Da li će više problema imati EU ili Rusija sa svim što se dešava u vezi Gruzije
Citiraj:
Šefovi država Evropske unije odlučili su u Briselu da odlože pregovore o novom strateškom partnerstvu EU - Rusija sve dok vlasti u Moskvi ne povuku svoje trupe iz Gruzije. Predsednik Evropske komisije Žoze-Manuel Barozo izjavio je da će pregovori biti "odloženi" sve dok se ruske trupe ne vrate na položaje koje su imale pre početka sukoba oko Južne Osetije, 7. avgusta.
Citiraj:
U deklaraciji sa samita, šefovi država su istakli da "sve evropske države imaju pravo da slobodno izaberu svoju spoljnu politiku i svoje savezništvo, uz poštovanje međunarodnog prava i principa dobrosusedstva i mirne saradnje". "Legitimno je uvažiti bezbednosne interese svakog, sve dok se poštuju osnovni principi suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti država", naglasili su lideri EU.
I dok Merkelova sve više se trudi da se ''ne zamjeri'' Rusiji...
Citiraj:
Angela Merkel istovremeno je saopštila da je Rusija signalizirala da će povući svoje snage na položaje pre sukoba u Gruziji kao što to traži Evropska unija. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je, prema njenim rečima, u telefonskom razgovoru kazao francuskom kolegi Nikoli Sarkoziju da će Rusija povući svoje vojnike kao što je to predviđeno mirovnim planom. "Obavešteni smo da je jučerašnji telefonski razgovor bio veoma konstruktivan. Očekujemo da povlačenje snaga iz Potija i Senakija bude sprovedeno", rekla je Merkelova.
Sarkozija bole dupe za tim
Citiraj:
"Kažu mi da postoji kosovski presedan. Ali, pre nego što smo odlučili da priznamo nezavisnost Kosova prošle su godine i godine u pregovorima uz posredništvo UN", izjavio je predsednik Sarkozi na konferenciji za štampu po završetku samita. "Podsetio sam ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da je, kada je Evropa priznala Kosovo, Rusija osudila takvu odluku Evrope. Ne treba onda da se čudi što mi sada osuđujemo Rusiju", izjavio je Sarkozi.