banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 10:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Karadzic i duhovnost
PostPoslato: 01 Avg 2008, 11:04 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
Citao sam da se Kaaradzic bavio nekim duhovnim radovima kojima je uspio dostici nivo da je cak lijecio ljude i da su ljudi osjetili cudnu energiju kada bi stavio ruke iznad njih. To bi znacilo da to moze nauciti svako.
Ja takodje moram priznati da sam zadivljen transformacijom tog covjeka koji je prije ulaska u duhovnost bio zlocinac, a sad bar prema onome sto sam citao,na duhovnom planu bi mu mnogi pozavidjeli.
Naime, dok su svi njegovi rodjaci i porodica panicili i zalili se on je sve to prihvatao mirno i cak se i u najtezim okolnostima drzao zdravog zivota i odrzavanja duhovnog stanja. I u bibliji pise ako se neko pokaje da mu se brisu grijesi. Vidjeli smo da se Biljana Plavsic pokajala, a kako mi se sad cini i Karadzic se uzdigao u "vise sfere". Slicno kao onaj razbojnik na krstu, ljudi kad se nadju u nevoljama okrecu se duhovnoscu. Prema bibliji svako ko vjeruje dovoljno i duhovan je dobija cudesne moci iscjeljenja, sjetimo se apostola koji su lijecili i cak dizali mrtve. Sta vi mislite o ekstremnoj transformaciji od najnizeg olosa do gotovo savrsenog duhovnog bica, ne samo na primjerima koje sam naveo nego i na primjerima koje vi poznajete i na osnovu iskustva?

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Što se tiče Karadžića konkretno,

moraš ipak uzeti u obzir da je čovjek psihijatar po profesiji , i pored toga veoma načitan, te da mu stoga nije bio nikakav problem napraviti iluziju kod ljudi da ih on liječi, da osjećaju energiju itd... jer je to isto radio i tokom psihijatrijske prakse.Premat tome, nije on baš stekao tu vještinu " preko noći". Isto to je radio i na planu nacije, kontrola masa, itd... Čovjek jednostavno " zna znanje" i nema tu nekog " čudotvorstva " i slično :wink:

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 13:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
ljude koji se duhovno uzdignu krasi u povrsnim kontaktima i javnim nastupima tiho i suptilno dostojanstvo liseno sujete

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

skitnica je napisao:
ljude koji se duhovno uzdignu krasi u povrsnim kontaktima i javnim nastupima tiho i suptilno dostojanstvo liseno sujete

ja još nijednog gurua nisam gledala/slušala, a da mi je djelovao lišen sujete. Upravo suprotno ! :oops: :-?

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 13:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

napisala sam to uopsteno, kao neko mjerilo

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 13:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

skitnica je napisao:
napisala sam to uopsteno, kao neko mjerilo

pa to je tačno.. zaista, slušala sam razne gurue, imaju snimci na youtube.. nevjerovatno koja doza sujete u govoru... neopisivo.. :-?

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 13:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pa ne znam, ili su to lazni gurui ili ti dostojanstvo izgleda kao sujeta
i sama imam problema da te stvari razgranicim, ponekad se pitam da li je to zato sto sam sama sujetna a zna se da u drugima prepoznajemo samo ono sto sami imamo, a kad primijetimo nesto sto nam se ne uklapa u nas repertoar onda to poistovjecujemo sa necim drugim, naizgled slicnim, a zapravo dijametralno suprotnim

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

skitnica je napisao:
i sama imam problema da te stvari razgranicim, ponekad se pitam da li je to zato sto sam sama sujetna a zna se da u drugima prepoznajemo samo ono sto sami imamo, a kad primijetimo nesto sto nam se ne uklapa u nas repertoar onda to poistovjecujemo sa necim drugim, naizgled slicnim, a zapravo dijametralno suprotnim

pa recimo slušala sam jednog indijskog gurua kako priča o svojoj filozofiji i duhovnosti, gdje u jednom trenutku podrugljivo kaže kako , ako je hričšanski Bog oplodio Mariju Magdalenu, a nju nije ništa pitao, da li to znači da je naš Bog silovatelj? I onda se smijao na sav glas, kao i oni što su ga intervjuisali... i onda je krenuo neke svoje priče kako svi trebaju da se jebu sa svakim ( ugrubo rečeno).

mene zanima, da li je podrgugivanje, ironija i sarkazam dostojanstvo ili sujeta?

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 13:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ako covjek cini nesto za dobro drugih onda nema sujete, sujeta je samoljubljivost, samozivost, samopravednost, samo-... Ako nema sujete onda nema ni izvjestacenosti, ljudi bez sujete su kao mala djeca, a mislim da je to veoma tesko ne primjetiti. Covjek koji je pored svog znanja sposoban da se unizi toliko da izgleda kao pastir i kao kralj istovremeno, to je po meni odsustvo sujete. Sve ostalo je sujeta, po mome misljenju.

Sto se tice teme, nazalost ne mogu se sloziti sa autorom teme. Imamo danas duhovnjake koji su cijeli zivot u duhovnosti pa leze u zatvoru zbog droge i sl. Baviti se duhovnoscu ne znaci isto sto i biti duhovan, po mome misljenju.

Pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 13:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@XIX
tesko mi je ovaj slucaj analizirati na osnovu napisanog
a pogotovo donijeti generalan zakljucak o guruima

u principu, ironija u sluzbi inteligencije moze da zvuci jaaako dobro, iako postoje puno uzvisenije forme od nje, recimo djetinja vedrina

podrugivanje i sarkazam su vrlo niske strasti i sa dostojanstvom nemaju veze, naprotiv

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 13:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
skitnica je napisao:

pa recimo slušala sam jednog indijskog gurua kako priča o svojoj filozofiji i duhovnosti, gdje u jednom trenutku podrugljivo kaže kako , ako je hričšanski Bog oplodio Mariju Magdalenu, a nju nije ništa pitao, da li to znači da je naš Bog silovatelj? I onda se smijao na sav glas, kao i oni što su ga intervjuisali... i onda je krenuo neke svoje priče kako svi trebaju da se jebu sa svakim ( ugrubo rečeno).

mene zanima, da li je podrgugivanje, ironija i sarkazam dostojanstvo ili sujeta?

Ja mislim da je to sujeta. Sta ti mislis, da li je ruganje nekom drugom dostojanstvo ili sujeta?

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 14:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
XIX century je napisao:
skitnica je napisao:

Ja mislim da je to sujeta. Sta ti mislis, da li je ruganje nekom drugom dostojanstvo ili sujeta?

pa ako je dječije ruganje može da bude ni jedno niti drugo..

ali u ovom kontekstu, on se jasno poslužio izrugivanjem hrišćana, jer je tako želio da da veću snagu svojim idejama, koje su blago rečeno, retardirane. Pravi pauze u govoru, da bi hipnotisao slušaoca ( prastara tehnika), tako je i karadžić radio u javnim nastupima dok je bio u politici. Vidim u haškom sudu to ne radi :lol: :lol: nema vajde, hi hi

Uostalom, evo vam link pa vidite:

http://www.youtube.com/watch?v=mb5LhNgn ... re=related

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 14:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:

Ne razumijem koja je svrha tvog pitanja onda bila.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 14:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
XIX century je napisao:

pa ovo nije bilo dječije ruganje, pitala sam kod ovog gurua... mislim, on nije dijete?

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 14:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
Hristov je napisao:
XIX century je napisao:

pa ovo nije bilo dječije ruganje, pitala sam kod ovog gurua... mislim, on nije dijete?

Pa ako se podrazumijeva da nije dijete nisam shvatio zasto govoris o djecijem ruganju.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 14:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Tema nije o sujeti ni guruima!

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Tema nije o sujeti ni guruima!

zar karadžićev rad u zadnjih 10 godina ne podsjeća na onaj što rade gurui? tako smo došli do gurua, i nije off topic. :roll:

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2008, 10:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Bolesnijeg naziva teme u zivotu nisam cuo!
Karadzic i duhovnost!????Pa to ti je isto kao kad bi bila tema HITLER I DOBROCINSTVO.
Daj ljudi jednom si utuvite u glavu da od SOTONE ne mozete napraviti andjela!
To je monstrum-zlocinac i treba da trune u najgorim kazamatima!
Svi to negde u dusi dobro znamo,samo sto zbog dnevno-politickih desavanja i trenutne konstelacije politickih odnosa nikako da priznamo!
Zar treba milioni ljudi da nose teret MONSTRUMA pojedinca?

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2008, 10:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
XIX century je napisao:
zar karadžićev rad u zadnjih 10 godina ne podsjeća na onaj što rade gurui?

Ne. Gurui su prije svega duhovni učitelji a ne nekakvi iscjeljitelji sa nekom praksom alternatvne medicine. Ako bi Karadžić bio guru onda u svijetu pa i na ovim prostorima ima mnogo gurua, a to nikako ne stoji. Karadžić je radio neki duhovni rad, ali ne bih za njega rekao da je guru.

XIX century je napisao:
tako smo došli do gurua, i nije off topic. :roll:

Jeste offtopic jer ste počeli pričati o lažnim guruima pa onda o sujeti kod njih, navela si neki primjer, dala link na youtube (inače to je Osho, renomirani duhovnjak, cijenjen i poštovan od mnogih ali i oporavan od nekih, kako to inače i bude), što je sve OK ali za neku drugu temu koja bi se zvala "lažni gurui i njihova sujeta". Sve ste se više udaljavali od naslova teme i prvog posta. A ova tema i nije tako neozbiljna kao što možda nekima djeluje iz naslova.

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2008, 11:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
MILO je napisao:
Bolesnijeg naziva teme u zivotu nisam cuo!
Karadzic i duhovnost!????Pa to ti je isto kao kad bi bila tema HITLER I DOBROCINSTVO.
Daj ljudi jednom si utuvite u glavu da od SOTONE ne mozete napraviti andjela!
To je monstrum-zlocinac i treba da trune u najgorim kazamatima!
Svi to negde u dusi dobro znamo,samo sto zbog dnevno-politickih desavanja i trenutne konstelacije politickih odnosa nikako da priznamo!
Zar treba milioni ljudi da nose teret MONSTRUMA pojedinca?

U tome i jeste sustina teme. Da se svaki covjek moze promijeniti. Da li se on promijenio ili ne, ne znam, ali oni koji su ga upoznali pod laznim identitetom govore o njemu kao izuzetno dobrom covjeku. Cak i pri prvom pojavljivanju pred kamerama od osionog i nadmenog tipa kakvim smo ga znali u ratu, sad se pojavio kao ponizan i duhovan.
Pa sjetimo se apostola Pavla. Od onoga koji je progonio i ubijao hriscane postao je onaj koji je stradao za Hrista. Svako se moze promijeniti i sustina bozje milosti je u tome da ako se gresnik pokaje dobija spasenje. Isus je rekao da nije dosao da zove pravednike na pokajanje nego gresnike i da zdravi ne trebaju doktora nego bolesni.
A ako bolje pogledamo ko je od nas bezgresan? Svi mi trebamo bozju milost jer niko nije bez grijeha.
Ako poredimo Hitlera, on se nije pokajao do zadnjeg trenutka i oni koji su se htjeli predati saveznicima je poubijao. Ne kazem ja da se Karadzic pokajao, nego da mi se cini da je njegov rad na duhovnom polju uticao da se promijeni. A da li se promijenio to samo Bog zna i On ce mu suditi prema tome kao i svima nama, ne onakvima kakvi izgledamo nego kakvi smo zaista.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]