banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 15:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Feb 2008, 22:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2007, 12:30
Interesuje me kakav kvalitet software-a nude proizvodjaci na teritoriji RS (nadam se da se prica ne zavrsava u Banja Luci :)), kakav je kvalitet ljudi koji su zaposleni kod tih proizvodjaca i da li su neke od tih kompanija (firmi ... kako god) radile ili rade za trzista drugih zemalja? Dalje, platforme i alati koristeni u tom razvoju su takodje tema mog interesovanja kao i reference koje upucuju na slozenija kvalitetna rjesenja. Molim misljenje ucesnika foruma, pogotvo ako su medju njima neki i zaposlenih kod takvih poslodavaca

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 15:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2004, 08:54
Kvalitet je lako los sa parolom "Uvali im los softver pa ih onda deri za odrzavanje tog istog zbog toga sto neradi".
Sam razvoj ozbiljnog softvera podrazumjeva vrijeme i odredjen broj strucnjaka koje treba placati (a oni nisu jeftini) na sta nasi privatnici nisu spremni.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 17:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Генерално, квалитет је лош. Разлога је доста. С једне стране су криви овдашњи бизнисмени који не схватају важност информатизације и аутоматизације пословања, нити вриједност рада на развоју софтвера, па јако мало улажу у информатизацију, што се индиректно одражава и на квалитет. С друге стране, велики број ад-хок софтверских фирмица, са лошом методологијом развоја, са нешколованим и неамбициозним кадровима који не прате нова рјешења и нове методологије развоја. То је мој утисак.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 17:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
Vjerujem da bi soft firme radile kvalitetnija (dugotrajinija, dokumentovana,...) programska rjesenja, da je moguce ista naplatiti sa realnom cijenom.
Doduse, ako neko dobije Windows, PS, Corel, ... besplatno, tesko je ocekivati da shvata koliko kosta parce software-a.

Koliko znam, postoje firmice koje rade iskljucivo za strano trziste. Naravno, tu se postuju i standardi koji vaze na tom trzistu.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 01:11 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
I meni se cini da je tako.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 20:34 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
^^^ Ako nekome treba program za vodjenje knjiga a nece da plati tebi koliko trazis ima nekoliko opcija:
- da nadje drugog programera ili drugi jeft. knj. program
- neka uzme besplatni korel ili windows i neka u njemu vodi knjigovodstvo ako moze...

Mene iskustvo uci da samo ako sam sebe cijenis onda ce i drugi imati koliko toliko postovanja ...

Meni je puna kapa prica "znas ovo je pocetak divne saradnje i ako bi mi ovo uradio dzaba ja cu ti nabaciti puno posla"...

zato necu da sjednem i da slovo pritisnem dok ne vidim valjanu racunicu... dao bog pa ima klinaca i komsiluku koji rade za 100KM pa mi mnogo pomazu da se otresem budala...

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2008, 12:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

mangia je napisao:
Mene iskustvo uci da samo ako sam sebe cijenis onda ce i drugi imati koliko toliko postovanja ...

Donekle tacno. Odbijes dva posla gdje ti nude "saradnju" i sl., ali treci odradis i naplatis po realnoj cijeni.
Ali, toga npr ja mogu da se drzim jer mi to nije primarni posao i dok sam studirao, pa je bilo manje-vishe hocu li dobiti posao. Pitanje je sta ce neko kome treba svaka marka da prehrani porodicu, npr?

mangia je napisao:
Meni je puna kapa prica "znas ovo je pocetak divne saradnje i ako bi mi ovo uradio dzaba ja cu ti nabaciti puno posla"...

zato necu da sjednem i da slovo pritisnem dok ne vidim valjanu racunicu... dao bog pa ima klinaca i komsiluku koji rade za 100KM pa mi mnogo pomazu da se otresem budala...

hahaha, ovu pricu o "saradnji" sam cuo puuno puta. :)
a to sa klincima je klasicna prica: "znas, ima moj poznanik sina, mali sesti razred, a znaa racunareee.. upao u Windows. on bi to mogao da uradi."
i toga sam se naslusao. takve je najbolje zaobici, jer znas da ce te handriti dok ne lipsas za sicu koju naplatis.

zanimljivo je na koje se sve nacine dovijaju ljudi kada treba da se pogodis za cijenu..

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2008, 16:01 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Nov 2004, 11:21
Nije sve tako crno. Ima kod nas kvalitetnog softvera.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2008, 13:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Naravno da ima kvalitetnog software-a, i bice ga sve vise.
Mi smo samo konstatovali presjek uslova na "trzistu".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]