banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 15:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Zadnji izdah i SMRT
PostPoslato: 18 Mar 2008, 00:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
01
02
03
04
05
....
Sta nam svima najvise treba ovog momenta???
...dobro obrazovanje...
...dobar posao...
...karijera...
...novac...
Svaka individua u zivotu nastoji da dobije ono sto misli da je najpotrebnije.
Neki imaju dug zivot i to u njemu ostvare, a drugi opet kratak i ne uspiju.
Ali niko od njih ne razmislja da posjeduje nesto neprocijenjivo vrijedno...DISANJE.

Od kako ste kliknuli na ovaj post i dok ste procitali uvod, proslo je oko 40-50 sek.
Covijeku koje je u uzbudjenju ili panici i kome se onemoguci disanje 50 sekundi, najradije bi se odrekao svega samo da jos jedno udahne.
U sljedecoj minuti ili dvije izgubio bi svijest.
A u sljedecih dvije do tri minute mozak bi prestao da funkcionira...i zivot bi bio na kraju.

Prije ili kasnije, u uzbudjenju ili panici, radosti ili tuzi...svakog stize ovaj momenat ...SMRT...

Moja namjera je da porazgovaramo o tome...kako svaki od nas vidi svoj posljednji dan, trenutak...sta bi uradio, kud bi isao...u kratko...sta bi ucinio-da bi "usao u legendu".

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2008, 00:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
dosao je tiho i stao u ...no,dok holidej,legenda

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2008, 01:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
I can imagine myself on my death-bed, spent utterly with lust to touch the next world, like a boy asking for his first kiss from a woman.
Aleister Crowley

prekrasno rečeno :)

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2008, 22:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Pozdrav bratu pod pseudonimom ,,Jasmin'' moja želja je da vodimo razgovor preko privatnih poruka kao i sa bratom ,,oficir s ružom'' pa te molim da otvoriš bilo koju temu gde mogu naći tvoju pp. adresu da se čitamo.
Slava Bogu na visini a na zemlji mir među ljudima dobra volja.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2008, 22:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

bujrum

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2008, 11:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
mislim da je u tim trenucima vjera u Boga suštinski važna. Bojim se, ne mogu reći da se ne bojim, to je ljudski. Bojim se nepoznatog oblika postojanja, ali mislim da će mi pobožnost pomoći.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2008, 13:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
mislim da je u tim trenucima vjera u Boga suštinski važna. Bojim se, ne mogu reći da se ne bojim, to je ljudski. Bojim se nepoznatog oblika postojanja, ali mislim da će mi pobožnost pomoći.

:D sejtane ne kvari druzenje :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2008, 14:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kuš, kuš... pljuc, pljuc :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2008, 14:59 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2007, 15:36
ЗАКАСНЕЛА ИГРА

Доћи ће, слутим, тренутак без тајни
кад зидови прозрачни постаће, и сјајни...
Суочен сазнањем да сам предмет, плен,
очајнички, живот збијаћу у трен.

Тајну храбрости прозрећу до дна
и из дремљивог пренућу се сна;
и како све више стеже страшна ноћ
познаћу колику имао сам моћ.

И тек у том бљеску, можда први пут,
пред самом капијом... будан, ужаснут,
слутим познаћу, ту, пред ждрелом тек
за какву је игру човеку дат век.

д.б.м.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2008, 15:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Warrior of the Light je napisao:
I can imagine myself on my death-bed, spent utterly with lust to touch the next world, like a boy asking for his first kiss from a woman.
Aleister Crowley

prekrasno rečeno :)

Čisti romantizam. Smo ne znam koliko je smrt romantična.
Kažu da samo dvije vrste ljudi umiru sa osmijehom na usnama, veliki sveci i veliki ratnici. Mi ostali nešto drugačije...

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2008, 15:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Pa budimo onda sveti ratnici :)

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 03:01 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 07 Mar 2008, 13:47
http://www.youtube.com/watch?v=ulSA37yQPvw

Evo jedan video u toku predavanja u Dzamij, Imam izgovara zadnju rijec i umire... Pogledajte...!

http://www.youtube.com/watch?v=Q1pNQB95 ... re=related

Evo Video sto je vec napisano ... O Smrti na nasem jeziku... i mozete pogledati... Ucenje iz canog Kurana...!

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 10:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Super je taj drugi video.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 15:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Oh, Mark The Words That I Do Say
Who Knows Tomorrow Could Be Your Day
.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 15:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

druze...opsjednutost je skromna rijec..

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 23:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Dobar, dobar 2. video.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 23:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kako bi Šekspir rekao " that secret land from whose boundaries no passenger ever came back "

evo drugarica mi večeras javila da joj je otac umro. Našli ga mrtvog u stanu pre 2 dana, :( Ona nije bila sa njim u baš naj naj odnosima .. Baš sam bezze sad.. :-?

ovo za disanje na početku me podsjetilo na meditaciju i budističku filozofiju.. u budizmu se disanje upravo osvještava, jer mi nismo svjesni da dišemo.. kad bi to bila svjesna radnja, mi bi "zaboravili" da dišemo.. tako i neki budisti "uđu" u smrt u meditaciji..

osjećam se malo morbidno..

pitanje za muslimane : Jel istina da se muslimanski vjernici sahranjuju nagi? Pošto se hrišćani odjevaju. I ako jeste, zašto? To sam negdje čula, pa me zanima zašto. I suprotno, zašto se hrišćani odjevaju? Jel to tradicija ili religija? hvala..

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2008, 01:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Prije nekih desetak godina, iz garaze sam zacuo nekakvu galamu. Izisao sam vani i vidio strinu, stariju zenu negdje oko 60 godina, kroz plac mi je govorila da odem u kucu jer nesto nije uredu s njenim covijekom.
Kuca je bila blizu garaze svega nekoliko metara jedan od druge.
Kad sam usao u kucu tu je vec bila isto tako neka starija zena koja je klecala pored strica i dozivala ga.
Bilo mu je ime Aziz.
Njene rijeci: Azizu, Azizu, ooo Azizu...
Sjecam se da je bio petak oko pola 7 na vece, ljeto.
Usao sam i gledao kako ga ona doziva i gura rukama, cini mi se da je imala blizu sebe casu vode i umivala ga.
On je lezao na lijevoj strani okrenut prema nama i izdisao.
Sklupcan, nije se pomijerao, glava klonila preko ivice kreveta, ispustao je zadnje izdahe.
Odmah sam pomislio da umire, ni sada ne znam zasto mi je ta pomisao prva prosla kroz glavu.
Nisam bio u panici, jednostavno sam samo gledao u njegovo lice.
Bio je dobar covijek, dobre duse. Sjecam se svaki put kad mu je postar Rajko donosio penziju pocastio bi ga, i znam kad bi neko nailazio putem zvao bi ga da zajedno zapale po jednu.

Eto jednostavno da podijelim s vama taj dozivljaj... :(

U Islamu postoji izreka : " Smrt je propovijedac koji suti."
I zaista je tako...ne kaze niti rijeci, ali sve je jasno ko dan.

Dake u Islamu stvari idu sljedecim redom

Umrli ???

Poznat je termin "umro/la"- medjutim pravilan izraz jest "preselio/la", jer covijek odlazi s ovog svijeta i seli se na drugi svijet.
Znaci cest je izraz kod muslimana da je "neko preselio na onaj svijet" a ne umro. Mada ako kazemo da je neko "umro" znamo svi na sto se to odnosi.

Osoba kada "umre" prvo se utvrde sigurni znaci smrti (to u danasnjem vremenu obavi doktor opste prakse), a poznati su sigurni znaci smrti gotovo svakoj osobi kao sto je :mrtvacki zadah, macije oci, mrtvacke pjege itd.

Nakon utvrdjivanja sigurnih znakova smrti osoba se "ogasuli"- osoba se okupa. Muske kupaju muski, a zene kupaju zene.
Pozeljno je da to bude neki blizak srodnik, mada to uglavnom obavlja hodza za muskarce ili njegova zena-zene.

Prilikom kupanja umrlom se lagano pritisne stomak, zatim se otklone sve necisti koje su izisle iz tijela. Neki preporucuju i uzimanje abdesta (pranje osnovnih dijelova tijela koji se peru prilikom stupanja u molitvu).
Nakon kupanja, umrli se namirisi, zatim se zamota u "cefine". Cefini je jednostavni bijeli carsaf koji se prepoli na dva dijela i ti cefini se obicu umrlom. Tako da nije bas ispravna izjava da se umrli zakopava nag.
S umrlog se prije kupanja skine odjeca ali se nakon kupanja zamotava u cisti bijeli carsaf i takav se stavlja u mezar/grob.

Da sad ne idem u detalje, ali princip je isti i za zene osim sto se kupi malo veca metraza casrafa jer se zenama cefini prave od dva dijela.

Kad je umro dijed od mog prijatelja isao sam da pomazem da ga okupaju posto je bio velik covijek, pa ovo sto govorim to su informacije iz prve ruke.

Kada se pristupa samom cinu kupanja-na tijelo treba gledati jednostavno kao na zemlju ili drvo- u smislu da ukoliko neko vidi neke tijelesne mane, to je zabranjeno iznosti i govoriti o tome.

Po obicaju se tijelo iz mrtvacnice doveze opremljeno ("opremljeno"-podrazumijeva u cefinima i u skrinji/sanduku) kuci i kod kuce prenoci jos jednu noc. Tu noc ukucani ugavnom presjede ali ne moraju, jer tad dodje rodbina, komsije i prijatelji da izraze zalost.

Tu noc komsije, prijatelji i rodjaci nastoje pripremiti hranu o svom trosku, i raditi sve one poslove koje bi ukucani trebali raditi. Ozalosceni su tad u najvecoj zalosti i oni se ne opterecuju s pripremanjem hrane, pica i docekivanja.
Prijetelji, komsije i rodjaci organiziraju ukop, pozivaju one koji pozvani jos nisu i obavijestavaju o smrti.

Naravno veliku ulogu u koordiniranju svega ima imam i dzemat

To je ukratko i osnovno o "opremanju" umrlog.

Svako vam dobro zelim.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2008, 05:57 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Oficir s ruzom je napisao:
Po obicaju se tijelo iz mrtvacnice doveze opremljeno ("opremljeno"-podrazumijeva u cefinima i u skrinji/sanduku) kuci i kod kuce prenoci jos jednu noc. Tu noc ukucani ugavnom presjede ali ne moraju, jer tad dodje rodbina, komsije i prijatelji da izraze zalost.

Tu noc komsije, prijatelji i rodjaci nastoje pripremiti hranu o svom trosku, i raditi sve one poslove koje bi ukucani trebali raditi. Ozalosceni su tad u najvecoj zalosti i oni se ne opterecuju s pripremanjem hrane, pica i docekivanja.
Prijetelji, komsije i rodjaci organiziraju ukop, pozivaju one koji pozvani jos nisu i obavijestavaju o smrti.

Ovo nikada nije bio obicaj u velikom dijelu Bosne i Hercegovine. Mislim da je ovo nesto novo sto nas narod uvodi, ili uzima obicaje iz drugih kultura. Poznato mi je da muslimani iz Rusije ovo rade (ovdje u USA). Odakle si Oficir?

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2008, 11:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Citiraj:
Oficir s ruzom je napisao:

Ovo nikada nije bio obicaj u velikom dijelu Bosne i Hercegovine. Mislim da je ovo nesto novo sto nas narod uvodi, ili uzima obicaje iz drugih kultura. Poznato mi je da muslimani iz Rusije ovo rade (ovdje u USA). Odakle si Oficir?

Ja jesam iz Bosne brate, i mogu ti navesti na desetine ovakvih primjera na kojima sam prisustvovao.
Ja jesam rekao da je to obicaj ali nisam rekao da je to obicaj u velikom dijelu Bosne niti da je to obicaj cijelokupnog ummeta, ali je obicaj tamo odakle ja dolazim.
Povodom dzennaze isto tako je obicaj prouciti tzv "sallu". Medjutim to se u srednjoj i istocnoj Bosni uopste ne prakticira dok se u Krajini prakticira obavezno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]