Dobar si, dooobar, svaka cast, skidam ti kapu...
Na jednostavna pitanja, jednostavno izbjegavas...
Hajdemo redom, onako klasicno citiranje pa demantiranje
Citiraj:
O, pa ne bih smatrao njega za najvećim autoritetom u svim tim oblastima kako ga predstavljaju pojedini, izlazio je čak i feljton o njegovoj knjizi u Večernjim Novostima, na žalost, premda imam sve to nikada se nisam pozabavio detaljnije o svemu tome, zato što sam malo upućeniji od novinara da bih znao šta je autoritativno a šta nije, u svetu svih tih stvari. Kritike na Ehrman-ovu knjigu postoje i to u obilnoj meri, a stvarno ne bih se složio o velikoj pismenosti-ne pričam i nisam mislio samo na grčko-rimski svet, nego na vekove pre njega. Izraelska nacija je sasvim solidno bila pismena, imajući u vidu da akadski, feničanski, egipatski ili bilo koji sličan semitski jezik onog vremena nije znao svako da piše, dok su mnogi jevreji znali da čitaju svoje spise.
Znaci za pocetak moras uvidjeti da sam rekao da je Ehrman
jedan od najvecih autoriteta a ne
najveci autoritet niti da ga smatram najvecim autoritetom nego jednim od najvecih.
Da, da, izlazio feljton, vecernje novine, ali ti se nikad nisi dosjetio da vidis detalje jer se radi o predrasudi kao sto si gore i izjavio. Izraelska nacija nije bila solidno pismena, je li tebi solidna pismenost 10 % stanovnistva, ako ti imas drugu statistiku reci je. A ko je citao spise i jevrejske knjige??? Sumnjam obican svijet, cisto sumnjam, spisi su citani od pismoznanaca a njih nije bilo masa to se jasno vidi i iz N.Z. kad se sagledaju stvari s koliko njih (pismoznanaca) Isus vodi raspravu, a koliko s ostalim svijetom.
Slicna stvar je bila i s Biblijskim spisima srednjeg vijeka. I zbog toga je nisu citali obicni ljudi jer su bili nepismeni. Crkva je posjedovala autorsko pravo na tumacenje Biblije i zakona, i kao takva nigdje nije kao prevenciju spominjala i naredjivala pranje, iako je citala Bibliju i iscitavala spise. Procitaj malo na tu temu o svecima srednjeg vijeka i njihovim izjavama i njihovim brigama za vlastito tijelo i sta je bio nauk crkve kako se treba posmatrati vlastito tijelo....
Citiraj:
Lično mislim da ni jedno jedino objašnjenje tebi ne bi moglo pomoći da konstruktivno sagledaš stvari, ali je bar jasno da niko normalan ko čita Bibliju ne opterećuje se sa tih 10 incesta (ako ih ima i toliko, volim kada mi braća muslimani nabroje do detalja sve te stvari jer mene mrzi da se opterećujem oko toga, oni se više bave prljavim vešom biblijskih ličnosti nego ja) nasuprot hiljadama ostalih. I ako smestiš tekst u kontekst-onda je jasno zašto postoje incesti, nemoralne stvari, ubistva, krađe, zločini, i šta sve ne još. To Bog nije zamislio, i ko god je to radio, bilo u prošlosti bilo danas, neće dobro proći, i ne prolazi, ja sam svedok toga, a ljudi oko mene su savršen primer.
Doista me brate iznenadjujes rijecima, izvrnuo si kompletan moralan svijet s njima, i na istoku i na zapadu. Dakle po tebi niko "normalan" ko cita Bibliju ne opterecuje se s tih 10 incesta. Bravo. Doista Bravo, nemam rijeci, ne znam da li bih i dalje citao tvoj post do kraja...to je... jednostanvno da te skrozira.
Tebi 10 incesta nisu nikakvo opterecenje za knjigu koja bi trebala biti Rijec Bozja. Pa u danasnjem vremenu jedan americki svecenik postane pedofil i o tome bruji citav svijet, jedan otac siluje kcerku o tome se oglasava i drzava i narod i novine i porod i preporod svi i svako...ali tebi...ti se jednostvano ne opterecujes s tim sto se ti incesti nalaze u Bibliji, u tvojoj knjizi...izvini brate ali doista mi ove rijeci granice s bolescu...ili ste vi krscani jednostavni navilki na njih od malena, dok ste citali Bibliju jer kao sto rekoh ono o promjeni licnosti tokom rasta, mozda su vam te stvari postale normalne....
Nemoj misliti da ja smatram da si ti takav ili krscani na ovom forumu...ne gledam generalno nego se nikako ne mogu nacuditi rijecima da se s tim ne treba opterecivati...
Dakako da se "braca muslimani" bave s prljavim vesom, jer vam zele ukazati slovom i brojem o kakvim se tu stvarima radi...ali vi po obicaju na punu bastu cicaka gledate samo zbog nekoliko ruza.
Ali tebi nista ne znaci kako ti to lijepo nazva "prljavi ves Biblijski", ne negiras ga ali ti on ne smeta...
Citiraj:
I ako smestiš tekst u kontekst-onda je jasno zašto postoje incesti, nemoralne stvari, ubistva, krađe, zločini, i šta sve ne još. To Bog nije zamislio, i ko god je to radio, bilo u prošlosti bilo danas, neće dobro proći, i ne prolazi, ja sam svedok toga, a ljudi oko mene su savršen primer
Smijestio sam tekst u kontekst i jos uvijek mi nije jasno zasto se incesti nalaze u Bibliji kao Bozjoj rijeci. Zasto se lijepo opisuej kako i na koji nacin da lezes s vlastitom kcerkom, sestrom.
Zao mi je brate i ovo ti kazem ne kao musliman nego kao prosjecan covjek koji je odrastao u zdravoj sredini ali tim incestima je mjesto u playboy casopisima a nikako u Knjizi koja je uputa ljudima kako da se ponasaju.
Ako cemo reci da su ti incesti upravo ono sto Bog ne zeli od nas da to radimo, onda se pitam zasto su opisani u detalje???
Tvoja izjava:" To Bog nije izmislio" ...ima nekoliko fatalnih , kardinalnih, logickih gresaka. Da si rekao da to nisu stvari od Boga o.k. ali da to Bog nije izmislio... Ako nije Bog onda ko je??? Djavo??? Jel Djavo drugi bog, (Theos ili Hoteos),.. desetine i desetine pitanja bih ti mogao postaviti na tvoju tezu: "To Bog nije izmislio"...nista drugo nego da ti kazem ...fascinantno.
Idemo dalje "ko god da je to uradio u proslosti ili danas nece dobro proci"...A David ???? Nigdje u Bibliji se ne navodi da on nije dobro prosao. Da obican covijek izvuce pouku da to nije dobro da postoji sakcija za grijeh koji je ucinio David, Lot...ali nema sankcije,.
Svaka stvar iz svaka svete knige mora da : Potice na dobro djelo, da upozorava na kaznu ili sankciju ili da ukazuje da nesto nije dobro.
Bilo koja od ova tri principa kad uzmemo i postavimo ih na ono sto Biblija govori da je ucionio Lot ili David???
Jel to poticanje na dobro djelo???
Jel Biblija upozorava u konkretnom slucaju na kaznu ili sankciju???
Jel Biblija u tekstu ili kontekstu ukazuje da to nije dobro???
U drugim situacijama ukazuje da to nije dobro i propisuje sankciju, ali je intgeresantno da je niti David niti Lot nisu osjetili...da su zivjeli srecno i lijepo do kraja zivota, iako su bili Bozji poslanici, svjetiljke vodolje za ostali narod, primjeri za ostali narod kako se treba ponasati prema bliznjima, a cine takve stvari....???
Citiraj:
Iako izraz žena možda nije bio izraz nepoštovanja, jasno je da, kada uzmemo u obzir ono vreme, nema govora o tome da je reč o nepoštovanju i sl. Ako ti Isusu zameraš što je svoju majku nazvao "ženom", to je ravno kada bi Mu zamerao što nije znao engleski jezik ili što nije koristio mobilni telefon. Ako pak smatraš da jesi u pravu-drugi put ću te mnogo više demantovati nego sada. To što si ti naveo kao primer jadne pedagogije za mene je besmislena stvar, jer ja bih deci dao objašnjenje kako su ono vreme, kao izraz velikog i dubokog poštovanja, ljudi svoje žene pa i majke ili sestre, često oslovljavali sa terminom "ženo", i kraj rasprave bi bio. Kao što je i kraj mog objašnenja.
Hajde sad procitaj svoju prvu recenicu iz gornjeg teksta. Dakle :"
Iako izraz zena mozda nije bio izraz nepostovanja, jasno je da, kada uzmemo u obzir ono vrijeme,
nema govora o tome da je rijec o nepostovanju i sl."
Znaci "
mozda nije bio izraz nepostovanja......nema govora o tome da je rijec o nepostovanju"
E sad mi reci jesi li siguran da nije to bio izraz nepostovanja ili si "mozda" siguran.
Opet tvoji primjeri koji su tako drasticni i tako ekstremni. Znaci izraz "zeno" receni za majku od strane Isusa i poredjenje da je to kao da mu se zamjera sto nije znao engleski ili imao hendi...doista,doista nisu slicni primjeri ni pod tackom razno.
Pokusaj uzimati drigaciji oblik poredjenja...jer stvarno su ko nebo i zemlja.
Smatram da jesam u pravu i pokusaj me drugi put demantovati mnogo vise nego sada....molim te.
Citiraj:
Čim kreneš da sudiš nekome-već grešiš, ne samo ti, bilo ko. Mnogo principa u Bibliji ima po kojima čovek stvarno može da živi pošteno i časno, ja ih poštujem i ne osećam se ni malo loše. Loše se osećam onda kada neko bolje od mene zna kako ja stvarno živim, kada neko misli da bolje od mene zna šta je šta u Bibliji, onda se stvarno počnem loše osećati, i to ne zato što bi neko eventualno bolje od mene bilo što znao, već zato što često vidim devijaciju normalnih stvari. To skoro uvek srećem, i od braće muslimana (doduše-ne svih), ali ja ti odgovorno tvrdim-kada se Biblija sagleda u svom pravilnom kontekstu, onda je sve prilično jasno. Ako želiš da ti ne bude jasno, daću ti islamske sajtove koji harikiraju Bibliju i njene izveštaje, i onda ću ti objasnit šta je osnovna zabluda takvih tumačenja.
Ne, ovdje si totalno fulo, totalno....ama brate ovo je razgovor ne sudnica, ovdje niko nikom ne sudi ( Ne sudite da vam ne bude sudjeno) kaze dobra stara Biblijska...predivna rijec, predivna izreka Isa a.s. Opet ti kazem da ima lijepih stvari u Bibliji ali je probelm sto ti zatvaras oci na one ruzne stvari koje se nalaze i sto je jos gore ne zelis ili ne mozes ih objasniti.
Zasto ih jednostavno ne objasnis...Biblija bi trebala da objasnjava sebe samu... eto na tom principu mi objasni Bibliju....nemoj mi popovati ko i do sada....nego otvori svoju knjigu i citiraj mi sta ona kaze za odredjenu stvar ili grijeh pa cemo vidjeti da li je ona po tom pitanju u pravu, jer ako Biblija govori da je nesto zabranjeno...ja cu ti biti prijatelj u tome...jer svaka stvar koju Biblija zabranjuje, ja je postujem...
Nema sudruga Boga ni u bicu ni u vlasti...o.k.
Nema preljube....o.k.
Nema kradje....o.k.
itd
itd.
Najbolji tumaci S. Z. su sami Jevreji ne grci, ne rimljani niti englezi...pa Jevreji vjeruju u jednog Boga, ne trinitarnog nego Jednog. To je samo jedan primjer...ali ih ima na hiljade.
Jednostavno te molim da mi pomognes da sagledam Bibliju u pravom kontekstu...evo hajmo voditi raspravu u tom pravcu...ma sta to znacilo... ali se slazem...
Uputi me u tekstove Biblije koji pomiruju dvije izjave bar za pocetak.
Citiraj:
Nije tačno. Učitavaš savremene poglede i način razmišljanja u Bibliju, prost i očit primer jeste primer pojma "žene" kao način oslovljavanja za "majku", danas neobično, ali ne i u Isusovo vreme. Isus se savršeno etički uklapao prema standardima onoga vremena, iskazujući na taj način svoje duboko poštovanje prema svojoj majci, što danas nije slučaj, jer danas se duboko poštovanje prema majci iskazuje na drugačiji način. Drugo, da bi se iščitavala i razumela Biblija potrebno je malo više nego poznavanje srpskog ili nekog srodnog jezika, na kojem je možemo čitati. Drugim rečima, potrebno je poznavanje kulture onoga vremena, načina razmišljanja, jezika, istorije, sociološke pozadine, itd itd itd. Tako, svako tumačenje Biblije koje polazi od toga "što nešto znači danas" i ulazi se sa takvim premisama u biblijski tekst jeste klasično učitavanje ili etnocentrizam. Negira se istorijski kontekst, kultura, sociološka pozadina ili pak neka druga pozadina, jezik, način razmišljanja, geografija, i što god ostalo, i na taj način se dobija nepotpuno razumevanje onoga što su biblijski pisci hteli reći određenim događajem.
Toliko objasnjavas "zenu" i " majku" i pokusavas sve to staviti u vrijeme i mjesto i kao da je to bilo normalno...ali eto nek ti bude nema problema, ako je to bilo normalno i ako je za tebe normalno...o.k. nemam primjedbu zivi s tim.
Govoris da je potrebno poznavanje kuture, obicaja, mnogih jezika, istorije, soc. pozadine...nema ni tu problema i tu se razumijemo da sve to treba poznavati.
Ali je gotovo sablonski isto i interesantno da sve i jedan krscanin s kojim sam god razgovarao i kojem god kazem da postoje anomalije, on se poziva na sve ono na sto i ti, i kad mu kazem da me pokusa prosvijetliti da uzme nekoliko gornje nabrojanih postavki ili sve i da mi objasni samo jedan primjer....svi kazu da oni to ne znaju.
Mislim, koga zavaravate izrekama da ako nesto se zeli objasniti mora se znati pozadina svega, ali interesantno ne znate je i ne pokusavate da je saznate, iznenadio bi se kad bi znao procentulano koliko ima krscana prakticara, koliko ima krscana koji su za zivota procitali Bibliju, koliko ih ima koji su za zivota procitali N.Z....minoran i mizeran broj...i pored tolikog ne znanja o osnovnim stvarima iz vlastite knjige (kao npr kontekst Jovan 10:30) ili "sporednim" stvarima (kao sto je kod tebe slucaj s incestima)...svi se pozivate na more i more znanja da se samo objasni jedno Biblijsko pravilo ali niko, ama bas niko to ne objasnjava, bar do sada...niti zna odakle bi poceo...
Samo se navede da se trebaju poznavati historijske stvari, kontekst, ugao gledanja, 1. vijek itd i tacka...nista vise nema analiziranja. Kraj. Full Stop.
Citiraj:
Jesu, neki zaključci jesu pogrešni, ljutio se ti ili ne, to ti kažem. Drugo-ja ni ne zatvaram oči bilo kome na, kako ti kažeš, "fatalne greške u Bibliji", nego samo ukazujem da mnoge greške u stvari i nisu greške koliko pogrešno razumevanje onog što se uistinu desilo. Osim toga-stvarne greške uvek imaju neko logično objašnjenje, a što se pak tiče greha pojedinaca koji su opisani u Bibliji-njima će Bog suditi, a nama su ostavljeni kao primer kako ne trebamo se ponašati. Kroz sve te primere, bili dobri ili pak ne, Bog nam upućuje određenu poruku. Rasprava šta je "čista Božja reč" vodila bi u nedogled, i ne raspravlja mi se o tome, a i nije to tema topica.
Pa hajde vise pocni objasnjavati, da greske u stvari nisu greske...nego..nego...sta...??? Objasni vise.
Citiraj:
Već sam kazao. Biblija se i ovako harikira, zamisli da je nešto prećutala. Ne bi valjalo. Ovako, otvoreno, bez dlake na jeziku, govori o svemu, kao opomena i primer.
Da ovdje se isto slazem "Biblija govori bez dlake na jeziku" ali samo kao primjer...ne i opomena.
Nemoj me pogresno razumijeti ima opomena...ali negdje, upravo tamo gdje treba da budu nema ih.
Poslanik Lot bjezi iz grada koji biva unisten zbog najveceg grijeha...a sam cini taj grijeh s vlastitim kcerama....molim te brate, objasni mi to....nadji mi Biblijske tekstove...ako hoces nesto da dokazes navedi...nemoj da "braca muslimani" poznaju vise Biblijski tekstova nego sami " braca krscani" ali krscani imaju jedinstveno pravo da ih samo objasnjavaju po Duhu Svetom...
Citiraj:
Ja ne vidim razlog zašto bi iko išta izbacivao???????? Kada bi se to desilo, onda bi se BIblija još više našla na otvorenu i unakrsnu vatru, pod još žešćim i jačim kritikama. Ispalo bi da hrišćani nešto namerno kriju kada su izbacili delove koji nisu mili za čitanje. Pa izvini, ali nije tako. Ja bez problema mogu čitati incest Lotovih ćerki sa Lotom, radio sam ga čak i na jevrejskom jeziku, mnogo stvari se nalazi u svemu tome, mnogo pouka, mnogo detalja koje površnom čitaocu nikada ne bi palo na pamet. I nikada nisam postao ni bludnik ni bilo što što bi ličilo na nekog kapitalnog grešnika. Drugim rečima, kada čitam Bibliju njenim naočarima, postajem bolji čovek, ja nikada nisam postao gori čovek čitajući Bibliju, nikada.
Samo po pitanju Duha svetog i trojstva mogu ti navesti nekoliko primjera o ubacivanju i izbacivanju, o nastanku zamisli trojstva i njegovoj evoluciji do danasnjeg dana....tako da ...tvrdnja da se u Bibliji ne izbaciva i ne ubaciva nista je...nista drugo nego tvrdnja bez dokaza...
Opet me iznenadjujes da mozes bez problema citati incest Lota...daj mi pouku kakve pouke si nasao na jevrejskom podijeli ih sa nama, daj nam detalje iz tog incesta da ih procitamo pa nek svako sam presudi. Daj te tvrdnje bolan, daj te dokaze na sunce
Ne kazem da si los covijek, ako se ti smatras dobrim o.k. meni je to dovoljno...hvala Bogu. Pokusaj citati kompletnu Bibliju s jevrejskim naocalima i nece biti problema izmedju kompletnog krscansko-muslimanskog svijeta po pitanju origilanog grijeha, Isusovog bozanstva, niti iskupljenja...nastavi citati tako i ubrzo cemo imati zajednicku platformu, i ja Bibliju tako citam.
Citiraj:
Odakle ti ideja da sam teolog??? A što se tiče navedenog mi teksta-na osnovu čega bih ja bilo kome morao išta objasniti, posebno kao test, kada Bibliju ne smatram za knjigom s kojom se možemo tako igrati testa (dobro da nije test inteligencije), još manje je smatram knjigom koja nam služi da bismo jedni druge izazivali i sl.??? Ako pak ti ceniš tvoju knjigu koja je za tebe sveta-i ja cenim moju. I ako mi hoćeš verovati-pred Bogom ti kažem, nisam se ni trudio pročitati zadati mi 'test', iz principa. Ne znam koji si 'test' odabrao, ali meni nije moranje da se spuštam tako nisko i bilo kome šta objašnjavati (odjednom ovo više nije tema gdi se bavimo da li se možemo pouzdati u Bibliju itd., već svojevrsan test? Mislim stvarno nemam reči). Možda ću neki drugi puta pročitati 'test', ali ovoga puta neću da omalovažavam ni sebe ni Bibliju time što ću nekome odgovarati na 'test' i time što neko misli da me je sad saterao u ćošak sa par stihova iz Biblije.
Naravno...iskreno prvi si od onih koji su se oduprijeli nagonu da ne procitaju, i ne spoznaju jos jedan "prljav ves" s kojim se bave "braca muslimani"...zao mi je ako nisi procitao, ostao si uskracen za jedno znanje...
Inceste si procitao...i to je bio test samo sto nisam upotrijebio tu rijec, "zena" je bila test samo sto nisam upotrijebio tu rijec...eto otelo mi se pa je upotrijebih na tom trecem primjeru i brat se naljuti.
Ko sam ja da stavljam Biblijske testove na kusnju, Ko su "braca muslimani" da pozivaju na test???
Nema smisla niti odgovarati???
Ako budemo dalje razgovarali postavicu ti ovakvih "testova" 50 000...jer se od prilike nalazi toliko errora u Bibliji, ali necu koristiti tu fatalnu rijec "test" na koju se moj brat uvrijedi,
Ja cijenim svoju Knjigu i postavi je na test onakvog tipa ...molim te..., ja ne bjezim i uopste ne smatram da cu biti satjeran u cosak...niti to mozes ti niti bilo ko s Kur'anom (Kur'anski idzaz stoji i dan danas, ).
Satjerajte nas u kut, cosak, budzak, ugao...nema problema ...valja se suociti s istinom a ne izbejgavatii je i zivjeti u poluistini i zatvarati oci pred ocitim stvarima.
Ne znam da li je to dokaz kukavice ili neukoga.
Citav je zivot test, sve su knjige svijeta test, ti si sam sebi test, tvoj um ima test...ali ako ne zelis prihvatiti realnost o.k.
Brate svijet nije crn i bijel nego siv. Dobrodosao u zivot.
Prije ili kasnije procitaces ga...za to se uopste ne brinem.
Citiraj:
Ovo je prvo. A moj odgovor bi bio: prvo pokušaj da nađeš moje slične izjave. Ja sam kazao, koliko se sećam, da jevreji su koristili obred pranja ruku do lakata-običaj koji im je ostao iz Biblije, i na taj način se nisu porazboljevali od kuge, kao što mnogi jesu. Čak postoje istorijska svedočanstva o tome da su brojni jevreji preživaljvali, dok su drugi umirali. Zašto? Jer su jevreji prali ruke a ovi nisu. Logično je ko je i zašto je-ostao živ. Kao posledica bila je ta da su mnogi jevreji bili poubijani. Zašto? Jer se mislilo da oni šuruju sa đavolima. Prežive, pa je hrišćanima to bilo jako čudno.
Ne sjecas se dobro, o pranju ruku nisi kazao niti rijeci, mada sam znao na sta mislis i jevreji nisu prali samo ruke do iza lakata nego i lice iz razloga sto je to prvi poceo da radi Mojsije u dolini Tuwa. Ta dva obreda pranja ruku do iza lakata i lica su farzovi u abdestu svakog muslimana...ali to nije bitno koliko je bitno da su krscani poumirali i jos optuzili jevrejski narod da kumuju s djavolima. Doista u kontekstu vremena i istorije i etike tadasnjeg vijerovanja itd,itd. ja se moram nasmijati.
Citiraj:
Pa da li je sve tako jasno? Vidiš, uhvatio si se za muslimane i jevreje, nipodoštavajući hrišćane (fer sa tvoje strane, ipak si ti musliman i ne možeš drugačije od većine), a uopšte nismo pričali o razlogu zašto se hrišćani ne obrezuju i sl. Ja sam samo pitao medicinski razlog obrezivanja baš 8 dana? Ovo ostalo me ne zanima (da ne pominjem da teologija itekako ima veze u svemu tome, no kazao sam, ne želim sada o tome da pričam).
Ne ja ne nipodastavam hriscane, pa to istorije govori i to sam ti kazes... pa nisu li umirali od kuge a imali su Bibliju pred sobom, nisu li mogli svecenici protumaciti odredjene stavke Biblije ili su oni samo interpretirali...
Medicinski razlog je jasan ko dan...i jedan od razloga zasto te nazvah teologom jeste taj sto se uvijek pozivas na teologiju i filozofiju a vrlo rijetko ili nikako na BIbliju.
A pitanje obrezivanja i zasto se vi ne obrezivate je jasno i vrapcu na grani, odgovor se ne krije u ucenicima, Isusu, S.Z.nego u Pavlu...odgovor se krije u Pavlu. Svetom Pavlu koji kaze "Niko se nece spasisti po zakonima nego vijerom u Isusa Krista".
Obrezivanje je bilo zakon zakona kod Jevreja, ali jedan Pavle ono sto nije uradio macem uradio je perom. Higijena je bila zakon zakona kod Jevreja, ali opet Pavle... i milioni umirase od kuge ...zbog ne pridrzavanja zakona.
Kad bi slijedili Isusa a ne Pavla 90% stvari bi bili rame uz rame, ali je problem sljedjenje covijeka a ne poslanika.
Hriscanstvo je jedna od nekiliko krscanskih pravaca. Da li po tebi katolici, protestanti, mormoni, itd,itd. isto tako vrse ucitavanje Biblije, kao i mi muslimani???