banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Avg 2025, 15:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Maj 2008, 13:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Nov 2005, 01:35
Apsolutno nepotrebno, ali neka. Kad zavrse, kazu kostalo malo vise samo jednu nulu vise, onda puste tunel u prometi i bum. Dodje neka budala zaleti se tunelom, odbije od zid pokupi jos par auta i tako svake subote. Onda ce morati da izgrade klinicki centar.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 13:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Hej, nece to kostati 25 miliona maraka, jedan omanji park je kostao prije nekoliko godina 8 miliona maraka. Ovakve stvari se mjere velicinama od 50-100 miliona eura.

Tacno je da je to bila pjesacka zona, ali u vrijeme kada je Banja Luka bila carsija, odnosno mahala. To je bas napredak, a?

Nadjite mi jedan jedini grad u Evropi koji se vratio na stanje od prije 100 godina (osim ako nije u turisticke svrhe, ali sumnjam da ima i takvih).

A novac se ne dijeli na takav nacin, vec se pronadje kompanija voljna da ulaze u proizvodne pogone koji ce zaposliti hiljade ljudi. Toj se komapniji daju podsticaji u iznosu od nekoliko desetina miliona evra kroz gradnju njima potrebnih objekata, besplatnog ustupanja zemljista, oslobadjaja kojekavih taksi na odredjeno vrijeme itd.

E to i samo to gradi bolnice, salje penzionere na planine i u banje, gradi skole i puteve, pa cak i besmislene i nicim opravdane tunele.

Kad sam kod taksi, medi jesi spreman svaki mjesec odvajati plus jos 100 maraka za taj i druge tunele dok si ziv? A odvajaces kroz takse i poreze na nekretnine, vozila, firmu, taksene markice, vodu, grijanje, parking itd.

I pitaces se, stvarno ces se pitati vrijedi li to moje clanske kartice?
--------------

Ko spomenu potrebu za vecim trgom? Cemu veci? Pazite trazi se veci trg a ovaj u 99,98 posto vremena u prosjeku 20% popunjen. Cak mislim da je u zadnjih 15 godina samo jednom bio dupke pun. I to za vrijeme nekog SDS mitinga pred prve poslijeratne izbore.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 13:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

medi je napisao:
Та улица свакако нема неку другу функцију осим што повезује раскрснице код Екватора и Народног позоришта.

Osnovna namjena saobracajnice/ulice je da povezuje.

Nego, 'ljeba ti, sta ce to tunel povezivati? Da slucajno unutra dole nece biti neki Star Gate? Pa da imamo precicu do drugih galaksija?

Za neke stvari je stvarno nemoguce napisati zdrav komenatar...

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 13:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
Citiraj:
Auu, ljudi, pa vi samo pljujete, cast izuzecima. Kada bi vlada (koja god da je) donijela odluku da pokloni penzionerima 25 miliona KM, vi biste ih popljuvali i vikali: "pu, majku im, daju penzionerima a ne grade skole!". Kada bi izgradili skole, vikali biste: "pu majku im, grade skole a nemamo bolnica!". E, kada bi na kraju dali za sve sto vama pada na pamet, siguran sam da biste vikali: "pu, majku im, daju 25 miliona okolo na sve i svasta a ne daju meni da si kupim kucu s bazenom!"

25 miliona i nije neki ogroman novac za ovakve stvari, pogotovo sada kad nafta poskupljuje iz dana u dan a sa njom i sve ostalo.

Izvolite sad i mene popljujte ;)

Hvala, ja cu te pljunuti! Ronhil i treba da gradi bolnice i skole, da isplacuje penzionerima zaradjeno itd. Medjutim, nista od tih snova! Lopov i lopovcici odlucise da prave tuNJele i tako operu desetine miliona...

O kakvim bazenima pricas, sta lupetas?! :roll:

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 14:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
@The_new_Statesman:
Тренутно, ова улица нема важнијих скретања, такође нема објеката којима је ова улица неопходна као приступна, нема паркинга до којег се долази овом улицом.
Тунелом би се ријешили 3 семафора, проток пјешака и возила би био већи, проширила би се пјешачка зона, смањила бука, смањило загађење око трга, возачи би били демотивисани да се заустављају и блокирају саобраћај као што то сада раде у крајњим тракама чиме су оне потпуно неупотребљиве, о безбједности пјешака који нису у стању да поштују ни елементарна правила (да прелазе улицу када им семафор показује зелено свјетло) да не говорим, улица не би била затварана због којекаквих скупова сваки други дан, могућност отварања двосмјетних улица испред зграде Банског двора и Административне службе (како се то најављује након пресељења Предсједништва у нову зграду) отпала би дефинитивно у овом случају,...

Што се тиче ове приче око болница, плата, пензија и слично, ваљда сте у стању да разграничите надлежности локалне управе и републичке владе. Ако већ критикујемо, критикујмо аргументовано.

Poslednji put menjao меди dana 26 Maj 2008, 15:35, izmenjena 3 puta

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 14:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
Citiraj:
Auu, ljudi, pa vi samo pljujete, cast izuzecima. Kada bi vlada (koja god da je) donijela odluku da pokloni penzionerima 25 miliona KM, vi biste ih popljuvali i vikali: "pu, majku im, daju penzionerima a ne grade skole!". Kada bi izgradili skole, vikali biste: "pu majku im, grade skole a nemamo bolnica!". E, kada bi na kraju dali za sve sto vama pada na pamet, siguran sam da biste vikali: "pu, majku im, daju 25 miliona okolo na sve i svasta a ne daju meni da si kupim kucu s bazenom!"

25 miliona i nije neki ogroman novac za ovakve stvari, pogotovo sada kad nafta poskupljuje iz dana u dan a sa njom i sve ostalo.

Sto bi te pljuvaoSlika.
Poenta je sto bi to bila rupa bez dna,tu bez 100 nema ni govora.
Ti kao da prvi put vidis sta vlast radi. Za sve i jedan tender u gradu sto je radjen probijen je i rok a samim tim i budzet.
Uopste nije transparentan rad,niko tu ne zna ni ko kosi ni ko pare nosi.
A sa druge strane kad pogledas jednu ulicu dalje od nje su prije 7-8 godina odustali od gradnje zbog podzemnih voda. Znaci ajmo poceti kopati pa cemo uvidjeti da nemozemo nista napraviti.
Potrosicemo koji 20 miliona dok utvrdimo da ne mozemo.Slika

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 14:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
S obzirom da te pare sigurno neće dati penzionerima, bolnicama, školama,... i ostalima za kojima zapomažete, ovo i nije tako loše!

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 14:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Feb 2008, 17:16
The_new_Statesman je napisao:
Tacno je da je to bila pjesacka zona, ali u vrijeme kada je Banja Luka bila carsija, odnosno mahala. To je bas napredak, a?

Nadjite mi jedan jedini grad u Evropi koji se vratio na stanje od prije 100 godina (osim ako nije u turisticke svrhe, ali sumnjam da ima i takvih).

Zasto mislis da to ne bi bio napredak ? Ne mozes porediti Banjaluku kad je bila carsija i sad kad je mnogo mnogo veca. Ako je tad imala pjesacku zonu na tom mjestu sad je sigurno jos potrebnija, a to se vidi cim se pojavi neki malo veci skup ljudi na trgu policija odmah blokira saobracajnicu upravo od narodnog pozorista do ekvatora...

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 14:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Предлажем да сви локални пљувачи (ови којима аргументована изјава не значи ама баш ништа у вокабулару), оснују своју Пљувачку странику, како би артикулисали своје излучевине...

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 16:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

@medi

1. Protok automobila i pjesaka je vise nego odlican na ovoj relaciji. PONAVLJAM: PET AUTOMOBILA NA SEMAFORU NIJE GUZVA!!! Kao ni dvadeset pjesaka koji cekaju na prelaz.

2. Koliko to ta tri semafora usporavaju saobracaj? Nisam primjetio neke velike zastoje zbog njih, ne vise od pet auta. I koliko bi bio brzi prolazak tunelom? Da cujem.

3. Za postovanje saobracajnih propisa je nadlezna Policija, odnosno MUP RS, a ne SO Banja Luka (ako vec cijepidlacimo oko nadleznosti).

4. Zagadjenost i buka oko Boske? Ma kome je to bitno? Koliko ljudi stanuje tamo, odnosno konstantno boravi da bi se zbog toga sprzile tolike pare? Pa vise ljudi zivi u Budzaku, gdje je buka, guzva i prasina od saobracaja nemjerljivo veca u odnosu na taj famozni Centar. A nije u pitanju samo Lazarevo, eto i Obilicevo, Petricevac, Borik...

5. Skupovi, jel? Divno ova gradska vlast projektuje buducnost grada. Izgleda da glavno obiljezje Banja Luke trebaju biti masovna okupljanja naroda. Kada je to, u tako radom spominjanom, Tokiju bilo zadnje masovno okupljanje naroda? Nema toga, ljudi rade.

--------------
Nadleznost SO Banja Luka je Hitna Pomoc koja svojim vozilima, odnosno krsevima, ne moze ni kvalitetno pokriti ni uze gradsko jezgro, a o pravoremenoj intervenciji u Bronzanom Majdanu, Krupi na Vrbasu, itd. se moze samo sanjati.

Nadalzenost SO Banja Luka su i Vatrogasci. Isto vazi i za njih.

Hocemo li dalje ili da se zadrzim na ovim Sluzbama od kojih najdirektnije zavise mnogi ljudski zivoti?

--------------

@automotive, mogu, jer ovakve gluposti vracaju Banja Luku na taj nivo kada nije imala nikakve privrede i kada je realno bila zesca provincija. Ako je i to bila.

Jednom davno sam pisao o nacinima kako se napredno regulise problem saobracaja u savremenom gradu, cistoce istog i odnosa izmedju vozaca i pjesaka.

-------------

@bigman, ako na mene mislis, ja ne da ne pljujem, vec uopste nemam tu rijec u svom vokabularu. A imam pravo na zdravorazumsko razmisljanje.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 17:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Очигледно да имамо различита искуства на основу којих различито закључујемо. За мене је зелени талас на том потезу потпуно нефункционалан већином дана, јер има превише аута, семафори су преблизу, аутомобили се непрописно заустављају, аутобуси на моменте блокирају обе траке, пјешаци претрчавају улицу. И да желим да ухватим тај талас не могу јер колона испред мене иде преспоро сваки пут. Тунел без семафора, без пјешака, без разлога за заустављање, је дефинитивно боље рјешење од садашњег.

Што се тиче окупљања, у суботу је саобраћај био затворен неколико сати током дана, а и вечерас ће бити. Нема седмице а да бар два дана по неколико сати не буде затворен саобраћај на том потезу, што изазива прави колапс код Народног позоришта и Екватора, што само доказује важност брзог протока возила овим потезом. О разлозима окупљања нема смисла да расправљамо, али оно што је сигурно јесте да постоји тренд повећања времена током којег је овај потез затворен.

Све што сам написао за мене и даље стоји. Ниси ми дао ниједан аргумент који би мене натјерао да промијеним мишљење. Наравно, расправљамо о техничкој оправданости.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 17:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Citiraj:

Ti si mi do sad najbolji..... da nece naftom zidati taj tunel? :) Eh sta bi Krushko bez svog podmlatka...
Taj tunel je bezze iz jos jednog razloga: postojace do sledeceg veceg zemljotresa i sto je najgore vjerovatno ce se kao rezultat njegovog urusavanja urusiti i mnoge zgrade oko njega... eto dobar razlog protiv, da malo skrenemo fokus sa pranja para kao dominantnog popratnog efekta gradnje bilo cega u ovom gradu.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 17:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
@medi

Dobro znam sta je nadleznost lopova u gradskoj upravi a sta je Ronhilova. Dalje, vidim da je tebi odlicno u zivotu, posto ti je zeleni talas jedan od vecih problema. Zavidim ti.

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Што свака нормална расправа на овом форуму мора на крају да се претвори у полигон за комплексаше којима је Миле Додик крив за све, па између осталог и за то што имају малу киту?! Можемо ли бар једном да се држимо расправе на постављену тему?!

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 18:22 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Jan 2008, 16:14
hehe....kod nas sve sto se gradi ne valja...u hrvatskoj spominju izgradnju peljesac mosta i niko nije rekao da ne valja...kao i zaobilaznice u zagrebu, a da ne govorim one u rijeci...samo kod nas sve sto se gradi ne valja....ljudi penzioneri tesko zive svuda...i u americi ima ljudi koji ruju po kontejnerima..ja bio ja vidio!

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 18:37 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2007, 13:25
epek je napisao:
Citiraj:

Ti si mi do sad najbolji..... da nece naftom zidati taj tunel? :) Eh sta bi Krushko bez svog podmlatka...
Taj tunel je bezze iz jos jednog razloga: postojace do sledeceg veceg zemljotresa i sto je najgore vjerovatno ce se kao rezultat njegovog urusavanja urusiti i mnoge zgrade oko njega... eto dobar razlog protiv, da malo skrenemo fokus sa pranja para kao dominantnog popratnog efekta gradnje bilo cega u ovom gradu.

Pa skoro sve sto danas kupis, sve sto pojedes, sve sto imas i sto nemas, tu je zahvaljujuci nafti, gasu i ugljenu. Ovaj ekonomsko-populacijski bum covjecanstva u XX vijeku se i desio zbog naglog otkrica ogromnih kolicina energije u vidu ugljena i nafte. Daj zivom bicu energiju, ono ce se namnoziti dok sve ne potrosi. Ako poskupi osnovna energija (trenutno nafta), poskupljuje sve. Sretno svima kad nestane ;)

Evo nasao sam i odlicno stivo koje podupire moje tvrdnje tako da vas postedim pisanja komentara:

http://www.harpers.org/archive/2004/02/0079915

Ako se nekome bas ne da citati sve, evo da citiram dio koji se odnosi na vezu izmedju nafte i hrane.

"The common assumption these days is that we muster our weapons to secure oil, not food. There's a little joke in this. Ever since we ran out of arable land, food is oil. Every single calorie we eat is backed by at least a calorie of oil, more like ten. In 1940 the average farm in the United States produced 2.3 calories of food energy for every calorie of fossil energy it used. By 1974 (the last year in which anyone looked closely at this issue), that ratio was 1:1."

-Richard Manning; The oil we eat: Following the food chain back to Iraq

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 18:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Hrvati grade puteve i mostove zato sto svabe koje dolaze na more nece da idu po kolskim putevima i dzombama nego po autoputu. I zaobilaznica oko zagreba i peljesacki most i svi autoputevi prema moru imaju tu veoma razumnu svrhu - da dovedu svabu do mora gjde ce on potrositi pare koje ce na kraju da plate taj most, autoput, zaobilaznicu.
Niko ovde ne kaze da ne bi bilo fino da BL dobije taj tunel, naravno da je fino da se grad izgradjuje ali ima precih stvari koje treba rijesiti a uz pravilnu organizaciju se moze rijesiti i problem guzvi u gradu i to uz mnogo manje para...
Npr. stalno se desavaju nesrece na onome sto mi zovemo "autoput" (ustvari se takva vrsta puta naziva "put rezervisan za motorna vozila" i cak je u jednom dijelu klasifikovan samo kako "gradski bulevar") i mislim da je logicnije potrositi pare u adaptaciju puta do klasnica i njegovo pretvaranje u pravi auto-put nego u tunel ispod centra grada, sigurno ce se ustediti vise para na tom projektu nego na tunelu ispod centra pa makar se i gradjevinska mafija ugradila i u taj projekat...

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 18:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zasto se donosi odluka o neopravdanom zatvaranju saobracajnice? Ukoliko organizator okupljanja nije u stanju organizovati skup bez ugrozavanja normalnog funkcionisanja zivog organizma kakav je jedan grad, onda mu ne treba dati dozvolu za to sto radi. Ili ga pustiti na neku livadu. Prosto je kada se hoce, ali kada se nece onda dolazi do price kako je Trg Krajine, zatrpan demonstrantima i inim desavanjima.

Sa druge strane opet ponavljam da sam zadnji put taj Trg vidio dupke popunjen tamo neke 1996-'97.

Ajmo dalje, koliko ti vremena u prosjeku treba da autom prodjes tu dionicu? Koliko ce ti trebati da je predjes tunelom? Kolika je usteda, ako ce je uopste biti zbog sasvim drugacijeg projektovanja raskrnica na ulazu, odnosno izlazu? Da se slucajno ne stvare tu uska grla?

Kad smo kod uskih grla, problem Grada su sve raskrsnice kod Tropika, zatim dole kod Prijedorske i TAS-a, kod Komande, Pozorista, Suda, oko Gradskog mosta, na Bulevaru a ljudi zapeli za tunel i prave problem tamo gdje ga nema.

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 26 Maj 2008, 18:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Scenario:
Ponedaljak mart 2012 godine, saobracajna spica, 12 sati - ponavljanje linija, zebri, pranje glavne ulice
Utorak mart 2012 godine, krpanje udarnih rupa na istoj ulici
Srijeda mart 2012 godine, popravak linija ostecnih krpanjem rupa
Cetvrtak, mart 2012 godine, bager cupa asfalt zajedno sa novim linijama i novim zakrpama

Ovako nesto je bilo kada se bulevar radio a cini mi se i cesta kroz Budzak ili Lazarevo.. . prvo poprave rupe i linije a onda ga zgule... Jer kako bi neko oprao pare ako ne na taj nacin

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 19:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Jan 2008, 16:14
hehe...mislite da ce Banja Luka ostati za 10 godina kao sada????
bez guzve???...heh...varate se....tako su mislili i mnogi drugi gradovi...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]