banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 21:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Jun 2008, 22:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Apr 2008, 06:39
>> Pricati o toj ideji, u konktekstu programiranja, malo je deplasirano. Barem ovde, na programiranju.

Ja licno mislim da bi bio jos veci problem kad bi istu diskusiju pokrenuo na nekom poljoprivrednom pod forumu o stocarstvu. ;)

>> To i da se izvede, zasigurno nece biti nista novo, sa te, softverske strane. Realno, to sve Joomla moze da pokrije. Cak i kad bi se islo na neki Web 2.0, Ajax, toga ima na tone, i u tome ne vidim skoro nikakav izazov.

Na samom pocetku sam reko da je to isto ko skoro sve ostalo sto se radi u internet start-up preduzecima - prepakivanje tople vode. Kad ce te vi momci vec jednom da odete na taj http://www.tradevibes.com pa da se i sami uvjerite sta cista ambalaza postize ?!?

>> Puno korisnije bi bilo, kad bi se iz nase diskusije stvorila neka kvalitetna ideja, i kad bi tu ideju imao neko relevantan da saslusa/procita. Pritom mislim na nekoga iz struktura vlasti/ministarstava, opstine..

Evo jos jednom da povucem moje petne zile pa da probam jos jednom da vas ubjedim da ste u toj citavoj prici vi NAJ relevantniji. :) Problem je bas u tome sto se i oni u tim institucijama ponasaju isto kao i ti strani kapitalisti o kojima ja pricam. Ni jedni ni drugi ne daju pet para za gole ideje, ali uspjesi su sasvim nesto drugo - bilo kakvi uspjesi, samo nek su konkretni uspjesi.

>> Kada bi nagrada bila stvarno motivirajuca, siguran sam da bi se 5-6 najkvalitetnijih programera sastalo, i napravilo neki dobar projekat.

Ovo je totalno pogresan nacin razmisljanja jer znaci da vas nista zivo ne interesuje dok vam neko prvo ne plati - pa cak i za samo organizovanje. Problem u tome je sto kroz taj nacin automatski postajete tudji radnici jer skoro sav skorup se pokuplja bas u toj pocetnoj fazi organizovanja.

>> Bila bi to dobra referenca za mlade ljude, a drustvo bi stvaralo okruzenje koje moze samo sebe da izdrzava.

Bilo bi jos bolja i jos isplativija referenca da ti mladi ljudi sto pre pocnu da razmisljaju da sto brze svoje znanje i svoje ideje pretvaraju u neki prototip ili demo. Inace, za nedostatak tog sasvim malog i kratko rocno neisplativog truda, oni ce dozivotno da rintaju za nekog drugog. Internet i softver su skoro jedinstvene oblasti u kojima i naj manji i naj siromasniji mogu da uspiju. Ali u slucaju matrijalne suse, potrebna je poplava truda.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 22:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Hmm..Ponovicu jos jednom, Social Networking ne donosi pare. Najveci prave ogromne gubitke iz godine u godinu, o tome mozemo kasnije.

O MySpace i slicnim sajtovima necu da prica, jer je to jedan ekonomski apsurd, i balon koji se raspada.

Nasa dijaspora nije neorganizovana zato sto ne postoji sajt za njihovo povezivanje, nego su uzroci puno dublje, i nema tog IT projekta koji to moze promjeniti.

Dalje..Kad sam rekao za neki konkurs, sta sam pod tim mislio..Napravi se uspjesan projekat, koji ne mora da bude direktno rentabilan. Poslije 2-3 takva slucaja, pojacava se kadar, i moze se nadati nekoj investiciji. Kad se obezbjedi posao odredjenom broju ljudi, visokokvalifikovanim, natprosjecno placenim, budzet od toga ima mnogo koristi. Drzava je smanjila nezaposlenost, a jake plate, se oporezuju po najvisoj stopi. To je indirektno ulaganje drzave. Dakle nisam govorio da drzava baca pare, ili da nekog sponzorise, nego da jednostavno ulaze u svoj budzet u buducnosti, i u buducnost mladih ljudi.

Povratnik, molio bih te da nase postove, quotas kao i mi svi, malo te je tesko pratiti.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 22:35 
Početnik
Početnik

MuskoBre je napisao:
Ni MySpace, ni Facebook, ni YouTube, nece nikad, ali bas nikad zaraditi niti jedan jedini cent. Ne da nece zaraditi niti jedan cent, nego nece ni jednu godinu poslovati sa pozitivnom nulom. Nikad za nikad.
Slazem se 100% !
Ali ti meni reci da li "Poslovno Povezivanje Srba Sirom Svjeta" tebi vise lici na MySpace ili Facebook blebetanje ili poslovno povezivanje sto se desava preko http://www.LinkedIn.com - koje ce zbog zarade da uradi IPO (izda deonice) sledece godine.

A sto se YouTube tice, vec kad ga spominjes, eto citavog mora pre-tople-vode cije prepakivanje tako reci jos nije ni pocelo. Kad to pocne, odnosno kad pocnu da koriste taj novi API sto je izaso u Martu, e tek onda ces da vidis cak i neke od tih korisnih stvari (o kojima slutim) koja ce da se izgrade na YouTube temelju.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 22:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

To neko povezivanje ovih ili onih sirom svijeta, mi je pomalo suplja prica. Prvenstveno zato sto si zavisan o marketingu. Ajde da se skupi odredjen broj ljudi, i da za 5 godina napravi 5 projekata koje ce moci da proda nezavisno od marketinga.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 23:06 
Početnik
Početnik

Citiraj:
Hmm..Ponovicu jos jednom, Social Networking ne donosi pare. Najveci prave ogromne gubitke iz godine u godinu, o tome mozemo kasnije.

Ti ponavljas bas to sto ja rece na samom pocetku ove teme. Evo dokaza.
povratnik je napisao:
Siguran sam da svi dobro znate o razlicitim "community" i "social" sajtovima kao sto sy MySpace, Facebook, itd., itd., itd.

Kad ih pogledate iz neke manje daljine, skoro svi da izgledaju ko da su jedni te isti. Naj veci broj ih se krece oko mladje raje (jer bas oni naj vise vise na internetu) a ni jedan od tih sajtova nista zivo ne zaradjiva bas zato sto kupovna moc te mladje raje nije uporediva sa ogromnom kolicinim vremena koje trose na tim sajtovima. U sred tog jezera tople vode, niko se jos ne sjeti da pokrene takve sajtove po etnickim linijama ili razlicitim dijasporama dje su reklame o lokalnim radnjama, uslugama ili desavanjama prihvacene vise kao novosti nego kao SPAM.

Da u dijaspori, informacije o lokalnim radnjama, uslugama ili desavanjima su vise prihvacene kao novosti nego sto su kao reklamiranje. To je vrlo vazna cinjenica koja ne vazi samo za Srbe vez i sa skoro sve ostale nacije koje su u brojnoj manjini.

Citiraj:
O MySpace i slicnim sajtovima necu da prica, jer je to jedan ekonomski apsurd, i balon koji se raspada.

Dot-com-meltdown-number-2

Citiraj:
Nasa dijaspora nije neorganizovana zato sto ne postoji sajt za njihovo povezivanje, nego su uzroci puno dublje, i nema tog IT projekta koji to moze promjeniti.

Dobar dio te neorganizacije potice bas iz toga sto nemamo cvrste institucije za to povezivanje, cak i kad bi za to bili dovoljno spremni i pametni. Posle nekog vremena, tesko bi bilo reci dje sajt i softver prestaju a dje da institucija nastaje.

Citiraj:
Dalje..Kad sam rekao za neki konkurs, sta sam pod tim mislio..

Nisam ni ja htio da kazem da si ti bilo sta pogresno reko u tehnickom i logicnom smislu. Ali na zalost, proce dugo vremena pre nego sto ce nase vlade da pocnu da tako nesto izvode. U medju vremenu, sami programeri ce morati prvi da pokrenu makar neke manje inicijative.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 23:28 
Početnik
Početnik

MuskoBre je napisao:
To neko povezivanje ovih ili onih sirom svijeta, mi je pomalo suplja prica. Prvenstveno zato sto si zavisan o marketingu. Ajde da se skupi odredjen broj ljudi, i da za 5 godina napravi 5 projekata koje ce moci da proda nezavisno od marketinga.

Kao dobar primjerak, poznata mi je prica iza http://www.hotmail.com jer sam je citao na http://www.dfj.com sajtu. U doba "banner ads" svi su se istrosivali u nestanak. VC investitor Tim Draper, je morao da natjera HotMail programere da na dnovu svakog emaila postave one linkove kroz koje dobitnici emaila mogu i sami da kreiraju svoje email adrese. Bez ikakvog znacajnog reklamiranja, nisu mogli da se brane od zahtjeva.

Zamisli da pokrenes jedan prost sajt preko kojeg mogu da se salju ePozivnice za svadbe i dje mogu da se naruce zelje mladencima. Takav sajt bi vec imao prirodno ugradjen "viral marketing" jer sve i jedna svadba bi slala veci broj poziva. U toj situaciji cak bi bilo korisno da se u opste ne naplacuje za te ePozivnice pa da se na taj nacin sto lakse sire vjesti o svadbama a sa tim i javno znanje o tom sajtu a takodje i broj narucenih i naplacenih zelja za mladence.

Eto, nemoj sad da raspravljamo isplativost takvog sajta jer sam ja to cisto izmislio za upotrebu objasnjenja tog "viral marketing". ;)

Na kraju svega, dobar dio naroda ce da posalje emailove i da obavjesti prijatelje kad naidje na nekakav koristan sajt. A tek onda je nesto sasvim drugo kad je i sam sajt u vezi povezivanja i dje je prirodno a cak mozda i ugradjeno da jedni druge o tome indirektno obavjestavaju.

Vec sve vise i vise dolazimo do situacije dje je makar na zapadu ocekujuce da ce naj manje preduzece ili cak i samostalni konsultant da ima svoju web stranicu. Tako bi isto bilo i sa tim sajtom za povezivanje. Posle nekog izvesnog vremena, svi bi jurili da se na njemu poslovno predstave pa da ne izostaju iza njihove konkurencije. Naravno da se moraju imati dobre ideje kako da se postigne taj nivo i kakve korisne informacije i usluge bi dovele do tog uspjeha.

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2008, 02:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
1) vlasnik facebooka je najmladji americki milijarder ;)
2) zar meni jedinom smeta kad neko pise naj "nesto" rastavljeno?
3) u joomli mozes napraviti nesto tri puta ljepse i dva puta funkcionalnije (naravno, nekome ko se konta to je klepanje, jer je skoro sve servirano)
4) ste culi za biznis plan? neka najnalozeniji iz grupe "za" odradi istrazivanje trzista i okvirno projektuje troskove u prvom mjesecu / kvartalu / godini, pa da se prica o necemu konkretnom :evil3:
5) nasa "poslovna" dijaspora, starija od 30. jedva zna koristiti mobilni telefon
6) i na kraju, zasto bi koristili usluge bas tog sajta? zivi 20 godina u austriji, sta ga briga da li je sajt na srpskom ili njemackom
7) citajuci ovo vidio sam kamaru teksta i nijednu novu informaciju ... malo besmisleno, zar ne?

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2008, 02:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Zuckerberg nikada nece dobiti cifru za FB, cifru na koju se kao procjenjuje FB. U taj isti FB, investitori vec par godina upumpavaju kapital, nadajuci se da ce se dobro prodati. Ali, to se ne desava. To sto su oni sebi zamislili, tesko ce ikad da prodje. Nesumnjivo je da mali moze da dobije ogromne pare, ali o milijardama nema ni govora. Ko moze sebi da priusti nesto, sto ne donosi dobit, a da to nesto kosta par milijardi dolara? Moze Google, koji je svoju marketing akviziciju obavio preko YouTube, moze Microsoft, koji je kupio nekih 2% MySpace-a, i to je preplatio. I koliko jos kompanija to moze sebi da dopusti? Bojim se, nijedna.

Nije to kila eksera koju prodajes, pa ako ne kupi ovaj, kupice sledeci.

Ne odluce li se investitori u ovoj godini prodati barem dio, sledece godine ce biti kasno. A ne pita se samo Zuckerberga. Ima tu i drugih cika, koje su upumpale stotine miliona, u projekat koji nije zaradio jos nijedan jedini cent. MySpace je uhvatio zadnji voz, ali nema vise Ruperta Mardoka.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2008, 03:23 
Početnik
Početnik

Citiraj:
4) ste culi za biznis plan? neka najnalozeniji iz grupe "za" odradi istrazivanje trzista i okvirno projektuje troskove u prvom mjesecu / kvartalu / godini, pa da se prica o necemu konkretnom :evil3:
ste culi za "dot-com meltdown" koji se desio 2000 godine?
Da, bilo je i onda biznis planova koliko i ovaj put kad su se pokretali ovoliki social sajtovi.
Ako nemas ekipu onda ti ne treba ni biznis plan jer bez ekipe sa tim planom samo dzabe prosipas ideje svojoj buducoj konkurenciji.

Citiraj:
5) nasa "poslovna" dijaspora, starija od 30. jedva zna koristiti mobilni telefon
Znaci da su vrlo kaptivna publika, zar ne?

Citiraj:
6) i na kraju, zasto bi koristili usluge bas tog sajta? zivi 20 godina u austriji, sta ga briga da li je sajt na srpskom ili njemackom
Ne vjerujem da bi tako nesto iz inostranstva napiso.

Citiraj:
7) citajuci ovo vidio sam kamaru teksta i nijednu novu informaciju ... malo besmisleno, zar ne?
Ako ti toliko smeta, ti se onda slobodno odjavi pa ne prati temu. ;)

Pre bi se moglo reci da je cilj ove teme bio vise o izvlacenju nego o sirenju informacija. Diskusija je najvise zapoceta da bi se vidjelo da li bi se u Republici Srpskoj moglo pokrenuti bilo sta na svjetskom nivou. Uz put sam vam licno tvrdio da bi i vi mogli vrlo lako da uspijete samo kad bi uspjeli da se i vi nesto bolje povezte u poslovne ekipe.

Naravno da nema sanse da cu ja da uspijem da vas ubjedim da bi bio koristan sajt za poslovno povezivanje Srba sirom svjeta, sve dok vas same ne ubjedim da bi i vama bilo korisno bas to isto medjusobno povezivanje. Samo vi cekajte dok ne stignu ti stranci i taj njihov kapital i dok vas oni ne organizuju u njihove ekipe.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2008, 08:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@muskobre: vjerovatno je tako. procitao sam u dnevnoj stampi nesto kao "najmladji milijarder na forbes-ovoj listi ...", nisam dalje trazio

@povratnik: pazi samo da ne bude ovako http://sampioni.com/hr/Legenda/erich.htm
sta i koliko znas o izradi portala / stand alone app? pazi da ne postanes kao dodoni :D ;)

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2008, 14:38 
Početnik
Početnik

@NiZ
Steta sto njima niko nepredlozi da se sto bolje medjusobno organizuju.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2008, 19:55 
Početnik
Početnik

XentoniX je napisao:
@povratnik
moras biti svjestan nekih stvari.
ovde je danas tesko uspjeti ako nemas neku odskocnu dasku i nekog da te gura.
ne kazem da je nemoguce ali tesko jeste.

A kad bi ti neko tu dasku pred noge nabacio, dal' bi se usudio sa nje junacki odskociti ili bi te plasilo da ces mozda za nju zapeti i razbijenim nosom covjeku odjelo okrvaviti ;?)

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2008, 00:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

povratnik je napisao:
XentoniX je napisao:
@povratnik
moras biti svjestan nekih stvari.
ovde je danas tesko uspjeti ako nemas neku odskocnu dasku i nekog da te gura.
ne kazem da je nemoguce ali tesko jeste.

A kad bi ti neko tu dasku pred noge nabacio, dal' bi se usudio sa nje junacki odskociti ili bi te plasilo da ces mozda za nju zapeti i razbijenim nosom covjeku odjelo okrvaviti ;?)

Citam malo stare postove pa primijetih i ovaj noviji. Evo, ja se prvi prijavljujem da skacem sa daske :D tj. ulozi novac i reci sta zelis a ja cu ti skupiti ljude koji ce napraviti ono sto nam nacrtas. Jel moze? Ti snosis rizik i ubires eventualni profit kao vlasnik projekta, a mi cemo raditi za platu (redovnu, ne "sacekaj da neko plati/kupi nesto"). Moze?

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2008, 17:27 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Sve se more kad se 'oce. Nego ljudi ne znaju da se potrude...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]