фабрици, а поподне теоретисао, свирао клавир, писао песме....

Да је СФРЈ нешто ваљала не би се онако срамно распала, неко би од милион чланова СКЈ устао да је брани.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2008, 15:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
Ovaj Tvrtko je vazda dosadan. Može čitati (ako ih uopšte čita) onolike treš članke koje kopi-pejstuje po forumu ali ne može pročitati tri posta da se uvjeri kako je već opovrgnut i prije nego što je prst stavio na tastaturu.

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2008, 15:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:10
Да, зато ми се и не да одговарати више. Нема сврхе ако не чита постове претходне.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2008, 16:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Вас двојица много личите :D

Да нисте рођаци :angry3:

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2008, 16:40 
Pripravnik
Pripravnik

Обојица смо анархо-синдикалисти.

И јебемо истим људима маме, јел се то рачуна у неко индиректно сродство? :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2008, 19:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Јеби своју, преча ти је 8) шабане ниједан.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2008, 20:05 
Pripravnik
Pripravnik

Пази овог лика, куцао поруку, па је обрисао. лол Онај из Образа.

ТБПТКО, тишина тамо.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2008, 10:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Моје питање је било:
Citiraj:
Имамо 100кг жита које мора да се подели на 100 људи. Хоћеш ли допустити да свако себи узме колико хоће верујући да ће сви узети онолико колико им припада (1кг) или ћеш одредити комисију која ће то праведно да расподели?

Ти сад на ово ниси одговори шта би урадио или како би то изгледало већ си избегао одговор писањем о бирократији и економским потенцијалима.

Citiraj:
То је иминентно. Већ сам рекао, капитализам мора пропасти кад тад. Након њега вјероватно ће ступити на снагу наведена два. Док год постоји појам нације, фашизам пријети, а ја вјерујем да нације неће нестати до пропасти капитализма. Тако да..

Нације неће пропасти никада (и не требају) јер их капитализам није ни створио.Исто као што ти сматраш опасним фашизам ја сматрам опасним комунизам и анархизам.

Citiraj:
А и сам комунизам има присталица довољно, само у разним видовима, тј. веома су подијељени.

Па сад то је питање. Задњи избори у Европи које сам пратио су били у Аустрији крајем септембра. КПА је освојила преко 3000 гласова а анархисти преко 1000 на нивоу целе Аустрије. Аустрија има преко 8 милиона становника а гласачко право се стиче са 16 година. Значи јако је танак тај потенцијал. Додуше у Немачкој је левица нешто јача.

Citiraj:
Већ сам рекао то за људску природу, не волим се понављати. Није човјек зао или добар по свом бићу, самим рођењем, него му се личност формира на основу друштва, прихватања норми околине. Твоја тврдња не стоји, јер људски нагон као такав не постоји осим у нездравој околини. Можда то јесте великом броју случајева, али код нас овде на Западном Балкану. Већ рекох, има здравих средина гдје се људи солидаришу, иако је нама то тешко замислити. Зато нам таква друштва требају бити узор.

Видиш то је наша основна разлика у размишљању.

Citiraj:
Није човјек зао или добар по свом бићу, самим рођењем, него му се личност формира на основу друштва

Човек као биће има потребу да увек тежи да буде најбољи.Није то само код нас то је свагде тако. Из те тежње се стварају добри и лоши људи. Реалан однос на 3 добра човека иде један лош. Наведи примере за друштва која треба да нам служе као узор?

Citiraj:
Не да би прогурао, већ је то једноставно тако, не разумијем зашто користиш ту ријеч. Да, укидање класа јер стварају ирационалне разлике међу људима, исто тако и нације. Нација је, понављам се са другог форума, апологета капитализма, не видим њену другу сврху. Не би се ти одрекао ничега, ти не би чак ни био примораван јер би, као анархо-комуниста био добар човјек и помогао ономе коме помоћ треба. Ром ништа не ради, схватам твоју поенту. Е, видиш, разлика између нас два је што би ти сад тог Рома некако казнио, или одбијао помоћи, а ја би му помогао, ако ништа његовој дјеци да схвате да треба да раде, а не да просе. Значи, све се врти око тога да се друштво измијени, и да друштво обавља главну функцију у помагању члановима, или евентуално (рецимо да тај Ром и кад му све фино објасним и помогнем и даље одбија да ради, једноставно зато што неће и што је покварен) примјењивању санкција, изолацији. А кад те цијело друштво изолира, тешко се човјеку одржати.

Укидање класа је илузија. Једноставно природно уређење је такво да постоје јачи и бољи. Постоје јачи и бољи од мене и постоје слабији и гори од мене. То није последица капитализма тако је од првог дана.

Citiraj:
Значи, све се врти око тога да се друштво измијени, и да друштво обавља главну функцију у помагању члановима, или евентуално (рецимо да тај Ром и кад му све фино објасним и помогнем и даље одбија да ради, једноставно зато што неће и што је покварен) примјењивању санкција, изолацији.

Како да примениш изолацију кад анархизам не познаје затвор/самицу? Оног тренутка кад ти неког ставиш у затвор ти си оборио анархизам јер си применио силу односно један државни/законски акт?

Citiraj:
Националност подразумијева да најгори члан твоје нације је бољи од најбољег члана туђе. Ја волим кад неко гази неправедника, ја сам волим газити неправеднике, чак и своје пријатеље, породицу итд. А вјеруј, било је случајева. Знам да је проблем за већину људи и за тебе да поломите окове традиције и насљеђа, али то се мора учинити, иначе смо заостали. Тако се рађа корупција. Знаш ону, ни по баби, ни по стричевима. Е то ја заступам, па макар ме коштало анатемисања од стране читавог друштва, јер здрав разум ми говори да сам ја у праву. Ако је члан моје породице убио неког без разлога, он мора бити кажњен, и ја то подржавам, небитно што ми је члан породице. Не могу вољети зле који воле бити зли, једноставно, "добро је највиша врлина." Моја цијена јесте велика, али тако је како је.

Ово ти је сад била јако безвезна констатација.То уопште није тачно. Друга ствар ја нисам анархиста па се водим том "ни по баби ни по стричевима". Корупција се рађа као нормалан производ тока новца. Значи где постоји новац постоји и корупција.

Citiraj:
Ако ћемо се држати међународног права, Косово је дио Србије. Јер међ. пр. је релативно, сутра се може промијенити. Али не говоримо о томе. Ако ћемо се држати логике, онда си изрекао парадокс, јер ако је Косово твоје, онда лигички имплицираш да је Војводина мађарска. Разумијеш? Не може овце и новце, јаре и паре. На Косову нема српског живља, да га има они би држали парламент и не би допустили одцјепљење. 200 хиљада је ништа напрема милион и по људи који једноставно не желе да буду у Србији, не желе. Неморално би их било приморати. Ако ћеш по правди, онда је подјела Косова и Метохије најбоље рјешење, разумијеш? Гдје Срби живе Србији, Алб. нек иду гдје хоће. Не можеш управљати са милион и по људи, осим ако ниси Кина, Русија, јел то јасно? Земља ти не користи без народа, јер људи чине земљу. Територија која је пуста може се рачунати у земљу твоју, ал тамо гдје је други народ, јок. То је исто питање као након феудализма да ли да сељацима остане земља коју су обрађивали од памтивијека? Да ли је то њихово? Да, јесте. Није феудалчево. Крајина је била већински српска, да. Срби су то засрали, нико други није крив. Више крајина није српска. Тамо се сад играју неки други клинци. Као што није више Србија ни илирска, ни римска, ни византијска, ни турска, него српска...идемо даље, освоје је Амери, она је Америчка, једноставно тако. Не постоји ту неко ексклузивно право, већ право јебача туђих мајки са већим буздованом.

Ја кажем да је српско јер смо све то добили крваво за разлику од нпр. паразита шиптара или Хрвата који су вечито били мали народи/нације које паразитирају јер им иза леђа стоји неко много јак. Ми нисмо такви и због тога је све оно што сам навео горе моје,твоје (ипак твоји родитељи су Срби и већ као такав ти си национално анатемисан), наше. Кад смо већ код шиптара ја одмах у старту одбацујем анархизам јер би се морао по дефиницији анархизма изједначити са том гамади а себе да спустим на тај ниво то нећу никада.

Citiraj:
Ја не могу, једноставно то је немогуће рецимо по вјерско-моралној основи. Ето нећу идеолошку основу спомињати. Рекао сам, могу дјелимично са многим, не могу у потпуности са никим. Не могу ни у данашњем добу, са директним прецима, разумијеш. Да сам имао неког претка хуманисту, филантропа великог поносио би се њиме 100%. Овако, са кољачима не могу. Али могу са оним дијелом њиховим који се односи на борбу за слободу.

Па тешко ћеш се ти са неким моћи поносити. Ја се са горе наведеним поносим исто као и са Теслом, Цвијићем или Надеждом Петровић која је нпр. била и велики хуманиста. Ти би могао с њом да се поносиш али Надежда је била Српкиња па је тиме сама себе избацила из игре у твом случају.

Citiraj:
Морао сам да гуглам да би сконтао шта је ЛСВ лол. Не, убацујеш ми ријечи у уста. То није моја политика. Ја има све против правих Хрвата и муслимана, и против правих Срба, Турака, Бугара, Аустро факин' Угара, против свију. Ми нисмо исти тако што нам се изједначују нације, да су оне братске, опет ме погрешно разумијеш. Ствар је да нестану нације. Ја сам против таквих Хрвата, такође, који у задње вријеме серу више него ико. Док се и они не измијене и даље су папчине највеће, то сам увијек сматрао.

Па мораћеш да признаш да између анархизма и либерализма постоје одређене сличности. И либерали сматрају да би се људска свест морала дићи на виши ниво да би у јендом тренутку одбацила државу као сувишну. Такође и нације им нису много важне. То су сличности. Ја могу да имам нешто против Хрвата мада правог хрватског националисту поштујем јер национализам није мржња према другима већ љубав према својој нацији (сад код њих постоји тај проблем што они поистовјећују национализам са шовинизмом).
И још нешто. Анархизам већ постоји и то на интернационалном нивоу. Значи, не постоје уређени интернационални односи што доводи до анархизма из кога се рађају сукоби и проблеми. Једноставан закључак анархизам (а ни било који други облик владавине) није решење које ће довесто до решавања свих проблема на светском или државном нивоу.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2008, 14:51 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Нације неће пропасти никада (и не требају) јер их капитализам није ни створио.Исто као што ти сматраш опасним фашизам ја сматрам опасним комунизам и анархизам.

Океј, фашисто, комунизам и анархизам су баш страшни јер траже једнакост и недискриминацију, коју, видим заговараш. Браво. Шта ја сад имам причати са тобом кад си зао. Једноставно ти је зло смисао живота чим не прихваташ једнакост свих људи.
Citiraj:
Па сад то је питање. Задњи избори у Европи које сам пратио су били у Аустрији крајем септембра. КПА је освојила преко 3000 гласова а анархисти преко 1000 на нивоу целе Аустрије. Аустрија има преко 8 милиона становника а гласачко право се стиче са 16 година. Значи јако је танак тај потенцијал. Додуше у Немачкој је левица нешто јача.

Прво, рекао сам за комунисте да их има довољно, а не да у Аустрији има толико и толико чланова те и те КП. 3000 је довољно.
Друго, анархисти не гласају, нит имају странке.
Citiraj:
Видиш то је наша основна разлика у размишљању.

Као што рекох, то је проблем тако да наша расправа нема смисла од самог почетка. Ти браниш национализам, фашизам, дискриминацију, итд. тј. зло. Немамо ми шта расправљати, јер је глупо, јер ти не признајеш људима основне слободе.
Citiraj:
Човек као биће има потребу да увек тежи да буде најбољи.Није то само код нас то је свагде тако. Из те тежње се стварају добри и лоши људи. Реалан однос на 3 добра човека иде један лош. Наведи примере за друштва која треба да нам служе као узор?

Нећу више да се мучим са тобом, 100000 пута сам поновио: ЧОВЈЕКОВА ЛИЧНОСТ НИЈЕ СТВОРЕНА САМА ПО СЕБИ, ВЕЋ СЕ ФОРМИРА. ЧОВЈЕК КАО БИЋЕ, У ТВОМ СМИСЛУ ДА ЈЕ РОЂЕН СА ТАКВИМ И ТАКВИМ ЖЕЉАМА ЈЕДНОСТАВНО НЕ ПОСТОЈИ! ЈЕБЕНА ТАЧКА, КРАЈ РАСПРАВЕ!
Могу и Банту црнци узор да буду, и они су напреднији. А може и Шведска.
Citiraj:
Укидање класа је илузија. Једноставно природно уређење је такво да постоје јачи и бољи. Постоје јачи и бољи од мене и постоје слабији и гори од мене. То није последица капитализма тако је од првог дана.

АА??? Постоје, да, има људи који могу бацити куглу даље од мене, ал јесу они зато феудалци а ја кмет, или...??? Не контам те..
Citiraj:
Како да примениш изолацију кад анархизам не познаје затвор/самицу? Оног тренутка кад ти неког ставиш у затвор ти си оборио анархизам јер си применио силу односно један државни/законски акт?

Опет не читаш, ил се правиш глуп, ил си глуп. Нешто мора бити од тога. ИЗОЛАЦИЈА НЕ ЗНАЧИ ЗАТВОР! Ја не знам одакле ти то, у затвору људи нису изолирани, колико знам, осим у самици. Изолација од стране друштва, као крајња мјера, да се осјећа непожељно у друштву, игнорисање. Да парафразирам из једне емисије: "Ако је фашиста, нећемо се дружити са њим. Даћемо му до знања да не смије да буде фашиста у овој земљи." Е тако, али само као задњи вид, ако не постоје друга средства.
Citiraj:
Ово ти је сад била јако безвезна констатација.То уопште није тачно. Друга ствар ја нисам анархиста па се водим том "ни по баби ни по стричевима". Корупција се рађа као нормалан производ тока новца. Значи где постоји новац постоји и корупција.

Ма да, ма да, знам ја како се националисти воде тиме, сви некако морални, а са друге стране не признају људима основне слободе. То је лицемјерје.
Није новац корумпиран, него људи, тако да су они узрок корупције, новац је повод. Али људи могу бити изљечени. ;)
Citiraj:
Ја кажем да је српско јер смо све то добили крваво за разлику од нпр. паразита шиптара или Хрвата који су вечито били мали народи/нације које паразитирају јер им иза леђа стоји неко много јак.

Јер смо глупи што нисмо знали водити политику ко сав нормалан свијет, и улизивати се ко гњиде Хрвати свима (наравно, не мислим на народ већ на државни врх), и на крају постићи циљ. Каква крв? Ко још мјери крвљу, јеси нормалан. Онда би Србија требала бити Турска и данас, јер је тамо њихове крви много проливено. :lol:
Citiraj:
Ми нисмо такви и због тога је све оно што сам навео горе моје,твоје (ипак твоји родитељи су Срби и већ као такав ти си национално анатемисан), наше.

Као прво, не постојимо "ми као такви". Постоје индивидуе, људи, и постоје они на власти који одлучују шта ће да буде. То што ти поистовјећујеш вољу владара, са вољом народа, то је друго.
Citiraj:
Кад смо већ код шиптара ја одмах у старту одбацујем анархизам јер би се морао по дефиницији анархизма изједначити са том гамади а себе да спустим на тај ниво то нећу никада.
Што су гамад, крува ти? Ти мислиш да је онај разумни дио њихове популације сретан што су они у сред Европе а тако економски итд. заостали? И они тако нас гледају, и у Европи. Кад пусте снимке Шешеља и оних шугавих четника из рата, како се примитивно понашају, тако свијет нас посматра. Е како ти не осјећаш да они на нас тако гледају, тако ни Албанци не осјећају да се на њих тако гледа, бар пучанство.
Citiraj:
Ти би могао с њом да се поносиш али Надежда је била Српкиња па је тиме сама себе избацила из игре у твом случају.

Ја сад као не волим Србе? Не убацуј ми ријечи у уста, 1000 пут ти кажем.
Citiraj:
Па мораћеш да признаш да између анархизма и либерализма постоје одређене сличности.

Анархо-комунизам = либертерски комунизам и либерализам..да, сличност је у "либер", само што је њихово "либер" друкчије од нашег. Њихово је слобода експлоатације човјека.
Citiraj:
И либерали сматрају да би се људска свест морала дићи на виши ниво да би у јендом тренутку одбацила државу као сувишну. Такође и нације им нису много важне.

Либерализам је створио нацију и буржоаску државу и друштво, и то су апарати који га држе на животу. Без њих не би постојао. Само, либерализам је подмукао, самим тим што користи ту ријеч, а и тиме што он не може без нације, ал његовом дјетету капитализму треба свјетско тржиште. Па онда он је као да су сви људи исти, и направи творницу у Индији, у духу "интернационализма." А кад ти Индијци потјерају, онда наравно ту је увијек његова нација да га штити, јер ју је он створио. Тако да је то само подмукла варка. ;) А да не говоримо о изроду либерализма - фашизму. То је оно дијете што убије свога родитеља, али и даље задржи његове све гене. А јебига, одрастао је у туђој кући, тако да није знао поступати како треба, како би га тата научио.
Citiraj:
Ја могу да имам нешто против Хрвата мада правог хрватског националисту поштујем јер национализам није мржња према другима већ љубав према својој нацији (сад код њих постоји тај проблем што они поистовјећују национализам са шовинизмом).

Национализам је шовинизам. Само што постоји пасивнија варијанта национализма, код које шовинистичка страна није изражена. Ја немам ништа против народа, понављам, већ против власти.
Citiraj:
Анархизам већ постоји и то на интернационалном нивоу. Значи, не постоје уређени интернационални односи што доводи до анархизма из кога се рађају сукоби и проблеми.

Какве то везе има са анархо-синдикализмом?

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2008, 15:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ja ću odgovoriti.

urbana_extravaganca je napisao:
Имамо 100кг жита које мора да се подели на 100 људи. Хоћеш ли допустити да свако себи узме колико хоће верујући да ће сви узети онолико колико им припада (1кг) или ћеш одредити комисију која ће то праведно да расподели?

Ljudi su dovoljno inteligentni da se dogovore između sebe, zajedno, da uzmu po kilogram. Veoma prosto.

Ne vidim u čemu je problem.

— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2008, 18:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Како да не ! Само после Вас комшија :D

Да ли си видео гужву када се нешто делило за време рата ?

Или да не идемо далеко, распродаја у некој робној кући на Западу, где нису тако угрожени :angry3:

Е, мој рођаче, требаш ти још пуре покусати, док нешто схватиш :confused1:

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2008, 21:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Momak, o'ladi.

Diviš se fašistima koji su nas doveli do toga da se hljeb dijeli iz prikolica, a onda za gladni narod kažeš "vidi ove stoke".

Jeo ja pure ili ne, ovo što tvrdim stoji, i istorija opravdava rečeno.

Citiraj:

http://www.geocities.com/CapitolHill/19 ... tml#seci58

— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2008, 14:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Citiraj:
Океј, фашисто, комунизам и анархизам су баш страшни јер траже једнакост и недискриминацију, коју, видим заговараш. Браво. Шта ја сад имам причати са тобом кад си зао. Једноставно ти је зло смисао живота чим не прихваташ једнакост свих људи.

Могу ја да будем зао,лош, добар или нешто четврто али чињеница је да сви људи нису исти. То је ралност.

Citiraj:
Као што рекох, то је проблем тако да наша расправа нема смисла од самог почетка. Ти браниш национализам, фашизам, дискриминацију, итд. тј. зло. Немамо ми шта расправљати, јер је глупо, јер ти не признајеш људима основне слободе.

Ја браним национализам али не браним фашизам. Измишљаш. Главни проблем није сукоб идологија (национализам версус анархизам) већ сукоб полотичких парадигми реализам версус идеализам. Ово што ти заступаш спада у идеализам а ово што ја заступам спада у реализам. Зато ово моје звучи много реалније и нама ближе него твоје тезе.

Citiraj:
Нећу више да се мучим са тобом, 100000 пута сам поновио: ЧОВЈЕКОВА ЛИЧНОСТ НИЈЕ СТВОРЕНА САМА ПО СЕБИ, ВЕЋ СЕ ФОРМИРА. ЧОВЈЕК КАО БИЋЕ, У ТВОМ СМИСЛУ ДА ЈЕ РОЂЕН СА ТАКВИМ И ТАКВИМ ЖЕЉАМА ЈЕДНОСТАВНО НЕ ПОСТОЈИ! ЈЕБЕНА ТАЧКА, КРАЈ РАСПРАВЕ!
Могу и Банту црнци узор да буду, и они су напреднији. А може и Шведска.

Ја мислим другачије и добро.
Иначе ни Шведска ни Банту племена не могу да буду узор јер ниси анархисти. Поготово не Шведска која је оличење либералног капитализма.

Citiraj:
Опет не читаш, ил се правиш глуп, ил си глуп. Нешто мора бити од тога. ИЗОЛАЦИЈА НЕ ЗНАЧИ ЗАТВОР! Ја не знам одакле ти то, у затвору људи нису изолирани, колико знам, осим у самици. Изолација од стране друштва, као крајња мјера, да се осјећа непожељно у друштву, игнорисање. Да парафразирам из једне емисије: "Ако је фашиста, нећемо се дружити са њим. Даћемо му до знања да не смије да буде фашиста у овој земљи." Е тако, али само као задњи вид, ако не постоје друга средства.

На тај начин некога да изолираш. Добро нећем се насмијавати.

Citiraj:
Ма да, ма да, знам ја како се националисти воде тиме, сви некако морални, а са друге стране не признају људима основне слободе. То је лицемјерје.
Није новац корумпиран, него људи, тако да су они узрок корупције, новац је повод. Али људи могу бити изљечени.

Где има пара има и корупције. То је одувек тако од појаве новца. Како стара народна изрека каже: "С медом радит' а прсте не лизат' не иде."

Citiraj:
Јер смо глупи што нисмо знали водити политику ко сав нормалан свијет, и улизивати се ко гњиде Хрвати свима (наравно, не мислим на народ већ на државни врх), и на крају постићи циљ. Каква крв? Ко још мјери крвљу, јеси нормалан. Онда би Србија требала бити Турска и данас, јер је тамо њихове крви много проливено.

Поента је у томе што мене турска крв не интересује већ искључиво само српска и за њу се бринем а за турску нека се брину Турци.

Citiraj:
Као прво, не постојимо "ми као такви". Постоје индивидуе, људи, и постоје они на власти који одлучују шта ће да буде. То што ти поистовјећујеш вољу владара, са вољом народа, то је друго.

Демократија је омогућила да на власти буду људи изабрани вољом већине (додуше на уштрб мањине). Ако народ бира добро бићему добро и обрнуто.

Citiraj:
Што су гамад, крува ти? Ти мислиш да је онај разумни дио њихове популације сретан што су они у сред Европе а тако економски итд. заостали? И они тако нас гледају, и у Европи. Кад пусте снимке Шешеља и оних шугавих четника из рата, како се примитивно понашају, тако свијет нас посматра. Е како ти не осјећаш да они на нас тако гледају, тако ни Албанци не осјећају да се на њих тако гледа, бар пучанство.

Пучанство? :lol: Гамад су јер су најобичнији паразити.Покварени у корену. Народ на најнижој интелектуалној степеници способни само за криминал и затуцан начин живота. И ти би таквима да мењаш начин размишљања?

За сличности/разлике либерализма и анархизма се слажемо тако да нема потребе да дискутујемо даље на ту тему ја сам ти навео сличности само као одговор на твоју констатацију да их нема.

Citiraj:
Национализам је шовинизам. Само што постоји пасивнија варијанта национализма, код које шовинистичка страна није изражена. Ја немам ништа против народа, понављам, већ против власти.

Национализам није шовинизам! Ово је постало модерно да се ови појмови злоупотребљавају изједначавањем да би се добио неки плус у јавности или нека симпатија.
Патриотизам - љубав према домовини
Национализам - љубав према својој нацији.
Шовинизам - мржња према другим нацијама
(ето ја сам у случају шиптара шовиниста)

Citiraj:
Какве то везе има са анархо-синдикализмом?

Има. Ти покушаваш да прикажеш анархизам као решење свих проблема а ја ти кажем да ми анархизам већ имамо на интернационалном нивоу и да од њега углавном није изашло ништа добро.

И иначе Јакшић није био анархиста. :wink:

Citiraj:
Ljudi su dovoljno inteligentni da se dogovore između sebe, zajedno, da uzmu po kilogram. Veoma prosto.

Ne vidim u čemu je problem.

Колико ти имаш година 10? Људска природа је таква да ће од тих 10 најмање тројица хтети више. То је она вечита борба у човеку између зла и добра. Он можда и не би узео више али онда му кроз глав прође мисао можда само који грам више и тако то крене. Знате и ви да је тако али нећете да признате.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2008, 15:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ти покушаваш да прикажеш анархизам као решење свих проблема а ја ти кажем да ми анархизам већ имамо на интернационалном нивоу и да од њега углавном није изашло ништа добро.

Ti nemaš pojma o čemu pričaš. Slab si intelektualno i u odbrani svojih stavova si uvijek kratak, pa moraš ovako praviti te misaone konstrukcije koje navodno imaju dublji "uvid". A sve ti je to plitko do đona.

Колико ти имаш година 10? Људска природа је таква да ће од тих 10 најмање тројица хтети више. То је она вечита борба у човеку између зла и добра. Он можда и не би узео више али онда му кроз глав прође мисао можда само који грам више и тако то крене. Знате и ви да је тако али нећете да признате.

Ti se fino zamonaši i melji pšenicu na vodenici za svoju bratiju, a pusti istoriju da ide ka svom ostvarenju.

Ja znam kako je. Da znam drugačije drugačije bi pričao, i ne pravi se pametan.

— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2008, 16:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Nov 2008, 18:54
Ajd kad ste vec promasili temu da i ja nesto kazem ali vezano za istoriju. Kod Starih Srba (kad mogu da postoje Stari Grci onda su valjda postojali i Stari Srbi) je postojalo takvo drustveno uredjenje da su Srbi ziveli u takozvanim "zadrugama". U tim zadrugama je svako svakog ispomagao i nije bilo podredjenih i nadredjenih. Nije postojala sirotinja jer to zadruga nije dopustala da se desi, ako bi ne daj Boze neko ostao bez svoje porodice druga porodica ga je primala kod sebe, cak je vazilo pravilo da se prema zarobljenicima ne ponasa kao prema robovima. O svim da tako kazem politickim odlukama se odlucivalo na saborima gde su svi bili jednaki i ako bi doslo do nekih ratnih dejstava, medju sobom bi odabrali vojskovodju a posle rata bi se opet sve vracalo u normalan tok zivota. Izgleda da su Srbi osim sto su nastali pre Ameba imali i prvi da tako kazem komunisticko uredjenje, ako se to tako moze nazvati.
Sto se tice Stefana Nemanje on je stvarno krsten kao katolik, kao i mnogi Srbi koji su se nasli u oblastima pod uticajem katolickog svestenstva. Umro je kao Pravoslavac. Najveci problem koji se Srbima zadesio jeste taj sto se da tako kazem odnedavno (sa gledista istorije) za prave Srbe smatraju samo pravoslavci a oni katolicki Srbi su automatski svrstani u Hrvate, dok su islamske vere svrstani u Bosnjake. Sve je to jedan isti narod. Ispadne da je bilo bolje da su Srbi ostali na svojoj staroj veri onda su sigurno znali ko su i sta su, i nisu se delili po tome da li je komunista, anarhista, liberal, radikal itd. To nas upropasti.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2008, 16:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Уби нас што смо поштени, а око нас све сами шљам.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2008, 22:12 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 26 Nov 2008, 21:48
TBPTKO je napisao:
Уби нас што смо поштени, а око нас све сами шљам.

Jel ti ovo ozbiljno?

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2008, 22:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

BorkoK je napisao:
Izgleda da su Srbi osim sto su nastali pre Ameba...

Jel' ovo neka šala?

— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2008, 22:32 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 26 Nov 2008, 21:48
E to nije garant

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2008, 14:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Nov 2008, 18:54
Ma jok kakva sala, ja to najozbiljnije.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]