Utakmica samo solidna i ništa preko toga? Zadnje pravo finale sa uzbuđenjima, vatrom na obe strane i preokretom je ono iz 2005., a sve poslije toga je bilo samo taktičko nadmudrivanje, treneri uplašeni mogućnošču gubljenja finala, koji vrhunske igrače povlače u mišje rupe i ostale gluposti. SInoć je bilo borbeno, na momente prepuno visokog ritma, ali bez prave kreacije ili nekog poteza za udžbenike i pamćenje. Možda da je Drogbin šut završio u golu, moglo bi se govoriti o nekom vrhunskom fudbalskom potezu, a ovako je poslije utakmice, najkomentarisanija stvar, gužva koja se stvarila nakon Drogbinog šamaranja Vidića (i moram reći da je bolje što su ga svi spriječili da se razračuna sa Drogbom jer sam uvjeren da njegov odgovor ne bi završio na riječima, a u tom slučaju bi sigurno i Vidić zaradio crveni karton) i Terijev promašen penal. Mančester je počeo sjajno i čudi me da nisu dotukli Čelzi, kad su imali priliku, a još me više čudi da su u drugom poluvremenu totalno stali. Objektivno, i da je pehar otišao u ruke Čelzija, ne bi bilo nezasluženo. Mančester je imao više sreće, ali kao što ja uvijek kažem, sreću treba zaslužiti ili joj kasnije isplatiti dugove.
Sve u svemu, opet nisam oduševljen Ronaldom. Najbolji jednostavno moraju da budu najbolji i u ovakvim utakmicama i naravno da ne promašuju kad je sva odgovornost na njima. Dva-tri bicikla i pretrčavanja protivnika, dobro prenošenje lopte u trku i gol, pa (opet) promašen penal u trenutku kad je pritisak na njemu, pokazuju da mora još da radi na nekim stvarima. Na konstantnosti, jer se još pomalo gubi po terenu na određene periode i na svom egu, jer mislim da su posljednji promašaji plaćanje računa prepotenciji koje još ima poprilično. Doduše, još je mlad i ima priliku da to sve popravi. Vidić je bio sjajan i odlično je pokrio kikseve koje je Ferdinand u 2-3 navrata napravio. Ne znam ko je proglašen za igrača utakmice, ali u najužu konkurenciju sigurno je mora da uđe i Nemanja. Na kraju krajeva, isposlovao je crveni karton za Drogbu, a da je dotični izvodio penal u seriji, ishod utakmice je mogao da bude i drugačiji. Uz njih dvojici rekao bih da je Tevez još odskočio, jer se u napadu stalno nudio kao rješenje i tražio prostor između Karvalja i Terija i prilično se dobro nosio sa njima. Runi dosta zagubljen, Evra iznenađujuće neaktivan u napadu, dok me Braun iznenadio nastupom u prvom poluvremenu, ali se i on zagubio u nastavku.
U Čelziju bih izdvojio Esjena i Čeha i kralja sredine terena Makelelea. Esjen je čovjek koji je staln u igri i u svakom dijelu terena, Čeh vjerovatno najbolji golman današnjice, dok Makelele sa 35 godina igra sa nevjerovatnom lakoćom i tačnošću. Džo Kol se, kao jedini Čelzijev igrač sa kreativnim crtama, svojski trudio, ali nije djelovao baš najbolje, a i Drogba je, slično Ronaldu, platio ceh svojoj prepotenciji, koju zaista, kako neko gore reče, duguje igranju pod Murinjovom komandom, koja podrazumijeva razvoj nepodnošljive arogancije u karakteru.
Sve u svemu, utakmica će se brzo zaboraviti, a ostaće zapamćeno da je tim koji je djelovao najuvjerljvije ove sezone, osvojio titulu. Sve ostalo brzo će pasti u zaborav.
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|