banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 20:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 29  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2003, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Aharon je rekao a ja ću ponoviti da se suzdržite od ličnih ratova na temi koja nema mnogo veze sa tim. Lične ratove vodite mailom, privatnim porukama ili otvorite neku temu npr. "kritika pravoslavlja" (tu bi bilo dosta za pisati :)) pa tamo nastavite.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2003, 09:03 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Nadam se da su besplodne rasprave barem na ovoj temi prošlost. Nastavljam dalje.
Kako god je pogrešno odbacivati Kuran kao Božiju Knjigu i Muhameda kao Božijeg Poslanika, smatram da je jednako pogrešno i zatvarati oči pred realnošću da je veliki broj ljudi koji sebe smatraju muslimanima daleko odlutao u svom shvatanju vjere. Pri ovom ne mislim prvenstveno na ono što se naziva terorizam, o tome možemo raspraviti na nekoj drugoj temi. Takođe, mnoge stvari kada se pogledaju malo dublje, ne izgledaju baš onakve kakve izgledaju na prvi pogled, tako da je veliko pitanje ko je u današnjem svijetu pravi terorista i čije su metode podmuklije. Na ovoj temi se neću zadržavati na tome direktno, ali će možda ono što ovdje bude rečeno baciti novu svjetlost na neke od uzroka sadašnjeg stanja u svijetu.
Ono čime ću se baviti ovdje je činjenica da je nedugo nakon Muhameda i islam počeo da pokazuje znake slabosti, i da je za skoro milenium i po doživio sličnu sudbinu kao i današnje zvanično hrišćanstvo: sačuvao je Božiju objavu, učinio da neki narodi koji su ga prihvatili donekle dožive preporod i preobražaj, ali u susretu sa ljudskom slabošću i nesavršenošću postao više zakonik spoljnog ponašanja a mnogo manje je iznutra mijenjao ljude i približavao ih Bogu kako treba. Generalno gledano to se desilo svima: snažan duhovni zamah u početku, ali kasnije pogotovo kada se dođe do toga da duhovna poruka dopre do velikog broja ljudi, do masa, nastanu problemi.
Molim da me oni koji ovo čitaju ne shvate pogrešno. Ovim što govorim ni trunčić ne dovodim u pitanje izvornu Muhamedovu nauku, ali tvrdim da je institucionalni islam u svijetu od malo poslije Muhameda naovamo praktično na istom duhovnom nivou kao i zvanično hrišćanstvo, a to je dosta loše. Tome svjedoče i zbivanja u svijetu i jasna upozorenja od Nebeskih Sila. To je zbog toga što niko od velikih vjerskih zajednica nije uspio da učini ništa više osim da se nametne velikom broju naroda kao vjersko učenje sredine u kojoj su rođeni i da im učini dostupnim Božije objave kojim mogu da dođu do spoznaje Boga, ali pravi preobražaj se u cjelini gledano nikada nije ni desio, ili bolje rečeno početni preobražaj jeste, ali trajni ne. Bez obzira da li se zovu hrišćani ili su pripadnici islama, ili su sljedbenici Mojsijeve nauke ili budisti ili bilo ko drugi, nijedna religija nije suštinski preobrazila nijedan narod, i ljudi su u većini ostali kakvi su bili i prije tih objava. Da nije tako svijet bi sada izledao poprilično drugačije. Ovako su religije postale samo još jedan dodatni razlog za razmirice i ratove među ljudima, a vjera ima vrlo malo veze sa tim. Tu ne računam relativno mali broj ljudi iskrenih tragalaca za Bogom koji jesu doživjeli preobražaj, i to su oni koji su kroz vijekove i nosili Božiju svjetlost među ljudima i koji su s vremena na vrijeme davali novi impuls velikim vjerskim zajednicama i bez čega niko od njih (vjerskih zajednica) najvjerovatnije ne bi ni opstao do danas. Stoga nije ni čudo što hrišćani npr. takve ljude slave kao svetitelje (iako je to potpuno pogrešno i duhovno opasno), jer da nije bilo takvih ljudi hrišćanske "crkve" do danas ne bi ni postojale ili bi postojale samo kao polupolitičke tvorevine bez ikakve duhovne blagodati. Slično je bilo i sa islamom.
Po svojoj prirodi Muhamedova nauka je veoma slična Mojsijevom zakonu. Neki islamski teolozi smatraju Muhamedovu objavu skupom pravila za pobožan život do tančina, i to i jeste dosta težak kamen spoticanja za duhovnu poruku. Bacajući težište na formu (pravila) umjesto na duh koji onda prirodno daje plodove u skladu sa pravilima, učinjeno je da tako zasnovan islam u susretu sa civilizacijama drugih podneblja, čiji način života odudara od načina života Arapa kojima je objavljen, tim ljudima biva odbojan i ne vide u njemu onu pravu suštinu. Ne shvatajući da su pravila koja su data Muhamedu prvenstveno prilagođena podneblju u kojem je Muhamed živio, vremenu u kojem je živio, duhovnom stanju naroda kojem je islam trebalo propovijedati i opštim okolnostima, današnji "ortodoksni" islamski vođe pokušavaju nametnuti na silu takva životna pravila i danas i na mjestima gdje to nema nikakvog smisla, umjesto da shavtivši duh Božije objave prosvjetljuju narod i čine ga iznutra boljim. To mnogi nikako da shvate, ne samo u islamu.
Da ne bude predugačko, drugi put ću nastaviti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2003, 14:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Kult islama od malih nogu priprema decu za "sveti" rat - Dzihad:

http://main.faithfreedom.org/Gallery/gallery2.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2003, 15:04 
Majstor
Majstor

Po prvi put sam pogledao link koji je onaj koji se predstavlja kao Maran Ata predložio i vidio samo njegov duhovni autoportet. Ovo ne govorim da ga uvrijedim ili ponizim nego zaista tako mislim i samo ukazujem na to šta sam sebi čini.
S druge strane gledano, da sam pripadnik islama stidio bih se ovakvih stvari i najžešće bih im se suprotstavio. S treće strane, s obzirom na to kako se svjetski moćnici poigravaju sa islamskim narodima i kako ih kinje, a opet s obzirom na nisku duhovnu svjesnost ljudi na Zemlji, i nije se čuditi što se ovakve stvari pojavljuju kao reakcija. Što ne znači da ih treba tolerisati (odakle god i od koga god dolazile) i da im se ne treba suprotstaviti kad god se to može. Ali to treba prepustiti prvenstveno istinskim muslimanima, pripadnicima islama, jer oni svojim duhovnim djelovanjem mogu na to da utiču najbolje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 01:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Opet malo citata iz najuzasnije sotonske kreacije od postanka sveta pa do danas - kurana:

8. knjiga
-----------------------------------
12. Kad objavi Gospodar tvoj melecima: "Ja sam sa vama, zato učvrstite one koji vjeruju! Ubaciću strah u srca onih koji ne vjeruju; pa udrite iznad vratova i udrite sve njihove jagodice".
13. To zato što su se oni opirali Allahu i Poslaniku Njegovom. A ko se suprotstavi Allahu i Poslaniku Njegovom - pa uistinu, Allah je žestok kaznom.
14. To, zato je iskusite - i da nevjernicima pripada kazna vatrom.
15. O vi koji vjerujete! Kad sretnete one koji ne vjeruju u nastupanju, tad im ne okrećite leđa.(NEMA POVLACENJA U DZIHADU)
16. A ko im okrene tog dana leđa svoja - izuzev povratnika u borbu ili onog ko se priključi formaciji - tad je doista navukao srdžbu od Allaha, a sklonište njegovo biće Džehennem; a loše je dolazište! (ONAJ KO SE POVLACI IDE U PAKAO)
17. Tad ih niste ubijali, nego ih je Allah ubijao. I nisi bacio kad si bacio, nego je Allah bacio - i da bi iskušao vjernike od Sebe kušnjom lijepom. Uistinu! Allah je Onaj koji čuje, Znalac. (KAD MUSLAIMA UBIJA, TO ZAPRAVO ALAH UBIJA A NE ON)

Sekta mrznje i terora.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 15:56 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Hmmm .. ne bih ulazio ovdje u neku raspravu .. samo da dodam kako sam prelistavao par puta Kuran ... Visesmisleno je .. jedan zarez u recenici na pogresnom mjestu mijenja kompletno znacenje i smisao ..
Kako ko zeli shvatiti ...

samo neke navode da komentarisem - srdzba Alaha itd .. pa zar ne pise u bibliji da se Bog ne uzima u usta tek tako , te da Bog kaznjava gresnike, djavole itd .. spominje se i srdzba Boga ako se ne varam ..
Dalje .. okrenuti ledja - pa to se moze shvatiti kao "ne okreci ledja nevjerniku, pokusaj ga dovesti na pravi put" kontas ...
Onda ovo - nevjernicima pripada kazna vatrom - pa zar to nije pakao ?? Ako se ne varam i Biblija govori o raju i paklu .. onaj ko je bio los, nije vjerovao, pocinio zlocine - odlazi u pakao .. a zar pakao nije pakleno vruc ?? vruc zbog grijaca ili zbog vatre ??? Znaci i to je jasno ...
a ovo sto se ubijanja tice ... pa ono moze se skontati i na nacin da sve sto radimo Bog kontrolise .. pa sad sto zbog lose interpretacije, sto zbog silnih transkripcija i izvrtanja ispada da Bog licno ubija ..
Na kraju krajeva kad neko umre kazemo - Bozija volja .. tako je Bog htio ... Bog dao, Bog uzeo ?? Znaci i Bog je zlocinac kao i Allah (heh sad vidis imamo vise bogova .. a opet svi kazu da postoji jedan, ma kako se on zvao .. :))) Dakle i to je isto .. treba imati u vidu i zemlju, obicaje ljudi koji su podigli tu vjeru i Kuran .. dakle tamo je drugaciji nacin izrazavanja .. a vecina prevoda se bazira ili na cistom bukvalnom prevodu ili na dodatnim rijecima i recenicama translatora .. :))
Zato ja i govorim cesto da mi pojma nemamo na sta se tacno misli i sta je prvobitno pisalo u svim svetim spisima .. A sumnjam da cemo ikad i znati jer toliko ruku je preslo preko tih papira, toliko tinte toliko pera ... original je lako moguce i susta suprotnost od necega sto smatramo zivom istinom, jednom jedinom i neoborivom ;))
A samo jos da dodam da u Kuranu (ako se ne varam, opet :) takodje pise da se ne ubija bliznji, da ne ubijas druge ljude, da pazis, itd itd .. slicno kao 10 "poznatih" ...

A opet nesto rasmisljam, sta mislite da se pojavio neki Muhamed koji je ucio iz, recimo, Biblije i htio to prenijeti i svom narodu, pa onda da prilagodi sto je bolje moguce, a slabo je znao strane jezike, malo dopunio, izbacio, ubacio i propovijedao ljudima, ovi ga odmah proglasili izaslanikom i tako se rodila nova vjera .. pustis hiljadu-dvije godina da se krcka i eto ga .. paralelna religija ... A sve se bazira na istim principima i pravilima ... Nije li malo stereotipno ?? A u Kuranu se spominje i Isus tzv. Isa .. nista lose o njemu nije receno, cini mi se da pise kako su ga ubili ali ima i jedna zackoljica .. nesto u fazonu "ali gresnici ne znadose da pogresnog ubise" ili tome sl .. Svega ima u starim knjigama, ali kao sto rekoh, nakon dvije hiljade godina to je postalo groblje karaktera, prepravljenih, ubacenih, izvrnutih .. enkripcija koja se ne moze dekriptovati jer nema smisla ni pravila tokon procesa enkodinga koji je trajao i traje ;)) zamisli samo da svaki prevod bilo koje knjige unosi izmjene u istu .. i tako prevedi 30 puta s jednog na drugi jezik, na treci, s petog na desetgi .. i vidi sta ce biti na kraju ..

Moj Bog je jaci od tvog Boga .. idemo se ubijati narode .. i tako se rulja zabavlja ubijajuci u ime nekog Boga .. zivot ide dalje .. pametni (ili losi) iskoriste to, obogate se .. i krug se zatvara .. vrijeme je za novu rundu, narode navalite jedni na druge .... Kao zivotinje .. stoka... a toliko govorimo da smo iznad svega .. :))

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 18:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

mIRCon je napisao:
Znaci i Bog je zlocinac kao i Allah (heh sad vidis imamo vise bogova

To je isti Bog. Ako se ne varam Allah je samo arapska riječ za Boga. Kao što su miš i mouse isto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 19:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
izuzev povratnika u borbu ili onog ko se priključi formaciji

Interesantan recnik za "okretanje ledja bogu".

Borba i formacija - tipicno vojni termini.

Slobodna volja:
------------------------------------
Covek je bice slobodne volje koje ima opciju da se povinuje Bozjem zakonu ili ne. Ako je Bog rekao: "NE UBIJ", a i dalje ima ubistava, da li je to Bozja volja ? Prst na celo.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 19:44 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Huh ... Vader ma znam da je to isti termin .. samo sam pravio paralelu .. kao "nas Bog ne ubija, tudji ubija" pa onda se ispostavi da i "nas Bog" ubija tako da dobijemo dva Boga ili opet jednog ... cista ironija... :)

Maran:

Pah .. dobro .. sad .. ali ko zna ko je pisao taj dio, ne ulazim u detalje, prevod se lako mijenja pogotovo kad prevodis zbog vlastitih potreba nekome ko ne zna jezik s kojeg se prevodi ... A opet mozes protumaciti to kao borba za ocuvanje vlastite vjere u samom sebi, formacija - kao njihova grupa to pripadnici te religije itd ...
Samo zelim reci da su to stvari subjektivnog poimanja ..
Nekome ce moj pogled znaciti da ga mrzim i zelim mu lose, neko ce pomisliti da ga barim, a neko da sam homoseksualac "jer samo homoseksualci tako gledaju" itd ... a ja npr. pogledao brdo iza tog covjeka .. veze s vezom .. Pa tako su i stvari za koje ne bi nikad ni pomislili da mogu biti negdje namjerno ili slucajno izostavljene.. naviknes se i cak onda kad bi se ta stvar mogla vratiti na to mjesto ne bi ti odgovarala .. jer si se navikao :))

Ali vidis spominje se sveti rat .. sta je to .. da li je to mozda neki sveti rat protiv zla i demona, pa su ljudi vremenom to protumacili na rat protiv svakoga ko nije pobornik te vjere ili nesto drugo ... Ko ce znati .. ali u svakom slucaju ne smijemo iskljuciti i te mogucnosti .. A opet nemamo kvalitetnih i tacnih dokaza da mozemo 100% (pa ni tad tacno 100%) reci "E to je tako i tako, zbog ovoga, ovoga i ovoga i zato je tako kako je i kako je bilo" ...
Ali kad poredis recimo Toru, Bibliju, Kuran, Talmud .. sve je to na isti kalup .. pisali ih ljudi iz razliticih zemalja, s razlicitim obicajima ...
Mozda je to samo skup prica koje su ljudi pricali prije 3-4-5 hiljada godina i kad su se rastrkali po svijetu svako nosio sto u sjecanju sto u nekim pisanim tragovima , prenosilo se s koljena na koljeno, mijenjalo se prirodnim i neprirodnim putevima i dobili na kraju razlicite religije, i svete knjige kao oslonac za neke nove razvoje i nadogradnje .. pa tako dobili Hriscanstvo, Islam itd.. :) Kad tako razmisljas nista nije iskljuceno .. Ostaje samo pitanje da li vjerovati ili slijediti neki vlastiti osjecaj ...

A zamislite scenu da je zivot recimo nesto kao jedna partija neke igre .. kosarka .. ili recimo kompjuterske igre .. quake, civilizacija itd .. I tako kad se zavrsi runda ti gledas replay i anliziras - evo ovdje si grijesio, ovdje nisi skocio kad treba, ili ovdje si trebao napasti bez kasnjenja ... A to bi bila analogija npr. Trebao si zavrsiti fakultet ili ovdje si se trebao pobuniti protiv sefa koji te iskoristava, ili ovdje nisi smio odbiti tu djevojku itd ... I kad se zavrsi sve to onda skontas "ja sam vjerovao u to i to" ali to recimo nije ni postojalo .. bukvalno kao da si "utripao" nesto i vrtio to u glavi ...

Pretjerano oslanjanje na silne knjige, spise i citate i nije neka vjera ... Jer onda shvatis da to nije tvoje misljenje i tvoji licni osjecaji vec da knjiga govori iz tebe, da pratis nesto unaprijed zacrtano .. neko to skonta, neko ne skonta, neko je samo djelimicno u tim vodama ... itd .. No sve je to sastavni dio zivota
Ali samo jedno pitanje - zasto se stalno spominje jedan, svemocan, jedini, najjaci itd .. Zasto mora biti neko takav .. ima li smisla ?? ako je tako onda i nad popom ima pop .. da li to znaci da je i Bog samo neko kao mi u nekom jos vecem, da ga nazovem, svijetu ili obliku postojanja i ispoljavanja .. itd .. A sve je to odredjeno i definisano jednom dogmom i to je malo nelogicno .. uvijek se moze naci opravdanje za sve .. i najjaci arument se moze 'pobiti' ali ima li smisla traziti uvijek nesto .. pa nisu ni svi spisi 'izmislili svijet' sto bi se reklo :)))

Pozdrav ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 22:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prijatelju,

Taman posla da se ja upustam u prevod kurana... postoji vec preveden od strane poturcenog srbina, i na internetu je. Ja samo uradim copy-paste i eto teksta. Nema kuckanja i opasnosti od menjanja znacenja. Link za taj sajt je tu negde na tom topiku, jer su me vec ranije oko iste stvari ganjali.

Osim toga, imas tu gomilu citata i o tom "svetom" ratu za koje ti kazes da bi mogli biti i protiv demona. Da, ako su nevernici (kafiri) ti demoni. I to nije slucajno. Preporucio bih ti da malo pogledas moje tekstove koje sam ranije objavljivao.

Tora je deo Biblije. Kuran je nastao u 7. veku nakon sto se navodno Sv. Arhandjel Gavrilo javio Mr. laznom proroku. Navodno isti Bog koji je u Novom Zavetu pokazao svoju neizmernu ljubav prema ljudskom rodu, u 7. veku nalaze sve grozote kojih je kuran pun. Smesno... Osobenosti svakog kulta su da su to ljudske kreacije, gde guru obicno dobija instrukcije od boga... Bilo da su u pitanju dalekoistocne, bliskoistocne ili americke sekte. Islam je samo jedan od najstarijih kultova.

Pojam religioznosti i duhovnosti je nesto sto je svojstveno coveku. Da li ces verovati u jednog Boga stvaraoca, ili u mnogo bogova kao mitoloski Grci, na primer, je do tebe. Slobodna volja, secas se ?

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 23:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

mIRCon je napisao:
ako je tako onda i nad popom ima pop .. da li to znaci da je i Bog samo neko kao mi u nekom jos vecem, da ga nazovem, svijetu ili obliku postojanja i ispoljavanja

Vjerujem da jeste tako nekako

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2003, 01:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ko je najvisi ? Biblija lepo kaze:
------------------------------------------------------------------------------
Lu 6,35 ... i bićete sinovi Svevišnjega ...

Lu 6,35 ... and you will be children of the Most High ...

Naveo sam i englesku verziju kako nebi bilo zabune sta znaci rec "Svevisnji".
Ako ima neko ko je visi od Boga, onda Bog nije Bog, nego taj iznad njega.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2003, 15:00 
Majstor
Majstor

Za one u Muhammedu i Kuranu vide samo ono što njihovi nedostojni sljedbenici rade, preporučujem juče otvorenu temu "Islam i fundamentalizam" pa nek tamo iznose šta imaju, jer ova tema je poziv na sjedinjenje duhovnih ljudi iz različitih podneblja i vjerskih učenja, a ne na suprotstavljanje i mržnju. Od onih koji se osjećaju istinskim muslimanima (ponavljam musliman=čovjek vjeran Bogu) očekujem da prihvate takav poziv pa da udružimo svoje snage na dobro svih. Oni koji misle da se ponižavanjem ili nipodaštavanjem bilo koga mogu približiti Bogu poručujem da se zapitaju da li je moguće da rade na dobro jednih a da ne rade na dobro drugih. I da ponižavajući jedne ne ponižava i druge a najviše sebe.
Iz istog izvora ne mogu teći živa voda i otrovna voda, ako neki izvor bljuje otrov na način kako se veliki broj ljudi moli Bogu, da li je moguće da taj isti izvor iznosi istinu o tom istom Bogu!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2003, 17:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Vader imamo Isusa Allaha i Pedia Esdauna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2003, 18:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dodatne informacije o kultu islama:

http://www.geocities.com/enough_net/right-islam.html

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2003, 13:44 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jan 2003, 12:39
TAJ KULT IMA 1,4 MILIJARDI SLIJEDBENIKA
AUGUST 2024 ISLAM CE POSTATI NAJVECA RELIGIJA PO BROJU 8) 8)
VI NISTA NE MOZETE URADITI NEGO BROJATI DANE
DO AUGUSTA 2024 :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2003, 15:19 
Majstor
Majstor

Molim poštovanog "Violentjjack"-a da prije svega pročita temu ispočetka i da se, shvativši njenu osnovnu namjenu i zamisao, uključi u raspravu bez prkošenja ikome. Isključivost je, barem na ovoj temi, jednako "dobrodošla" sa bilo koje strane dolazila i ja ću se takvima uvijek suprotstaviti. Zbog toga molim da pojasniš šta si ovim htio reći?!
U Božijim je rukama i da nekog ima mnogo i da nekog ima sasvim malo, ali je u njegovim rukama i da šaka onih koji idu istinski Božijim putem nadvladaju veliku množinu onih koji misleći da su Božiji miljenici u stvari rade protiv Boga i na Zemlji prave nered.
Stoga molim da svi koji učestvuju u ovoj temi ostave svaku zadjevicu i da najljepše raspravljaju, kako Kuran i preporučuje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2003, 15:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ima i onih koji su shvatili u kakvu su se djavolsku kreaciju upetljali, skupili snage i uz Bozju pomoc krenuli pravim putem, makar i pod pretnjom smrcu.

http://www.exmuslim.com

Pozdrav

PS: Za one koji neznaju engleski, "ex" znaci "bivsi".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2003, 16:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Maran Ata je napisao:
Za one koji neznaju engleski, "ex" znaci "bivsi".

Za one koji ne znaju srpski ne znaju se piše odvojeno :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2003, 01:08 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jan 2003, 12:39
muhamed je imao 25 a hatidza 40 kad su se ozenili
sve do 610-632 do kada je trajao muhamedov zivot kao bozji poslanik
godine 627 ili 628 kada su mnogostruke armije meke i njenih saveznika napale medinu ili yathrib gdje je muhamed zivjeo od hidzre 622 godine, muslimanima se uopce nije davala sansa da prezive jer ovog puta mekani su organizovali najvecu armiju koja se ikad skupila na prostore arabskog poluostrva, sa namjerom da uniste muhameda i muslimane
iako je opsada trajala nekoliko mjeseci a mekani su bili potpomognuti zidovskim plemenom koji je tada zivio u yathribu/medini beni yasir ili tako nekako mekani, zidovi, beduini nisu uspjeli da uniste medinu i muslimane
godine 630 muhamed as je pobjedonosno umarsirao u meku sa vise od tada 10000 muslimana, i prvo sto je uradio je da je srusio mnogobrojne idole koji su bili poredani na kabi i rekao je bilalau
bilal je bio abesinac tj crnac i on je tada ezanom proglasio nema boga osim boga a muhamed je njegov prorok
nastavak u iducem broju od mongolske katastrofe ili cemo preci na osvajanje spanije 711 godine u slijedecem nastavku

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 29  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]