Ljudi, vi što branite nastup selekcije, previđate jednu važnu stvar. Francuska ima jako lošeg selektora, koji je našeg, najeminentnijeg stručnjaka, pročitao kao bukvar. Kako da ga ne pričita Domenek, kad su Antiću, sastav i postavku igre predvidjeli i novinari. "Iznenađenje" u vidu Duška Tošića, gotovo da bi me nasmijalo. Druga bitna stvar koju vas većina previđa, jeste činjenica da je Austrija, po imenima i kvalitetu, dalek oslabiji tim od Srbije, Francusku lagano dobila sa 3:1. Prevelika očekivanja? Da, iskreno, moram da priznam da sam očekivao bar remi, protiv Francuske, koja igra toliko dekadentno i predvidljivo, da je prosto smiješno da to može takva ekipa. Da je bilo malo više hrabrosti u Antićevoj postavci igre, možda bi se i radovali sada, ali... Bekovima je bilo zabranjeno i da gledaju naprijed, a kamoli da krenu u napad. Nida da bi od Tošića u napadu bilo neke vajde, ali mogao je da uputi bar neki kljakav centaršut, da se Panteliću da bilo kakva prilika, da bar pokupi neki otpadak, kad sinoć na sopstvenim nogama nije mogao da stoji, a kamoli da kontroliše loptu. Sulejmani odsječen, bez prave pomoći lijevog beka, a u veznom redu od 5 igrača, nema nijednog koji bi znao da stane na loptu, prebaci težište igre na drugu stranu ili je gurne u prazan prostor.
Ne, stvarno nisam oduševljen ni pozivanjem Krstajića u tim, koji je mogao i sam da se povuče iz reprezentacije. Svaka njemu čast, ali ipak ima 35 godina. Pogotovo što Srbija ima dovoljan broj kvalitetnih štopera, Ivanovića na prvom mjestu, koga je prava gre'ota držati na desnom beku. Istini za volju, nema ni na tom desnom beku nekog adekvatnog rješenja, osim Rukavine, ali za lijevi, Antić je napravio kriminalan izbor. Tošić je tupan izgubljen u vremenu i prostoru. Dečko nije kriv što nije inteligentniji, ali su krivi oni koji ga promovišu u startera u reprezentaciji. Nije brz, slabo centrira, ne priključuje se u napadu, slabo pokriva stranu i jako slabo anticipira kretanje lopte i igrača. Jednom rječju beskoristan... Mimo toga sa njegove je strane konstantno prijetila opasnost. Sanja se šetao po toj strani, a on je desni bek. Da se neko sjetio da ga malo optereti u fazi napada, teško da bi imao baš toliko izleta u napad. A i kod vodeće gola, Tošić je istrčao na Govua, ostavivši Anrija samogu šesnaestercu. Baš inteligentno. Znam da momak vjerovatno hoće najbolje, ali on je jednostavno limitiran po svim parametrima... Oženio je Karleušu zaboga. Da je izbor igrača na toj poziciji sužen, možda bih i shvatio, ali u konkurenciji Dragutinovića, Kolarova pa i Nikole Petkovića i Lukovića, ne mogu da vidim nijedan razuman razlog da tu poziciji pokriva Tošić.
Generalno, igrači Srbije u fazi odbrane bezglavo jurcaju po terenu, a zadnji vezni ne postoji. Kačar, Kuzmanović i Ergić, kao da nisu mogli da se dogovore ko će da igra tu poziciju. Kačar se istini za volju još i najbolje pokazao, a njegov ulazak je bio prinudan. Dakle, on vjerovatno, da se Stanković nije povrijedio, ne bi ni zaigrao. Žao mi je gospodine Antiću, ali napravili ste niz grešaka, a očekivao sam tako mnogo od Vas.
U fazi napada su svi statični, osim jednog čovjeka. Pantelić ima velik radijus kretanja, ali šta mu to vrijedi, kad je dobio malo lopti, a i ono što je dobio, olako je potrošio. Vezni igrači se, sa druge strane, bez lopte ne kreću nimalo.
Dakle problemi na sve strane, a vidim da neki veličaju igru i zalaganje "cijelih 30 minuta utakmice". Pa to prokleto nije ni jedno poluvrijeme. A tendenciozni izvještaji me još više nerviraju. B92 je sa utakmice izvještavao u stilu nadrealista...
Citiraj:
Domenek tada upada u paniku, počinje da se brani, ubacuje Aluaa Dijaru umesto Govua, a Srbija ređa napade. Kada lopta pređe centar ka Stojkovićevom golu malobrojni Francuzi uglavnom pokušavaju da je zadrže.
Pa jel' može ovo kršten novinar da napiše, je..o ga onaj, ko ga je poslao da izvještava. Ispade da u posljednjih 15 minuta Francuzi nisu prešli centra. Ako se ja ne varam, u zadnjih 5 minuta Srbija nije mogla da dođe do lopte, a što je još crnje, od Ivanovićevog gola, uspjela je da složi još čitave 2 akcije, koje bi se mogle nazvati tim imenom. Jednu je Žigić upropastio lošim prijemom (neki su to novinari nazvali šansom),a drugu je Kačar poslao u gol aut.
Elem, nedostaje tu puno. Prvo nedostaje zadnji vezni. Duljaj ili Kovačević. Nedostaje kreativac, za kojeg sam ja mislio da je to Ergić, ali čini mi se da je i taj momak potrošena roba u reprezentaciji. Ilića nikako ne mogu da svarim, pa mi jedino pada na pamet da Sulejmani zaigra na toj poziciji. Glavu dajem da je bolji od svih pobrojanih zajedno, uključujući i svilenog Babovića. I nedostaje napadač. Svaka čast Panteliću, ali on ima neku blokadu, kad igra u reprezentaciji. Žigić nema takmičarske utakmice već godinu dana i to se jasno vidi na njemu, a Lazović u postavci sa jednim napadačem, mislim da ne može sam da igra. Milan Jovanović je po mjeri i čini mi se jedino rješenje, jer je i Kežman debelo van forme.