E, bio bi red da se i ja (onako kao vec poznati ljubitelj poruka sa vise od 1000
char-ova) javim i ostavim svoj utisak o dosadasnjem napretku u uvoj skoli programiranja.
Odakle da pocnem? Od kraja naravno!

Evo sta se danas desavalo. Pola dana predvidjeno za "Final Design" odnosno zavrsavanje projektovanja software-a. Da, samo da napomenem da cu pricati samo za nasu grupu, kasnije cu napisati globalan utisak. Kompletan sutrasnji dan ostavljen je za implementaciju, odnosno pisanje samog koda. Danas smo zavrsili sve dijagrame (cuj "sve", a ima ih samo dva). Znaci: dijagram klasa i dijagram sekvenci, sto znaci da vec znamo kako bi nasa aplikacija trebala da radi. Imali smo predavanja iz OpenGL-a i komunikacije preko RS232 serijskog porta, koja su nam odrzali Goran i Nevena, respektivno. Odmah nakon toga smo se bacili na vjezbanje. Imali smo nekih sat vremena da sve sto smo culi iz ta dva predavanja primjenimo na neke probne aplikacije. Ono, eto ja sad 'ocu kocku koja se okrece ili 'ocu da posaljem slovo "a" na COM port drugog racunara, cisto da vidimo kako bi odradili stvar i da je komplikovanije. Ja sam uzeo tu komunikaciju preko portova a Nemanja OpenGL, posto je napomenuo instruktoru da je vec radio sa tim.
Veliki minus nasem timu je to sto je lideru tima, Igoru, danas preminula baka, pa smo primorani da radimo bez njega. Inace, treba napomenuti da je on veoma inteligentna i svestrana osoba (koliko sam ja dosad shvatio) i zasad je ostvario najveci doprinos nasem timu. Sutrasnji dan, za koji nam je bio najpotrebniji, moramo da izguramo bez njega. Za one koji ne znaju, u timu C koji se bavi izradom GUI-a za ovaj embedded sistem, smo Nemanja, ja i gore pomenuti Igor i dva instruktora (Goran i Nevena). Ja sam tek usao u fazon sa ovim klasama, objektima, portovima i OpenGL-om, prema tome bi se moglo reci da znam sve po malo a nista konkretno.
Iskreno, mislim da je ovaj deo sa OpenGL-om najtezi. Treba da pokupimo paket sa porta, obradimo ga i azuriramo vrijednosti varijabla u nasoj aplikaciji. Sve dosad je relativno lako. Ali kad dodje crtanje... Joj, nista drugo. Tu ce biti patnja teska. Evo i sad sam napravio pauzu da napisem ovo
malo teksta, a inace "prolazim" neki online tutorial za GLUT, OpenGL biblioteku koju cemo koristiti. Ne mogu vise da pisem. Osecam potrebu za ucenjem...
Sve u svemu (sad onaj globalan utisak o kome sam govorio na pocetku), svidja mi se. Veoma je zanimljivo i sve je nekako u timskoj istrazivackoj atmosferi. Grupa mladih ljudi okupljena oko jedne stvari, raspodjeljuje zadataka i stecenog znanja medju sobom, trudi se da prevazidje sve prepreke i pritom se zabavi. Nisam toliko ocekivao od ove skole ali eto, kako smo i sami konstatovali, domaca organizacija iz mjeseca u mjesec postaje sve bolja i bolja.
Sasa, ostaje nas samo da se nadamo da cemo uspjeti da ispisemo one gomile linija koda kako se to od nas zahtjeva...
PozZ!