Феномен? Не баш. Претпостављам да ниси чуо, рецимо за нешто што се зове хришћански комунизам, или нпр. хришћански анархизам? Наравно да не. Зато други пут промисли прије него што кажеш нешто. Ја иначе нисам присталица ниједне од наведених, ал ето да се не чудиш чега све има, јер кад мало боље се информишеш схватиш да има логике у томе.
Citiraj:
Хришћанска догма каже Исус је црква. Црква није онај објект и поп, црква је Исус и хришћански верници самим тим црква је настала рођењем Христа а Св. Петар је касније основао црквене верске заједнице тј. места где се исповеда хришћанство.
Па што онда је настала минимално три године након рођења Исуса а не са његовим рођењем? Видим да не конташ о чему причам: Исусово рођење је погрешно израчунато, тј. омашено је минимално за три године. (ту сам био мало саркастичан)
Даље, нисам уопште говорио о томе, већ сам говорио о вашој наводној "правовјерности". Не постоји "православна" црква од Исусовог рођења, нит су данашње ПЦ по нечему насљеднице Исусове цркве, јер је иста давно нестала.
Citiraj:
Мормони су секта из разлога што потпуно одступају од хришћанског учења. Информиши се мало о мормонима па ћеш видети њихово учење које се заснива на учењу "великог пророка" Џозефа Смита који је нашао златне плоче са пророчанствима. Време кад се појавио Смит је било време кад су се у САД често појављивали пророци. На крају крајева једини утицај та секта има у САД (и то искључиво у држави Јута) а у осталим америчким државама као и у Европи је минорна.
САД су познате као плодно тле за стварање секти, на крају крајева па тамо имамо и тзв. "сатанистичку цркву".
Ајд не причај глупости, то се учи у основној школи, то је небитно. Реци ти мени јел мормони имају причешће, са крвљу и тијелом Исусовим? Ако имају онда између њих и ПЦ нема никакве разлике, јер и једни и други одступају максимално од хришћанства, па им то може бити једина веза са истим.
Citiraj:
Чек прво да разрешимо мистерију. Ти рече да си верник, па де реци нам коју веру упражњаваш? Видим видим православце означаваш у трећем лицу :
За вас, мормони су секта, за мормоне, ви сте секта.
Можеш ово да појасниш?
Вјеру хришћанску упражњавам, колико год је то могуће, лишавајући се црквених догми и учења која је она додала. Пошто, као и нико, не могу бити прави хришћанин (чему је заслужна црква) могу да се ослањам на оно што имам, а то су четири јеванђеља. У њима постоји довољно података како бити хришћанин (иако нису потпуни јер је, као што рекох, јеванђеља било више). Нема потребе да ја признајем учења са црквених сабора, рецимо.
Citiraj:
Мормони су секта и ту је крај приче али ја кад кажем секта не мислим да су они лоши људи (чланови одређених секту су чак побожнији, праведнији и поштенији него нпр. православци или католици) али су секта.
Па нормално да су секта, и ја то кажем, секта су исто као и СПЦ (ПЦ), РКЦ, адвентисти итд. Прави хришћани не постоје више.
Citiraj:
Сибол вере је начињен на 1. и 2. Васељенском Сабору значи у његовом сачињавању су учестовали највиши тадашњи црквени великодостојници. Сибол вере је лепо сачињен и не видим какву ману си ти успео да му нађеш? На крају крајева све молитве скоро су саставњене од цркве (Исус нам је оставио само Оченаш) па и молитве мајци Богородици као и молитве Христу, Св. Духу итд.
Да, знам кад је начињен. Кажем да та молитва не мора да буде обавезујућа за никога, ако се неком моли нек се моли из срца. Молитва сваког човјека је права молитва, а не она коју је измислила црква.
А замјерка? Па то што црква сама себе додаје у молитву, са циљем да у ум онога ко се моли убаци ту лажну идеју да је она права црква, што никако није правилно. Мало се сјебаше кад се цркве раздвојише па свака задржала молитву, тако да је то сада парадоксално.
Citiraj:
Дај, наведи ми молим те једног убицу проглашеног за свеца од стране СПЦ.
Кнез Лазар Хребељановић. И читава лоза Немањића (иако не вјерујем да су они замахивали мачем, ал се и то рачуна у убиство).
Citiraj:
Зар би Бог требао да силази са небеца да проглашава за свеце?
Не, свеци не треба да постоје, јер за њих не постоји основа у Христосовом учењу. Нормално да их додаје црква кад их је она и измислила.
Citiraj:
Значи ти тврдиш да од оног периода кад је цар Константин почео да гура хришћанство као званичну и једни религију, жришћанство одступа од својих учења?
Нема то везе са тим да ли је она званична и једина, већ са тим да је свештенство својим договарањем око хришћанства измијенило потпуно суштину Исусовог учења.
Citiraj:
Па шта ти очекујеш? Да у 2008. години кријемо се по катакомбама и немамо шта да једемо.
Не, него да се придржава онога што пише у јеванђељима, ништа мање, а више..па против тога и немам ништа против ако и није претјерано. Само штета што се не придржава јеванђеља. Ал се зато труди да придржава учења "светих отаца" што је потпуно небитно, јер они нису никакав фактор. Али нажалост данас се све више поштују управо ти свети оци од Исуса и онога што је он говорио, и на таквим темељима стоје данашње цркве.
Citiraj:
СПЦ ( и остале православне цркве) је задржала основе хришћанског учења /за разлику од католика) али се у сваком случају морала да модернизује јер је време такво да се и свет модернизовао. Ако је то за тебе одступање од раних хришћанских учења онда...
Какво модернизовање? Ја говорим о учењу, у учењу нема модернизовања, оно треба да буде исто увијек. А што се тиче материјалног дијела, то ме баш и не занима, нормално да треба (ако желе) да модернизују цркву у том погледу.
Citiraj:
Наравно да СПЦ није безгрешна (а ко јесте)
Проблем је у томе што они и не теже ка томе да буду бољи. Знају своје мане и понос и жеља за економско-политичком моћи их спријечава да их поправе.
Citiraj:
али је за нас једина истинита и права црква.
Не буди смијешан. Свако то каже за своју цркву, и римокатолици, и оријенталци, идт. итд. Само, јебига, за то не постоје реалне основе.
Citiraj:
Само захваљујући јаком деловању СПЦ Срби су издржали турску окупацију па и остале окупације.
[/quote][/quote]
Захваљујући СПЦ а не захваљујући људима који су гинули? Вао, очаран сам.
Е, да, кад смо већ код тога, црква треба да буде једна. То српска, бугарска, румунска, све је то велика грешка, и то свјесна. Није на њима да буду носиоци националног идентитета, већ да се, у духу хришћанства, дистанцирају од тога, јер је то, као што сам рекао на другој теми, супротно хришћанском учењу. Тако да је и ту разлика између хришћанства и овог паганско-хришћанског синкретизма које ви зовете српском православном црквом. Славе, свеци, и све остале глупости, то су трагови паганства у хришћанском учењу и треба да се елиминишу. Ал наравно, секташка СПЦ то никад неће учинити, јер ни не тежи ка томе да буде хришћанска организација, већ национална/паганска економско-политичка.
Све у свему, на основу ничега ви не можете доказати да је нека црква права, јер таква не постоји одавно. Можете само бити затупљени и даље пратити црквена учења која вас свјесно одвајају од Исуса, а све што вам треба да будете хришћани јесу Христосове ријечи, које дијелом налазимо у четири јеванђеља. Све остало је сувишно.