banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 11:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2003, 19:49 
Pa prvo otidjite na zapad malo zivite pa ce vam mnoge stvari postati jasnije. Tako ko vi moze samo da prica onaj koji nije bas nikada ni provirio preko granice, daj nemojte biti smjesni

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2003, 20:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2002, 01:00
misk0 je napisao:
Ako je to prosjecna plata znaci da vecina stanovnistva ima tako neku platu. Pa reci mi kolika je prosjecna plata konobara, trgovaca, radnika ?
Reci da se ti ljudi vozaju u novim automobilima ??

Gledaj misk0, plata je nesto sto se oporezuje... znaci na papiru je minimalac upravo zbog manjih poreza... to i nije bas legalno i odnosi se na plate onih ljude koji rade kod privatnika.... Oni primaju mnogo vise, ali moraju da sute o tome... u fazonu poslovna tajna.. U drzavnim firmama nije tako... svi znamo da su drzavne firme dinosaurusi koji su odavno izumrli... neki se jos drze u zivotu, ali grcaju od dugova... sa izuzetkom telekoma i njegovih radnih jedinica... samo sve ovo sto sam napricao ne mora biti onako kako jeste u praksi. To je samo neko moje vidjenje.
Naravno da se ti ljudi ne voze u novim automobilima, mada ih vecina zasluzuje... bar to.. Ti ljudi su pravi borci i cine nemoguce u ovim vremenima. Za to im skidam kapu. Pa i na zapadu ne voze svi nove automobile... Ali to nije jedini problem... automobile sam spomenuo jer sam primjetio da je broj novih prodanih automobila u porastu.... velikom porastu...
Kod nas ti je trenutno minimalni licni dohodak 80KM... smijesno zar ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2003, 20:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Jebiga ljudi, upadam u vase diskusije, al sta da se radi. Prochitao sam samo pocetni post, tako da nisam upucen u to sto ste pricali. Ali sto se mene licno tice, ja brate ne bi otisho odavde ne znam ni ja za koje pare. Ovde sam od kad sam sam se rodio i ovde cu se pokusati izboriti za neko pristojno mjesto u drustvu. Evo, cesto sam ishao u Beograd i svaki put kad tamo ostanem malo duze, nekako mi hvali sve ovo ovde, onaj smog me ubija, onaj beton...ma bjez, sunce jedva dopire na ulice od onih zgrada, zelenilo vidim kad se popnem gore na kalemegdan...nije to to...Ja da zivim u nesto vecem gradu, ja bi izludio. A sto se tice posla, pa Boze moj, svugdje se zahtjeva rad i zalaganje. Tako je i kod nas. Radi, bori se...nemas nista od sjedenja kod kuce po citav dan. Nesto ce se vec naci, ganjaj neke veze, ovo ono...jebi ga, tako je u citavom svijetu. A nasilje, priznacete, kod nas je dosta manje izrazeno nego tamo. Jebiga, u Riu i Njujorku dnevno bude ubijeno 20-ak ljudi. Sta covjek da kaze na to? Ma volim te Banjaluko, pa da si najruzniji grad, mada to nisi...daleko od toga. Eh, nisam kontao ovoliko pisati, al doslo mi...pisao bi ja jos, al kao sto uvjek kazem, mene, kao i vecinu ovde dugacki postovi uglavnom iritiraju i mnogi nece da ih citaju. I ja spadam medju takve.

P.S. Zacarana, nesto te nema na erotici, tamo si bila jedan od najboljih sagovornika.

Aj pozdrav...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2003, 22:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Nov 2002, 23:18
Ezone nemam šta da ti kažem, samo se smijem tvojim shvatanjima, niko se nije uvrijedio šta je tebi... Nebih ja htjela da ovo zvuči da raji vani nije dobro, ali zavisi gdje živiš, šta radiš, imaš li uz sebe porodicu, jesu li ti priznali fakultet, dali ti je država dala pomoć, što mnogima koji su otišli prije deset godina jeste, pa zavisi i na sreći, hoće li ti dati tvoj posao iako imaš malo lošiji naglasak, pa zavisi i na okolini, kako ju prihvatiš...Mislim ima ljudi koji su izašli iz BL i otpisali svoj grad, pa su odmah to tamo prihvatili. Ja nemogu reći da se nikako nisam snašla, ali tužna sam jebiga, iako znam novi jezik, stekla sam puno prijatelja, veza, mogu se uvijek vratiti jer će mi ti ljudi pomoći i naći načina, osamostalila sam se i naučila da preživim u gradu koji ima skoro milion ipo stanovnika, naučila sam se raditi baš lijepo, da u radu uživam, naučila sam se štediti, radovati iz sitnica, postala sam tolerantnija osoba, gledam sve puno puno šire nego prije, i shvatila sam šta želim.

Miško, napisala sam da imam svoj stan u BL, što znači da ne plaćam kiriju već samo režije i telefon, zato i mislim da mogu izgurati. A starci mi žive u kući, znači ne u stanu, taj je moj kontaš.

SiCkneSS drago mi je da si zadovoljan, baš se radilo o tome da ti zadovoljni odgovore, a ne da me ti nezadovoljni hvataju za svaku riječ, ja kao gluposti pričam. Nema, ne treba biti iskren, treba lagati, joj kako je dobro, joj puna sam love, živim ko car, a nepriznati da se borim da preživim, kao i većina gradjana ovog divnog grada. Stvarno sam sretna da si se javio, već sam pomislila da baš niko nije zadovoljan.

Ej docu na eroticu čim bude malo više vremena, u frci sam sada.

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2003, 23:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
s tripy je napisao:
Gledaj misk0, plata je nesto sto se oporezuje... znaci na papiru je minimalac upravo zbog manjih poreza...

ne govorim o tome koliko ko prijavljuje, govorim o tome koliko ljudi primaju na ruke na kraju mjeseca..

Reci mi koliko ljudi ima 1000KM mjesecno ? Koje su to profesije ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2003, 01:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2002, 01:00
eh sad, tesko je reci... zvanicno cini mi se da poslanici imaju toliku platu..... mozda lupam, ne znam... znam da ce proci jos svjetlosnih godina dok obicni smrtnik kod nas bude imao toliku (prosjecnu) platu ;)
Eh, ove socijalne diskusije me deprimiraju.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2003, 12:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Ima zadovoljnih, šute i rade. ;)
Evo ja kontam završiti školovanje, naći dobar posao i ostati ovdje, a sve svjetske turističke destinacije će me vidjeti. Jednostavno. Nisam ja neki sanjar, idealista ili tako nešto. Sve što bih mogla imati negdje u inostranstvu imaću i ovdje, jedino me neće mučiti nostalgija kao sve one koji odu...
Ne znam koliko ljudi ima platu od 1000KM, ali je činjenica da takvih ima. Ekonomisti, pravnici, tehnolozi, ljekari rade kod privatnika i unovčavaju svoje znanje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2003, 13:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Jako me obraduje kad cujem misljenja ovih zadovoljnih! :D

Danas je u BL tesko stanje, sve vece nestasice, plate i platezna moc gradjana je jako stagnirala u protekle 1-2 godine!
To je isuvise ocigledno.

Ja cu reci da sam zadovoljna :D , iako zivim sa roditeljima(to za mene nije ni sramota, niti je ponizavajuce), ja ulazem u sebe, zelim da steknem znanje koje ce mi moci koliko toliko pruziti mogucnost da radim i zaradim za normalam zivot.

Pitanje zadovoljstva je pre svega pitanje poimanja srece.
Normalno da nisi srecan ako nemas za minimum egzistencije. No u BL se moze raditi i zaraditi koliko treba samo ako zelis da se imalo potrudis(npr. neki dan nudila sam 20 km da za par sati rada, ocisti snijeg iz jednog dvorista, mislite da je neko zelio da zaradi ??? Niko... :o ) To je jedan banalan primjer, ali isto tako govori da su ljudi ovde spremni samo da kukaju, a kad treba zasukati rukave, e to je vec malo tezi slucaj, mnogi od tih streme ka zapadu,kao spasenju..

Mislim da je velika propast sto mladi odlaze odavde, prodaju se za neke jeftine zapadnjacke pare, kreditne sisteme, i sl.
Mislim da se i kod nas moze vrlo zadovoljno zivjeti.
Evo Njagora je pomenula vecina ljekara,farmaceuta, stomatologa u priv. ordinacijma nema platu ispod 800-1000 km. Tako je uglavnom drzavnim bolnicama,apotekama, zavisno od polozaja i broja dezurstava nprimjer.

Zasto da ja prodajem svoje znanje tamo nekom hladnom zapadnjaku?
Da budem duhovno prazna, bez svojih roditelja, prijatelja, bez imalo topline potpuno otudjena? Taman posla...

Imam prijatelja koji zivi u USA vec duzi period,skoluje se tamo, fantasticno zivi,no kazze da ce se vratiti cim pokupi sve sto ga zanima(znanje,i iskustva iz struke). Kaze da ne zeli , po bilo koji pare, da svoju djecu osudi na to da zive medju tako genetski bolesnom nacijom! Potpuno je u pravu!
Mislim da od zapada treba uzeti prave stvari, otici na skolovanja, doskolovavanja, praxu i nesto slicno.
Vratiti s e u BL i zivjeti svoj na svome! :wink:

Putovala sam u inostranstvo, 3-4 puta, ali imala sam priliku da osjetim taj kapitalisticno-monopolisticki nacin zivota,sa jedinim motom: "Ko nesto ima(znanje-zvanje tj. skolovanje,novac, nekretnine..) moze nesto i da ostvari, a ko nema, njegove sanse za uspjeh (bez da te neko pogura) su minimalne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2003, 14:55 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Evo opet cu ja malo da pisem (za neke izgleda gluposti, ali neka).

Rosy,
tvoj post je jako diskutabilan ali posto nemam bas vremena bar neke komentare.
Citiraj:
Mislim da je velika propast sto mladi odlaze odavde, prodaju se za neke jeftine zapadnjacke pare, kreditne sisteme, i sl.

Pojma nemam o cemu ti to govoris.
Zasto mislis da se neko prodaje ?
Za koje pare se ti to prodajes tu ?
Citiraj:
Imam prijatelja koji zivi u USA vec duzi period,......
Kaze da ne zeli, po bilo koji pare, da svoju djecu osudi na to da zive medju tako genetski bolesnom nacijom!

Oni su bolesna nacija a mi nismo.
Hajde molim te navedi neke razlike.
Jel to kod nas nema narkomana, homoseksualaca, naoruzanih koliko hoces, poremecenih koliko hoces, neradnika ....
Zar nismo mi ta nacija koja je jos juce ratovala i koja se ni danas ne moze dogovoriti ni oko cega ...
To sto su kod nas ljudi "zatucani" neznaci da su oni drugi genetski bolesni ako su liberalniji.
Citiraj:
ali imala sam priliku da osjetim taj kapitalisticno-monopolisticki nacin zivota,sa jedinim motom: "Ko nesto ima(znanje-zvanje tj. skolovanje,novac, nekretnine..) moze nesto i da ostvari, a ko nema, njegove sanse za uspjeh (bez da te neko pogura) su minimalne.

Smijesno, najblaze receno :lol: .
Kako bi ti nazvala sad taj nacin zivota u B. Luci ili Bosni ako hoces.
Kapitalizam seko, i to upravo onaj koji uzacaranomkrugu opisuje.NAJGORI.
Sefovi te prcaju u zdrav mozak i ne mozes im nista.
A taj MOTO, gore navedeni, je GLUPOST i to najveca glupost dosad izrecena na svim ovim temama i forumima.

PA ROSY STA JEDAN BEZ ZNANJA, LOVE, IMANJA I NEKOG DA TE POGURA MOZE OSTVARITI TU ????

Zavrsio bih samo receniciom - taj tvoj kolega te LAZE.
Niko se poslije studija vani ne vraca dole (pogotovo ne iz USA). Sta im se tu nudi ?
Plata od 800-1000 kM kod privatnika ?????
Smijesno
Mozda jednog dana - kada bude pun kao brod pa otvori i on privatnu kliniku, SVOJU.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2003, 15:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

e svemu ovome se vec dosta diskutovalo na rubrici Covjek i drustvo , tema: "Otici vani ili ostati"...

EZAN je napisao:
Zasto mislis da se neko prodaje ?
Za koje pare se ti to prodajes tu ?

pojasnicu ti ocigledno ne shvatas me...
pod prodajom smatram: kukavicki okrenuti ledja svojoj sredini i najblizima i otici, ne iskoristiti svoje znanje u svojoj srediti, pokusati unaprijediti sredinu oko sebe svojim znanjem, vec se jednostavno prodati zapadu, zbog nekih materijalnih stvari. Napustiti SVE da bi imao bolju platu, bolji auto itd...
Nije sve u debelom novcaniku, jer sve je to prolazna stvar! (ima nesto i u nekretnimama hehehhe...)

Citiraj:
Oni su bolesna nacija a mi nismo.
Hajde molim te navedi neke razlike.
Jel to kod nas nema narkomana, homoseksualaca, naoruzanih koliko hoces, poremecenih koliko hoces, neradnika ....

Tacno da imamo dosta problema, ali na zapadu trostruko vise, no pitanje je u nacinu nihovog razmisljanja koje ti nazivas "liberalnim" i divis mu se.
Kod njih nema ni roda ni bliskosti, sve je hladno i materijalno, mene to ne privlaci ne znam da su koje pare u pitanju...

Citiraj:
Zavrsio bih samo receniciom - taj tvoj kolega te LAZE.
Niko se poslije studija vani ne vraca dole (pogotovo ne iz USA). Sta im se tu nudi ?
Plata od 800-1000 kM kod privatnika ????? Smijesno
Mozda jednog dana - kada bude pun kao brod pa otvori i on privatnu kliniku, SVOJU.

Nemas pravo TI da govoris da neko laze, a pogotovo ako nemas predstave o nekim stvarima. Jako nekulturno, da ne kazem nesto drugo...
Decko ne laze vec sasvim normalno razmislja.

Pitanje je u poimanju srece kao sto sam rekla.
Kod nas ima dosta problema, nezaposlenih lica,bolesnih, devikvenata, teska politicka situacija, sve to stoji. Trenutno pored sebe imam najsvjezije podatke bas vezane za taj socijalni sektor, to je zaista strasno. Ali isto tako tu je i program zastite i razvoja, postoje ljudi koji se trude i bore da se to prevazidje.
Ali zar to treba da znaci da svi treba da okrenemo ledja i opet krenemo put izbjeglicke kolone ka divljem zapadu mozda???
Kao da neko ceka samo nas, Bosance,rasirenih ruku,ma sigurno je tako....??!!

Onaj ko stalno kudi sopstveni narod,omalovazava svoje korijene, i ne trudi se da bar nadom i misljenjem stvori oko sebe neki pozitivizam i nadu u bolju buducnost, taj nek i ide, i nije mu mjesto ovde,srecno mu bilo!

p.s. ova tema je davno apsolvirana, vise mi se i ne da pricati o tome, a kamoli tipkati..... :-?
so, bye bye , hasta la vista, svima , posebno ovim gastarbajterima, vidimo se na Palma de Majorca :))))

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2003, 15:53 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Nemam sad vremena,
ali samo na brzaka od jednog koji je tamo vec bio
NE PISE SE PALMA DE MAJORCA VEC PALMA DE MALLORCA :lol: , sveznalice

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2003, 16:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rosy je napisao:
Zasto da ja prodajem svoje znanje tamo nekom hladnom zapadnjaku?

Zato sto ce on bolje da ga cijeni od ovih lovatora ovde koji su gotovo i nepismeni ali imaju pare i samim tim imaju i vlast

Rosy je napisao:
Da budem duhovno prazna, bez svojih roditelja, prijatelja, bez imalo topline potpuno otudjena? Taman posla...

Pa neces ni ovde citav zivot uz roditelje da zivis ?
Svaki dan da obilazis svoju mamu ? Zasto tamo negdje ne mozes imati svoju ljubav pored sebe, drage osobe i zivjeti u normalnom drustvu. ?

Rosy je napisao:
Imam prijatelja koji zivi u USA vec duzi period,skoluje se tamo, fantasticno zivi,no kazze da ce se vratiti cim pokupi sve sto ga zanima(znanje,i iskustva iz struke).

Taj prijatelj je dijete vrlo bogatih roditelja koji mogu svome sinu ovde da ostave poprilicno svijetlu buducnost i da mu tim novcem kupe poprilicnu nezavinost. Na kraju krajeva, oni mu i placaju to skolovanje tamo ..

Rosy je napisao:
"Ko nesto ima(znanje-zvanje tj. skolovanje,novac, nekretnine..) moze nesto i da ostvari, a ko nema, njegove sanse za uspjeh (bez da te neko pogura) su minimalne.

Pa to je ono na sta su ljudi navikli ovde. I ako znas i ako ne znas opet imas! I ovde ti ocekujes da ces sa znanjem nesto da postignes, a na zapadu to je mnogo vishe cijenjeno nego ovde. Samo tamo postoji taj socijalni sloj koji opet ima sta da jede, dok ovde ceprka po kontejnerima i umire od gladi zato sto je socialno-penzioni fond u besparici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2003, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rosy je napisao:
pojasnicu ti ocigledno ne shvatas me...
pod prodajom smatram: kukavicki okrenuti ledja svojoj sredini i najblizima i otici, ne iskoristiti svoje znanje u svojoj srediti, pokusati unaprijediti sredinu oko sebe svojim znanjem, vec se jednostavno prodati zapadu, zbog nekih materijalnih stvari. Napustiti SVE da bi imao bolju platu, bolji auto itd...

Ovde se citav zivot patis da naucis nesto i kad trazis pare za ucinjen rad onda su mnogo njih sposobni da kritikuju to sto si uradio ili da jednostavno odugovlace sa placanjem. Tamo toga nema.
Nije uopste problem u motivaciji, svako bi odlucio da ostane tamo gdje jeste ako bi imao iste uslove rada, ali ih nema.
Uzaludno je muciti se citav zivot boreci se za nesto sto ne mozes da postignes i nadajuci se boljem. Neke stvari se nisu promjenile zadnjih 100 godina ovde, nemoze se ocekivati da ce se promjeniti u narednih 10.

Rosy je napisao:
Kod njih nema ni roda ni bliskosti, sve je hladno i materijalno, mene to ne privlaci ne znam da su koje pare u pitanju...

Ti mozes otici tamo i voljeti svoju sestru, svoje roditelje i prijatelje kao sto ih volis ovde. Ti mozes otici tamo i zbliziti se s ljudima koji ti odgovaraju. Niko ti ne brani.

Rosy je napisao:
Ali isto tako tu je i program zastite i razvoja, postoje ljudi koji se trude i bore da se to prevazidje.

Da, postoje, ali postoji bar 3 puta vishe ljudi koji vuku ovaj brod(drzavu) dolje i koji gledaju da sto vishe ukradu i strpaju u svoj dzep tako da ovi nemaju neke velike pomake.

Rosy je napisao:
Onaj ko stalno kudi sopstveni narod,omalovazava svoje korijene, i ne trudi se da bar nadom i misljenjem stvori oko sebe neki pozitivizam i nadu u bolju buducnost, taj nek i ide, i nije mu mjesto ovde,srecno mu bilo!

Umore se ljudi od nadanja ..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2003, 18:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

miskO: good luck! 8)

Ezan:Perdona me, por mi mal espanol! Creo que las islas como Mallorca y Manorca son mui bonitas. Estoy segura de que voya investigar y saver como es por alla, mui pronto! Adios :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2003, 20:46 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Ahhhh, tek sada vidim kako sam upropastila moj zivot. Ovaj forum mi otvara oci, polako postajem svjesna, da sam obicna propalica, jer sam i jedna od onih koja je otisla u inostranstvo. Iskoristili su me, ponizili su me, prodala sam se............tek mi je sad sve jasno. A ja sam godinama zivjela zadovoljna, jer sam sama bez veza i vezica, sa 250 KM u djepu i jednom obicnom diplomom medicinske sestre krenula iz nule u nadi da nesto postignem (moje zivotne cilje). Sad znam da je citava moja "karijera" bila samo jedno veliko iskoristavanje, da su se oni samo obogatili mojim znanjem. Mislila sam da je do toga doslo jer je neko shvatio moj pristup radu i ozbiljnost. Ajojjjjjj koja zabluda. Prodala sam se, zato me je Svajcarac poslao na skupo skolovanje i krio astronomske troskove fakulteta...........a ja opet bila ubjedena da je to zbog toga jer je shvatio moje kapacitete i volju. Ostala sam bez duse, ljubavi i topline......i to nisam znala. Ljudi svih nacija oko mene su prazni, bez kvaliteta i identitete. Necu prema tome vise nikad da okupim oko sebe meni drage osobe, da se zajedno nasmijemo, proslavimo, provedemo.Mislila sam da me vise niko ne gleda kao "prljavog stranca", morat cu i to da rjesim......mora da me ipak mrze. Pitam se samo zasto onda dolaze u moju kucu, zasto me zovu, zasto izlaze samnom i foliraju se da im je fino u mom drustvu??? Zasto telefon non-stop zvoni? Mora da im je dosadno tim blesavim Svajcarcima, pa onako bez veze okrecu moj broj........bas sam na niske grane spala.
Mislila sam da imam iza sebe neko zivotno iskustvo koje me je naucilo sta vise ne smijem da radim........a u sustini sam samo naivna i glupa i nemam pojma o krutom kapitalizmu u kojem zivim.
Prema tome izvinjavam se svima koje sam pokusavala ubjediti da je "moje"mjesto tamo gdje se ja osjecam mirnom i zadovoljnom. Necu nikad vise da se usudim i da pametujem da su u zivotu vazni volja, ideali, zelje, potrebe........od danas slusam samo one koji zive u svojoj dragoj drzavi, na svojoj zemlji, u svom drustvu.......samo ONI znaju kako je zivot u inostranstvu nikakav i kako se mi tu patimo......mi smo godinama zivjeli u zabludi. Hvala, hvala, hvala.......
P.S. Imali li koga da mi kaze kad ide sledeci autobus u pravcu SRECA, MIR i ZADOVOLJSTVO???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2003, 21:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
argentina :lol: :lol: :lol:

volim tvoju ironiju :wink:

Rosy pile opet cu ja morati;

citiracu te :

vidis moje znanje niko nije htio, zalosno ali istinito :roll:

godinu dana sam se prijavljivala na svaki moguci konkurs da bi uvijek neko drugi dobio posao. Obilazila vrata glavnih med.ses isla direktno kod Lolica i pitala ga kako to da med ses ospteg obrzovanja radi na pedijatrisjkom odjelu, a mene kao ped. nece da prime na hirurgiju jer " nisam kvalifikovana" Lolic me je gledao kao tele i laprdao nesto sto, iskreno, nissam ni slusala jer mi je bilo jasno da nikad necu moci zivjeti u zemlji u kojoj opstaju lopovi, kriminalci, dupelisci i vjeciti "povuci -potegni vezu" ljudi. Moj kum je stalno pokusavao da me prebaci preko veze ali ja nisam htjela, jednostavno nisam u tom fazonu i necu nikad biti. Mozda me zato treba osuditi?? Kamenovati??? Sve do sada sto sam uspjela u svom zivotu usjpela sam samo svojom glavom i na to sam ponosna. I ostacu takva do kraja zivota.
Na slican sam nacin dosla u ovaj "odvartni hladni prljavi izvboliceni zapad" kao i argentina ( sa citavih 500dm u dzepu). Nisam vise htjela uzeti od roditelja jer sam ovdje i dosla sa ciljem da radim.
Rosy jel znas sta sam radila ??? Cistila sam po kucama !!!!!!
Bez imalo blama i sramote. Bilo mi svejedno sto imam dvije diplome sa sobom, nisam patila od nikakvih kompleksa. UZivala sam da se igram sa djecom tih zena, da im cistim sobe, njihove kucerine i vile. Bila sam ponosna na svaki pfening koji sam zaradila, bio je moj i posteno zaradjen. Bila sam ponosna na to sto me ti isti " hladni- odvartni-nacisticki njemci" toliko gotive da su me prporuciavli svojim komsijama, prijateljima, sestrama prijateljica.. sve do one mjere kada moje tijelo vise nije moglo podnijeti toliki posao... I kad sam naucila jezik ( sa tipicnim jugo akcentom- sto mi je totlano svejedno) onda sam mogla da se vratim medicini.... Nesto se ne osjecam iskoristenom ni sa jedne strane. Imam predivnu porodicu, preslatkog zdravog sincica, stan koji smo kupili ( ne patimo od kompleksa da dole zidamo kucu za ciglu vecu od komsijine) i vjeruj mi uzivamo punim plucima. Imam drustvo koje je sastavljeno od muslimana, ukrajinaca, lala, srba, hrvata, njemacai grka. Frizerka mi Turkinja, i jos nisam cula da se bilo ko na koga zalio. Zezamo se u fazonu: " vi preko i oni vasi" svako postuje svoju vjeru i tudju. Slavimo bajrame, bozice... Vjeruj mi nikad mi nije bilo ljepse nego sto mi je ovdje. I ne bih se vratila dole ni u ludilu :wink: Nisam dijete siromasnih roditelja ( 2 auta su u dvoristu, 2 kupljena stana) ali eto, vise volim svoju slobodu i svoju neovisnost nego sav onaj miris Banjaluke u proljece. Nostalgija me tresla prvu godinu a onda svako proljece sve manje. Sad ne mogu da docekam proljece u ovom gradu u kom zivim i da sjednemo svi zajedno u bastu omiljenog nam mexickog restorana, da tracamo i ogovaramo kao najveci balkanci :lol: i da pravimo planove za godisnje odmore.....

Svako ima pravo da bira kojim putem ce povesti svoj zivot i dobro je dok je tako

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2003, 21:53 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Maj 2002, 01:00
Bio vani,probao,mucio se,patio,bolovao za kucom i vratio se....odustao.

Rosy 5+

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2003, 22:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

banjalucanka je napisao:
Rosy jel znas sta sam radila ??? Cistila sam po kucama !!!!!!
...
UZivala sam da se igram sa djecom tih zena, da im cistim sobe, njihove kucerine i vile. Bila sam ponosna na svaki pfening koji sam zaradila, bio je moj i posteno zaradjen.

zar to sve isto nisi mogla ovde da radis????

nijedan posao nije sramotan, ja se bar nicega ne libim, stati iza tezge i prodavati naprimjer, sto i radim kad stignem od studentskih obaveza.
Da ljudi rade ovde koliko rade u inostranstvu, bilo bi nam svima mnogo bolje!

[/quote]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2003, 22:56 
Početnik
Početnik

Argentina jako mi je drago da si zadovoljna i da uživaš, znam Lugano je prekrasan gradić, imaš sreće da si baš tu, super klima, fino jezero za kupanciju, a i ti tu Švicarci-Talijani su puno topliji i temperamentniji od onih iz ostalih djelova Švicarske, pogotovo onih što graniče sa Njemačkom, a i zato što je mali gradić, skoro svi se znaju... Baš mi je drago da si sretna i da si našla svoju sreću.

I za Banjalučanku mi je drago, da joj je fino i da se tako fino druži.

ALI DA NE PREDJEMO NA DRUGU TEMU, OVO JE TEMA ZA RAJU IZ BL, I PITANJE GLASI: IMA LI U BL I ZADOVOLJNIH?
Neka se jave zadovoljni i nezadovoljni iz BL!

Nebih voljela da se ovde iko prepucava i to pogotovo da se stalno ponavlja ista priča ostati ili otići...bezveze, jer ionako niko neće tudje mišljenje promijeniti, zato smo mi previše tvrdoglavi, a i netreba, nek svako misli i radi tako kako želi i kako mu je najbolje, svako nek vjeruje u to u šta želi, inače život nebi imao smisla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2003, 15:48 
Početnik
Početnik

RECEPT ZA USPJEH - KAKO OTIĆI U INOSTRANSTVO, I BITI TAMO SRETAN I ZADOVOLJAN. ZA TE BANJALUČANE KOJI SU PUNI VOLJE, AMBICIJA I POTREBA

Inspirisao me je komentar gore, od ARGENTINE, koja piše: Ima li koga da mi kaže kad ide sledeći autobus u pravcu sreća, mir i zadovoljstvo. Dobro pročitajte njen komentar, jer ona tamo daje i odgovor, znači:

- Stavite 250 KM /pošto više ne postoje DM/ u džep, a u drugi džep svoju običnu diplomu iz sredjne škole. P.S. Nemojte zaboraviti još staviti u svoj džep i vaš bosanski pasoš, taj će vam trebati kada budete prelazili granice.
- I onda pravac Švica - Lugano. Tamo će vas dočekati Švicarac, koji će vas poslati na školovanje i kriće vaše astronomske troškove fakulteta.
-Niko vas neće gledati kao stranca, ponašaće se prema vama kao da ste se tamo rodili, bićete sretni i zadovoljni, svima će biti divno u vašem društvu, non-stop će vam zvoniti telefon, živićete u raju, bez ikakve nostalgije, imaćete vremena za studiranje, rad, za brigu o kućinstvu, za izlazke i druženje a i pored toga i vremena da posjećujete diskusije na BL sajtu, a i diskusije na Serbiancafeu, a možda još i koje.

Haaaaaaloooooooooo curo, kakva ti je to priča za laku noć koju ovde prosipaš! Neznam kada si otišla, sa kojim pasošem i kakvim parama, a ako sa 250 DM kao što pišeš ko te je tu dočekao, hranio i kućio dok se nisi naučila talijanski da bi si se upisala na fax... Kažeš da si bez veza i vezica otišla u Švicu, hehhehe. Ma nije važno, ne interesuje me istina, nego to da si sada sretna i zadovoljna i da postižeš rezultate koje želiš.

Moja jaranica Goga, koja sada stanuje samnom, je pobjegla iz Sarajeva 1992.godine i bila je jedna od tih malo koju su Švicarci primili legalno sa Bosanskim pasošom. Bila je u Luganu, zato i znam kako je to divan grad i fini ljudi, iz njene priče! U 1993. godini su Švicarci obustavili primanje izbjeglica. Kaže bilo joj sve te godine super, do jednog dana 1996.godine kada joj više nisu htjeli produžiti boravak. Rekli su joj: prestao je rat, hajte tamo odakle ste došla, znate kod vas je sada mir. I cura nije mogla u Sarajevo, pa je došla preko jaranice iz BL, preko koje sam i ja ovde poslije došla, u državu Češku Republiku, u Prag. Ta jaranica koja nam je pomogla, i njena porodica, ovde živi 9 godina, starci joj privatnici, pa su imali sredstva da nam pomognu u početku sa svim što je bilo potrebno da ovde ostanemo, i to prije nego što su Česi izmislili novi zakon za strance, tj. protiv stranaca. Ko ovde živi zna o kojem zakonu pišem...

Ali nisu Švicarci jedini koji su dobri na zapadu. Evo recimo Njemci. Sigurno ste čuli kako su primili veliki broj bosanaca, izbjeglica, pa su ih isto tako kao što su ih fino primili i oni istjerali 1996. i 1997. godine. I isto rekli: kod vas je mir, vratite se tamo gdje ste i došli. Heheh, najbolje je bilo tim koji su bili miješani brakovi, niti im se išlo u neko muslimansko selo u Bosni, niti su mogli u BL, jer su im u stanovima i kućama bile naseljene izbjeglice koje nisu nikako htjele napustiti svoja nova utočišta.
U Njemačkoj su mogli ostati ti koji su studirali, koji su imali njemačke predke i ti koji su se vjenčali sa Njemcom, Njemicom, ali i to nije bilo za džabe da se tek tako vjenčaju, i to je koštalo par hiljada maruna. I još su ostali neki koji su ostali zahvaljujući tajnom receptu, svima ostalima nepoznatom.

LJUDI MOJI, ne želim da ovo ispadne previše pesimistično, uvijek postoji način da se ode iz BL u inostranstvo i da se nešto postigne. Ali vjerujte da 250 KM vam može biti dovoljno možda samo za sedmicu odmora. Morate naći vezu, nekoga ko će vam pomoći sa ganjanjem papira, pogotovo ako ne znate jezik te države i sve njene zakone, nekoga ko će vas hraniti, dati vam krevet u svome stanu dok ne nadjete nešto za sebe, ko će vam pomoći da nadjete neki poslić itd.
PA ĆETE MOŽDA IMATI SREĆE, BIĆETE U PRAVO VRIJEME NA PRAVOM MJESTU I BIĆETE SRETNI I ZADOVOLJNI KAO ARGENTINA I BANJALUČANKA, I HILJADE DRUGIH LJUDI KOJI SU OTIŠLI.
ILI ĆETE IMATI MANJE SREĆE, NEĆETE BITI NA PRVOM MJESTU U PRAVO VRIJEME IAKO STE AMBICIOZNI, DA NISTE NEBISTE OTIŠLI DA POKUŠATE, PA ĆETE BITI NEZADOVLJNI. TADA SE MOŽETE VRATITI U BL, jer znate da mi sa bosanskim pasošom nemožemo tek tako bilo gdje, gdje bismo željeli. I U OVOM DRUGOM SLUČAJU ZNAJTE DA NEĆETE NIŠTA IZGUBITI, MOŽETE SAMO DOBITI JEDNO NOVO ŽIVOTNO ISKUSTVO I BITI SRETNI ŠTO STE POKUŠALI A NE SAMO SANJALI.

ILI ĆETE SVU SVOJU SNAGU, AMBICIJE, ŽELJE, ENTUZIJAZAM I OPTIMIZAM UPREGNUTI U BANJALUCI, I BORITI SE KAO ŠTO BISTE SE BORILI U INOSTRANSTVU, I ZNAJTE DA ĆETE POSTIĆI TO ŠTO ŽELITE AKO SE NE PREDATE I NE IZGUBITE TO MALO NADE, I TADA ĆETE BITI JAKO SRETNI I ZADOVOLJNI TU GDJE JESTE.

P.S. Ovo je moje mišljenje, zato nebih željela da sada moje rečenice trgate iz konteksta i citarate i onda se oko toga svadjate i prepirete.

I dalje neka se javljaju zadovoljni Banjalučani... Ima li još koji zadovoljan ? :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]