Lijepo sam na temi Crna magija napisao: "Da se ne bi ovde dalje pisalo o krštenju
zamoliću da o tome nastavimo na temi o krštenju a ovde da se držimo teme" a Maran Ata to nije poslušao iako nema nikakvog razloga da isto ono što je tamo napisao nije napisao ovde.
Sad to prebacujem ovde ali ću reći i to da nemam vremena ni volje da postove prebacujem na teme kojima pripadaju pa neka ne bude iznenađenja ako ovakvi postovi budu obrisani ako se nakon upozorenja kroz molbu pišu na temama gdje im nije mjesto.
U kontekstu u kome je doticni predstavio krstenje, ono i te kako pripada ovoj temi. Jer, za doticnog je to
Citiraj:
rituali u hrišćanskim zajednicama imaju vrlo malo veze sa Hristovom naukom, a da su porilično vezani za starinske magijske prakse
Tako da se to mora razjasniti...
Pre svega, cinjenica da Hrist nije krstavao ima svoje razloge. Osnovni je taj da se ljudi krstavaju u Isusa Hrista, pa kako on onda da krstava ?
Rim. 6,3. Ili ne znate da svi koji se krstismo u Isusa Hrista, u smrt njegovu krstismo se ?
Dalje, Jovanovo krstenje vodom bese krstenje za pokajanje greha, ali ne i za njihovo oprost. Jer, samo Bog ima moc da prasta grehe. Ali, Jovan je najavio dolazak mesije koji ce krstavati Svetim Duhom i ognjem. Nema tu mnogo da se razmislja sta to znaci... I dalje je krstenje vodom neophodno kao prvi deo Tajne, jer dusa mora prvo da se opere od greha, jer Sveti Duh moze da legne samo na cistu dusu. Krstenje ognjem zapravo govori da je Hrist taj koji ce i da sudi. Jer onikoji su krsteni Svetim Duhom idu u Raj, a oni koji su krsteni ognjem, idu u pakao.
[LUKA 3]
16 Odgovaraše Jovan svima govoreći: ja vas krstim vodom; ali ide za mnom jači od mene, kome ja nijesam dostojan odriješiti remena na obući njegovoj;
on će vas krstiti Duhom svetijem i ognjem.
17 On ima lopatu u ruci svojoj, i očistiće gumno svoje, i skupiće pšenicu svoju, a pljevu će sažeći ognjem vječnijem.
Lopata = moc da sudi
Gumno = ljudi
Psenica = vernici krsteni Duhom Svetim
Pljeva = nevernici koje ce...
Krstenje jeste "obrezanje srca"... ali Jovanovo krstavanje je bilo daleko vise od simbolike i nagovestaja mesije. Sem toga, i dan danas se to krstavanje provodi samo kao prvi deo te Svete Tajne.
Svodjenje Svete Tajne krstenja na automatizam je jako pogubno za one koji u to poveruju. Jer, u zadnjih 2000 godina, krstavanje se smatra neophodnim za spasenje duse:
Ko uzveruje i krsti se, spasce se [MARKO 16,16]
Kako se provodi Svet Tajna Krstenja, opisano je u Bibliji. Tvrditi kako krstavanje "niti steti niti koristi" moze samo nekrst.
Pozdrav.