Postoje mnogi izrazi u jeziku koji diskredituju sagovornika, a time i njegove stavove. Tu spada: 1. paranoik 2. teorija zavjere
S razlogom! Dabome paranoici obično imaju pogrešne ideje o tome kako ih neko proganja i sve radi s ciljem da im naudi, a pri tome im je očuvano logičko rezonovanje i inteligencija. Takođe, većina teorija zavjere je zasnovana na neprovjerenim podacima, mitovima i legendama i rijetko kada je tačna.
Međutim, sasvim je logički moguće da neko ima ideju o proganjanju i da ona bude sasvim osnovana i tačna. A opet bi ga u 99% slučajeva proglasili paranoikom. Isto tako teorije koje pretpostavljaju da se negdje radi o nekoj vrsti zavjere mogu da budu i tačne.
Sjećate se one priče: Čoban čuvo ovce, pa reko prvi put eno vuka, digla se kuka i motika da ga uvate, a njega niđe, i tako nekoliko puta dok nisu prestali vjerovati i jednom stvarno naišo vuk, čoban digo uzbunu, niko ga nije poslušao i vuk zaklo sve ovce.
Poenta je da ako neko rezonovanje "liči" ili podsjeća na teoriju zavjere ili na paranoisanje ne mora to i da bude.
Uzgred - po mojoj pretpostavci i nije riječ o zavjeri, jer je zavjera kad neko hoće da nam naudi, a oni bi htjeli da nas (možda - to je samo pretpostavka) eliminišu na vrijeme za naše dobro. Što znači, neće da nam naude, već obrnuto, barem po njihovom mišljenju. A to što mi mislimo drugačije to ih se ne tiče.
Takođe, nemam nikakve fiks ideje o proganjanju pa ne mogu lako da upadnem ni u kategoriju paranoje.
Čitao sam na primer neke članke koje su pisali neki nezavisni stručnjaci koji procjenjuju da je mogućnost da se u LHC-u desi havarija pogubna po čitav svijet 11-25%, što je neuporedivo više od onih 1:50.000.000 koliko kažu u CERN-u. Zato, čak i kad bismo odbacili Nostradamusa, samih tih 11-25% je više nego dovoljan razlog da se odustane od eksperimenta. Čak i da je njihovih 1:50.000.000 tačno i to je dovoljan razlog da se odustane od eksperimenta jer je ulog apsolutni - život 6.700.000.000 ljudi ! Kada bismo taj rizik računali (što ovdje naravno nema smisla, ali eto samo da pomenem) po osobi, a ne za čitav svijet kolektivno, tj. kada bismo računali da će svaki 50.000.000-ti stanovnik da strada, onda bi odluka o pokretanju LHC-a bila kao svjesno ubistvo 134 čovjeka! (6.700.000.000/50.000.000=134) Dakle čak i po njihovim proračunima, oni čine djelo čija je moralna vrijednost jednaka umišljajnom ubistvu 134 ljudi !!! Stoga oni čak i ako su u pravu, i čak i ako znaju šta rade NISU NORMALNIi, jer kad je ulog tako veliki rizik mora biti nulti, a ne 1:50.000.000 a pogotovo ne 25%!!!
Bi li iko od vas uložio 100.000 KM na utakmicu kvote 1.01 ? Ne! E to otprilike rade u CERN-u!!! Ulog ogroman, mogući dobitak (razrješenje nekih dilema u teorijskoj fizici, stvaranje objedinjavajuće teorije kvantne fizike, sa aspektima relativnosti i gravitacije itd) minimalan u poređenju sa ulogom.
Kad je već tako, onda se kao logična nameće moja "paranočna teorija zavjere" , da oni to MOŽDA rade iz nekog sasvim drugog razloga.
|