epek je napisao:
Citiraj:
25 miliona i nije neki ogroman novac za ovakve stvari, pogotovo sada kad nafta poskupljuje iz dana u dan a sa njom i sve ostalo.
Izvolite sad i mene popljujte

Ti si mi do sad najbolji..... da nece naftom zidati taj tunel?

Eh sta bi Krushko bez svog podmlatka...
Taj tunel je bezze iz jos jednog razloga: postojace do sledeceg veceg zemljotresa i sto je najgore vjerovatno ce se kao rezultat njegovog urusavanja urusiti i mnoge zgrade oko njega... eto dobar razlog protiv, da malo skrenemo fokus sa pranja para kao dominantnog popratnog efekta gradnje bilo cega u ovom gradu.
Pa skoro sve sto danas kupis, sve sto pojedes, sve sto imas i sto nemas, tu je zahvaljujuci nafti, gasu i ugljenu. Ovaj ekonomsko-populacijski bum covjecanstva u XX vijeku se i desio zbog naglog otkrica ogromnih kolicina energije u vidu ugljena i nafte. Daj zivom bicu energiju, ono ce se namnoziti dok sve ne potrosi. Ako poskupi osnovna energija (trenutno nafta), poskupljuje sve. Sretno svima kad nestane

Evo nasao sam i odlicno stivo koje podupire moje tvrdnje tako da vas postedim pisanja komentara:
http://www.harpers.org/archive/2004/02/0079915Ako se nekome bas ne da citati sve, evo da citiram dio koji se odnosi na vezu izmedju nafte i hrane.
"The common assumption these days is that we muster our weapons to secure oil, not food. There's a little joke in this. Ever since we ran out of arable land, food is oil. Every single calorie we eat is backed by at least a calorie of oil, more like ten. In 1940 the average farm in the United States produced 2.3 calories of food energy for every calorie of fossil energy it used. By 1974 (the last year in which anyone looked closely at this issue), that ratio was 1:1."
-Richard Manning; The oil we eat: Following the food chain back to Iraq