banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 18:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2007, 19:08 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Kontam, nije tebi toliko teško, do Gradiške ima koliko i do Bežanije ;)

Ali Dragoon, nije li tebi malo daleko iz Bijeljine dolaziti svaki put !?! Imaš neku rodbinu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2007, 22:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 20:47
Rammstein je napisao:
Na kraju svega me je strasno bolila glava. Bio sam umoran i neispavan. Sat vremena sam trazio autobusku jos sat sam cekao autobus koji nije dosao i na kraju sam zvao starog koji me je dovezao kuci prije pola sata. Upravo namjeravam leci spavat. Laku noc svima.

I mene je na kraju bolela glava nenormalno! A tebi je, Sasa, protekli dan bio extra zanimljiv, sudeci po napisanom! :mad:

@che.guevera
Imam rodbinu, kod njih sam. Mada vidis, nikad nisam razmisljao kako bi bilo avanturisticki 7 dana putovati iz BN u BL i nazad... Pravi stress test, k'o sto bi rekao onaj tester - instruktor danas! 8)

Imam neki osjecaj da mi necemo imati pojma. Ne mozemo mi prvog dana primiti gomilu nekih informacija o upravljanju projektima, fazama izrade software-a i sl. i narednih 5 dana se tih pravila pridrzavati i u potpunosti ih realizovati. Ma mozemo... Ili ne... Ma nemam pojma. Moj konacan odgovor je da mozemo. Imamo instruktore koji su sve to fino pripremili i koji ce biti tu da nas podrze.

Bas me interesuje koji ce softverski alat sutra odrediti za izradu aplikacije... Posto ja "znam" Visual Basic moglo bi se reci - solidno, to bi mi bio favorit. Samo mi ostaje da nadjem na netu kako komunicirati sa portovima i to je Oto. Ali mislim da bi se i za C++ mogao snaci, jer znam sintaksu C-a i u njemu radim takmicenja, a to je k'o jaje jajetu. Preko vikenda cu malo da se za*ebavam sa klasama, malo da citam kojekakve PDF knjige o OOP i napravim poneku manju aplikaciju u Visual C++ Express 2005. Ono tipa text editor i slicno, cisto da malo udjem u fazon.

U cemu bi se mogla jos programirati aplikacija koja ce prikazivati instrument tablu sa pokretnim kazaljkama, led diode koje ce signalizirati stanje svjetala, zmigavaca... Da, i treba da postoji slika koje ce da prikazuje trenutan polozaj volana! To je samo fora napraviti slicice kako treba, i pravilno citati podatke koji stize na port preko CAM magistrale. Ako fino procitamo podatke, preostaje nam da samo na osnovu njihove promjene mjenjamo slike u aplikaciji. Jel tako? I u tu svrhu bi mogao posluziti VB 2005 ili VC++ 2005.

Videcemo sutra...

PozZ!

Nikad ne zavrsim potpis do kr

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 12:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006, 16:51
dan 2 : pravimo specifikaciju i UML diagram.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 12:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
Kontam, nije tebi toliko teško, do Gradiške ima koliko i do Bežanije ;)

Ali Dragoon, nije li tebi malo daleko iz Bijeljine dolaziti svaki put !?! Imaš neku rodbinu?

idem samo dva dana busom... ostatak sam kod Buraza.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 18:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evo link za jednu veoma dobru knjigu :
http://www.odioworks.com/download/TICPP ... ol-one.zip

PS :
Ima puno detalja, citaj samo osnovne stvari i preskaci dosadne!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 20:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Avg 2006, 22:48
Јел плаћате ви ту школу или вас неко донира?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 20:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

sponzorise nas HermesSoft Lab na osnovu nasih prijava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2007, 22:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

E, bio bi red da se i ja (onako kao vec poznati ljubitelj poruka sa vise od 1000 char-ova) javim i ostavim svoj utisak o dosadasnjem napretku u uvoj skoli programiranja.

Odakle da pocnem? Od kraja naravno! :D Evo sta se danas desavalo. Pola dana predvidjeno za "Final Design" odnosno zavrsavanje projektovanja software-a. Da, samo da napomenem da cu pricati samo za nasu grupu, kasnije cu napisati globalan utisak. Kompletan sutrasnji dan ostavljen je za implementaciju, odnosno pisanje samog koda. Danas smo zavrsili sve dijagrame (cuj "sve", a ima ih samo dva). Znaci: dijagram klasa i dijagram sekvenci, sto znaci da vec znamo kako bi nasa aplikacija trebala da radi. Imali smo predavanja iz OpenGL-a i komunikacije preko RS232 serijskog porta, koja su nam odrzali Goran i Nevena, respektivno. Odmah nakon toga smo se bacili na vjezbanje. Imali smo nekih sat vremena da sve sto smo culi iz ta dva predavanja primjenimo na neke probne aplikacije. Ono, eto ja sad 'ocu kocku koja se okrece ili 'ocu da posaljem slovo "a" na COM port drugog racunara, cisto da vidimo kako bi odradili stvar i da je komplikovanije. Ja sam uzeo tu komunikaciju preko portova a Nemanja OpenGL, posto je napomenuo instruktoru da je vec radio sa tim.
Veliki minus nasem timu je to sto je lideru tima, Igoru, danas preminula baka, pa smo primorani da radimo bez njega. Inace, treba napomenuti da je on veoma inteligentna i svestrana osoba (koliko sam ja dosad shvatio) i zasad je ostvario najveci doprinos nasem timu. Sutrasnji dan, za koji nam je bio najpotrebniji, moramo da izguramo bez njega. Za one koji ne znaju, u timu C koji se bavi izradom GUI-a za ovaj embedded sistem, smo Nemanja, ja i gore pomenuti Igor i dva instruktora (Goran i Nevena). Ja sam tek usao u fazon sa ovim klasama, objektima, portovima i OpenGL-om, prema tome bi se moglo reci da znam sve po malo a nista konkretno.

Iskreno, mislim da je ovaj deo sa OpenGL-om najtezi. Treba da pokupimo paket sa porta, obradimo ga i azuriramo vrijednosti varijabla u nasoj aplikaciji. Sve dosad je relativno lako. Ali kad dodje crtanje... Joj, nista drugo. Tu ce biti patnja teska. Evo i sad sam napravio pauzu da napisem ovo malo teksta, a inace "prolazim" neki online tutorial za GLUT, OpenGL biblioteku koju cemo koristiti. Ne mogu vise da pisem. Osecam potrebu za ucenjem... 8)

Sve u svemu (sad onaj globalan utisak o kome sam govorio na pocetku), svidja mi se. Veoma je zanimljivo i sve je nekako u timskoj istrazivackoj atmosferi. Grupa mladih ljudi okupljena oko jedne stvari, raspodjeljuje zadataka i stecenog znanja medju sobom, trudi se da prevazidje sve prepreke i pritom se zabavi. Nisam toliko ocekivao od ove skole ali eto, kako smo i sami konstatovali, domaca organizacija iz mjeseca u mjesec postaje sve bolja i bolja.

Sasa, ostaje nas samo da se nadamo da cemo uspjeti da ispisemo one gomile linija koda kako se to od nas zahtjeva...

PozZ! 8)

Poslednji put menjao TheDragon dana 17 Jul 2007, 11:07, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2007, 23:05 
Početnik
Početnik

ma nije ogl tezak, osim ako koristis sijenke, svijetla i ostala cudesa.
Sumnjam da vama to treba, vec vjerovatno samo iscrtavate objekte pomocu koordinata, a to je lako. Brzo ces ti to svariti :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 00:51 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
O pa vi se baš lijepo zabavljate, pravo vam zavidim :wink:

Osim što radite za Slovence... Većeg poniženja ne mogu da zamislim :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 07:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Хех, Горан и Невена, нисам знао да су њих ангажовали. :)

Чиме сте програмирали RS232?! Које библиотеке?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 11:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evo sad imamo pauzu, pa reko da se javim.

Za citanje sa RS232 porta koristimo neku bibioteku koja u zaglavlju ima ovo:

// General component library for WIN32
// Copyright (C) 2000, UAB BBDSoft ( http://www.bbdsoft.com/ )

Pa ti sad kontaj sta je i kako je... :D

Uostalom, ispostavilo se da je sve ono sto sam mislio da ce biti tesko zapravo lako i obrnuto. Sada je najveci problem sto na nas tim pada odgovorost da racunamo svu tu logiku, jer mi samo dobijamo stanje komponenata a treba da prikazemo stanje kompletnog automobila. Primecuje li jos neko koliko su ta dva pojma daleko jedan od drugog? :(

Ali da nije tesko, bilo bi dosadno! Laganice radimo, Sasa pise kod za iscrtavanje, ja pisem sve druge klase i implementiram tu logiku. I mi jedini radimo na software-u uz pomoc instruktora kad negde zapne...

Nista, toliko zasad... Catch ya later!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 22:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Eto i logiku sam odradio posle one pauze. evo citave pameti:

Kod:
if (handBrake.getValue()) engine.setRPM(255.0f);
     int a=2000/128*(128-(int)engine.getRPM());
     if (engine.getGear()<5) engine.setRealRPM(engine.getRealRPM()+(a/(engine.getGear()+20)));
        else engine.setRealRPM(engine.getRealRPM()+(a/24));

if (engine.getRealRPM()>3000 && engine.getGear()<5) {
        engine.setGear(engine.getGear()+1);
        engine.setRealRPM(1000);
        }

Nije puno tesko. Recimo da sam svoj deo posla odradio, s tim sto postoji jos 10-ak "laksih" prepravki. I naravno, taman kad mislis da je sve gotovo, onda kod integracije nastanu problemi pa onda sve valja prepravljati i dovoditi do savrsenstva. Idem da spavam, sutra nas ceka jos jedno 200 linija koda...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 23:38 
Početnik
Početnik

Citiraj:
sutra nas ceka jos jedno 200 linija koda...

smo 200 linija za jedan dan? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2007, 09:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ma nije nas softver Bog zna koliko komplikovan. Evo odprilike:
--- oko 30 - 40 linija koda za parsiranje bitova sa porta
--- oko 50-ak linija za logiku (npr. ako je ugasen auto, nema signalizacije isl.)
--- oko 100 linija za deklaracije klasa
--- oko 200 linija za definicije klasa
--- oko 300-400 linija za iscrtavanje

Glupost... Ali je interesantno.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 10:01 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 02 Jun 2008, 09:55
Pozdrav momci!

Procitao sam ove vase postove i vidim da vec ima neko ko je bio na Hermseovoj ljetnoj skoli, pa mi treba par informacija.

Ovako ja sad zavrsavam fax (informacione teh.) i prijavio sam se na ljetnu skolu preko stranice u Hermes.
E sad znaima me na koji oni nacini selektuju kandidate da li neko zna?
Da li je moguc dobiti posao kod njih posle ljetne skole i koliko se moras dobro pokazati da bi te primili?

Inace programiranje me dosta zanima i nadam se da cu u tom pravcu dalje ici!

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2008, 22:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
^^^

Завршршаваш ИТ? Код нас, на ЕТФБЛ?

Причао сам са колегама који воде школу ове године (оба са ЕТФ-а). Треба да попуниш формулар, након тога ће ваљда сви који су аплицирали бити позвани на разговор. Ту ти објашњавају шта ће се радити, исто тако ти говориш шта очекујеш да научиш. Не знам како иде селекција и груписање по тимовима, углавном радиће се нека једноставна ствар коју су они у Хермесу разглабали задњих мјесец-два. Што се тиче посла, колико сам ја примијетио студенти ЕТФ-а нису до сад имали проблема са запослењем, љетња школа је само плус у свему томе. Нас неколико са ИТ-а ће аплицирати. Ових дана ћу имати више информација, па ћу јавити ...

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2008, 09:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Kako doci do tog formulara i ja bi se prijavio jel to samo za studente ETF-a ili.. ja sam na PMF-u Informatika?!

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2008, 09:07 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 02 Jun 2008, 09:55
Hvala na odgovoru!
Formular sam vec u petka popunio na hermesovoj stranici.

Studiram u Doboju na IT.
Recimo vjezbe mi je drzao iz novih softverskih tehnologija (Java) asistent koji je skoro (pre 2 3 god) zavrsio ETF u bl i cisto sam ga pitao koliko vi tamo raditi iz programiranja u odnos na nas rece mi isto od prilike nema neke razlike bas, ovo se odnosi vezano za OOP i za pravljenje konkretnih aplikacija, tako da smo valjda tu negde ;)!

Cuo sam da su prosle godine 4 studenta primljena 2 na puno vreme i 2 na part time, pa su ovih dvoje sto su par time valjda posel par meseci odustali jer su jos imali dosta obaveza prema faxu.

I jel znas u kojem se prog. jeziku radi znam da ce se korisititi C# jel znas sta ce se jos koristiti?

Koja dvoica kolgea ce da vode skolu s ETF-a?

Ajd ako jos nesto saznas javi mi!

I hvala jos jednom na odogovoru!

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2008, 09:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
jel moze link?
EDIT: Nasao
http://www.hermes-softlab.ba/edit/sa_app.asp al u sarajevu necu da idem dole!
A na lanakovom sajtu pise da ce sredinom ovog mjeseca izaci tek konkurs.
A gdje si se ti prijavio?!

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]