banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Avg 2025, 06:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 476 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Avg 2008, 18:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Svaki grad ima uži i širi centar grada + okolina.

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2008, 20:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
a gdje u okruzenju Mercatoru ne ide dobro ? :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2008, 08:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
BSE je napisao:
a gdje u okruzenju Mercatoru ne ide dobro ? :)

u sloveniji, ubi ih konkurencija :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2008, 14:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2007, 18:54
Nisam stigla da procitam sve postove od a do ž no evo razmisljam bas...logicno je da ce covjek da ode u najblizu si trgovinu u gradu za osnovne potrebstine pocevsi prvo od hrane,a za tako neke vece stvari tipa televizor,frizider i slicno,obici ce bar 50 trgovina tehnicke opreme pa skontati gdje mu je najpovoljnije/najablize da si kupi.

"Oni koji umeju da govore, govore kratko"

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2008, 14:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2008, 10:42
Meni je blizu merkator tako da nemam problema s tim...

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2008, 15:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jan 2008, 12:57
tropik je dosta pao sa novim imenom i vlasnikom,katastrofa

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2008, 15:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2008, 10:42
ortodox2 je napisao:
tropik je dosta pao sa novim imenom i vlasnikom,katastrofa

Slazem s tobom...

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2008, 16:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Видим овдје неки доживљавају као изненађење ово везано за Меркатор. То се зна већ 1-2 године уназад, да ће на оном мјесту да буде Меркатор. Све је почело сумњивом измјеном регулационог плана за Алеју Центар још 2006. године, како би се Крајини омогућило да умјесто стамбених објеката крене да гради тржни центар, па сад као ето, појавио се ниоткуда Меркатор са својом фином понудом о преузимању. Све договорено још давно.

Што се тиче ових коментара о томе како је битан само квалитет а не и поријекло производа, шта рећи осим тога да ћемо због таквог менталитета бити вјероватно једина земаља коју ће процес интеграције у ЕУ уназадити, а ССП нас већ увелико уназађује. О каквој конкуренцији ми овдје говоримо, када би нпр. три Меркатора у Бањој Луци, Бијељини и Источном Сарајеву који бојкотују производе Дубичке мљекаре могли комотно да униште ту исту мљекару на тај начин. Страни тржни центри се код нас промовишу као позитивна ствар, а у суштини немају ниједан позитиван ефекат на привреду, само су катализатори већег увоза и потрошње становништва. Погледајте Србију, Мишковић преко Делте дословно контролише прехрамбену индустрију у Србији (и не само прехрамбену), јер ако те као произвођача нема у Делтиним тржним центрима, онда те уопште нема на тржишту.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2008, 19:09 
ma daj, ne kontam. kakve veze ima mentalitet sa tim hocu li ja jesti domace ili kvalitetnije. pa ako mi je dukat bolji od dubice, sad ja trebam na silu jesti domace, pa nek i smrdi njihov jogurt ja hocu da doprinesem svojoj privredi pa nek ide zivot. bolje bi bilo da se ovi nasi malo pozabave kvalitetom, pa nek su i dubicki proizvodi skuplji ali ako mi se svidjaju i imaju kvalitet, ja cu naravno kupovati njih.
nas je problem sto bi mi sa sto manje ulaganja da sto vise zaradimo, pa stedis na kvaliteti, ali to ne prolazi nigdje osim ovde gdje ljudi nemaju sta jesti pa onda biraju da prodju sto povoljnije.
sem toga, ja ne kazem da je sve tudje bolje, nesto jeste, nesto nije, zavisi od proizvoda, ali ako mogu birati sta je bolje onda biram bez obzira ako je malo skuplje.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2008, 23:01 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Okt 2007, 22:12
Evo ovako,

osjecam se pozvanim da napisem koji redak na ovu temu jer sam profesionalno usko vezan za bransu maloprodaje/retailnga i dobro poznajem prilike iz citavog okruzenja.

1. Lokacija. Merkatorovo pravilo je da uzima bas takvu lokaciju kakvu je dobio. Ne idu na periferiju i tacka. Koliko ce biti blizu centra, stvar je cijene zemljista, pristupa lokaciji i mogucnosti dogovora. Valjda vas se jos sjeca da je prije 5-6 godina bila gotovo rijesena stvar da Mercator bude izgradjen na prostoru sadasnjeg bolnickog kruga gdje je hirurgija. Ta njihova doktrina je u skladu sa pozcijiom kakvu imaju na trzistu i sa percepcijom kakvu zele da stvore kod potrosaca. Znaci, premijum objekat, vrlo dobar izbor robe u skupljem segmentu, najprofesionalnija usluga, cijene srednjeg ili viseg nivoa, ali promotivni pristup uvijek zadovolji i one koji gledaju svaki dinar. Razmotrite njihove lokacije u BG, SA i Tuzli - gotovo ista udaljenost od cenra i nekih bitnih objekata i sredista. Definitvno ne zasluzuju bilo sta dalje od ovoga, sad sta je tu trebalo da bude druga je stvar.
BTW, na gotovo susjednoj lokaciji (uz autoprevoz, prekoputa skodinog salona) zemlju je kupio i vec gradi sarajevski Merkur-Mims. Imaju doduse poteskoca u tome pa se jos ne zna sta ce biti.

2. Ponuda / sto ce nam Merctor. Ne treba zaboraviti da objekti ovakvog tipa uvijek nude i nesto vise od pukog punjenja korpi mlijekom i toalet papirom. Dosad sam naprimjer uvijek promasio popust na npr. zimskoj odjeci za djecu u Intersportu, jer dok ja stignem usput do sarajeva ili tuzle vec se rasproda. Inace, radi se o popustima od 80-90% (nije tipfeler). Za pocetak dobicemo pravu prodavnicu sportske opreme, a ne ove levate koji samo prodaju patike, tenisice i ostale starke.
S obzirom da ce ovaj biti i najveci u BiH, za ocekivati je i nesto sasvim novo, poput kina ili klizalista (vec davno vidjeno u vecim gradovima).

3. Konkurencija i isplativost.
Ljudi, zaboga miloga prestanite da se brinete da li ce se velikim kompanijama investicija isplatiti ili ne. To rade neki drugi ljudi i vjerujte, jako su dobro placeni za to.
-Za one koji mozda ne znaju, Banjaluka je doskora bila i jos uvijek jeste grad u BiH sa daleko najslabije razvijenom maloprodajnom mrezom, pogotovo u segmentu Hipermarketa i velikih supermarketa. I meni je to bilo tesko da povjerujem 2002 godine kada sam usao u ovaj posao, ali cinjenica govore da u jednom Sarajevu danas postoji oko 20 objekata preko hiljadu m2, u tuzli 6, u slavonskom brodu 10, doboju 3, itd. Jos je mnogo gora situacija kod rejonskih supermarketa (kakvi su nekad bili oni socijalisticki po naseljima). Cazin ih ima 3 puta vise od Banjaluke!!
-Banjalucki trgovci su godinama izbjegavali iz mnogo razloga da otvaraju sami slicne centre, tako da je normalno da ce sada polako gledati da im drugi veci otimaju hljeb.
-Kada lagano zanemarimo Interex kao balast jer se nalazi u skoro svakom bitnom bih gradu, ispada da imamo samo Tropik! Robot je prilicno daleko i tesko da mu gravitira prosjecno bl trziste, mada tu i tamo odu da vide sta se desava. Sa otvaranjem Peveca i ostalih crno mu se pise.
-Realne procjene su da ovom gradu treba / moze u njemu da posluje 10-tak hiper marketa. Naravno, u jednom trenutku momenta, nece bas svi biti profitabilni. U tome i jeste sva ljepota konkurencije, kao osnovne pretpostavke trzisne ekonomije!
Potrosaci ce od svega samo biti na dobiti. Kome se nesto kod npr. Mercatora ne svidja, nece ni ici tamo i gotovo. Neko ce opet, tamo piti kafu svaki dan. Dan danas znam ljude koji nikad nisu bili u Interexu, mada jesu veliki shoperi.
-Poslednjih par godina Mercator je u Sa i TZ uspio spustiti cijene i donekle izbrisati dojam kod ljudi da se radi o najskupljem centru, "pa sta imam onda od ugodjaja shopinga i dobrog izbora". Nisam 100% siguran, ali vjerujem da ce biti generalno jeftiniji od Delte, bar u bitnim artiklima van promocije.

U svakom slucaju, dobrodosli

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 15:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Kao što sam već rekao na drugoj temi, definitivno su i drugi potvrdili da je Delta uprskala sa Tropicom (prljavo, neorganizovano, ostavljena samo njihova roba). Pa neka je sto puta tamo nekog Srbina Miškovića (niti je mene briga za njim, a njega još manje za mnom).

Što se cijena tiče, ne vjerujem u neke velike razlike, možda promocije budu pažljivije sastavljene ali to je to.

Što se tiče strane robe, pa svim tim Centrima je u direktnom interesu da prodaju domaću robu proizvedenu 10 km od tržnog centra. Ne zato što nas vole, nego što je tako jeftinije nego istu vući hiljade kilometara. E sad što kod nas nema proizvodnje ili proizvodjača da uleti sa kvalitetom po tržištu povoljnim cijenama...

Lokacija? Pa u većim gradovima Zapadne Evrope ima takvih slučajeva, ali tu je skoro uvijek pitanje isplativosti ulaganja u tu vrstu objekta na odredjenoj lokaciji. Kod nas je očigledno još uvijek isplativo.

Neka Mercatora (ili bilo koga) pogotovo što mi dodje zlo od pomisli na monopol Delte (ili bilo koga).

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 15:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:

Što se tiče strane robe, pa svim tim Centrima je u direktnom interesu da prodaju domaću robu proizvedenu 10 km od tržnog centra. Ne zato što nas vole, nego što je tako jeftinije nego istu vući hiljade kilometara.

e ovo se grdno varas, svi oni ako izvoze robu iz svoje zemlje lkoriste mnoge subvencije i oslobadjaju se dadzbina a ako tome dodamo da je kod nas i dalje dozvljeno uvziti sve i svasta onda ces vidjeti da je mnogo isplativije dovesti npr mlijeko iz slovenije

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 16:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Pogotovo sto je kod njih mehanizacija daleko odmakla u odnosu na nasu poljopr. proizvodnju.

Cuo sam da imaju masine koje mogu "muzti" krave sa 6 sisa...

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 23:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Citiraj:
dukatovi proizvodi sto puta bolji od ovih domacih mljekara, ciji proizvodi se osjete i nisu najukusniji. tako da to kupujmo domace ili srpsko, nikako ne prolazi

zbog ovoga cemo potonuti jos vise. bio sam par puta u Hr u Konzumu, nema teorije naci neki proizvod iz Srbije. Jedino sto je bilo Jafa i Mancmalou. i ima velike veza sa tim sto je iz Srbije.al to je vec za politike.
merkator je u Sarajevu bio poprilicno skup, ne znam kakvo je sad stanje. tacno je da u BL nije razvijena mreza trznih centara. samo u S. Sarajevu ima nekoliko komada, i svaki je ogroman.
u svakom slucaju, konkurencija nece skoditi.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 08:34 
potonucemo mi jer se kod nas na svem fuseri, a ne zato sto ja hocu popiti mlijeko ili jogurt koji je ukusniji i ne smrdi. sad ja trebam da kupujem domace bez obzira kakav je taj proizvod i da pomognem privredu, a ti isti privrednici da mjesaju vodu i prasak da bi prosli sto povoljnije i zaradili vise.
ja ne kazem, ima takvih i u hrvatskoj i sloveiji, i bilo gdje ali zato imam pravo da biram kvalitet pa odakle god dolazio. a ne iz patriotizma ili bilo kojih razloga kupujem samo srpske proizvode koji mi ne odgovaraju.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2008, 14:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 09:44
meni je drago sto se otvaraju i mercator i pevec. ponajprije zbog toga sto mislim da ce napraviti konurenciju domacim trznim lancima. da li ce se prodavati strani/uvezeni proizvodi ili nasi domaci, nije mi toliko bitno, kao ni vecini ljudi, bitna je cijena, dakle, onaj ko bude povoljniji on ce biti moj favorit. sto se tice likacije mercatora, hm.. nisam bas sigurna koliko je povoljna. povoljna je samo njim, jer je u centru grada, dakle najblize kupcima, a sto se tice neuklapanja u urbanisticki plan grada... ne smatram se kompetentnom da to komentarisem, ali svakako mislim da ce biti velikih saobracajnih guzvi u tom dijelu grada... ali gotovo sad, sta je tu je, konstrukcija je vec napravljena, nece ga sad smicati.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2008, 16:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mercator u Sarajevu je jos na ocajnijem mjestu... Ali dobro, ja sam za konkurenciju... Pa ko prezivi...

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2008, 15:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

znas kako kod nas radi konkurencija : sad kad ovi iz tropika i intereksa vide kako je pevec skup i oni ce da podignu cijene u njihovom rangu !!! to ti je nasa logika

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2008, 20:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
ortodox2 je napisao:
znas kako kod nas radi konkurencija : sad kad ovi iz tropika i intereksa vide kako je pevec skup i oni ce da podignu cijene u njihovom rangu !!! to ti je nasa logika

Pa ako oni podignu cijene kao pijevac, onda ce svi kupovati u pijevcu i izgubice musterije. Jer ako nemaju velicinu i broj artikala kao pijevac, onda jedino cime mu mogu konkurisati je cijena. A ako je ista cijena onda mu ne mogu konkurisati jer je veci i ima bolji izbor, znaci nema logike da povecavaju cijenu.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2008, 20:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A sta ako je Miskovic prevelik zalogaj za pjevca da bi mu ovaj slobodno kontrirao? Nisi razmisljao na taj nacin...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 476 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]