banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 10:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Pitanje za Srbe
PostPoslato: 13 Jun 2008, 18:34 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 17:22
Dobar dan svima,

Ovo je moja prva tema i moj prvi post na ovom forumu. Ja sam pokrenuo jednu temu na Sarajevo-x forumu na podforumu istorija/ povijest, koja glasi: "Rzlicite vizije o Kraljevini BiH." Cilj te teme je da sagledamo sve argumente: Hrvatske, Bosnjacke i Srpske o Kraljevini Bosni. Kome ona najvise pripada? Nazalost nije se jos neki Srbin ili Hrvat javio na tu temu zbog toga sam se odlucio da pokrenem tu temu ovdje.

Neki dan sam gledao film "Boj na Kosovu" i u nekim dijelovima je na kratko bilo rijec o Kraljevini Bosni i o Tvrtku Kotromanicu. To je bio razlog da se malo udubim u to Srpsko i Hrvatsko gledanje na tu kraljevinu. Nadam se da cemo moci diskutovati o ovome argumentovano, bez vrijedanja i na malo vecem nivou. Da sam htio da se prepucavamo oko ovvoga ja bi ovu temu stavio na politiku.

Hvala.

Vrh

Tema posta: Re: Pitanje za Srbe
PostPoslato: 13 Jun 2008, 19:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Dobro pitanje i nadasve korektno.

Moje misljenje je da tadasnje ''kraljevine'' nisu imale veze sa bilo kakvom drzavnoscu, a kamoli sa danasnjim narodima na Balkanu, pa ni Evropi.

Sto se mene tice, nije postojala ni Srbija, ni Bosna, ni Hrvatska, ni Austrija, Njemacka, ili pak Francuska. Uglavnom je rijec o zaposjednutim teritorijama pojedinih lokalnih mocnika, bez pretjerano jasnog principa razgranicenja. Osim mozda sile.

Uglavnom je to u pitanju i nista drugo. Cist materijalizam. Pitanje pripadnosti naciji, narodu ili drzavi dolazi vijekovima kasnije.

-----

Na sa-x.com vlada nacizam, ljudi se bukvalno banuju bez da napisu ijednu jedinu uvredu. Dovoljno je samo drugacije misljenje i/ili nepripadanje Bosnjacima ili Bosancima i Hercegovcima. Bez uvrede, ali tako stvari funkcionisu tamo.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 20:05 
Početnik
Početnik

The_new_Statesman je napisao:

Moje misljenje je da tadasnje ''kraljevine'' nisu imale veze sa bilo kakvom drzavnoscu, a kamoli sa danasnjim narodima na Balkanu, pa ni Evropi.

Sto se mene tice, nije postojala ni Srbija, ni Bosna, ni Hrvatska, ni Austrija, Njemacka, ili pak Francuska. Uglavnom je rijec o zaposjednutim teritorijama pojedinih lokalnih mocnika, bez pretjerano jasnog principa razgranicenja. Osim mozda sile.

Uglavnom je to u pitanju i nista drugo. Cist materijalizam. Pitanje pripadnosti naciji, narodu ili drzavi dolazi vijekovima kasnije.

-----

Na sa-x.com vlada nacizam, ljudi se bukvalno banuju bez da napisu ijednu jedinu uvredu. Dovoljno je samo drugacije misljenje i/ili nepripadanje Bosnjacima ili Bosancima i Hercegovcima. Bez uvrede, ali tako stvari funkcionisu tamo.

Hvala ti na tvom odgovoru. Ja ipak smatram da su te kraljevine u srednjem vijeku bile fundament za stvaranje nacija nakon tog srednjeg vijeka. Kroz te kraljevine su se oformirali po meni etnosi.

Ako bi mogao samo da te pitam, mozda je malo glupo pitanje, ali da li si ti Srbin? Mene zanima kako Srbi razmisljaju o tome pa zbog toga ovo moje pitanje.

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 20:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da, jesam.

Mada svejedno ovo gore nije bilo misljenje Srba, vec moje licno 8)

A moj ''problem'' je sto ne patim od previse romantike te mnoge stvari i desavanja vezem za iskljucivo materijalni interes. Pogotovo stvari koje se vezu za vlast i oko vlasti.

Uostalom, tada se sve mjerilo pripadnoscu tom i tom Caru/Kralju kao sta se danas mjeri pripadnoscu narodu/drzavi.

Dakle, tesko da je tada bilo bitno sta je Tvrtko, Dusan ili cak i Karlo Veliki? A sto bi to tek danas bilo bitno? Pih...

Eto, bez da trazis po netu, sta je po nacionalnosti bio Karlo Veliki? On je bas dobar primjer i nadasve relevantan.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 21:06 
Početnik
Početnik

Da, jesam.

Mada svejedno ovo gore nije bilo misljenje Srba, vec moje licno 8)

A moj ''problem'' je sto ne patim od previse romantike te mnoge stvari i desavanja vezem za iskljucivo materijalni interes. Pogotovo stvari koje se vezu za vlast i oko vlasti.

Uostalom, tada se sve mjerilo pripadnoscu tom i tom Caru/Kralju kao sta se danas mjeri pripadnoscu narodu/drzavi.

Dakle, tesko da je tada bilo bitno sta je Tvrtko, Dusan ili cak i Karlo Veliki? A sto bi to tek danas bilo bitno? Pih...

Eto, bez da trazis po netu, sta je po nacionalnosti bio Karlo Veliki? On je bas dobar primjer i nadasve relevantan.

Ma dobro mene ustvari zanimaju oni Srbi koji objasnjavaju kraljevu Bosnu kao jednu Srpsku zemlju. Zbog tih Srba sam pokrenuo ovu temu kako bih saslusao njihove argumente za to. Najpoznatiji i najcjenjiniji Srpski istoricar tako tvrdi koliko ja znam mada ima i jedan koji tvrdi suprotno ali on nije toliko cijenjen. Iz ovok filma boj na Kosovu sam ja malo primijetio kako se Bosni proba pripisati Srpstvo. Zelio bih da cujem te argumente, stvarno me interesuju. Ne da bih se sada prepucavao ovdje sa vama nego samo da cujem i da ih probam oboriti ako mogu sa protiv argumentima.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 21:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Maj 2008, 09:03

-----

PODRŽAVAM U PODPUNOSTI - kao da si mi uzeo misli.

Ja ne pripadam ni jednom od ovih naroda koji žive u BiH ako te to zanima, mada to je nebitno.
Prošao sam veći dio svijeta i kretao se radio i živio u vrlo različitim kulturama, mada situaciju u BiH vrlo dobro poznajem, kao i njenu istoriju.

Neću vas o tome previše zamarati ali htio bih nešto ovako kao podpuno neutralan, sa strane da vam rečem:
Podpuno je nebitno šta je nekad bilo. Savjetovao bih vas sve, da to svi što brže zaboravite i ne gubite energiju oko toga. To vas vodi samo u mrak.
Važno je šta je danas i šta ti narodi žele i hoće i kakva je perspektiva sutra.
Cilj je, da svi žive sigurno, mirno i spokojno i da u državi u kojoj žive osjećaju sigurnost i zaštitu.
Zato se zapitajte svi; koji to narodi u BiH, u toj i takvoj državi osjećaju ravnopravnost, pravnu i svaku drugu zaštitu te države i slobodu. Dali je osjećaju kao svoju matičnu državu?
Dali neko i koliko je takvih koji misle, da bi im željenu zaštitu i slobodu možda nudila više neka druga država? Šta je razlog, da neki, koji su tu rođeni (i njihivi predci) misle nešto slično?
Dakle, ako se to ne riješi, onda treba zbog budućnosti ispoštovati volju tih naroda.
U protivnom, ostaje da tinja problem, koji će u nekom novom trenutku izaći na površinu i možda ponovo donijeti nesreću svima.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 21:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Cuj, onda si pogresno postavio temu, a jos pogresnije shvatas ono sto sam napisao. Samo me zanima gdje ugleda prepucavanje. Osim ako nisi dosao sa tim ciljem.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 21:33 
Početnik
Početnik

Sarajlija86. je napisao:

. Iz ovok filma boj na Kosovu sam ja malo primijetio kako se Bosni proba pripisati Srpstvo. Zelio bih da cujem te argumente, stvarno me interesuju. Ne da bih se sada prepucavao ovdje sa vama nego samo da cujem i da ih probam oboriti ako mogu sa protiv argumentima.

Sarajlija86,
Zaključujem iz ove rečenice, da ti ne želiš diskusiju na nivou i sa argumentima, već imaš cilj, da oboriš neke tvrdnje, bez obzira, dali su istinite ili ne.
TO JE NEOZBILJNO i nemože biti na nivou. Zato neću više sudjelovati na ovoj temi.
IGNORE............

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 21:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Komsija, nejasno mi je malo ono sto si gore napisao. Mislim, nemoj da se ljutis, ali vidi se da nisi odavde. :)

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 21:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Ко је био Твртко, види се из његове титуле - Краљ Босне и Србије. Крунисао се у манастиру Милешеви, на гробу Светог Саве, са којим је био у родбинској вези, од стране православног митрополита, по православном обреду, писао је ћирилицом......

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 23:37 
Početnik
Početnik

Komsija, nejasno mi je malo ono sto si gore napisao. Mislim, nemoj da se ljutis, ali vidi se da nisi odavde. :)

Da, nisam i sada sam mnogo daleko ali sam nekada jedno vrijeme tamo živio(Zenica i Mostar) i sve mi je ostalo u lijepom sjećanju.

Da malo pojednostavim ono što sam mislio reći;
Baviti se prošlosti je nesmileno mada je uobičajeno.
Svaka država to radi preko svojeg obrazovnog sistema samo da bi kod djece razvijala rodoljublje.

Mislim da BIH kao takva nema perspektivu jer je previše heterogena i previše različita i da je malo stvari ujedinjuje.
Mnogi danas u državu BIH nemaju povjerenja i vide veću perspektivu u zajednici sa nekima drugima. Srbi vide veću zaštitu ako bi se ujedinili sa Srbijom. Hrvati isto tako žele zajednicu sa Hrvatskom. Bošnjaci jedino žele da BIH obstane cjelovita jer se boje da će ih Srbija i Hrvatska sankcionirati i izolovati i da će postati osamljen otok.
Ja sam siguran, da je odmah na početku došlo do podjele teritorija nebi došlo do rata.
Sada se to održava sve na silu i to tinja ba može jednoga dana planuti ponovo.

To su samo neka moja razmišljanja u vezi sa tim. A ono što pita Sarajlija86, mislim da nema nikakve veze. Prošlost je takva kakvu si ti opisao na početku i tu nema neke čvrste tradicije državnosti bilo čije i bilo kojega od naroda Bosne.
Dakle, tuda su mnogi dolazili i prolazili i svi su je tada smatrali svojom. Tako da je danas Bosna postala svačija i ničija.
Dugoročno rešenje je jedino poštovati većinsku volju (plebiscit) sva tri naroda ali posebmo svakoga i ne zajedničku i većinsku.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2008, 03:26 
Početnik
Početnik

Komšija je napisao:

Da, nisam i sada sam mnogo daleko ali sam nekada jedno vrijeme tamo živio(Zenica i Mostar) i sve mi je ostalo u lijepom sjećanju.

Da malo pojednostavim ono što sam mislio reći;
Baviti se prošlosti je nesmileno mada je uobičajeno.
Svaka država to radi preko svojeg obrazovnog sistema samo da bi kod djece razvijala rodoljublje.

Mislim da BIH kao takva nema perspektivu jer je previše heterogena i previše različita i da je malo stvari ujedinjuje.
Mnogi danas u državu BIH nemaju povjerenja i vide veću perspektivu u zajednici sa nekima drugima. Srbi vide veću zaštitu ako bi se ujedinili sa Srbijom. Hrvati isto tako žele zajednicu sa Hrvatskom. Bošnjaci jedino žele da BIH obstane cjelovita jer se boje da će ih Srbija i Hrvatska sankcionirati i izolovati i da će postati osamljen otok.
Ja sam siguran, da je odmah na početku došlo do podjele teritorija nebi došlo do rata.
Sada se to održava sve na silu i to tinja ba može jednoga dana planuti ponovo.

To su samo neka moja razmišljanja u vezi sa tim. A ono što pita Sarajlija86, mislim da nema nikakve veze. Prošlost je takva kakvu si ti opisao na početku i tu nema neke čvrste tradicije državnosti bilo čije i bilo kojega od naroda Bosne.
Dakle, tuda su mnogi dolazili i prolazili i svi su je tada smatrali svojom. Tako da je danas Bosna postala svačija i ničija.
Dugoročno rešenje je jedino poštovati većinsku volju (plebiscit) sva tri naroda ali posebmo svakoga i ne zajedničku i većinsku.

Sta je ovo? Zasto postiras neku pricu koja ni u ludilu nema veza ni sa istorijom ni sa ovom temom. Ti pricas ovdje o politici. Je li na ovom forumu ima uopste moderatora da obrisu ovakve postove? Mislim da ovakvi postovi samo zagaduju temu a tema je "Razicite vizije na kraljevinu Bosnu."

Zamolio bih moderatora da obrise ove postove. Postovi su sasvim oke, nikoga ne vrijedaju i vjerujem da su nappisani sa najboljim namjerama ali ovim postovima nije mjesto na ovoj temi i nije mjesto na ovom podforumu uopste sto se mene tice.

Komsija tebe bi fino zelio da zamolim da nepises takve postove vise na ovoj temi jer nemaju nikakvu funkciju ovdje to je cista politika. Jedino ako ti je u interesu da obstruiras ovu temu onda oke.

Pozdrav,

Sarajlija

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2008, 13:16 
Početnik
Početnik

Sarajlija86,
Meni je žao što nisi razumio moje pisanje. Obstrukcija nije cilj već realno gledanje na stvari.
Pa ponovo na kratko:
1. Bosna se prvi put pominje godine 1000.
http://www.euratlas.net/AHP/histoire_eu ... _1000.html

Kasnije je to ime korišteno tu ili oko toga prostora i imala je mnogo gospodara. Svi su oni, dok su osvajali te prostore Bosnu pripisivali svojom. Tako su svi pisali svoju istoriju koju je danas težko razumiti.
Zato sam rekao, da se na prostoru Bosne niko nemože pohvaliti, da je imao neku svoju tužu narodnostnu tradiciju i zato pisanje na tu temu nebi vodilo ničemu. Svak bi pisao iz svog ugla i koristio samo svoje argumente.
A tih "argumenata" je na svakoj strani previše.
Bistvo stvari je rekao The_new_Statesman.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2008, 14:54 
Početnik
Početnik

Pa ako ti se tema nesvida i ako nemas nista na temu da kazes onda idi sa ove teme jer nam je samo kvaris. Ovo je podforum istorija, ovdje se raspravlja o istoriji zato sto nas istorija zanima a ne da bi se prepucavali oko nje i mi cemo raspravljati. Ti ako imas potrebe da se pravis pametan idi to radi na politici a ne ovdje.

Zamolio bih moderatora da obrisu ove postove jer bojim se da drugi forumasi ne nasjednu na ove politicke postoce i da nam tema ne zavrsi pod kljucem.

Hvala i pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2008, 15:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sarajlija86, ako se ne varam ti sada ocekujes da neko povice: Bosna je oduvijek Srbija!
Pa da ti njemu laganice udaris neku kontru...

Gospode boze :roll:

I da, istorija je neodvojiva od politike.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2008, 15:48 
Početnik
Početnik

Sarajlija86, ako se ne varam ti sada ocekujes da neko povice: Bosna je oduvijek Srbija!

Ja sam se nadao da ce neki Srbin iznjeti argumente o Bosanskom kraljevstvu kao jednom Srpskom kraljevstvu. Tako 95% Srba gleda na Bosansko kraljevstvo pa sam zbog toga ocekivao da cu moci naci ljude na ovom forumu koji mi mogu dati kvalitetne argumenta, mene zanimaju njihovi argumenti. Na taj nacin cu ja mozda iz toga svega nesto novo i nauciti, nesto cu sigurno odbaciti kao neistinu ili propagandu a nesto cu i mozda prihavatiti kao cinjenicu ako argumenti budu stvarno jaki. Naravno da ja, kao Bosanac, smatram da je Bosansko kraljevstvo bilo zasebno i da je se tu razvio jedan zaseban etnos Bosanski. Ja imam za to svoje argumente i stojim iza toga. Da sam ja ubijeden u to da je Bosansko kraljevstvo bilo Srpsko te da su Bosnjani bili jedna grupa ljudi koji su zivijeli na podruciju Bosne i sebe nazivali Bosnjanima zbog neke teritorijalne odrecice a ne zbog neke narodnosti, ja bih sebe nazivao Srbinom danas.

Niko meni ne treba objasnjavati da je narodnost u srednjem vijeku bilo totalno drugacije od danasnjeg pojma nacije. To svako zna. Ja ocekujem neke jake Srpske argumente koji su duboki i jaki i na kojem je Srpski narod osnovao tu teoriju o Bosanskom kraljevstvu kao Srpskom zemljom.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2008, 15:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21

BOSNA JE ODUVIJEK SRBIJA!!!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
p.s. bilo je jace od mene...

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2008, 16:03 
Početnik
Početnik

Evo da ja pocnem sa argumentima koji potvrduju da su Bosnjani bili narodonosni. Ova povelja je prevedana od strane Maka Dizdara. Orginalno je bila napisana u nekom drugom pismu. Sada je li to bila Glagolica, Cirilica ili Bosancica ja to ne znam. Ono sto je vazno sam podebljao. U svakom slucaju ovo je prevod:

Citiraj:
POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO II

--------------------------------------------------------------------------------

(24. juna 1405)

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.

I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i Dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme - dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe.

Sto sudije odluce nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.

Znaci rijec je o Bosnjanima. Ko gad da je Bosnjanin ali kraljevstva Bosanskoga. Znaci da je bilo i Bosnjana i izvan tog kraljevstva. Znaci da su Bosnjani bili narodnonosni. Ja to mogu zakljuciti iz ove povelje. Ako negdje grijesim u konstataciji zelio bih da cujem zasto. Evo neka ovo bude moj prvi argumenat za Bosnu kao zasebnu kraljevinu u kojoj je zivio zaseban narod.

Pozdrav,

Sarajlija

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2008, 16:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Онда мораш пристати на то да су и Дубровчани посебан народ :) а то се баш неће свидети Хрватима.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2008, 16:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Sarajlija86. je napisao:

Ja sam se nadao da ce neki Srbin iznjeti argumente o Bosanskom kraljevstvu kao jednom Srpskom kraljevstvu. Tako 95% Srba gleda na Bosansko kraljevstvo pa sam zbog toga ocekivao da cu moci naci ljude na ovom forumu koji mi mogu dati kvalitetne argumenta, mene zanimaju njihovi argumenti. Na taj nacin cu ja mozda iz toga svega nesto novo i nauciti, nesto cu sigurno odbaciti kao neistinu ili propagandu a nesto cu i mozda prihavatiti kao cinjenicu ako argumenti budu stvarno jaki. Naravno da ja, kao Bosanac, smatram da je Bosansko kraljevstvo bilo zasebno i da je se tu razvio jedan zaseban etnos Bosanski. Ja imam za to svoje argumente i stojim iza toga. Da sam ja ubijeden u to da je Bosansko kraljevstvo bilo Srpsko te da su Bosnjani bili jedna grupa ljudi koji su zivijeli na podruciju Bosne i sebe nazivali Bosnjanima zbog neke teritorijalne odrecice a ne zbog neke narodnosti, ja bih sebe nazivao Srbinom danas.

Niko meni ne treba objasnjavati da je narodnost u srednjem vijeku bilo totalno drugacije od danasnjeg pojma nacije. To svako zna. Ja ocekujem neke jake Srpske argumente koji su duboki i jaki i na kojem je Srpski narod osnovao tu teoriju o Bosanskom kraljevstvu kao Srpskom zemljom.

Joj majko...ja iz ovog posta mogu zakljuciti da tebi cilj nije raspravljati a najmanje prihvatiti tudje argumente. Jedini cilj je zapoceti nekakvui raspravu kako bi mogao drugima iznositi svoje "neoborive2 argumente.
sto rekli u TLN...:"Necu reci da vam je prica gluuupa"...

На высокий берег на крутой.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]