The_new_Statesman je napisao:
Dobro pitanje i nadasve korektno.
Moje misljenje je da tadasnje ''kraljevine'' nisu imale veze sa bilo kakvom drzavnoscu, a kamoli sa danasnjim narodima na Balkanu, pa ni Evropi.
Sto se mene tice, nije postojala ni Srbija, ni Bosna, ni Hrvatska, ni Austrija, Njemacka, ili pak Francuska. Uglavnom je rijec o zaposjednutim teritorijama pojedinih lokalnih mocnika, bez pretjerano jasnog principa razgranicenja. Osim mozda sile.
Uglavnom je to u pitanju i nista drugo. Cist materijalizam. Pitanje pripadnosti naciji, narodu ili drzavi dolazi vijekovima kasnije.
-----
Na sa-x.com vlada nacizam, ljudi se bukvalno banuju bez da napisu ijednu jedinu uvredu. Dovoljno je samo drugacije misljenje i/ili nepripadanje Bosnjacima ili Bosancima i Hercegovcima. Bez uvrede, ali tako stvari funkcionisu tamo.
PODRŽAVAM U PODPUNOSTI - kao da si mi uzeo misli.
Ja ne pripadam ni jednom od ovih naroda koji žive u BiH ako te to zanima, mada to je nebitno.
Prošao sam veći dio svijeta i kretao se radio i živio u vrlo različitim kulturama, mada situaciju u BiH vrlo dobro poznajem, kao i njenu istoriju.
Neću vas o tome previše zamarati ali htio bih nešto ovako kao podpuno neutralan, sa strane da vam rečem:
Podpuno je nebitno šta je nekad bilo. Savjetovao bih vas sve, da to svi što brže zaboravite i ne gubite energiju oko toga. To vas vodi samo u mrak.
Važno je šta je danas i šta ti narodi žele i hoće i kakva je perspektiva sutra.
Cilj je, da svi žive sigurno, mirno i spokojno i da u državi u kojoj žive osjećaju sigurnost i zaštitu.
Zato se zapitajte svi; koji to narodi u BiH, u toj i takvoj državi osjećaju ravnopravnost, pravnu i svaku drugu zaštitu te države i slobodu. Dali je osjećaju kao svoju matičnu državu?
Dali neko i koliko je takvih koji misle, da bi im željenu zaštitu i slobodu možda nudila više neka druga država? Šta je razlog, da neki, koji su tu rođeni (i njihivi predci) misle nešto slično?
Dakle, ako se to ne riješi, onda treba zbog budućnosti ispoštovati volju tih naroda.
U protivnom, ostaje da tinja problem, koji će u nekom novom trenutku izaći na površinu i možda ponovo donijeti nesreću svima.