banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 14:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Dec 2002, 14:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Nesto iz Istorije Hriscanske crkve na temu krsetenja odraslih i dece:

"Zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može uci u Carstvo Božije"(Jovan 3:5) Da li se ove Spasiteljeve reci odnose samo na odrasle? Naravno da ne, jer nam drugom prilikom kaze: "Pustite djecu, i ne branite im da dolaze k meni, jer je takvih Carstvo nebesko." (Matej 19:14) U Evandjelju kod Luke(18:15-16), ovo se opisuje malo drugacije: "A donošahu mu i djecicu da ih se dotakne. A donošahu mu i djecicu da ih se dotakne; a kad vidješe ucenici, zabraniše im. A Isus dozvavši ih rece: Pustite djecu neka dolaze k meni, i ne sprecavajte ih; jer takvih je Carstvo Božije." Umesto reci "decica", Emilijan carnic koristi izraz "mala deca". Medjutim, grcka rec "brephos" koja se ovde koristi oznacava bebe i novorodjencad. Apostol Luka koristi ovaj izraz kada govori o tek rodjenom Isusu koji lezi u pecini (2:12, 16), cak i za Isusa dok jos nije bio rodjen (1:41,44). U poslanici Kolosanima (2:11-13), Sv. apostol Pavle govori da novozavetno krstenje zamenjuje starozavetno obrezivanje, obred koji se primenjivao na novorodjenoj deci. Lidija je krstena sa celim domom: "A kad se krsti ona i dom njezin"(Dela 16:15); apostol je krstio i ceo dom Stefaninov (1. Korincanima 1:16). Rec "oikos" koja se ovde koristi ne oznacava samo odrasle - nego sve koji zive pod istim krovom, ukljucujuci i decu. U Delima apostolskim (2:3-39) se jasno kaze da je krstenje obecanje za vas i vasu decu.

Niko ne spori cinjenicu da su se, nakon izlaska iz katakombi, uz crkve gradile i krstionice, a da su za krstavanje sluzile i reke i jezera. Takodje, niko ne spori da se krstavani i odrasli, pa i da su neka deca hriscana krstavana kao odrasli. (I dan danas, prvi deo svete liturgije, liturgija oglasenih - posvecena je onim koji se pripremaju za svetu tajnu krstenja).

KRSTENJE DECE

Medjutim, nije tacna tvrdnja da su sva deca krstavana "tek kad postanu ljudi" i da "da crkva do skoro kraja petog vijeka nije krstavala djecu". To ne mogu biti "istorijske cinjenice" jer ih opovrgavaju crkveni oci iz vremena pre Nikejskog sabora.

Origen (185-254) tvrdi: "The Church received from the Apostles the tradition of giving baptism also to infants" ("Crkva je od apostola nasledila tradiciju da krstava i novorodjencad") (vi, Ep. ad Rom)
Sveti svestenomucenik Kiprijan, episkop Kartaginski (postradao 258.), govori o ovome u poslanici Fidusu (Ep. lviii,Ep. ad Fidum). Problem o kome diskutuje nije krstavanje novorodjencadi samo po sebi, nego misljenje da novorodjencad ne treba krstavati pre osmog dana nakon rodjenja. Kiprijan potvrdjuje ucenje Crkve i ispravlja one koji su smatrali da novorodjencad ne smeju biti krstena pre osmog dana. Poducava da deca mogu biti krstena cim se rode i obavestava da je to stav Sabora u Kartagini (253): "And therefore, dearest brother, this was our opinion in council, that by us no one ought to he hindered from baptism and from the grace of God, who is merciful and kind and loving to all. Which, since it is to he observed and maintained in respect of all, we think is to be even more observed in respect of infants and newly-born persons, who on this very account deserve more from our help and from the divine mercy, that immediately, on the very beginning of their birth, lamenting and weeping, they do nothing else but entreat. We bid you, dearest brother, ever heartily farewell." (ako ne znas engleski, zamoli nekoga da ti porevede).

Ova poslanica Sv. Kiprijana Kartaginskog nam pokazuje da se na saboru u Kartagini uopste nije raspravljalo o krstavanju dece kao takve, nego samo o tome da li mogu da se krste pre osmog dana (kada je u starom zavetu vrseno obrezivanje) ili ranije. sabor zakljucuje da deca mogu biti krstena neposredno nakon rodjenja, jer "no one ought to he hindered from baptism" (krstenje ne moze biti nikom uskraceno).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2002, 18:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Krštenje koje radi pravoslavna crkva nema nikakvu duhovnu vrijednost.
O tome kad budem imao više vremena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2002, 19:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prica bez dokaza je obicna trla-baba-lan prica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2002, 13:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Dragi Maran Ata, iako te potpuno razumijem kada si napisao da nemas zivaca da citas dugacke rasprave na temi o reinkarnaciji i temi "Pitanja za Vadera koja svi treba da procitaju" ipak ti savjetujem i molim te da to ucinis da bi ti bilo jasno s kim imas posla.

Vidjeces da Vader:

1. Otisao je korak dalje od drugih jeretika koji barem istrgnu cijelu recenicu iz Svetog Pisma iz konteksta pa je tumace na svoj nacin; on, medjutim, ponekad uzme dio recenice koji mu odgovara da ga tumaci kako mu se svidja, a onaj koji se ne moze uklopiti u njegovo tumacenje i cak svjedoci protiv njegovog tumacenja jednostavno ignorise ili ga nateze do besvijesti da bi se uklopilo u njegova "najnovija saznanja".
2. Vidjeces da sam mu hrpu stvari maltene matematickim putem dokazao a on se opet protivi.
3. Vader je sklon senzacionalistickom pisanju bez argumenata. (Onako u stilu lista "Zona sumraka"). Pogledaj samo pocetak njegove teme o reinkarnaciji pa ces vidjeti kako je na svoju ruku protumacio 5. Vaseljenski sabor iz 553. i njegove odluke. Kad sam ga suocio sa podrobnijim istorijskim detaljima koji pokazuju da ono sto je napisao nema ama bas nikakve slicnosti ni veze sa onim sto se stvarno desilo, nije nista na tu temu odgovorio osim citiranja anonimnog lika sa drugog foruma, tek tako da se koliko-toliko "izvadi".

Zato ne treba da te cude njegove spontane tvrdnje kako nase krstenje nista ne vrijedi, ili bilo sta drugo. Nedavno mi je npr. napisao kako je nekakav vid vaskrsenja duse od 1975. godine moguce postici na ne sjecam se koji rece nacin sto do tada nije moglo!

Inace, Vaderu, posto znam da ces ovo procitati da samo dodam jedan komentar. Interesantno je kako je tebi prihvatljiva sva duhovna literatura neznabozackih religija - citiras Bagavad Gitu, pozivas se na Kuran i slicno, zatim nam proturas kao izvor informacija tvoja "najnovija saznanja" - npr. ono sto si tvrdio kako covjek dobija "paket" od 10 zivota ili ovo sto gore spomenuh o 1975. godini, a o cemu, naravno, u Svetom Pismu ni spomena nema. Sve sto je nepravoslavno prihvatas, i svaku toboznju objavu savremenih jeretika objavljujes kao cinjenicu, a samo pravoslavne spise negiras, cak bez obzira na njihovo datiranje iz perioda kada je Sveto Pismo "sastavljano", tj. kada je vrsen izbor koje ce knjige u njega biti uvrstene. Sta to govori o tebi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2002, 14:37 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
krstavanje dijece ( malih beba ) :roll:

zasto djetetu nametati nesto sto,to isto dijete, ne razumije ???

Citirao si neke Bilblijske stihove ( Luka ) , a ja te sada pozivam da mi pronadjes i citiras stih gdje tacno pise da je Isus ikada igdje krstio dijete

Ako ti nije poznato u doba "starog Izraela" brojale su se samo "muskinje" znaci glava kuce. Tako da time sto si naveo stih " krsti se Lidija sa cijelim domom " nije li ti palo na pamet da su se krstile samo odrasle osobe ???

Sto se tice stiha gdje Pavle govori da nvz. krstenje zamjenjuje strz. obrezavanje, nije li ti poznato da je Hristovom smrcu ukinuto ceremonijalno odrzavanje u hramu ???

Zasto se onda u pravoslavnoj crkvi jos uvijek koriste ceremonije koje su se odrzavale u Izraelsko doba??? I cemu koriste te ceremonije kadjenja i pojanja popova koje niko ne razumije ???

Nadam se da ove moje komentare neces shvatiti kao skretanje sa teme , jer ipak, Bíblija je cjelina koju ne treba sjeckati i tumaciti " kako ih usi svrbe"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2002, 15:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Slažem se sa banjalučankom. Puno je smiješnih, nelogičnih i neodrživih stvari u pravoslavnom gledanju na krštenje.
Imam o ovome mnogo reći ali sad nemam vremena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2002, 19:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Interesantno je da se krstavanju beba protive iskljucivo clanovi protestantskih kultova, poput subotara i jos nekih. Cak ni evangelisticki Protestanti nemaju nista protiv te prakse. Zapitajmo se: Zbog cega ?

Odgovor se vrlo lako nalazi i to iz ugla same agresivnosti u "misionarenju" pomenutih kultova. Evangelisticki Protestantizam je poprilicno slican sa Pravoslavnom i Rimokatolickom Crkvom u pogledu pristupa i odnosa prema svojoj okolini. Nasuprot toj ogromnoj vecini, postoje te sake jadnika koje hodaju od vrata do vrata i pecaju/vrbuju neverne/maloverne/labilne duse. I ako se u skole uvede veronauka i duse krste jos kao deca, eto njim znatno suzenog prostora za "misionarenje".

U pozadini je naravno ubiranje 10% od svih prihoda koji je obavezan za sve clanove kulta, i ako se to ne ispostuje, to je znak pada u veri. Tako ja moram da platim clanarinu u svom fitnes klubu, i ako ne platim, nema rekreacije. U cemu je razlika ? Nema je.

Kontradiktornost izjave kako su se u vreme "starog Izraela" brojale samo "muskinje" je u tome sto je rec o krstenju celog doma LIDIJE, koja je igrom slucaja ZENSKO.

Navodno ukidanje ceremonija u hramu je isto cista fikcija, jer u samoj Bibliji imamo vrlo jasne indikacije na koji nacin su Apostoli sami slavili Boga. Evo samo neki od detalja:

- Apostoli su na sluzbu u crkvu isli u odredjeno vreme (Dela 3:1).
- Sluzbu Bozju su svrsavali u hramovima (Dela 2:46, 3:1, 21:26)
- I okupljali se u zbornicama (sinagogama) (Dela 18:4).

Po pitanju ceremonija koje su se odrzavale jos u izraelsko doba, molim tacne navode na koje se ceremonije misli.

Kadjenje i pojanje je vezano za liturgijski nacin svrsavanja sluzbe Bozje koji vodi poreklo od jevrejskog nacina sluzbovanja. Detaljnije informacije sa istorijskog aspekta se mogu naci na http://www.liturgica.com . Sajt je na Engleskom jeziku, i obuhvata sve tri grupacije: Pravoslavne, Rimokatolike i Protestante.

Razumevanje crkvenog pojanja je moguce, pod uslovom da smo pazljivi i u svojim mislima ne-odlutali ko zna gde.

Molim detalje vezane za smesne, nelogicne i neodrzive stvari vezane za Pravoslavno krstenje. Pa da ih protresemo i vidimo da li je to istina ili kleveta.

PS: Nema komentara na jasne dokaze ranog Hriscanstva o krstavanju beba. Postoji jos dodatnih razloga, ali to drugom prilikom.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 02:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Ne gubim puno vremena citajuci Vaderove postove jer sam sam, iako dosta neupucen u vjeru i vjerske knjige i ucenje skontao da ima mnogo nelogicnosti u njegovim postovima i odgovorima kao i tumacenju odredjenih stvari, odnosno da se vremenom i kroz teme ta shvatanja i tumacenja mjenjaju. Stoga se slazem sa sledecim :
Mr. Simpson je napisao:
Vidjeces da Vader:
1. Otisao je korak dalje od drugih jeretika koji barem istrgnu cijelu recenicu iz Svetog Pisma iz konteksta pa je tumace na svoj nacin; on, medjutim, ponekad uzme dio recenice koji mu odgovara da ga tumaci kako mu se svidja, a onaj koji se ne moze uklopiti u njegovo tumacenje i cak svjedoci protiv njegovog tumacenja jednostavno ignorise ili ga nateze do besvijesti da bi se uklopilo u njegova "najnovija saznanja".

I nesto sam razmisljao. Kako neko ima toliko visoko misljenje o sebi i svojim umnim sposobnostima odnosno kapacitetu mozga, mogucnosti razlucivanja i raspoznavanja da jednostavno da sebi toliku slobodu da uporedjuje totalno razlicita vjerska ucenja. Govorim o Bibliji i Kuranu, o pravoslavnoj, katolickoj, islamskoj i ne znam sve kojoj vjeri. Te spise su sastavljali ljudi koji su bili jako bliski toj vjeri, odnosno zivjeli tu vjeru, ako mogu tako da se izrazim. I sad se nadje neko ko ima 20ak godina, ko je sve te knjige procitao / prelistao, ko ne vjeruje u to sto pishe u tim knjigama jer ne pripada ni jednoj vjeri, da kaze "ovo nije dobro, neistinito i lazno", a ovo je "dobro i ovako to treba". Ja ne bih imao hrabrosti to uraditi i na taj nacin u jednom trenutku nesto omalovazavati a u drugom trenutku u isto to kunuti se. Ako se pridrzavas jedne svete knjige kao izvora znanja / dokaza / vjerovanja, onda ne mozes u isto vrijeme da kazes kako su neki detalji neistiniti, netacni, pogresni i slicno zato sto ne razumije iste. I naravno ne mozes neku misao tumaciti polovicno, uzimati one redove koji ti odgovaraju , a one koji ne odgovaraju odbacivati.
Uostalom, zbog takvih povrsnih ljudi koji sebi daju tolike slobode nastaje nemir i neder u ionako potresenom drustvu, zato se treba braniti protiv toga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 02:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

banjalucanka je napisao:
krstavanje dijece ( malih beba ) :roll:

zasto djetetu nametati nesto sto,to isto dijete, ne razumije ???

Istom tom djetetu dajes ime koje mu se mozda nece svidjeti i koje moze kasnije da promjeni.
Ako su roditelji vjernici logicno je da ce i to dijete vaspitavati u duhu te vjere i da ce dijete bilo ono krsteno ili ne, dozivljavati tu vjeru i zivjeti sa njom. I tim postupkom roditelji zele da izvedu dijete na pravi put, odnosno onaj koji oni misle da je pravi. A to dijete, kad postane samostalna zrela osoba, moze te vjere da se odrekne i da je promjeni, niko mu ne brani.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 13:19 
nemojte da pisete svasta o pravoslavlju i krstenju jer niste kompetentni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 13:23 
Pripravnik
Pripravnik

maran ata djelujes mi malo nepovezano

ja te upitah da mi pronadjes stih o krstavanju male djece a ti ode na davanje desetka ( kako ti to navodis .. ubiranje prihoda ) a nisi spomenuo od cega su popovi onako masni i debeli i njihove zene i djeca okiceni zlatom , A sta oni ubiru???? DA mozda njima sa neba ne pada novac ???

Sto se tice Lidije nisi me shvatio , spomenuh Lidiju doduse mozda malo mi bi lose povezivanje sa brojanjem ondasnjeg Izraela ali znas dobro da sam mislila samo na odrasle osobe.

Misko znaci bolje je djetetu dati nesto pa ako prihvati nek prihvati bez razmisljanja kasnije dal je dobro il nije.. a ako ode , nek je otisao :roll:

e jes logika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 13:27 
Pripravnik
Pripravnik

sto se tice liturgija obicaja i sveg ostalog sto se tice crkve ajd mi objasni kako to da su crkve ( rimokatolicka, pravoslavna, evangelisticka ) pune freski i ikona kad fino stoji medju 10 Bozijih zapovjesti : ne gradi sebi lika ezana, nemoj im se klanjati niti sluziti...... ( samo sam parafrazirala)
Pa da onda nadovezem sve silne slave mrtvih tzv. svetaca itd itd

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 14:04 
ama neklanjas se ti ikoni kao ikoni ne kao drvetu nego liku koji je na njoj isus, sveci, kroz njih djeluje duh sveti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 14:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

banjalucanka je napisao:
Misko znaci bolje je djetetu dati nesto pa ako prihvati nek prihvati bez razmisljanja kasnije dal je dobro il nije.. a ako ode , nek je otisao :roll:

e jes logika

Ti ces svom djetetu dati ono sto ti mislis da je najbolje zar ne ?
A ko kaze da ti imas zdravo i ispravno razmisljanje ?? Mozes ga od malena trovati cim god pozelis.
Dijete od rodjena do nekih 12 (ne znam tacno) nema neko svoje misljenje i uglavnom upija sve informacije pogotovu od osoba kojima vjeruje i koje su u njegovoj blizini.
Jedan je doktor rekao : "Dajte mi da odgojim dijete od rodjenja pa do njegove 6e godine, pa ga onda pokusajte promjeniti"
I naravno da dijete prihvata bez razmisljanja sve sto dobiva od roditelja odnosno najblizih, mislis da je u stanju da sudi ?
A ako ti zivis u pravoslavnom duhu logicno je da ces to i djetetu da prenosis.

Eto to je logika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 15:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Za Banjalucanku - subotarku ako se ne varam:
-----------------------------------------------------------

Imas dovoljno referenci u originalnom tekstu na vrhu ovog topika. Krstavanje dece je zapoceto jos u vreme Apostola (Lidija), i nastavljeno sve do danasnjih dana. Dokazi da je to radila ranohriscanska crkva su takodje navedeni. Navdeni su i razlozi zasto se kult subote a i slicni protestantski nusproizvodi bune.

Link koji preporucujem: http://true.faithweb.com

Pitanje ikona nije nista novo. Pravoslavlje je sa onima koji imaju nesto protiv raskrstilo jos 787. godine na sedmom vaseljenskom saboru. Jos tada je objasnjeno sta su ikone, i jasno povucena linija razdvajanja Bozje Crkve od ikonoboraca. Ali, evo samo ukratko nekih bitnih razlika izmedju Starog i Novog Zaveta:

Stari zavet:
- Bog se nije mogao videti. Kako nacrtati nesto sto nisi video ?
- Postojala je stalna borba izmedju Boga i Zidova koji nisu hteli da Ga slusaju. Postivanje Boga se zasnivalo na strahu od kazne.
- Zidovi su stalno crtali neke druge Bogove i klanjali im se.
- ...itd..

Novi zavet:
- Bog je postao covek, koji se mogao dotaci, videti. Lako se nacrta ono sto si video.
- Nema borbe izmedju Boga i ljudi jer je Bog pokazao neizmernu ljubav prema ljudima. Postivanje Boga se zasniva na uzvracanju ljubavi.
- Hriscani crtaju sliku svog Boga kome se i klanjaju.
- ...itd...

Svetitelji:
----------------------
Pravoslavna Crkva uci da postoji smrt tela, ali da su duse besmrtne. Kako god su zivi clanovi Bozje Crkve, isto tako su i upokojeni. Hrist nas uci da se molimo kako za svoju dusu, tako i za druge duse. Posto su duse besmrtne, treba se moliti kako za zive, tako i za upokojene. Neki od upokojenih su svojim zivotnim delom pokazali da ih je Bog proslavio (velikomucenici na primer) i kako god da ih je On proslavio, tako ih i mi proslavljamo. Za njih se zna da su sa Bogom, i ako ih spomenemo u nasim molitvama, spomenuce i oni nas u njihovim molitvama. Samim tim se i nase ime cuje gore na Nebesima sto je velika stvar.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 16:50 
Pripravnik
Pripravnik

:lol: :lol: :lol:

vidim sklon si nagadjanjima ali ajde ako ti je tako milije zovi me "subotarkom" :P

Novi zavet:
- Bog je postao covek, koji se mogao dotaci, videti. Lako se nacrta ono sto si video.
- Nema borbe izmedju Boga i ljudi jer je Bog pokazao neizmernu ljubav prema ljudima. Postivanje Boga se zasniva na uzvracanju ljubavi.
- Hriscani crtaju sliku svog Boga kome se i klanjaju.

sve se pitam ko li je sapnuo mikelandjelu , koji je zivio ohoho godina poslije Isusa, kako je izgledao pa ga doticni mogao nacrtati

Postoji prica da, kad je Mikelandjelo stvarao svoju poznato sliku "svete vecere" falio mu je jos jedino lik Jude. Medjutim nije nikako mogao da pronadje osobu koja bi mogla da docara cinizam i sve ono sto je Juda nosio u sebi. I tako on je lutao ulicama i trazio osobu sve dok jednog dana nije pronasao jednoga. I kada je bio gotov, tzv "juda" ga je upitao : pa zar se vi mene ne sjecate?? Mikelandjelo ga je gledao , posmatrao ali nije mogao da prepozna ovog covjeka. a onda mu je ovaj rekao: " Pa ja sam vam sluzio kao model za Isusa ". Mikelandjelo ga je gledao u nevjerici i nije mogao shvatiti kako se neko mogao promjeniti tako za izvjesno vrijeme.
Grijeh.... stvara monstrume od ljudi

Pravoslavna Crkva uci da postoji smrt tela, ali da su duse besmrtne. Kako god su zivi clanovi Bozje Crkve, isto tako su i upokojeni. Hrist nas uci da se molimo kako za svoju dusu, tako i za druge duse. Posto su duse besmrtne, treba se moliti kako za zive, tako i za upokojene. Neki od upokojenih su svojim zivotnim delom pokazali da ih je Bog proslavio (velikomucenici na primer) i kako god da ih je On proslavio, tako ih i mi proslavljamo. Za njih se zna da su sa Bogom, i ako ih spomenemo u nasim molitvama, spomenuce i oni nas u njihovim molitvama. Samim tim se i nase ime cuje gore na Nebesima sto je velika stvar.

Knjiga Propovjednikova 9.5

Jer zivi znaju da ce umrijeti, a mrtvi ne znaju nista niti ima plata, jer im se spomen zaboravio

6.stih

I ljubavi njihove i mrznje njihove i zavisti njihove nestalo je, i vise nema dijelanigda ni u cemu sto biva pod suncem

Knjiga o Jovu 21. 22-26

26.stih:
Obojica leze u prahu, i crvi ih pokrivaju

ima josm ako pozelis da ti pisem

i sad ces ti meni reci ponovo kako PRAVOSLAVNA CRKVA je pametnija i vise uci od same rijeci BOzje Biblije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 17:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nema problema Banjalucanko... zvacu te po tvom niku... nego, krenimo redom.

Ikone Pravoslavne Crkve su iskljucivo na bazi Vizantijskih modela ikona koje nemaju ama bas niceg zajednickog sa Mikelandjelom. Po pitanju njega, obrati se RKC. Inace, Sveto Predanje nas uci da je prve ikone naslikao sam Sveti Apostol Luka, i to nekoliko njih, koje su sacuvane i do danasnjih dana. Podsetimo se kako Sveti Dih nije dao Apostolima da propovedaju na istoku. Da je Sv. Luka cinio greh slikajuci ikone, Sveti Duh mu to nebi dozvolio. Pored toga sto je bio umetnik po svom hobiju, Sv. Luka je bio i lekar. Pa tako u njegovom jevandjelju ima preko 300 reci iz medicinske prakse.

Otpali baptisticki pastor, inace penzionisani kapetan americke vojske Miler je tvorac pokreta adventista, jer je na osnovu racunanja vremena povratka Hrista (veliki greh) mislio da ce to da se desi 1844. godine. Pokret se gotovo raspao kada se to pokazalo netacnim, i na scenu stupa lazni prorok i Helen Wajt koja sa Milerom i bratijom pronalazi poznatu jeres "nebese svetinje" kao razlog zasto Hrist nije dosao na zemlju. Iz toga su onda proizasle sve ostale jeresi adventista - subotara, a interesantno je da su to bili i koreni Jehovinih "svedoka". Tek kasnije, doslo je do konflikta i Carls Taze Rasel se odvojio od adventista i osnovao svoj kult. Neke od jeresi su im ostale zajednicke, i jedna od njih je poznata poda nazivom "Uspavane duse". Interesantno je da samo ta dva kulta:

1. subotari
2. Jehovini "svedoci"

veruju u doticnu jeres, i nije slucajno jer imaju identicne korene. Ispocetka su i subotari verovali da je Isus Hrist zapravo Arhandjel Mihajlo, ali su promenili svoju doktrinu. To je samo jedna od doktrina koje su menjane tokom vremena.

Navedena jeres "uspavanih dusa" se svodi na negiranje postojanja pakla, i zapitajmo se: Ko to ima interesa da negira postojanje pakla ? Jer ako ga nema, onda nema ni straha od vecnih patnji... to je direktna poruka: "Zasto da budem dobar ? Radicu sta me volja i kad umrem, nema da se patim." Recept za slanje dusa u pakao...

Problem koji navedeni kultovi imaju je vezan sa nerazumevanjem pojmova: smrt, umiranje, zivot.

Jedan od mojih ranijih tekstova na tu temu:

SUBOTARI ZAJEDNO SA JEHOVINIM SVEDOCIMA PROPOVEDAJU DOGMU "USPAVANE DUSE" (soul sleep).
--------------------------------------------------------------------------------------
O cemu je rec... Oni tvrde da kada telo umre, dusa zajedno sa telom ide u grob. I tamo ceka do kraja sveta, tj. Sudnjeg dana. One duse koje zasluzuju da idu u Raj, bivaju vaskrsnute, a one koje ne, jednostavno budu unistene. Pri tome, oni NEGIRAJU POSTOJANJE PAKLA, jer oni koji ne zasluzuju da idu u raj, ne idu u pakao ! Ovakve tvrdnje se baziraju na tvrdnji da ljudi nemaju besmrtnu dusu.
--------------------------------------------------------------------------------------
Ovo ucenje NEGIRA ucenje samoga Isusa Hrista. On je u Novom Zavetu na mnogo mesta govorio o paklu i opisao ga je kao mesto mucenja, agonije, vatre koja se ne gasi, Itd. Ni ovde nema sta mnogo da se analizira. Evo jedan citat koji je dovoljan da ovu jeres opovrgne:
I ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dusu ne mogu ubiti; nego se bojte onog koji moze i dusu i telo pogubiti u paklu. [MAT 10;28]
Sustina jeresi lezi u pogresnom tumacenju Biblije. Konkretno, kad je u pitanju ova jeres, nisu u stanju da pravilno protumace coveka. Biblija nas uci da se covek sastoji od unutrasnjeg I vanjskog coveka: "No ako se nas spoljasnji covek i raspada, ali se unutrasnji obnavlja svaki dan." [2 KOR 4;16]. Vanjski covek je telo, a unutrasnji se sastoji od duse i samoga duha [1 SOL 5;23] [JEV 4;12]. Smrt nastupa kada se unutrasnji covek (dusa i duh) odvoji od vanjskog coveka (tela) [JAK 2;26]. Posle smrti, unutrasnji covek (dusa i duh) idu tamo gde su zasluzili, dok telo u grobu ceka sudnji dan. Ovo je kljucni momenat. Samo telo ceka u grobu. Sledeci citati to i potvrdjuju:
"Jer je meni zivot Hristos, a smrt dobitak. A kad mi zivljenje u telu plod donosi, to ne znam sta cu izabrati. A oboje je milo, imajuci zelju OTICI I sa Hristom biti, koje bi mnogo bolje bilo." [FIL 1;21-23] Ovde Pavle kaze da je smrt dobitak, jer onda odlazi Hristu sto je mnogo bolje. Da je tacna jeres o spavanju dise, Apostol Pavle bi zeleo da zivi sto duze !
Isto tako u [2 KOR 5;6, 8, 9], Pavle govori o duhu I dusi koji napustaju telo da bi bili sa Bogom. U [MAT 22;31-32] Isus govori o Avamu, Isaku I Jakovu koji nisu mrtvi nego zivi. Njihova tela su umrla ali duse I duhovi su zivi I cekaju vaskresnje. Dalje potvrde nalaze se u: [LUK 23;43], [MAT 17;3,4], [LUK 16;19-31], [JAK 2;26], [JEV 9;27], ...
Da je za gresne odredjen pakao I da se radi o VECNOJ I BESKRAJNOJ patnji govore sledeci citati:
"Jer kad Bog ne postede andjela koji sagresise, nego ih metnu u okove mraka PALENOG, I PREDADE DA SE CUVAJU ZA SUD." [2 PET 2;4]
"I ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dusu ne mogu ubiti; nego se bojte onog koji moze i dusu i telo pogubiti u paklu." [MAT 10;28]
"I djavo koji ih varase bi bacen u jezero ognjeno I sumporito, gde je zver I lazni prorok; I BICE MUCENI DAN I NOC VA VEK VEKOVA" [OTKR 20;10]

OBRATITE PAZNJU:
---------------------------------
Ovo subotari/svedoci negiraju tvrdeci da je u originalnom tekstu na grckom, koristena rec "AION" I tvrde da ona znaci "nesto sto traje ali ima svoj kraj". Medjutim, pravo znacenje reci je "ZAUVEK, BESKRAJAN". Kao potvrda, ista ta rec "AION" je koristena u [JOV 6;51] gde Isus kaze da oni koji jedu njegovo telo I piju njegovu krv zivece VAVEK. Isto vredi I za [DAN 12;2], [MAT 6;13], [JOV8;35], [2 KOR 9;9]. Kako jedna te ista rec moze da u jednom slucaju znaci BESKRAJ a u drugom "IMA KRAJ" ?!?

DALJE O VECNOJ PATNJI U PAKLU:
-----------------------------------------------
"I izlazice I gledace mrtva telesa onih ljudi koji se odmetnuse od mene; jer crv njihov NECE UMRETI I OGANJ NJIHOV NECE SE UGASITI" [ISA 60;24]
"Tada ce reci i onima sto Mu stoje s leve strane: Idite od mene prokleti u OGANJ VECNI PRIPRAVLJEN DJAVOLU i andjelima njegovim." [MAT 25;41]
"I ovi ce otici u MUKU VECNU, a pravednici u zivot vecni." [MAT 25;46]
"...UCI U PAKAO, U OGANJ VECNI" [MAR 9;43]

ZAKLJUCAK: Krivo tumacenje Biblije od strane sekti nije nista novo, a sve u cilju propagiranja LAZNIH doktrina, koje ide dotle da negira mnoge stvari koje su u Bibliji jasno i nedvosmisleno napisane. OVA JERES NEGIRA VECNU PATNJU GRESNIKA U PAKLU I SAMIM TIM JE I OPASNA. ZASTO ? SETITE SE SAMO VERSKIH FANATIKA KOJI SU POTEKLI UPRAVO U SUBOTARSKOJ SEKTI, I POCINILI MNOGE SMRTNE GREHE UKLJUCUJUCI I UBISTVA. SEKTA IH JE NAUCILA DA NECE ZIVETI VECNO AKO ZGRESE, ALI ISTO TAKO NECE ZAVRSITI NI U PAKLU U VECNIM MUKAMA. Kljucna rec za pretrzivanje Interneta je: "WACO".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 20:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Dodao bih nesto za krstenje djece. Krstenje nije samo nekakva administrativna radnja ispovijedanja vjere u Hrista. Rijec je o daru Bozijem covjeku, kojim ga Bog cisti od prvobitnog grijeha Adama i Eve (praroditeljski grijeh) sa kojim svi ljudi dolaze na svijet. Krstenjem se dobija blagodat Bozija i covjek postaje clan Crkve Hristove. Krstenje je uslov da bi covjek mogao primiti ostale darove Bozije u Crkvi, pod broj jedan da bi mogao primati Tijelo i Krv Hristovu i tako se sjedinjavati sa Gospodom i duhovno uzrastati, te primati tako pomoc Boziju za borbu protiv grijeha i zlih sila koje covjeka napadaju.

Ocigledno je da je i djetetu takva pomoc potrebna, jer su i djeca gresnici bez obzira sto ih mi cesto nazivamo malim andjelcicima. Svi znamo da vec sasvim mala djeca pokazuju znake zavisti, sitne pakosti, sebicnosti, egoizma i ostalo. Koja je onda logika da roditelji djetetu uskracuju blagodatnu pomoc koja mu je potrebna, samo zato sto dijete nije svjesno da mu treba? Kao sto rece nas vladika Nikolaj Velimirovic, to bi bilo isto kao kada dijete ne biste kupali sve dok ono samo ne shvati da se prlja i da mu to treba. Osim toga, Gospod je jasno rekao da ko ne bude krsten, nece uci u Carstvo Bozije. Zato je Crkva i propisala da se roditeljima, ako nepaznjom svojom dozvole da im dijete umre nekrsteno, to uzima kao izuzetno tezak smrtni grijeh.

Sto se tice ikona i idolopoklonstva. Zapovijest Boziju "Ne pravi sebi idola niti kakva lika, nemoj im se klanjati niti im sluziti," treba malo dublje protumaciti a ne tako bukvalno i povrsno kao sto to nepoznavaoci i jeretici rade. Pogledajmo u kakvom je stanju bio jevrejski narod kada je Bog dao tu zapovijed. Ne tjerajte me da dajem tacan citat, ali ko god je citao dijelove Starog Zavjeta o Mojsiju, sigurno se sjeca dijela kada je Mojsije otisao na goru da razgovara sa Bogom, a Jevreji nacinise sebi zlatno tele, proglasise ga za Boga i pocese mu se klanjati! :o
Cini mi se takodje, da je Solomon ucinio teski grijeh pred Bogom ucestvujuci u nekom paganskom ritualu.
S druge strane, postivanjem ikona covjek se ne okrece od pravoga Boga. Ikona je istovremeno i obrazovno sredstvo, ne kaze se uzalud da jedna slika vrijedi vise od hiljadu rijeci. Samim pogledom na lik Gospoda ili nekog od svetitelja, mozemo da uocimo na liku njihovom kakve ih sve vrline krase, bas kao sto si ti banjalucanko navela tu pricu sa Mikelandjelom kada je trzio model prvo za Hrista a kasnije za Judu.
Ni postivanje i slavljenje svetitelja nije nikakvo idolopoklonstvo jer mi ne stavljamo svetitelje na mjesto Boga, vec slaveci njih slavimo Boga koji je u njima. Moleci se svetiteljima mi im se molimo ne kao onima koji nam pomazu svojom silom, vec se molimo da se zauzmu za nas pred Gospodom. Sveto Pismo kaze da je mnogo mocna molitva pravednika, a najveci su pravednici upravo svetitelji. Inace, mogle su se procitati razne insinuacije na ovom forumu kako mi pravoslavni, toboze, molimo se samo svetiteljima a Bogu se direktno gotovo ni ne obracamo. To nije istina. Ako odete na svetu Liturgiju koja je osnovna sluzba u Crkvi, a sluzi se svake nedelje i praznika sa pocetkom u 9 sati (vrijeme nije dogmatska stvar, 9 sati je kod nas u BL), vidjecete da je samo par molitava upuceno svetiteljima, a bar 95% vremena su molitve direktno Bogu upucene. O polozaju koji svetitelji imaju u Crkvi najbolje svjedoci ova molitva koja se pjeva na Liturgiji, u dvije razlicite verzije.
Ako je nedelja pjeva se:
"Hodite, poklonimo se i pripadnimo Hristu; Sine Bozji, vaskrsli iz mrtvih, spasi nas, koji ti pjevamo: Aliluja."
A ako je praznik posvecen nekom svetitelju pjeva se:
"Hodite, poklonimo se i pripadnimo Hristu; Sine Bozji, divni u Svetima, spasi nas, koji ti pjevamo: Aliluja."
Danas je takav vid idolopoklonstva kao sto je zlatno tele uglavnom prevazidjen. Ali to ne znaci da zapovijest Bozija otpada, daleko od toga. Covjek postaje idolopoklonik svaki put kada bilo sta ili bilo koga postavi u svom zivotu, svjesno ili nesvjesno, vaznijim od Boga. Pohlepan covjek je tako idolopoklonik novca, narkoman droge, itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 22:20 
Pripravnik
Pripravnik

maran ata ja nisam pobijala postojanje raja niti pakla, samo sam rekla da SADA ne postoji nista od toga

necu se sa tobom prepirati niti raspravljati jer ti imas tvoje tumacenje Biblijskih textova a ja gledam citavu Bilbiju i ne izdvajam ni jedan text iz konteksta

mogu da primjetim i to da si toliko zagrizen u pravosljavlje i tvoju mrznju na sve druge koji nisu ono sto ti jesi, toliko da me to podjseca na mrznju koju su ortodoxni Jevreji, rabini, fariseji i knjizevnici ( sve uceni ljudi)
imali prema Isus Hristu. Oni koji GA prihvatise bi obican narod, sirotinja i neuki narod...

Razumni ce razumjeti

i jos nesto

dok je Hrist propovijedao Rijec Zivota neki jednostavno nisu htijeli da Ju prihvate. " Ne bacajte bisere pred svinje... " su Hristove rijeci

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 01:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Interesantna teorija da ne pobijas, ali nista ne postoji sada...

Odgovori mi, molim te, gde je onda Gospod Bog, gde se vadigao Isus Hristos, ako ne postoji raj ?

Isto tako, ako ne postoji pakao, odakle onda svi navodi o tome koje sam naveo, a iz Biblije su ?

Moracu malko da te ispravim... Moje tumacenje Svetog Pisma je tumacenje Pravoslavlja, a ne moja izmisljotina. Ja, gresni Maran Ata, sam samo glasnik koji prenosi ono sto Hrist ostavi Apostolima, a ovi Bozjoj - Pravoslavnoj Crkvi u nasledje.

Pored toga, moja "zagrizenost" jeste zagrizenost u Boga Isusa Hrista i telo njegovo - Crkvu bez koje nam nema ni spasenja. Ako to nekog vredja, ja cu javno da se izvinem i ponizno poklonim. Sam Hrist nas uci da "...se slušajte među sobom, i stecite poniznost..." (1 Pet 5,5) jer ce On ponizne da nagradi. Pri tome, samo Sveto Pismo nas isto tako uci da ako vidimo da neko ide u pogibao, a ne kazemo mu, njihova krv na nas, a ako mu kazemo a on i dalje srlja u pogibao, mi smo cisti. Pa tako, draga moja Banjalucanko, nemoj se ti nesto ljutiti na mene ako sam ti skrenuo paznju na pogubno ucenje tvoje sekte po pitanju stanja duse posle smrti. Ja ti rekoh, a ti vise nemas izgovor pred Bogom da nisi znala. Pa ti vidi sta ces sa time...

Razumni ce staviti prst na celo i dva puta razmisliti da li ce slediti ucenja koja stvorise gresni ljudi (Miler, Vajtova, Rasel, Smith, ... i ostala mnogobrojna laznoprorocka rodbina), ili ce se zapitati: Gde je Bozje telo - Crkva i gde je moje spasenje ?

Pozdrav i oprosti ako sam te uvredio...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]