banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 18:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Avg 2008, 22:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Сведоци смо све веће појаве деструктивних секти у нашем граду и околини, углавном су нам стигле уз међународну хуманитарну помоћ(у пакету)доносећи "помоћ" стигли су и разни "мисионари" смрти(секта).
неке секте су биле присутне и за време комунизма, али не толико велики број као данас!
Жалосно је да РС и Влада ништа неће да рде по овом питању, тако да се сваки дан све више младих људи трује и упушта у те ђаволске работе!
Шта ми као заједница, можемо да урадимо по том питању, хтео бих ваше мишљење!

Ево два сајта, која се баве овим питањем!
Наравно у Србији, одавно ради и јединица при полицији, која се бави овим питањем, али што ме радује, ускоро и у нашој полицији, Републике Србске,треба да почне са радом јединица која се бави овим питањем!

http://www.vnikolaj.org.yu/sekte.html
http://sekte.paracin.co.yu/sajt/stranice/Frameset.htm

Како се понашати ако је неко у секти?

Уколико се у окружењу нађе особа која је под утицајем секте, потребно је деловати брзо и промишљено. Одлучујући је при томе став према жртви (детету, партнеру, рођаку, пријатељу). Потребно је имати у виду следећа упутства:

Никада не пребацујте себи. Када је реч о детету или партнеру пребацивање је скоро унапред упрограмирано. Ако стално лупате главу око тога шта се погрешно урадили, то никоме не користи. Напротив, то само може ослабити Ваш лични положај, пошто од жртве стално очекујете реч разрешења која ће Вас ослободити пребацивања себи. Таква ситуација стручно се назива козависношћу. Чињеница је: однос са жртвом крајње је угрожен. Морате имати у виду губитак, раздвајање и раскид. Можда ће звучати бездушно, али немојте дозволити да жртва постане једини садржај Вашег живота. Средите свој живот. То је полазна основа за личну снагу. Тек и само тада можете заиста помоћи жртви.

Ваша наклоност веома је важна. Иако одбацујете групу којој жртва припада покажите жртви да никада нећете престати да њој поклањате пажњу и љубав. Водите рачуна да не прекинете контакт са њом. У разговорима је неопходно да у први план ставите ваше личне односе, а не организацију. Уколико је жртва Ваше дете или малолетна особа, делајте брзо и доследно, искористите своја родитељска права.

Никада не напуштајте жртву. Љубав, наклоност и поверење које сте били поклонили свом детету или партнеру оставили су на њима траг. Ниједна, ма колико подмукла техника не може то избрисати.

Одредите своју позицију. У разговору са жртвом потребно је да увек изнесете своје виђење. Ко се плаши да ће јасним ставовима прекинути последњу везу са жртвом - вара се. Мекушачко повлађивање не користи никоме. Будите спремни да водите дијалог и реците јасно и гласно своје мишљење. Међутим, избегавајте да при томе било шта пребацујете (“Како само можеш...”). Пустите жртву да Вам исприча шта се догодило. То ће, можда, бити најбоља могућност да жртва изнесе лични став. У групама се жртвама не даје никаква могућност за нешто такво.

Никада не покушавајте да преобраћујете. Нипошто не примењујте мере као што је “депрограмирање”, које би жртву требало да преобрати. То је, према ставовима савремене психијатрије и психологије, недопустиво и изузетно опасно, а у већини земаља и кажњиво. Жртва није била приметила како је потпала под утицај секте и како је њен идентитет постепено измењен. Тако до крајњих граница угрожени идентитет може “депрограмирањем” бити потпуно и неповратно уништен. Обратите се искусном психијатру или психологу који ће помоћи у лечењу душевних рана. Уколико Ваши напори не уроде плодом, немојте примењивати никакав притисак. Што је Ваш притисак већи, то је веће окретање жртве од Вас.

Пажљиво са поклонима. Немојте жртви давати новац ни драгоцености. Такве ствари обично не доспевају у жртвине руке, већ их узима вођство групе, а Ви то, наравно, не желите.

Сакупљајте информације. Потрудите се да о групи сакупите што је могућно више информација (књиге, новинске написе и слично). Такве ствари су корисне ако је потребно да и Ви одете на неки састанак секте. При томе се не ослањајте на свој здрав разум, већ на стручне информације.

Сакупљајте доказе. Бележите све догађаје и податке у вези са жртвом и групом (контакте, прво обраћање, промене у понашању и слично). Записујте сва имена, све адресе и бројеве телефона који се односе на жртву и секту. Ово може бити велика помоћ приликом лечења.

Посаветујте се. Потражите савет од стручњака, најпре психијатра или психолога, а затим и од истраживача који се баве сектама. Четири ока виде боље него два.

Из угла психотерапије, најважније је приликом лечења жртава секти применити мере које уливају поверење да ће жртва бити ослобођена зависности од секте. За младе који су жртве секте најважније је осећање прихваћености. Пребацивања и критике потпуно су погрешни. Ако млада особа треба да постане свесна своје зависности и ситуације у којој се налази, онда је потребно пружити јој заштиту и подршку, а не окривљавати је због постојећег стања. Најважније је изградити ново искуство о Ја и ми, да би се изградила нова заједница изван секте. Младе је потребно охрабривати да започну нови живот, да се ослободе зависности и да уђу у нову заједницу. Све ово поставља велике изазове не само пред психологе, већ и пред родитеље. Није ствар у томе да се младима дају унпаред припремљене и одређене идејне одреднице, већ да се млади тако васпитају да сами могу проценити шта је добро, а шта не. То је најбоља заштита од манипулација.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 22:59 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:10
Јел се то као односи на све секте, ил само на оне "деструктивне"?

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 23:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Maximianvs je napisao:
Јел се то као односи на све секте, ил само на оне "деструктивне"?

Па у суштини су све деструктивне, у већој или мањој мери, али се мисли углавном на деструктивне!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 23:11 
Pripravnik
Pripravnik

Па питање секти је баш занимљиво, у секте можемо убројати и РКЦ и СПЦ (и остале ПЦ), па ме зато чуди да кажеш да су све деструктивне. Ти си присталица СПЦ претпостављам?

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 23:50 
Pripravnik
Pripravnik

Па све би то било супер да то што говориш не пркоси основним правилима логике. Кажеш нешто у шта си убијеђен (и шта, видјећеш, није тачно) а говориш другоме да је глуп? А да провириш ван оквира своје затуцаности?
Ја само покушавам да створим дискусију, да ти појасним неке ствари пошто видим да теби не иде најбоље.
Да прво рашчистимо нешто, нисам члан никакве "вјерске" (читај економско-политичке) организације , мислим на све секте, и на РКЦ, СПЦ и оно што они зову сектама.
Даље, говорићу само о хришћанским сектама/деноминацијама. Занима ме на којем основу ти, као члан СПЦ, долазиш до закључка да је тамо неки мормон секташ а ти ниси?
Шта тебе чини "правим" хришћанином?
Једноставно гледајући учење Исусово, и гледајући данашње велике организације/деноминације/секте, долазимо до закључка да оне имају једва икакве (а некад и никакве) везе са овим првим. У коликој мјери је мормон за римокатолика секташ, толико је римокатолик секташ за раног (јединог правог) хришћанина.
Посредством тадашње једне Цркве, хришћанство је скоро потпуно измијењено на васељенским Саборима. Свештенство је почело одлучивати шта треба да уђе у састав вјере, а заправо организације, јер је та организација служила, не Христосу, већ њиховим циљевима. Хришћанство, у свом правом облику, постоји само до 325. године. Од тада па на даље се систематски Црква Исусова претвара у државну цркву, што је некад доводило и до црквене државе.

Поставио сам два питања, ако би био љубазан да одговориш, јер ме стварно занима на основу чега ти то закључујеш иако не постоји никаква логичка основа за то. Занима ме конкретан одговор, не неки пророчко-демагошки који нема везе са питањем, рецимо као претходни. И без вријеђања молим, ово је форум, ту смо да аргументовано расправљамо. Вријеђањем само показујеш како:
1. ниси хришћанин
2. немаш аргумената да побијеш ово што говорим.

ЕДИТ: Тек сам видио кад сам послао, хвала модератору што је обрисао вријеђање, и нешто што нема никакве везе са разумом.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 13:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Дај прво прочитај неку историју, а не неке квази историчаре. Која 325. која државна Црква, кад је цар био некрштен, Јулијан отпадник обновио гоњење, многобожство се задржало пар векова.......

Мало озбиљности, а не неке тезе које стоје у ваздуху :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 14:20 
Pripravnik
Pripravnik

А у пм јаких ти аргумената, као и на свакој другој теми гдје постујеш. То што си ти рекао нема никакве везе са оним што сам ја рекао. Ако немаш шта за рећи, опет понављам, једноставно не постуј.
Ја тражим одговор на она два питања, а не нешто десето као што си ти сад урадио.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 14:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Сконтај да је хришћанство Миланским едиктом само добило легалите, са мноштвом других религија, које нису забрањене.Цар Константин је тек крштен пред смрт.
Требало је да прођу вековим да би се хришћанство усталило у Царству.
Глупо је да хришћани три века трпе прогоне, углавном што цара нису признавали за Бога и нису хтели да приносе жртве, и одједном ступе у савез са влашћу, која их је до малопре гонила.

Нема логике. 8)

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 14:38 
Pripravnik
Pripravnik

Мајсторе, све је то супер ал и даље нема везе са оним о чему ја говорим:
Maximianvs je napisao:
Занима ме на којем основу ти, као члан СПЦ, долазиш до закључка да је тамо неки мормон секташ а ти ниси?

То је моје питање. Немој да скрећеш опет са теме. Ил одговори, ил да чекам Ауто Дусана којем сам га поставио.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 15:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Citiraj:
Занима ме на којем основу ти, као члан СПЦ, долазиш до закључка да је тамо неки мормон секташ а ти ниси?

Можда 2008. година постојања православне цркве?
Вероватно ти је позната подела цркве на православну и католичку. Е видиш ми смо они који су остали староверци (православци) који верују и практикују изворно хришћанство, док је католичка црква застранила (тада још не, али данас дефинитивно). На крају крајева мормони могу бити само секта и ништа друго, јер на крају крајева јеси ти икада имао прилику да чујеш мормонска проповедања? Да си чуо било би ти јасно да су секта. Не поштују свето тројство већ славе сваког од Свете Тројице посебно. Један од "великих пророка" мормонске цркве каже:
" Оно што је човек, Бог је једном био, а оно што је Бог, човек може постати."
То се у цркви зове богухуљење.
Из СПЦ се до сада колико је мени познато изродила само једна секта а то су зилоти, мада они у принципу не одбацују учење СПЦ само иду у крајност (крилатица "Православље или смрт!"), а из католичке цркве се до сада изродило 43466 секти и поред тога и католичка црква се поделила на католичку и протестанску.
Јесу ти сад неке ствари јасније? Чисто сумњам ти као комуниста и атеиста то не можеш да разумеш, мада чудиш ме да као комуниста имаш у потпису цитате из Библије. Шта би Маркс "Пелигија је опијум за народ" Карл рекао на то?

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 16:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
urbana_extravaganca je napisao:
Један од "великих пророка" мормонске цркве каже:
" Оно што је човек, Бог је једном био, а оно што је Бог, човек може постати."

U pravu su. Nisam znao da imaju takvo učenje, sad si ih pozitivno izreklamirao :)

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 16:14 
Pripravnik
Pripravnik

urbana_extravaganca je napisao:
Јесу ти сад неке ствари јасније? Чисто сумњам ти као комуниста и атеиста то не можеш да разумеш, мада чудиш ме да као комуниста имаш у потпису цитате из Библије. Шта би Маркс "Пелигија је опијум за народ" Карл рекао на то?

Већ други пут изводиш закључак да сам атеиста, а досад сам два пута рекао да то нисам, хришћанин сам.
А то шта би Маркс рекао, баш ме и не занима. Више ме занима шта би Исус рекао за Маркса. :)

Ти, екстраваганцо, мора да си неки мој плаћеник, јер ми само олакшаваш посао.
Citiraj:
Можда 2008. година постојања православне цркве?

Значи православна црква је настала три-четири године након Исусовог рођења? Ма ти си геније.

Мормоне сам узео за примјер, свеједно коју сам секту навео. Даље, ако ћеш већ озбиљно причати онда користи израз римокатолици, а не католици, јер свака црква, па и ПЦ, сматра себе за католичку (универзалну, саборну) тако да је то заправо теби у корист као припадника СПЦ.
Citiraj:
Е видиш ми смо они који су остали староверци (православци) који верују и практикују изворно хришћанство, док је католичка црква застранила (тада још не, али данас дефинитивно).

Хммм, одакле ми је то познато, као да сам то негдје чуо??? :confused3: А да, свака од секти то каже са зебе, и римокатолици, и мормони, и суботари. Е, виђи врага, мене баш то и занима како свака за себе тврди, па сам ја, од вас, о, пресвијетлих, хтио да научим како је то ПЦ баш она права?
За вас, мормони су секта, за мормоне, ви сте секта. Једноставно, можете се тако препуцавати до бесконачности, ил док не схватите, као што рекох, да сте ви сви секташи за ране хришћане, оне који су поштовали учење Исуса Христоса, које стоји насупрот данас свим познатим учењима која су заправо створена на црквеним саборима. Зашто су одабрана само четири јеванђеља да уђу у Свето писмо кад их је било више? Зато што је то одговарало интересима цркве, тражили су оно што им паше у том тренутку. Ко може рећи која је молитва права? Постоји оно што зовемо Оченаш или Молитва господњи, то је Исусова молитва, док рецимо симбол вјере (као и све остало) је измислило свештенство, и стога може имати исту снагу као и свака друга молитва измишљена од стране било ког вјерника. Ко су свеци? То су људи, често национални хероји, често и убице, које је црква прогласила светим, не Бог, не Исус, црква. И онда треба да се они поштују? Наравно, не говорим о свима, рекао сам често, има доста мученика међу њима. Ал и поред тога, њих човјек не може прогласити светим, то није у складу са Светим писмом. Али углавном ништа и није, што се тиче цркве.
Да се вратим на оно главно, што си рекао да практикујете изворно хришћанство, дај молим те не засмијавај ме. Рекао сам, од 325. па на даље изворно хришћанство постепено нестаје, да би данас са изворним хришћанством и СПЦ једина сличност била причешће. То је једино што повезује учење Исуса Христоса и данашње православне цркве (док римокатолици то раде без крви Исусове, неправилно, тако да они и немају никакве везе). Данашње хришћанство је оно око кога се договарало вијековима, не оно какво је Христос стварао и које пише у Јеванђељима (која је одабрала сама црква, а и даље се понаша у супротности са њима). Шта би тек било да су прихватили и остала тадашња јеванђеља, без систематског филтрирања? Е, тек би онда био русвај.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 16:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Jbt. pa postoje žive religije koje su mnogo starije od 2000 god., a bilo je i religija koje su postojale i duže vrijeme pa su opet propale. A sve moguće interpretacije Hrišćanstva zasnovanog na Kanonu su oslonjene na sinkretzam Paganizma, Judaizma i starozavjetnih proročanstava o Mesiji na koji su nakalemljeni elementi Isusovog učenja (a ko je on bio to ne znamo, postoje hipoteze da je bio neki esenski gnostički učitelj). Izvornog Hrišćanstva više nema, čak vezano za pričest, postoji teza da je ta ceremonija prenesena iz Mitraizma; kult Bogorodice je prenesen iz kulta Izide - božje majke a Isusov životopis je čisto pagansko naslijeđe. Tako je nastalo ovo što danas imamo, a prava istorija religije je mračna i strašna, za razliku od one istorije koju pišu pobjednici i u kojoj je prva žrtva bila istina... Sve religije svijeta su nastajale na sličan način, i ne postoji nešto što je "čista religija".

Hebiga...

Da se vratimo na temu:
Citiraj:
Наравно у Србији, одавно ради и јединица при полицији, која се бави овим питањем, али што ме радује, ускоро и у нашој полицији, Републике Србске,треба да почне са радом јединица која се бави овим питањем!

Ovo bih podržao jer stvarno ima svakakvih mandrila kojima se mora stati u kraj, samo čisto sumnjam da ovi naši što sebe nazivaju policijom imaju kapaciteta da se prihvate takvog zadatka kako treba... :angry3:

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2008, 16:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Већ други пут изводиш закључак да сам атеиста, а досад сам два пута рекао да то нисам, хришћанин сам.
А то шта би Маркс рекао, баш ме и не занима. Више ме занима шта би Исус рекао за Маркса.

Ти си онда дечко феномен. Успео и да спојиш хришћанство са комунизмом и анарзихмом. Пријави се за Нобелову награду.

Citiraj:
Значи православна црква је настала три-четири године након Исусовог рођења? Ма ти си геније.

Мормоне сам узео за примјер, свеједно коју сам секту навео. Даље, ако ћеш већ озбиљно причати онда користи израз римокатолици, а не католици, јер свака црква, па и ПЦ, сматра себе за католичку (универзалну, саборну) тако да је то заправо теби у корист као припадника СПЦ.

Хришћанска догма каже Исус је црква. Црква није онај објект и поп, црква је Исус и хришћански верници самим тим црква је настала рођењем Христа а Св. Петар је касније основао црквене верске заједнице тј. места где се исповеда хришћанство.

Мормони су секта из разлога што потпуно одступају од хришћанског учења. Информиши се мало о мормонима па ћеш видети њихово учење које се заснива на учењу "великог пророка" Џозефа Смита који је нашао златне плоче са пророчанствима. Време кад се појавио Смит је било време кад су се у САД често појављивали пророци. На крају крајева једини утицај та секта има у САД (и то искључиво у држави Јута) а у осталим америчким државама као и у Европи је минорна.
САД су познате као плодно тле за стварање секти, на крају крајева па тамо имамо и тзв. "сатанистичку цркву".

Citiraj:
Хммм, одакле ми је то познато, као да сам то негдје чуо??? А да, свака од секти то каже са зебе, и римокатолици, и мормони, и суботари. Е, виђи врага, мене баш то и занима како свака за себе тврди, па сам ја, од вас, о, пресвијетлих, хтио да научим како је то ПЦ баш она права?
За вас, мормони су секта, за мормоне, ви сте секта. Једноставно, можете се тако препуцавати до бесконачности, ил док не схватите, као што рекох, да сте ви сви секташи за ране хришћане, оне који су поштовали учење Исуса Христоса, које стоји насупрот данас свим познатим учењима која су заправо створена на црквеним саборима. Зашто су одабрана само четири јеванђеља да уђу у Свето писмо кад их је било више? Зато што је то одговарало интересима цркве, тражили су оно што им паше у том тренутку. Ко може рећи која је молитва права? Постоји оно што зовемо Оченаш или Молитва господњи, то је Исусова молитва, док рецимо симбол вјере (као и све остало) је измислило свештенство, и стога може имати исту снагу као и свака друга молитва измишљена од стране било ког вјерника. Ко су свеци? То су људи, често национални хероји, често и убице, које је црква прогласила светим, не Бог, не Исус, црква. И онда треба да се они поштују? Наравно, не говорим о свима, рекао сам често, има доста мученика међу њима. Ал и поред тога, њих човјек не може прогласити светим, то није у складу са Светим писмом. Али углавном ништа и није, што се тиче цркве.
Да се вратим на оно главно, што си рекао да практикујете изворно хришћанство, дај молим те не засмијавај ме. Рекао сам, од 325. па на даље изворно хришћанство постепено нестаје, да би данас са изворним хришћанством и СПЦ једина сличност била причешће. То је једино што повезује учење Исуса Христоса и данашње православне цркве (док римокатолици то раде без крви Исусове, неправилно, тако да они и немају никакве везе). Данашње хришћанство је оно око кога се договарало вијековима, не оно какво је Христос стварао и које пише у Јеванђељима (која је одабрала сама црква, а и даље се понаша у супротности са њима). Шта би тек било да су прихватили и остала тадашња јеванђеља, без систематског филтрирања? Е, тек би онда био русвај.

Чек прво да разрешимо мистерију. Ти рече да си верник, па де реци нам коју веру упражњаваш? Видим видим православце означаваш у трећем лицу :

За вас, мормони су секта, за мормоне, ви сте секта.

Можеш ово да појасниш?

Мормони су секта и ту је крај приче али ја кад кажем секта не мислим да су они лоши људи (чланови одређених секту су чак побожнији, праведнији и поштенији него нпр. православци или католици) али су секта.

Ко може рећи која је молитва права? Постоји оно што зовемо Оченаш или Молитва господњи, то је Исусова молитва, док рецимо симбол вјере (као и све остало) је измислило свештенство, и стога може имати исту снагу као и свака друга молитва измишљена од стране било ког вјерника.

Сибол вере је начињен на 1. и 2. Васељенском Сабору значи у његовом сачињавању су учестовали највиши тадашњи црквени великодостојници. Сибол вере је лепо сачињен и не видим какву ману си ти успео да му нађеш? На крају крајева све молитве скоро су саставњене од цркве (Исус нам је оставио само Оченаш) па и молитве мајци Богородици као и молитве Христу, Св. Духу итд.

Ко су свеци? То су људи, често национални хероји, често и убице, које је црква прогласила светим, не Бог, не Исус, црква.

Дај, наведи ми молим те једног убицу проглашеног за свеца од стране СПЦ.
Зар би Бог требао да силази са небеца да проглашава за свеце?

Значи ти тврдиш да од оног периода кад је цар Константин почео да гура хришћанство као званичну и једни религију, жришћанство одступа од својих учења?
Па шта ти очекујеш? Да у 2008. години кријемо се по катакомбама и немамо шта да једемо. СПЦ ( и остале православне цркве) је задржала основе хришћанског учења /за разлику од католика) али се у сваком случају морала да модернизује јер је време такво да се и свет модернизовао. Ако је то за тебе одступање од раних хришћанских учења онда...
Наравно да СПЦ није безгрешна (а ко јесте), али је за нас једина истинита и права црква. Само захваљујући јаком деловању СПЦ Срби су издржали турску окупацију па и остале окупације.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2008, 17:41 
Pripravnik
Pripravnik

Феномен? Не баш. Претпостављам да ниси чуо, рецимо за нешто што се зове хришћански комунизам, или нпр. хришћански анархизам? Наравно да не. Зато други пут промисли прије него што кажеш нешто. Ја иначе нисам присталица ниједне од наведених, ал ето да се не чудиш чега све има, јер кад мало боље се информишеш схватиш да има логике у томе.

Citiraj:
Хришћанска догма каже Исус је црква. Црква није онај објект и поп, црква је Исус и хришћански верници самим тим црква је настала рођењем Христа а Св. Петар је касније основао црквене верске заједнице тј. места где се исповеда хришћанство.

Па што онда је настала минимално три године након рођења Исуса а не са његовим рођењем? Видим да не конташ о чему причам: Исусово рођење је погрешно израчунато, тј. омашено је минимално за три године. (ту сам био мало саркастичан)
Даље, нисам уопште говорио о томе, већ сам говорио о вашој наводној "правовјерности". Не постоји "православна" црква од Исусовог рођења, нит су данашње ПЦ по нечему насљеднице Исусове цркве, јер је иста давно нестала.
Citiraj:
Мормони су секта из разлога што потпуно одступају од хришћанског учења. Информиши се мало о мормонима па ћеш видети њихово учење које се заснива на учењу "великог пророка" Џозефа Смита који је нашао златне плоче са пророчанствима. Време кад се појавио Смит је било време кад су се у САД често појављивали пророци. На крају крајева једини утицај та секта има у САД (и то искључиво у држави Јута) а у осталим америчким државама као и у Европи је минорна.
САД су познате као плодно тле за стварање секти, на крају крајева па тамо имамо и тзв. "сатанистичку цркву".

Ајд не причај глупости, то се учи у основној школи, то је небитно. Реци ти мени јел мормони имају причешће, са крвљу и тијелом Исусовим? Ако имају онда између њих и ПЦ нема никакве разлике, јер и једни и други одступају максимално од хришћанства, па им то може бити једина веза са истим.

Citiraj:
Чек прво да разрешимо мистерију. Ти рече да си верник, па де реци нам коју веру упражњаваш? Видим видим православце означаваш у трећем лицу :

За вас, мормони су секта, за мормоне, ви сте секта.

Можеш ово да појасниш?

Вјеру хришћанску упражњавам, колико год је то могуће, лишавајући се црквених догми и учења која је она додала. Пошто, као и нико, не могу бити прави хришћанин (чему је заслужна црква) могу да се ослањам на оно што имам, а то су четири јеванђеља. У њима постоји довољно података како бити хришћанин (иако нису потпуни јер је, као што рекох, јеванђеља било више). Нема потребе да ја признајем учења са црквених сабора, рецимо.

Citiraj:
Мормони су секта и ту је крај приче али ја кад кажем секта не мислим да су они лоши људи (чланови одређених секту су чак побожнији, праведнији и поштенији него нпр. православци или католици) али су секта.

Па нормално да су секта, и ја то кажем, секта су исто као и СПЦ (ПЦ), РКЦ, адвентисти итд. Прави хришћани не постоје више.

Citiraj:
Сибол вере је начињен на 1. и 2. Васељенском Сабору значи у његовом сачињавању су учестовали највиши тадашњи црквени великодостојници. Сибол вере је лепо сачињен и не видим какву ману си ти успео да му нађеш? На крају крајева све молитве скоро су саставњене од цркве (Исус нам је оставио само Оченаш) па и молитве мајци Богородици као и молитве Христу, Св. Духу итд.

Да, знам кад је начињен. Кажем да та молитва не мора да буде обавезујућа за никога, ако се неком моли нек се моли из срца. Молитва сваког човјека је права молитва, а не она коју је измислила црква.
А замјерка? Па то што црква сама себе додаје у молитву, са циљем да у ум онога ко се моли убаци ту лажну идеју да је она права црква, што никако није правилно. Мало се сјебаше кад се цркве раздвојише па свака задржала молитву, тако да је то сада парадоксално.
Citiraj:
Дај, наведи ми молим те једног убицу проглашеног за свеца од стране СПЦ.

Кнез Лазар Хребељановић. И читава лоза Немањића (иако не вјерујем да су они замахивали мачем, ал се и то рачуна у убиство).
Citiraj:
Зар би Бог требао да силази са небеца да проглашава за свеце?

Не, свеци не треба да постоје, јер за њих не постоји основа у Христосовом учењу. Нормално да их додаје црква кад их је она и измислила.

Citiraj:
Значи ти тврдиш да од оног периода кад је цар Константин почео да гура хришћанство као званичну и једни религију, жришћанство одступа од својих учења?

Нема то везе са тим да ли је она званична и једина, већ са тим да је свештенство својим договарањем око хришћанства измијенило потпуно суштину Исусовог учења.
Citiraj:
Па шта ти очекујеш? Да у 2008. години кријемо се по катакомбама и немамо шта да једемо.

Не, него да се придржава онога што пише у јеванђељима, ништа мање, а више..па против тога и немам ништа против ако и није претјерано. Само штета што се не придржава јеванђеља. Ал се зато труди да придржава учења "светих отаца" што је потпуно небитно, јер они нису никакав фактор. Али нажалост данас се све више поштују управо ти свети оци од Исуса и онога што је он говорио, и на таквим темељима стоје данашње цркве.
Citiraj:
СПЦ ( и остале православне цркве) је задржала основе хришћанског учења /за разлику од католика) али се у сваком случају морала да модернизује јер је време такво да се и свет модернизовао. Ако је то за тебе одступање од раних хришћанских учења онда...

Какво модернизовање? Ја говорим о учењу, у учењу нема модернизовања, оно треба да буде исто увијек. А што се тиче материјалног дијела, то ме баш и не занима, нормално да треба (ако желе) да модернизују цркву у том погледу.
Citiraj:
Наравно да СПЦ није безгрешна (а ко јесте)

Проблем је у томе што они и не теже ка томе да буду бољи. Знају своје мане и понос и жеља за економско-политичком моћи их спријечава да их поправе.
Citiraj:
али је за нас једина истинита и права црква.

Не буди смијешан. Свако то каже за своју цркву, и римокатолици, и оријенталци, идт. итд. Само, јебига, за то не постоје реалне основе.
Citiraj:
Само захваљујући јаком деловању СПЦ Срби су издржали турску окупацију па и остале окупације.
[/quote][/quote]
Захваљујући СПЦ а не захваљујући људима који су гинули? Вао, очаран сам.
Е, да, кад смо већ код тога, црква треба да буде једна. То српска, бугарска, румунска, све је то велика грешка, и то свјесна. Није на њима да буду носиоци националног идентитета, већ да се, у духу хришћанства, дистанцирају од тога, јер је то, као што сам рекао на другој теми, супротно хришћанском учењу. Тако да је и ту разлика између хришћанства и овог паганско-хришћанског синкретизма које ви зовете српском православном црквом. Славе, свеци, и све остале глупости, то су трагови паганства у хришћанском учењу и треба да се елиминишу. Ал наравно, секташка СПЦ то никад неће учинити, јер ни не тежи ка томе да буде хришћанска организација, већ национална/паганска економско-политичка.
Све у свему, на основу ничега ви не можете доказати да је нека црква права, јер таква не постоји одавно. Можете само бити затупљени и даље пратити црквена учења која вас свјесно одвајају од Исуса, а све што вам треба да будете хришћани јесу Христосове ријечи, које дијелом налазимо у четири јеванђеља. Све остало је сувишно.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2008, 18:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Braćo vi se siti ispričaste a niste imali u vidu da i mi verski laici čitamo ovakve teme pa vas iz tog razloga molim da mi pomognete i objasnite šta su SEKTE?
Tu reč često čujem ali ne nalazim odgovor. Unapred zahvalan.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2008, 19:43 
Pripravnik
Pripravnik

lavić je napisao:
Braćo vi se siti ispričaste a niste imali u vidu da i mi verski laici čitamo ovakve teme pa vas iz tog razloga molim da mi pomognete i objasnite šta su SEKTE?
Tu reč često čujem ali ne nalazim odgovor. Unapred zahvalan.

Добро речено. Ал могло је и без сарказма.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2008, 23:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ти си дечко комплетан идиот али комплетан.

Ако је за тебе СПЦ секта онда ти и ја немамо даље о чему да дискутујемо а пост ти врви од небулоза. Ти иди оснуј секту па дођи да нам покажеш прави пут :roll:
Ти сам упражњаваш хришћанску веру?!? Шта идеш по кући и крстиш на ново или се сам причешћујеш? :roll:
А наша српска црква је била,јесте и биће носилац националног духа!
А пошто видим да ниси информисан кад написа оно како црква није Србе под Турцима одржала већ они који су гинули само да те подсетим да је СПЦ била један од организатора српских устаника, као и да је свештенство активно у устанку учестовало а митрополит Стратимировић оргаизовао набавку барута и наоружања из Аустрије.
Срећа наша па ти ниси био у то време, вероватно би се нас двојица сад звали Алија и Мустафа... Додуше теби то очигледно не би сметало.
Ове глупости типа хришћански комунизам или анархизам нема потребе коментарисати.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2008, 23:34 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Ти си дечко комплетан идиот али комплетан.

Молим мода да ово регулише.

Сунце ти калајсано, све си ми аргументе побио.. :lol: :lol: :lol:

Citiraj:
Ако је за тебе СПЦ секта онда ти и ја немамо даље о чему да дискутујемо а пост ти врви од небулоза. Ти иди оснуј секту па дођи да нам покажеш прави пут

За мене и за све људе са здравим разумом, СПЦ је исто што и остале цркве/оно што ви зовете секте. А те небулозе??? Ма све си их негирао, ма свака ти част. :lol: :lol: :lol:
Citiraj:
Ти сам упражњаваш хришћанску веру?!? Шта идеш по кући и крстиш на ново или се сам причешћујеш?
Хммм, такорећи сам...има нас још. :) Нисам ја за оснивање никакве секте, ја се само држим јеванђеља. Кад треба причестити одем у СПЦ и поп ме причести, ал не локални јер је криминалац и богохулитељ, обично тражим неког за којег кажу да је поштен. Ако други поп неће (обично неће због пара/вјерника да причешћују из друге парохије, све је то договор због профита), онда ме крсти било који хришћанин, као што и стоји у Светом писму и као што је правилно такође. Немој ти мислити да ја мрзим СПЦ, јок, има поштених људи као и свуда, посебно монаси, ал има их и злих. Само треба тражити. Ал учење СПЦ је застранило, тако да једино причешће њихово и прихватам, јер је правилно, у складу са Писмом.

И читав пост написа човјек око нечега небитног (ај сад приговарај мало), као што су Срби и Турци и њихове борбе. Ко о том прича, дај држи се теме. Молим мода да обрише тај дио јер нема везе са ничим.

Citiraj:
Ове глупости типа хришћански комунизам или анархизам нема потребе коментарисати.

Наравно да нећеш коментарисати јер ниси имао појма о томе, и јер сам са тим доказао да то што говориш једноставно не стоји. :wink:

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2008, 23:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ako ne možete diskutovati bez vrijeđanja onda nemojte ni diskutovati. U suprotnom se nemojte čuditi ako vam postovi budu obrisani.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]