Nepostojeca banjalucka muzicka scena kvazivol. 2
SOPOT: Navodno sopot potice od neke stare rijeci koja znaci izvor. Mislim, how yes no! Jel to neko pokusava da nam proda m… za bubrege? Pa zar nije SepulturA davnih dana jos izdala album Roots, a to znaci korijeni, kao ona knjiga o crncima, a korijen i izvor nije isto, nikako. I sta poslije? Otisao Max, svirati trube i to, onda ode i Igor, i jadni Andreas osta sam, da nakon 20+ godina sviranja i legende bude predgrupa nekim klincima u zadimljenim lokalima! Mislim, taj Sopot, ok je to, sviraju oni nesto po Evropi, ali cudna je ta neka njihova muzika, kao pozivaju se na neku izvornu nasu muziku, al nekako ovaj nas narod to nikako da skonta, a narod voli nasu muziku, nije nego.
Grof Djuraz: To je neki cudni lik koji se oblaci u lampira i strasi djecu, svira ponekad neke uvrnute akorde i pjeva o kravama! Ajd sve nekako, ali ja mislim da on kvari omladinu sa takvim stavom! Nekako da mu i predjemo preko te sminke (iako ja licno mislim da se samo ped..i sminkaju, to za pravoga muskarca nije, a-a), ali ne moze on tek tako tvrditi da ''neka komsijina krava bude ziva i zdrava''! Pa svako normalan zna da je crkavanje komsijske krave conditio sine qua non za ocuvanje kosmickog ekvilibrijuma. Tako je bilo od davnina, a tako ce i biti! A i tom Djurazu, bolje da je ostao u onom Jabuko sa stabla, tu se bar nije ovako sminkaoi pjevao gluposti. To moje dijete nece slusati, a-a.
Afrodizijak: Skupina likova koji su sanjali Afriku (''I dreamed of Africa'') i shvatili da im ponestaje seksualnog nagona. Onda su odlucili da osnuju bend koji ce te dvije teznje i potrebe ujediniti. Posto su, po pricanju njihovih familija i poznanika, svi bili skloni lupanju (''sto ga on zna lupiti, to niko ne zna tako''), odlucili su da svi sviraju neke bubnjeve. I sad vi meni fino recite, kakav je to bend kad u njemu nema elektricne gitare sa distorzijom!? To jednostavno ne moze da valja. Simply as that. Ajd nekako ce momci i da drze ritam, ali kako, dovraga, da sviraju brze solaze? Odgovor je – nikako. Koji je onda uopste smisao postojanja doticnog benda, pitam se? I jos ne samo da postoje, nego su i dobili grdne pare za album, i cak snimili isti, i cak ljudi idu na njihove ''svirke'' (''zemljotrese'') i nesto se kao loze. Mislim da bi Sindikat elektricnih gitarista i Udruzenje sredera i ostalih smaraca pod hitno trebalo da reaguje i stane u kraj toj posasti. Inace cemo stupiti u stajk. Pa cemo vidjeti sta cete onda bez nas.
Klikeri: Postoje bendovi ciji smisao postojanja razumijem, i one za koje to ne mogu reci. Sto je najgore, Klikeri su negdje u sredini, u ''dead zone'', nedostupni mom preziru, a ipak opazljivi na neki transcendentan nacin. Ovaj bend bi mozda i imao neke sanse da se smatra pristojnim, da sebi nisu dozvolili nekoliko kardinalnih gresaka u karijeri, sviranje sa svakakvim bendovima, od kojih se mozda i najveca i najfatalnija desila 28.06.2007. Taj datum ocigledno nastavlja da biva koban po ljude sa ovih podneblja.
R.G.K: Ovakav bend ne vrijedi ni komentarisati. Daju sebi kao neko ime i onda ga skrate, to odmah smrdi na politiku, jer to rade i politicke partije. A muzika i politika ne idu zajedno, osim ako niste M.D. i pjevate po veseljima, ili M.D. i svirate gitaru u bendu. U svakom slucaju, doticni bend neka promijeni ime i prestane snimati kod onog smotanog lika iz Budzaka, i mozda, samo mozda, nesto uspiju napraviti u ovom svijetu koji nas neumoljivo gazi kao kukce.
Balkan Expres: E ovo je dika i ponos naseg town-a, naseg city-ja. Kraljevi klubova, bogovi motorijada, vlasnici ubjedljivo najvise hitova u Banjoj Luci. Iakoprosli kroz brojne personalne promjene, nikada nisu izgubili svjezinu i cvrstinu, a opet njihova muzika ima prijeko potrebnu toplinu i dopadljivost. Bend koje se malo sta moze prigovoriti, osim mozda jedne stvari, a to je sto gitarista Momo premalo koristi potencijal vrata pri soliranju, previse se drzi jedne pozicije i svira premalo tonova u sekundi, ne koristi sweep arpedja i osmoprsti tapping, te fast runove u stilu Yngweeja vikinga. Ostalo je manje-vise ok.
Vlado Turjacanin: On bi trebalo da batali muziku i ozbiljnije se posveti radu na fakultetu.
Izdavacke kuce: Umjesto da izdaju ploce, one izdaju drzavu i narod. Izuzetak je Renome, ali ta kuca i nije u Banjoj Luci, cini mi se.
SWAT analiza bendova: Ako se doticna i nije desila, trebalo bi, neka ih malo zaplase i drze u pritvoru i muce onim nekim sredstvima i serumima istine i mozda se i opamete, samo bez previse nasilja. Svako koriscenje vatrenog oruzja strogo osudjujem.
Autor Popokatepetl, nasljednik presvijetlog barona Jimija von Hendrixa, nosilac ordena Purpurne trzalice Richieja Blackmorea i only yours.
_________________ Umro je Džimi Hendriks iz Sijetla, Klepton i Pejdž su dva matora pijetla, al' budućnost je ipak svijetla sve dok nam je Popokatepetla...
|