Evo ovako,
osjecam se pozvanim da napisem koji redak na ovu temu jer sam profesionalno usko vezan za bransu maloprodaje/retailnga i dobro poznajem prilike iz citavog okruzenja.
1. Lokacija. Merkatorovo pravilo je da uzima bas takvu lokaciju kakvu je dobio. Ne idu na periferiju i tacka. Koliko ce biti blizu centra, stvar je cijene zemljista, pristupa lokaciji i mogucnosti dogovora. Valjda vas se jos sjeca da je prije 5-6 godina bila gotovo rijesena stvar da Mercator bude izgradjen na prostoru sadasnjeg bolnickog kruga gdje je hirurgija. Ta njihova doktrina je u skladu sa pozcijiom kakvu imaju na trzistu i sa percepcijom kakvu zele da stvore kod potrosaca. Znaci, premijum objekat, vrlo dobar izbor robe u skupljem segmentu, najprofesionalnija usluga, cijene srednjeg ili viseg nivoa, ali promotivni pristup uvijek zadovolji i one koji gledaju svaki dinar. Razmotrite njihove lokacije u BG, SA i Tuzli - gotovo ista udaljenost od cenra i nekih bitnih objekata i sredista. Definitvno ne zasluzuju bilo sta dalje od ovoga, sad sta je tu trebalo da bude druga je stvar. BTW, na gotovo susjednoj lokaciji (uz autoprevoz, prekoputa skodinog salona) zemlju je kupio i vec gradi sarajevski Merkur-Mims. Imaju doduse poteskoca u tome pa se jos ne zna sta ce biti.
2. Ponuda / sto ce nam Merctor. Ne treba zaboraviti da objekti ovakvog tipa uvijek nude i nesto vise od pukog punjenja korpi mlijekom i toalet papirom. Dosad sam naprimjer uvijek promasio popust na npr. zimskoj odjeci za djecu u Intersportu, jer dok ja stignem usput do sarajeva ili tuzle vec se rasproda. Inace, radi se o popustima od 80-90% (nije tipfeler). Za pocetak dobicemo pravu prodavnicu sportske opreme, a ne ove levate koji samo prodaju patike, tenisice i ostale starke. S obzirom da ce ovaj biti i najveci u BiH, za ocekivati je i nesto sasvim novo, poput kina ili klizalista (vec davno vidjeno u vecim gradovima).
3. Konkurencija i isplativost. Ljudi, zaboga miloga prestanite da se brinete da li ce se velikim kompanijama investicija isplatiti ili ne. To rade neki drugi ljudi i vjerujte, jako su dobro placeni za to. -Za one koji mozda ne znaju, Banjaluka je doskora bila i jos uvijek jeste grad u BiH sa daleko najslabije razvijenom maloprodajnom mrezom, pogotovo u segmentu Hipermarketa i velikih supermarketa. I meni je to bilo tesko da povjerujem 2002 godine kada sam usao u ovaj posao, ali cinjenica govore da u jednom Sarajevu danas postoji oko 20 objekata preko hiljadu m2, u tuzli 6, u slavonskom brodu 10, doboju 3, itd. Jos je mnogo gora situacija kod rejonskih supermarketa (kakvi su nekad bili oni socijalisticki po naseljima). Cazin ih ima 3 puta vise od Banjaluke!! -Banjalucki trgovci su godinama izbjegavali iz mnogo razloga da otvaraju sami slicne centre, tako da je normalno da ce sada polako gledati da im drugi veci otimaju hljeb. -Kada lagano zanemarimo Interex kao balast jer se nalazi u skoro svakom bitnom bih gradu, ispada da imamo samo Tropik! Robot je prilicno daleko i tesko da mu gravitira prosjecno bl trziste, mada tu i tamo odu da vide sta se desava. Sa otvaranjem Peveca i ostalih crno mu se pise. -Realne procjene su da ovom gradu treba / moze u njemu da posluje 10-tak hiper marketa. Naravno, u jednom trenutku momenta, nece bas svi biti profitabilni. U tome i jeste sva ljepota konkurencije, kao osnovne pretpostavke trzisne ekonomije! Potrosaci ce od svega samo biti na dobiti. Kome se nesto kod npr. Mercatora ne svidja, nece ni ici tamo i gotovo. Neko ce opet, tamo piti kafu svaki dan. Dan danas znam ljude koji nikad nisu bili u Interexu, mada jesu veliki shoperi. -Poslednjih par godina Mercator je u Sa i TZ uspio spustiti cijene i donekle izbrisati dojam kod ljudi da se radi o najskupljem centru, "pa sta imam onda od ugodjaja shopinga i dobrog izbora". Nisam 100% siguran, ali vjerujem da ce biti generalno jeftiniji od Delte, bar u bitnim artiklima van promocije.
U svakom slucaju, dobrodosli
|