Hmmm .. ne bih ulazio ovdje u neku raspravu .. samo da dodam kako sam prelistavao par puta Kuran ... Visesmisleno je .. jedan zarez u recenici na pogresnom mjestu mijenja kompletno znacenje i smisao ..
Kako ko zeli shvatiti ...
samo neke navode da komentarisem - srdzba Alaha itd .. pa zar ne pise u bibliji da se Bog ne uzima u usta tek tako , te da Bog kaznjava gresnike, djavole itd .. spominje se i srdzba Boga ako se ne varam ..
Dalje .. okrenuti ledja - pa to se moze shvatiti kao "ne okreci ledja nevjerniku, pokusaj ga dovesti na pravi put" kontas ...
Onda ovo - nevjernicima pripada kazna vatrom - pa zar to nije pakao ?? Ako se ne varam i Biblija govori o raju i paklu .. onaj ko je bio los, nije vjerovao, pocinio zlocine - odlazi u pakao .. a zar pakao nije pakleno vruc ?? vruc zbog grijaca ili zbog vatre ??? Znaci i to je jasno ...
a ovo sto se ubijanja tice ... pa ono moze se skontati i na nacin da sve sto radimo Bog kontrolise .. pa sad sto zbog lose interpretacije, sto zbog silnih transkripcija i izvrtanja ispada da Bog licno ubija ..
Na kraju krajeva kad neko umre kazemo - Bozija volja .. tako je Bog htio ... Bog dao, Bog uzeo ?? Znaci i Bog je zlocinac kao i Allah (heh sad vidis imamo vise bogova .. a opet svi kazu da postoji jedan, ma kako se on zvao .. :))) Dakle i to je isto .. treba imati u vidu i zemlju, obicaje ljudi koji su podigli tu vjeru i Kuran .. dakle tamo je drugaciji nacin izrazavanja .. a vecina prevoda se bazira ili na cistom bukvalnom prevodu ili na dodatnim rijecima i recenicama translatora .. :))
Zato ja i govorim cesto da mi pojma nemamo na sta se tacno misli i sta je prvobitno pisalo u svim svetim spisima .. A sumnjam da cemo ikad i znati jer toliko ruku je preslo preko tih papira, toliko tinte toliko pera ... original je lako moguce i susta suprotnost od necega sto smatramo zivom istinom, jednom jedinom i neoborivom ;))
A samo jos da dodam da u Kuranu (ako se ne varam, opet :) takodje pise da se ne ubija bliznji, da ne ubijas druge ljude, da pazis, itd itd .. slicno kao 10 "poznatih" ...
A opet nesto rasmisljam, sta mislite da se pojavio neki Muhamed koji je ucio iz, recimo, Biblije i htio to prenijeti i svom narodu, pa onda da prilagodi sto je bolje moguce, a slabo je znao strane jezike, malo dopunio, izbacio, ubacio i propovijedao ljudima, ovi ga odmah proglasili izaslanikom i tako se rodila nova vjera .. pustis hiljadu-dvije godina da se krcka i eto ga .. paralelna religija ... A sve se bazira na istim principima i pravilima ... Nije li malo stereotipno ?? A u Kuranu se spominje i Isus tzv. Isa .. nista lose o njemu nije receno, cini mi se da pise kako su ga ubili ali ima i jedna zackoljica .. nesto u fazonu "ali gresnici ne znadose da pogresnog ubise" ili tome sl .. Svega ima u starim knjigama, ali kao sto rekoh, nakon dvije hiljade godina to je postalo groblje karaktera, prepravljenih, ubacenih, izvrnutih .. enkripcija koja se ne moze dekriptovati jer nema smisla ni pravila tokon procesa enkodinga koji je trajao i traje ;)) zamisli samo da svaki prevod bilo koje knjige unosi izmjene u istu .. i tako prevedi 30 puta s jednog na drugi jezik, na treci, s petog na desetgi .. i vidi sta ce biti na kraju ..
Moj Bog je jaci od tvog Boga .. idemo se ubijati narode .. i tako se rulja zabavlja ubijajuci u ime nekog Boga .. zivot ide dalje .. pametni (ili losi) iskoriste to, obogate se .. i krug se zatvara .. vrijeme je za novu rundu, narode navalite jedni na druge .... Kao zivotinje .. stoka... a toliko govorimo da smo iznad svega .. :))
Toliko od mene ... :)
|