banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 13:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 29  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2003, 03:02 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jan 2003, 12:39
UZIVAJ, SAMO UZIVAJ MA KAO DA MENI SMETA STO TI PUCAS U PRAZNO

ALI OVO JE STVARNO I NIJE IZMISLJOTINA
MUSLIMANA 2002 GODINE OKO 1.4 MILIJARDE

DO AUGUSTA 2024 ISLAM CE PREVLADATI SVIJETOM, TAKO
DA DO SADA TI CUPAJ KOSU DOK CEMO MI MUSLIMANI INSALLAH RADATI PO 5 KOMADA I OBRATITI SVIJET U JEDINU PRAVU RELIGIJU

CIK POGODI?
NIJE KRSCANSTVO
:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2003, 06:56 
Početnik
Početnik

sjajno
ali za razliku od tebe misu, ti neces nista uraditi sto se tice toga pitanja
afrikanci su masovno progledali i u ogromnom broju prelaze na islam

tako da ce za koji 50 godinica afrika biti muslimanski kontinent
u ruandi drzavi za koju ti nisi nikad cuo genijalac ili krstas bilo je 3 % muslimana prije 20 godina
taj broj je sada dosao na 14% s tim da sve vise i vise i vise ruandana prelazi na islam sto je siguran znak jer ipak kuran kaze da ce se ljudi opametiti i preci na islam
u drzavama kao
cad, nigerija, tanzanija, cak i juzna afrika u procesu je velika islamizacija lokalnog stanovnistva tj krscanskog i plemenskog stanovnistva afrike
vi ste u africi jos malo i zavrsili sa svojim krscanskim radom a
afrikanci su progledali !

u aziji islam je popularan kao gorski vjenac jer to je ipak jedina knjiga sto si procitao i"straga poturica od njegosa"
afrika, azija je izgubljena za krscanstvo :D
svakim danom broj muslimana raste u europi a mi cemo iz bosne dok ima zadnje kapi krvi u bosnjaka boriti se za pravu religiju 8)
umjesto biblije sto postujem ti malo pogledaj statistike zemalja po svijetu i vidjet ces da sve vise ljudi napusta krscanstvo i prelazi u islam
da li je to tebi tesko dokazati, a ako ne vjerujes mojim mudrim rjecima rado cu ti prebaciti koji link o popularnosti islama :angel:
I AKO NE PREDES NA ISLAM OVO TE CEKA :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2003, 11:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
VIOLENTJJACK,

Ovde prikazuješ izuzetno ružnu sliku o svojoj vjeri, izuzetno!
A možda i prije svega izuzetno lošu sliku o sebi kao nekom vjerniku!
Aharon kao autor topica i još neki su željeli prikazati lijepu sliku o Islamu a ti kao pripadnik te vjere (bar formalno) uveliko kvariš tu sliku. Nisi mnogo bolji od Maran Ata. Porazmisli malo o tome. Ovo ti pišem stvarno dobronamjerno. Jednim dijelom shvatam da želiš prkositi Maran Ati ali trebao bi da znaš da je prkos loša stvar u očima Allaha a pogotovo kad je izražen na način na koji ti to radiš.

Zamoliću te da ovakve stvari koje si pisao odsada pišeš na temi "Islam i fundamentalizam" jer je to tema za ove stvari koje pišeš. Ova tema je za nešto sasvim drugo, ako je nisi pročitao pročitaj je od početka i posebno obrati pažnju na ono što je pisao aharon pa pokušaj dokučiti duh ove teme koju je Maran Ata isto kao sad i ti pokušao uništiti tj. srozati joj duh za koji je namijenjena.
Zbog toga sve ovakve stvari koje si pisao na ovoj temi odsada piši na temi "Islam i fundamentalizam" a ne na ovoj temi. Time ćeš imati svoje tekstove (samo na drugoj temi) a mi ćemo imati čistu ovu temu i svi sretni.

Slična stvar važi i za Maran Atu, pošto ni on nije dokučio duh ove teme već konstanto želi da je uništi iznoseći loše stvari Islama (kao da takvih nema u hrišćanstvu a posebno u njegovoj pravoslavnoj crkvi :roll:) poručujem mu da takve stvari odasada iznosi na temi "Islam i fundamentalizam" jer je ta tema naslovljena za takve stvari.

Ponoviću ono što je aharon rekao a sa čim se u potpunosti slažem

aharon je napisao:
Za one u Muhammedu i Kuranu vide samo ono što njihovi nedostojni sljedbenici rade, preporučujem juče otvorenu temu "Islam i fundamentalizam" pa nek tamo iznose šta imaju, jer ova tema je poziv na sjedinjenje duhovnih ljudi iz različitih podneblja i vjerskih učenja, a ne na suprotstavljanje i mržnju. Od onih koji se osjećaju istinskim muslimanima (ponavljam musliman=čovjek vjeran Bogu) očekujem da prihvate takav poziv pa da udružimo svoje snage na dobro svih. Oni koji misle da se ponižavanjem ili nipodaštavanjem bilo koga mogu približiti Bogu poručujem da se zapitaju da li je moguće da rade na dobro jednih a da ne rade na dobro drugih. I da ponižavajući jedne ne ponižava i druge a najviše sebe.

Pošto je aharon ovo lijepo rekao a vi ste nastavili po svom i pošto je autoru teme iz razumljivih razloga stalo do toga da mu se ne uništi tema a i pošto ovde već postoji tema "Islam i fundamentalizam" koja je pogodnija za ovo što pišu Maran Ata i violentjjack ispunjeni su svi uslovi da ako već vi ne želite da prestanete ovakvim postovima uništavati ovu temu ja ću ih prebacivati na temu "Islam i fundamentalizam" a ako to masovno budete radili pošto mi se ne da trošiti mnogo vremena na tako nešto onda ću brisati ono što ovde napišete a što odudara od ove teme.

Mislim da tako nešto niko ne želi i ne vidim razloga da budete tvrdoglavi.

Poslednji put menjao Vader dana 12 Jan 2003, 13:21, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2003, 12:37 
Početnik
Početnik

ko zar ja?
pa ja nisam nijednom poceo da selamim ljude, sto znaci da nisam religiozan musliman, ja sam samo kuran nekoliko puta procitao a nisam rekao da sam vjernik :o
za sve muslimane ja nisam pravi vjernik :(
ja sam samo nacionalista
hvali lijepa izvinjavam se ako sam sta ruzno rekao o islamu iako cisto sumnjam :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2003, 09:18 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Za Vadera
Molim moderatora da pristup ovoj temi zabrani onima koji su se već dokazali da im je isključivi motiv ometanje drugih koji nemaju isto mišljenje.
Za ViolentJJack-a
Ako si zaista to za što se izjašnjavaš (nisi vjernik a nacionalista si) onda ovo možda i nija tema ta tebe, osim ako želiš da porazgovaramo bez predrasuda i bez provokacija.
Jedino ne razumijem zašto uopšte govoriš onda o pravoj vjeri, muslimanima i njihovom broju ako nisi vjernik, jer ako nisi vjernik nisi ni musliman (musliman je svaki čovjek vjeran Bogu). Slažem se da će na kraju ostati samo prava vjera, ali prava vjera ne znači jedno vjersko učenje nego iskreno i čisto srce u onom načinu u kojem čovjek pristupa Bogu i tvorenje Božije volje u svakodnevnom životu.
To što će ovih ili onih pripadnika nekog vjerskog učenja biti šačica ili milijarda ne znači ništa, jer šačica iskrenih vjernika znači mnogo, mnogo više od milijarde nazovi vjernika koji spolja to jesu a unutra nisu.
Ima opet ljudi koji ni sami sebe ne smatraju vjernicima ali su njihovi plodovi u svakodnevnom životu mnogo bliži Božijoj volji od velikih samozvanih vjernika koji to iskazuju pred drugima ali im je srce trulo.
Ali Bog vidi i šta je vani i šta je unutra, i mogli bi se mnogi iznenaditi kada vide koga će On primiti a koga odbaciti. U Kuranu i u Evanđeljima (Indžil) to je vrlo lijepo opisano.
Kamo divne sreće da se pravi vjernici mogu brojati milionima ili milijardama, ali na žalost čini se da se jedva mogu brojiti na desetke ili stotine u svakom narodu. Milioni i milijarde nazovi vjernika neće biti ništa drugo nego milioni i milijarde stradalnika kada se Bog razgnjevi na njih i kada podigne i nebo i Zemlju i sve što je na njoj protiv njih. Bilo bi dobro da se to koliko je god moguće izbjegne i da se pothitno radi na istinskom duhovnom prosvjećenju što većeg broja ljudi, jer što više takvih bude, to se vjerovatnoća katastrofe smanjuje. Za tako nešto potrebno je da se udruže sve pozitivno duhovne snage i da ne dopuste da ih u tom ometaju razlike u učenjima i pristupu Bogu, nego da se (ako se već u nečemu treba nadmetati) nadmeću u dobrim djelima i duhovnim plodovima kako Kuran i poziva.
Zato ti predlažem da se ostaviš ratnih pokliča i prihvatiš se istinskog džihada, a to je borba sa samim sobom, svojim strastima, svojim lošim osobinama, borba za oplemenjivanje i duhovnu izgradnju čovjeka. To je pravi džihad koji je Allahu mio. Svaki drugi džihad je osuđen na propast, ako ćeš mi vjerovati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2003, 14:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

aharon je napisao:
Za Vadera
Molim moderatora da pristup ovoj temi zabrani onima koji su se već dokazali da im je isključivi motiv ometanje drugih koji nemaju isto mišljenje

Molba u potpunosti uslišena

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2003, 01:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Momci ja zaista imam namjeru da ovu temu odsada čistim od svih stvari koje joj nisu primjerene. Vaše razmirice, citiranje Njegoša, postavljanje antiislamskih linkova, pitanje ekavice u Bosni prebacite na drugu temu. Eno vam tema "Islam i fundamentalizam" pa tamo nstavite, ali samo tamo. Neću dozvoliti širenje gluposti ne samo na ovoj već i na drugim temama. Pošto Maran Ata ima želju da se iživljava na račun Islama a neki imaju želju da mu vrate eno vam tema "Islam i fundamentalizam" pa nastavite.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2003, 10:54 
Majstor
Majstor

Nastavljam temu s nadom da će se razgovor dalje voditi u duhovnijem tonu.
Idolopoklonstvo i paganstvo se ne ogledaju toliko u samom štovanju kipova i slika ljudi ili životinja, nego mnogo više u stanju duha.
Idolopokloničke i paganske narode karakteriše praznovjerje, sklonost ka crnoj magiji, raskalašenost u veseljima, nemilosrdnost u ratu, zakon sile i sirove snage (zakon jačega), odsustvo svakog milosrđa pogotovo prema slabim i nejakim, koristoljublje u svim vidovima i mnoge druge osobine na koje se neko možda gnuša, ali su na žalost one i te kako prisutne i široko rasprostranjene i danas.
Iako su oni koji su hrišćanstvo i islam širili na idolopokloničke i paganske narode imali želju da se te osobine prihvatanjem prave vjere iskorijene, to se uopšte nije desilo, barem ne u nekoj većoj mjeri. Pogotovo to vrijedi za hrišćanstvo, jer su mnogi misionari pokušavajući da svoje narode privedu hrišćansakoj nauci, činili izvjesne kompromise, pa su se mnogi stari mnogobožački rituali i običaji prerušili i uvukli pod okrilje hrišćanstva i ostali do danas. Štaviše, za mnoge koji se danas smatraju hrišćanima (u našem neposrednom okruženju) te idolopokloničke primjese i dan danas su jedino što od cijelog hrišćanstva i prihvataju. Na sve ostalo oni klimaju glavom kad im se propovijeda ("Ljubi bližnjeg svog..."), ali čim se iz hrama vrate kući odmah spletkare protiv tog istog svog bližnjeg i drže se starih predhrišćanskih načela ("Nek komšiji crkne krava").
To je osnovni razlog zašto je u objavi datoj Muhammedu izičito zabranjeno bilo kakvo prikazivanje ljudi ili životinja u vjerskim objektima i molitvenim prostorima. Pripadnici islama su u tome išli toliko daleko da nikada i nigdje ne prikazuju Muhammedov lik niti ga ko pokušava slikati, pa čak i u jednom igranom filmu sa tematikom života Muhammeda on se nikada ne prikazuje. Iako smatram da je to malo pretjerano, razumiljivo je kakav ih motiv na to vodi, pogotovo vidjevši šta je učinjeno u "hrišćanstvu" i kako su Božiji ljudi faktički uzimani kao kućni ili porodični bogovi. Sumnjam da bi se i jedan svetac ikada složio sa tim.
Međutim, s druge strane Arapima tako svojstvena blagoglagoljivost je od Muhammeda, njegovog načina života učinila možda i više nego što ikone čine od "hrišćanskih" svetitelja, tako da se pojavio vrlo sličan efekat i kod pripadnika islama iako je na prvi pogled islam sasvim čist od idolopoklonstva. Primjera radi, sumnjam da bi se Muhammed ikada složio sa proslavom svoga rođendana. Ali u svemu tome mnogo gore i opasnije za duhovno zdravlje sljedbenika islama je to što mnogi umjesto da unutar sebe razvijaju ljubav prema Bogu i čovjeku vođeni Božijom objavom, i samim tim prirodno proizvedu plodove vjere u svakodnevnom životu, pokušavaju da prostim kopiranjem Muhammedovog stila života postignu osjećaj da su pravi vjernici. Slijediti Kuran kao Božiju objavu i Muhammedov primjer (i primjer drugih iskrenih vjernika) je jedno, a na silu pokušavati da ih se kopira je nešto sasvim drugo. Takav pristup dovodi do velikog broja ljudi koji se smatraju vjernicima, ali u stvari uopšte ne razvijaju duhovne vrline, nego samo spolja iskazuju pripadnost nekome i nečemu. Kada se u to uplete još i osjećaj ugroženosti od onih koji su drugačijih vjerskih pogleda, i koji se možda protive islamu, tu se istinska poruka Kurana potpuno gubi, i u prvi plan dolaze sporedne stvari. Na taj način mnogi pripadnici islama gube osjećaj za duhovno zajedništvo svih istinskih vjernika, a to nije dobro ni za njih ni za druge.
Jedna od glavnih namjera ove teme je da se pokaže da ipak ovdje i sada postoji volja za ujedinjenje svih istinskih vjernika na zajedničkoj osnovi i istom zajedničkom cilju: uspostavljanju Božije volje na Zemlji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2003, 18:06 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Dec 2002, 01:57
:D necu nesto puno da kucam, ne da mi se, samod a skrenem violentjacku paznju na neke stvari.
prvo: moli Boga, da kinezi ne sruse komunizam, a ko zna sta ce da se desi do 2024, jer buraz samo kineza ima 1,2 milijarde, a ko zna koliko ce ih biti do 2024, a indijaca dragi Bog zna, hocu reci,a ko oni sruse komunizam, pa se jos priblize Bogu, ima da fasujete ko vo u kupusu. :D a japanaca ima 100 miliona, barem. jos malo korejanaca i eto ti budista hrpa. tako necu nesto da nabrajam puno. osim toga, danas je 2003, znaci do tad ima jos 21 godina, a kad se sjetimo gdje svijet bio prije 21 godinu, ko zna sta ce biti za to vrijeme. i kako ce svijet izgledati.
drugo: (ovo su nesto kao opcije) danas arapa, tj. muslimana (vecinom) na bliskom istoku iam mnogo vise nego izraelaca, a sjeti se ko kosi, a ko vodu nosi u persijskom zalivu. arapa ima stotinjak miliona, a jevreja sacica ali ko koga drzi u saci svi znamo.
trece: glavni adut muslimana u toj megalomanskoj politici je novac, tj. nije bas glavni adut, ali ima najveceg uticaja, a taj novac uglavnom dolazi od nafte zar ne? nego podsjeti me kad su ono rekli da ce se iscrpiti rezerve nafte u svijetu ? :D meni se cini do 2020, tako nekako sam ja cuo. ko zna sta ce tad da se desi. kome ce onda arapi i blilski istok biti vazni? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2003, 19:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Iz besede Konstantina Filosofa...

- Reci nam goste (Konstantin je gost), zasto se vi ne pridrzavate Muhameda ? On je, naime veoma pohvalio Hrista u svojim knjigama rekavsi da se rodio od device, sestre Mojsijeve, prorok veliki, mrtve vaskrsavao i svaku bolest celio snagom velikom (kuran 3,35; 9,27; 3,48).

Odgovori mu Filosof:

Neka sudi nama obojici kagan. Kazi onda, ako je Muhamed prorok, kako cemo verovati Danilu ? Jer ovaj rece: "Do Hrista ce prestati svako vidjenje i prorocanstvo." (Danilo 9,24) Kako moze biti prorok taj sto se javio posle Hrista ? Ako nazovemo toga prorokom, tada Danila odbacujemo.

Rekose na to mnogi od njih:

Danilo sto je govorio, sa Bozjim je nadahnucem govorio, a za Muhameda svi znamo da je varalica i pogubnik opsteg spasenja, i da su njegove najvece gadosti koje je on izbljuvao posluzile zlobi i sramotnim delima.

Rece prvi savetnik od njih saracenskim prijateljima:

- Sa Bozjom pomoci, ovaj gost svu zidovsku oholost oborio je na zemlju, vasu (muslimansku) na drugu obalu reke prebacio je kao djubre. A onda rece okupljenom narodu:

"Kao sto je Bog dao Caru hriscanskome vlast nad svim narodima i savrsenu mudrost, tako i veru u njih je ulio, a bez nje niko ne moze vecnog zivota doziveti. Bogu neka je slava va veke. I svi rekose:

Amin.

--------------------------------------------------------

Samo jos jedna potvrda Svetog Pisma (ovog puta iz Starog Zaveta) da je Starozavetni tip prorostva zavrsen sa Hristovim dolaskom. Posle Njega, svako ko propoveda jevandjelje je prorok (jer govori Bozje reci i poruke), a ostali su LAZNI PROROCI. Da li je Muhamed propovedao jevandjelje ? Nije.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2003, 23:08 
Majstor
Majstor

Pokušaj da se interpretacija jednog stiha poturi kao dokaz iz Svetog Pisma protiv Kurana zahtijeva da se na to ipak odgovori.
Prije svega da naglasim da je fragmenat koji je citiran samo jedna od tri verzije iste priče i da (gle čuda) svaka verzija, već prema tome čija je, kazuje da je jedna od tri pomenute vjere ispravnija od druge dvije.
Stih koji Konstantin filozof tumači u skladu sa teološkim učenjem koje slijedi, dakle pravoslavlja, glasi ovako:
Sedamdeset je nedjelja određeno tvome narodu i tvome gradu svetom da se svrši prijestup i da nestane grijeha i da se očisti bezakonje i da se dovede vječna pravda, i da se zapečati utvara i proroštvo, i da se pomaže Sveti nad svetima.
(Danilo 9:24)
Dakle Pismo kaže da će ova proroštva i utvare da se zapečate, a ne da će da prestanu. Doduše, moguće je i tako tumačiti ove riječi i Konstantin iznosi to tumačenje, ali sam Novi Zavjet svjedoči da to nije tako. U tom slučaju bi npr. apostol Pavle i sva njegova nauka i proroštva bila lažna i sto kao i proročke vizije Jovan sa Patmosa jer su nastali poslije Hrista, i nisu plod nikakvog predanja niti "vaseljenskog sabora" nego neposrednog Božanskog otkrivenja. Šta reći za proročke vizije iskazane u Otkrivenju, koje je dato nekoliko decenija poslije Isusa Hrista, ili kamo ukazanje apostola Pavla na putu u Damask ili kamo nebeske vizije koje Pavle spominje u svojoj drugoj poslanici Korinćanima (2.Korinćanima 12:1-4). Takođe šta je sa proročkim vizijama mnogih pravoslavnih i katoličkih monaha, ili običnih prostih ljudi iz hrišćanskih naroda i od tih su neka iznesena ili pomenuta i na ovom forumu, a od kojih su se neka već potvrdila izvršavajući se u potpunosti?
I Muhammed je imao iskustvo vrlo slično onom koje spominje Pavle i koje je opisano u suri Kurana naslovljenoj Al Isra (Noćno putovanje), tako da Pavle i Muhammed jedan drugom svjedoče da su istiniti. A opet i jedno i drugo iskustvo su u stvari astralne projekcije, kako im je sada ustaljen naziv u duhovnoj literaturi.
Dijeljenje proročanstava Svetog Pisma na starozavjetna i novozavjetna, samo donekle ima smisla (utoliko što su starozavjetna data u vrijeme kada je Izrael bio Božiji narod, a novozavjetna kada to više nije i kada je Hrist donio savršeniji nauk od Mojsijevog), ali ne stoji tvrdnja da se sva proročanstva iznesena u Starom Zavjetu izvršavaju i završavaju sa pojavom Isusa Hrista. Veliki broj starozavjetnih proročanstava se ispunjava pred našim očima, a mnoga još čekaju da se izvrše.
U krajnjoj liniji baš sama pojava Muhammeda je ispunjenje jednog starozavjetnog proročanstva u kojem Bog Izraelu najavljuje da će ih narodom kojeg oni preziru pokušati potaći na ljubomoru ne bi li se i oni vratili na put istine. To se dešavlao nekoliko puta, prvi put kada su pridošlice iz raznih naroda naselile Samariju i prihvatili vjeru u Boga Izaelovog kada su je mnogi Izaelci napustili i prigrlili tuđe idole (to je bilo neposredno nakon pada Izraela od Babilona), drugi put kada je nauka Isusa Hrista propovijedana opet tim istim Samarjanima, Grcima, Rimljanima i drugim dotadašnjim neznabošcima pošto su je Jevreji mahom odbili, i treći put kada se Arapi su dobili Božiju objavu u potpunosti nalik na Mojsijevu kao znak i upozorenje Jevrejima i onima koji su za sebe smatrali da su sljedbenici Isusa Hrista a postali su najobičniji idolopoklonici.
Evo kako Mojsije to najavljuje:
I reče(Bog): sakriću od njih lice svoje, vidjeću kakav će im biti pošljedak, jer su rod pokvaren, sinovi u kojima nema vjere.
Oni me razdražiše na revnost onijem što nije Bog, razgnjeviše svojim taštinama; i ja ću njih razdražiti na revnost onijem koji nije narod, narodom ludijem razljutiću ih.

5.Mojsijeva 32:20,21
Za mnoge Jevreje su Arapi bili (i ostali) jedan od najprezrenijih naroda pogotovo zbog toga što su znali da je njihov rodonačelnik Ismael sin robinje, dok je njihov predak Isak sin slobodne, a obojica su od istog oca Abrahama (Avraama, Ibrahima). Pa ipak, Muhammedovo poslanstvo je ispunilo još jedno obećanje dato Abrahamu i Ismaelovoj majci robinji Agari da će od Ismaela nastati velik narod. A narod nikada ne postaje i ostaje velik ako mu se ne podari Božanski dar i objava preko nekog Božijeg čovjeka.
Isaija sve to potvrđuje govoreći:
Potražiše me koji ne pitahu za me; nađoše me koji me ne tražahu; rekoh narodu koji se ne zove mojim imenom: evo me, evo me.
(Isaija 65:1)
Zaista se tako i desilo. Svako ko imalo poznaje okolnosti pod kojima je Muhammed započeo svoju misiju i kako ju je izvršio to zna.
Uzgred, za one koji vjeruju u reinkarnaciju, nije loše skrenuti im pažnju da je vrlo moguće da su neki od prvih Muhammedovih sljedbenika bili ličnosti iz Starog i Novog Zavjeta. Za jednu ličnost to znam pouzdano.

Muhammedova nauka je zaista proizvela ljubomoru kod Jevreja i nekih hrišćana, ali ne onu koja će ih natjerati da se i oni vrate svojoj vjeri kako treba i u dobroti i milosti se natječu sa pripadnicima islama, nego je to bila zavist najgore vrste koja je na njih dometnula još jedan grijeh jer su se (osim malog broja) opet digli na Božijeg Poslanika. Istini za volju, u početku su mnogi hrišćani sa razumijevanjem pa i dobrodošlicom dočekali Božijeg Poslanika Muhammeda i njegovu poruku, ali kasnije su takvi ostali u manjini, jer je rastući uticaj islama politički ugrozio pozicije hrišćanskih carevina, pa su ubrzo počeli i "vjerski" ratovi, u suštini politički.
A kad smo kod Danila i pečaćenja proroštva, baš Danilo u svojoj knjizi najavljuje da će njegovo proročanstvo ostati zapečaćeno do krajnjih vremena, do vremena pojave Interneta. To znači da će se njegovo pravo značenje tek tada otkriti i ispuniti. Pošto se ovo ne tiče direktno ove teme o ovome na ovom mjestu dosta, ako nekog zanima nešto pobliže o ovome biće prilike i za to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2003, 16:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prevose reci da bi se reklo skoro nista. Izgleda da nekima ni dan danas nije jasno sta znaci rec prorok i kako se znacenje tog pojma menjalo hronoloski kroz istoriju covecanstva...

Evo malo bisera opet...

Definicija termina prorok:
-------------------------------------
Prorok je svako kroz koga Bog govori i prenosi poruke ljudima.

Stari Zavet:
-----------------------------------------------------
- Gospod je svoje poruke prenosio ljudima kroz odabrane. Ti odabrani su zvani proroci. Stari Zavet je prozet najavljivanjima dolaska mesije - spasitelja, ali se nije znalo sve pogotovo ne do strasnog suda. Tako da su se proroci na neki nacin redali jedan za drugim. Jedan od njih je bio i Danilo.

Novi Zavet:
-----------------------------------------------------
- Gospod je svoje Otkrovenje dao u potpunosti i sve do kraja sveta. Jasno je receno da su "zakon i proroci do Jovana (Krstitelja)" [Mat. 11,13]
- Posto je sve poznato do kraja sveta, novih saznanja nece biti.
- Ko su onda proroci Novog Zaveta ? Svi oni koji propovedaju Bozje jevandjelje: "Zakon i proroci su do Jovana; otsele se carstvo Božije propovijeda jevanđeljem, i svaki navaljuje da uđe u njega." [LUKA 16,16]
- Ako neko ne propoveda jevandjelje, a tvrdi da Bog kroz njega govori (prorok) ta osoba je LAZNI PROROK.
- Hrist nas na mnogim mestima upozorava na pojavu tih laznih proroka "I izići će mnogi lažni proroci i prevariće mnoge." [MATEJ 24,11]

Iz gore navedenog se vidi kako se prorocanstvo Biblije ispunjava. Lazni prorok Muhamed se pojavi u 7. veku i prevari mnoge.

Sta znace navodi Danila u pomenutom 9. poglavlju 24 stih ?

(Danicic pevod) ...da se dovede vječna pravda, i da se zapečati utvara i proroštvo, i da se pomaže sveti nad svetima.

(Hrvatski prevod) ...da se uvede vjecna pravednost, da se stavi pecat videnju i prorocima, da se pomaže Sveti nad svetima.

(KJV) ...and to bring in everlasting righteousness, and to seal up vision and prophecy, and to anoint the most holy.

1. Vecna pravda je stigla sa Hristom.
2. Zapecatiti nesto znaci KRAJ.
3. Kraj vidjenju je dosao sa Hristom.
4. Kraj prorocima starozavetnog tipa je dosao sa Hristom.
5. Sveti nad svetima je Hrist - Sin Bozji.
6. On je taj dugo ocekivani mesija, pomazanik, car.

Ostaje jos da se razjasnimo oko Otkrovenja Jovanovog... i cinjenice da je pisano nakon Hrista. Za one koji to inace nisu znali, ta knjiga je kanonizovana:

- Kao poslednja od svih knjiga i to na insistiranje Rimske eparhije (kasnije RKC).
- Pravoslavni Episkopi su bili protiv kanonizovanja te knjige ali su na kraju ipak popustili pritisku.
- Rezultat je da se doticna knjiga nikada nije koristila kao liturgijska i nikada i nece.
- Doticna knjiga je po nogim pitanjima kontroverzna i otvara vrata pojavi mnogih jeresi.
- Mnoge danasnje sekte gro svojih doktrina baziraju upravo na toj knjizi, dok Bozja Pravoslavna Crkva NITI JEDNU.
- Doticna knjiga ne sadrzi niti jednu cinjenicu koja je neophodna na putu spasenja.
- Doticna knjiga govori iskljucivo o kraju sveta i zato se i naziva "apokalipsom".
- Doticnu knjigu su mnogi pokusali da tumace, i cak i dobre pare zaradili prodajuci knjige na temu kraja sveta.
- Kraj sveta je opisan i u jevandjelju i samim tim je doticna knjiga na izvestan nacin potpuno nepotrebna.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2003, 13:37 
Majstor
Majstor

Imalo bi se štošta reći na ono što je gore izneseno, ali ova se tema ipak uglavnom tiče nečeg drugog. Stoga ću to reći na nekoj drugoj temi ostavljajući onima koji prate ovu da razmisle o ovdje iznesenim argumentima i donesu sopstveni sud o tome.
Vraćam se na priču o Božijem Poslaniku Muhammedu. Vrlo je zanimljiva i za razmišljanje jedna činjenica. Naime, ličnost Muhammeda je bila takva da bi mnogi koji ga danas osuđuju, da ga negdje sretnu a ne znaju da je to on, sigurno veoma cijenili i poštovali, pa čak i priželjkivali da su u blizini takvog čovjeka.
Ilustrovaću to jednim primjerom. Veliki problem danas, pogotovo na našim prostorima je taj što poslovan čovjek sa poštenim pristupom poslu vrlo teško može da sretne poslovne ljude koji nisu lažovi, prevaranti i muljatori raznih vrsta. Sigurno je da svako voli da radi i posluje sa nekim u koga zaista može da ima povjerenja i za koga zna da mu neće podvaliti niti ga prevariti, i da će sve ugovorene obaveze tačno izvršavati.
E pa upravo takav je bio Muhammed. Naime kada je Muhammeda njegova poslodavka (kasnije žena) Hatidža poslala trgovačkim poslom u Siriju, njen sluga koji je pratio Muhammeda je posvjedočio da je on, ako je roba koju je prodavao imala bilo kakav nedostatak, uvijek upozoravao svoje kupce na to. Takođe, mjera mu je bila tačna i pozdana i nikada nikog nije prevario ili u bilo čemu zakinuo.
Takve osobine Muhammed nije iskazivao samo u poslu već i u svakom drugom svakodnevnom ophođenju sa ljudima. Zbog svega toga među stanovnicima Mekke prije svog poslanstva bio je poznat kao "El - Emin" što bi se moglo prevesti kao:"Povjerljivi" ili "Pouzdani".
Vrlo je zanimljiv jedan događaj koji se takođe desio godinama prije nego što je Muhammeda prvi put pozvao arhanđeo Gabriel (Džibril).
Naime, poznato je da je u to vrijeme Hram u Mekki bio posvećen plemenskim idolima i da su njemu bilo 360 njihovih kipova, a takođe u njemu je i tada stajao crni kamen koji je po vjerovanju donio Gabriel Abrahamu (Ibrahimu) i Isamelu kada su tu zasnivali hram Jedinom Bogu.
U svakom slučaju, moćne Mekkanske porodice su držale svojom čašću i dužnošću da se brinu za taj hram i idole u njemu. Međutim, jednom prilikom ugao hrama se urušio i trebalo je da ga se popravi. Ali, da bi se radovi mogli nesmetano odvijati, trebalo je negdje premjestiti crni kamen, koji je za sve i tada bio velika svetinja. Najugledniji ljudi iz Mekkanskih porodica su se sada sporili ko će imati tu čast i toliko su se posvađali da zamalo nije došlo do krvoprolića. Ipak jedan stari mudri čovjek je dao prijedlog da presudu da onaj ko se prvi ukaže na gradskoj kapiji i svi su se s tim složili. Prvi koji se pojavio na kapiji bio je baš Muhammed i svima je bilo drago što će El-Emin, Pouzdani dati presudu.
Kada su mu izložili problem on je malo razmislio, a onda je zatražio jedno ćebe. Na njega je on lično spustio kamen, a onda rekao da prvaci iz svih porodica uhvate krajeve ćebeta i zajednički premjeste kamen na drugo mjesto.
Pravo Solomonsko rješenje. Znamo od koga je Solomon tražio i dobio mudrost, za koju su svojstvena upravo ovakva rješenja. Isti duh kojim je nadahnut Solomon, (a to je Duh Sveti (Ruh-ul-Kudus)) nadahnut je i Muhammed i na ovaj način je on uspio da spriječi krvoproliće u svom narodu. Koliko je dragocjenom smatrao krv čak i svojih neprijatelja svjedoči i njegov postupak kada je godinama kasnije pobjedonosno umarširao u Mekku, ali jedini koji su tada stradali bili su idoli u Kabi koje sve porušio i uništio. Takvi njegovi postupci dodatno svjedoče da je on bio na istom putu kao i Isus Hrist.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2003, 13:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Cenili i postovali ???

Hajde da vidimo kako bi to bilo moguce...
----------------------------------------------------------

Muhamed rece: "Visoka temperatura je vatra iz pakla. Uklonite je sa vodom." [7:619]

Muhamed rece: "Ako vam kucna muva uleti u pice, potopite je (u pice), jer jedno njeno krilo nosi bolest, a drugo krilo lek za tu bolest." [4:537]

Da li bi taj covek bio cenjen, ili bi mu se smejali kao pajacu i bajaru, zakljucite sami. Navodi su iz vec poznatih hadisa.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2003, 15:35 
Majstor
Majstor

Sve zaključite sami.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2003, 13:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Jul 2002, 21:11
Ne znam u kom pravcu se vodi ova rasprava, ali sam zbog njenog naziva, odlucila da pitam nesto... Naime, zanima me kakav je zaista polozaj zene u islamu... Da li je ona zaista toliko diskriminisana, ili je takvo misljenje, u stvari, rezultat proizvoljnog tumacenja serijatskog prava, u zemljama u kojima je ono na snazi... Neposredni povod za moje pitanje je slucaj Amine Laval, koja nakon sto prestane da doji dijete, treba da bude kamenovana u Nigeriji... No, vjerujem da znate za taj slucaj...
Eto, bila bih zahvalna ukoliko bi mi neko mogao pojasniti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2003, 21:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Muhamed o zenama:
----------------------------

Muhamed pita zene: "Nije li svedocenje zene upola vredno od muskog (svedocenje pred sudom) ?" One kazu: "Jeste." Muhamed pita: "To je zbog nedostatka zenske pameti." [3:826]

Muhamed kaze zenama: "Nisam video nikoga sa tolikim nedostatkom inteligencije i religioznosti kao sto ste vi." [2:541]

Muhamed rece: "Bio mi je pokazan pakao i vecina tamo su bile zene." [1:28][2:161][7:124]

Citati su iz hadisa. Eto kakav je polozaj zene u islamu. Ima toga jos, ali je i ovo dovoljno da se stekne osecaj.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2003, 00:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Jan 2003, 01:59
na ovom linku je moguce besplatno naruciti kuran i jos neke knjige
a moguce je jos dosta knjiga downloadati pa ko zna engl. i ima interes...

http://www.al-sunnah.com/free.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 09:55 
Majstor
Majstor

Za Gazdaricu
Kakav je položaj žene u islamu ne mogu ti odgovoriti jer ne pripadam islamskoj vjerskoj zajednici, niti sam u ovom momentu u kontaktu i sa jednom porodicom koja to jeste. Dakle iz prve ruke ti ne mogu reći ništa.
Ono o čemu mogu da govorim je kakav bi po Kuranu trebao biti položaj žene i kakvu je promjenu konkretno Muhmmed unio u položaj žena u svom narodu. Jasna je stvar da je jedno ono što piše u svetim knjigama, a sasvim drugo ono što većina koja tvrdi da su sljedbenici vjere zaista i čini u svakodnevnom životu. Teorija je jedno a praksa na žalost uvijek drugo.
Pogotovo što se često zbiva da ljudi ne mogu ili neće da razumiju pravi smisao i poruku onoga što su Božiji poslanici donosili, nego ih iskrivljuju tako da često dolazi do izopačenih djela učinjenih u ime vjere. Zanimljivo je koliku revnost ljudi pokazuju da slijede izopačene nauke, a koliki su majstori da izigraju i zaobiđu ono što je istinito ispravno i Bogu ugodno a ljudima blagotvorno.
Stanje u kojem su se nalazile žene u Arabiji prije Muhammeda je po svim svjedočanstvima bilo užasno teško. Prije svega, kada se rodi žensko dijete nerijetko se dešavalo da ga otac zakopa u pustinju i tako ga se riješi. Ako mu se tako nešto ne desi na rođenju, žensko dijete je vrlo rano postajalo opterećeno kućnim obavezama ili nekim radom, a često se dešavalo da ih očevi i prodaju. U principu prema ženama su se muškarci odnosili skoro isto kao i prema svojim kamilama, osim žena koje su rođene u uglednim porodicama i koje su uživale njihovu zaštitu. Ukratko prema ženama uglavnom nisu postojali nikakvi normalni ljudski obziri.
Božija objava koja je data Arapima preko Muhammeda sasvim mijenja stvari i žena napokon dobija priliku da bude poštovana i voljena i posmatrana kao čovjek. Iako žena samim odredbama još ne dobija punu ravnopravnost, ona dobija zaštitu. Odredbe koje su date Muhammedu su u svemu prilagođene prilikama koje su vladale u njegovo doba i drugačija odredbe vjerovatno se u ono doba i na onom mjestu ne bi mogle ni provesti. Zbog toga je npr. i dalje njima dopušteno mnogoženstvo, ali i sa preporukom da čovjek uzima onoliko žena koliko kuća može da sagradi, i ako može da obezbijedi da se nijedna žena ne osjeća zapostavljenom. Ne treba zaboraviti činjenicu da je na tom prostoru kultura mnogoženstva jednostavno ukorijenjena duboko (mnoge Starozavjetne ličnosti su imali više žena i Bog ih nikada za to nije prekorjevao, to je bilo tada tako), i da je tek sa prodorom helenske i rimske kulture na istok to počelo da se mijenja. Takođe, odredbe o ponašanju i oblačenju žena u javnom životu bile su primjerene cilju kojeg je Muhammed imao, a to je da iskorijeni praksu da muškarce u mnogim njihovim postupcima vodi neobuzdana pohota i da otimaju tuđe žene ako im se svide.
Jasno je da u današnje vrijeme mnoge od ovih odredbi nemaju više smisla pogotovo u kulturama koje nisu bliskoistočne, i da treba tražiti smisao ovih odredbi a ne slijepo ih se držati (tamo gdje to nije primjereno) ili na drugoj strani podsmijevati im se. Jer zaista dolazi vrijeme preispitivanja položaja žene u zajednici ljudi na Zemlji i sve što je dosada dobro učinjeno na tom planu treba ugraditi u to. A to mogu samo istinske duhovne osobe, muškarci i žene ravnopravno i ujedinjeno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 14:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ono sto je lazni prorok Muhamed tvrdio da je dobio od Boga kao objavu, je zapravo rezultat njegove bolesti koju lekari u danasnje vreme nazivaju sizofrenija.

Pozdrav.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 29  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]