wilderness je napisao:
nesot je napisao:
Pare se moraju trošiti.
Nije mnogo bitno ko i kada će ih potrošiti, ali samo neka bude "naš"(ovo pod navodnicima jer nisam siguran u značenje izraza pod istim).
Pristup ovom projektu mora da obuhvati razne aspekte ljudskog življenja pa u skladu s tim treba sačiniti sveobuhvatne analize prije same izgradnje. Kao primjer treba navesti da li će izgradnja ovog saobraćajnog čvorišta uticati na seobu ptica selica i u kojoj mjeri, da li će to uticati na boju neba (koju izvorno već dugo nismo vidjeli), a posebno kako će to uticati na međuljudske odnose zaraćenih strana u Liberiji.
Za ova istraživanja angažovani su eminentni stručnjaci sa Univerziteta u Piskavici (regionalni centar na čijem obodu odnosno periferiji egzistira mjesto Banja Luka - vidi kartu....) koji su već pet godina zainteresovani za praćenje i analizu ovog građevinskog poduhvata tako da su već spremni da daju za početak predračun za svoje angažovanje na iznos od 700.000,00 KM (ne kilometara, već ono drugo!). Kada se malo bolje razmisli dolazi se do zaključka da to tako treba. Jer kome i zašto nešto praviti ako to nije urađeno u skladu sa svjetskim standardima i ako za to nisu napravljene kvalitetne preliminarne analize.
A pare?
A "dogovorna" ekonomija?
Ma ko je nama kriv što nismo završili fakultet na Univerzitetu u Piskavici (regionalni centar na čijem obodu odnosno periferiji egzistira mjesto Banja Luka - vidi kartu....)

Slozio bih se sa tekstom izuzev da mjesto mozda nije Piskavica nego Alexandrovac ili Laktasi

Baš sam namjerno naveo Piskavicu jer ako ćemo gledati zdravu logiku novopečenih "biznismena" sramota je da im dijete studira u mjestu rođenja (a to jeste Alexandrovac i Laktaši) pa ga moraju poslati u veliki univerzitetski grad Piskavicu (oni misle da je to inostranstvo pa im obezbijede još i stipendiju iz Fonda Milan Jelić i da se razumije to nije preko veze već su to studenti sa extra uspjehom da im nema premca).
Naravno veliki broj njih, kao vrhunski studenti, završe kao postdiplomci ovog prestižnog Univerziteta i razumljivo zatim postaju asistenti na katedrama koje mi smrtnici uopšte ne poznajemo ili razumijemo.
Ali onda dolazi na red plata nad čijim iznosom se oni kao prosvjetni i naučni radnici zgražaju te potežu veze iz rodnog im kraja da taj smiješni iznos upotpune nekim "projektićem" [ oд 700.000,00 KM (ne kilometara, već ono drugo!)].....Usput, zaboravih napomenuti, građevincima ostaje iznos od 150.000 KM (ne kilometara, već opet ono drugo!) tako da onim radnicima ostaje za platu po 250 KM (znate na šta mislim da se ne ponavljam više) što je "jako mnogo" tako da im se ukida nadoknada za topli obrok i prevoz čime se u potpunosti poštuju odredbe kako Opšteg tako i granskog kolektivnog ugovora.
Eto, to je moje mišljenje o infrastrukturnoj investicionoj politici tamo nekih....
P.S. Nemojte misliti da sam ovim kritikovanjem zaboravio one prije što su lupali šakom od sto. Ništa oni nisu različiti od ovih ili od bilo kojih drugih koji će doći. I oni bi isto pravili kružni tok (koji je i tema ove rasprave) sa toliko para kao i ovi.
Ipak pored svega još nam ostaje patriotizam, tako da više nemamo šta izgubiti....