Citiraj:
На жалост, јадна је Звезда без Мишковића!
Можемо ми причати свашта, али чим је он отишао настао је прави хаос!
Umh... Pa jel' ti misliš da je sve ovo slučajno? Da je prijatelj Miškovića starijeg, slučajno upropastio Zvezdu, kako bi se eto, odnekud pojavio Mišković mlađi, kao spasilac. Sasvim slučajno taj isti Marko Mišković, već tri godine pokušava na bilo koji način da ostvari veći uticaj u Crvenoj Zvezdi, ali ga je u tome prvo spriječio Piksi, koji je potpuno istjerao Deltine ljude iz upravnog odbora. Nakon toga, Miškovi mlađi, ne zanemaruje uticaj navijača, kojih ipak ima nekoliko desetina hiljada, i pokušava da zaobilaznim putem, dođe u poziciju da bude važniji faktor u Crvenoj Zvezdi... Dakle Miškovići hoće u Zvezdu, ali iz koga razloga, ostaje pitanje, a po meni postoje samo dva moguća i nijedan nije dobar za Zvezdu. Prvi je to da žele da ulažu u sport (malo vjerovatno), ali u tom slučaju, Zvezda dobija pojačanja i novac, ali i gomilu problematičnih igrača, kao što su Koroman i Jestrović, za koje nija tajna da su došli upravo po direktivama Marka Miškovića i da su njegovi prijatelji. U tom slučaju, ne gine još bahatog i bezobraznog ponašanja po terenu, što će se u Srbiji lako istrpiti, ali u Evropi teško.
Drugi mogući razlog je meni prihvatljiviji i realniji. Nisam stručnjak za ekonomiju, ali kojem to biznismenu, makar on bio i novopečeni bogataš, sa kapitalom sumnjivog porijekla i jedva završenom osnovnom školom, ne bi bilo privlačno nekoliko hiljada kvadrata građevinskog zemljišta u centru Beograda, sa kompletnom infrastrukturom i brendom najpopularnijeg srpskog sportskog kluba? Nije niko toliki glupan da ne baci oko na takvu priliku.
Posmatrajmo to sa ove strane. Ukoliko se namjerava izvršiti privatizacija kluba, a sve ide ka tome, logičan je potez obezvrjeđivanje tog istog kluba, a koji je bolji način, od loših rezultata i guranja u dugove. Klub je sportska orgnizacija, tako da vrijednost tog kluba, nije određena samo kroz uspješno poslovanje, već i kroz sportske rezultate, a Zvezda trenutno nema nijedno. Sam Toplica je priznao da prethodni dug kluba, nije saniran. Ukoliko se ostvari moje predviđanje, da Mišković dolazi kao spasilac, onda događaji dobijaju smisao. Dakle Janković je postavljen za trenera, nakon niza loših rezultata. Njegov dolazak je moga samo biti višestruko koristan, jer je sa njim otpočetka planiranom da bude samo prelazno rješenje. I pored toga, ponuđen mu je duži ugovor, a to je učinjeno iz dva razloga. Ukoliko bude imao loše rezultate, otpustiće ga, ali će po slovu ugovora morati da mu plate obeštećenje. Ukoliko bude imao dobre rezultate, otpsutiće ga pod izgovorom da žele iskusnijeg stručnjaka, a on opet ima osnov za potraživanja prema Zvezdi. Dug broj 1...
Janković dobija otkaz, a igrači iz prošlogodišnje postave se rasprodaju. Dolaze igrači bez ugovora ili na pozajmicu. Sredstva za transfere se ne troše, a Nesterović, nadalje odvlači Kastilja, realno jedinog igrača, sa svjetlijom perspektivom za evropske klubove. Kastilju ugovor istiće naredne godine, a otišao je na pozajmicu. Ima li u tome i gram logike? Angažuje se renomiran stručnjak Zeman, od kojeg se traže rezultati. Sa njim se potpisuje astronomski ugovor na dvije godine, vrijedan milion eura. Da bi se osigurao neuspjeh, dovode se igrači za sve pozicije, osim za one, koje Zeman izričito zahtjeva. Kolektivni krah i kolektivne ostavke rukovodstva. Dolazi Mišković i kao novi predsjednik, prvo što radi je smjena trenera. Zemanu se mora isplatiti dug, za koji nema sredstava. Spor sa Janković, još nije izglađen i Zvezda se dodatno bruka i mroa na sudu da se brani. Tranzicioni period prolazi bez pravog trenera, jer nisu rješeni sporovi sa dvojicom bivših stručnjaka. Loši rezultati se nižu i klub dodatno pada na tabeli i naravno dodatno gubi vrijednost. Navijači bjesne zbog loših rezultata i njihove plaćene vođe, raspiruju netrpeljivost. Dolazi do navijačkih nereda, čime se dodatno narušava ugled kluba i Zvezda totalno pada. Miškovići je kupuju u bescjenje...
Volio bih da se varam, ali slijed događaja me ne tjera da drugačije razmišljam.
Ovdje više nije bitna ni igra ni trener. Počinjem da sumnjam i u integritet igrača, jer ne mogu da vjerujem da mogu toliko loše da igraju. Ako trener i postavi lošu taktiku, ne mogu da vjerujem da sami igrači na terenu, ne mogu da donekle improvizuju i bar povežu tri smislena pasa. To mogu i petoligaške ekipe sa trenerom iz lokalne kafane, a da ne mogu igrači Crvene Zvezde. Igra je izgledala bolje, čak i sa Đurovskim, pa da neće neko da me ubijedi da je on bolji trener od Zemana. Mislim da je dio igrača protiv trenera i da žele da ga eliminišu na bilo koji način...