banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 19:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: K
PostPoslato: 27 Feb 2008, 16:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Feb 2008, 16:30
u

Poslednji put menjao Monkey dana 21 Maj 2008, 07:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta: Re: KUĆNI STUDIO
PostPoslato: 27 Feb 2008, 16:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Avg 2007, 18:54
Kucni studio.. san svakog muzicara :) hehe.. ja sam sebi skontao najjeftiniju mogucu varijantu .. kupujem za koji dan line6 TonePort UX1 koji na sebi ima ulaz za gitaru/bas gitaru i ulaz za mikrofon. Uz njega dobijesh softver koji simulira gomilu gitarkih i bas pojacala, mikrofonskih preampova, efekata itd.. tako da sam skontao da mi se to najvishe isplati za neko kucno snimanje.. naravno amatersko.. ostaje problem bubanj.. ali za neke svoje demo snimke bubanj cu ukucavati rucno .. a po potrebi moze se snimiti i kod nekog drugog.. najmanji problem je uloziti dosta love za studio.. ali ako se to nece otplatiti onda i nema nekog smisla :) pozz

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2008, 18:14 
Početnik
Početnik

Čuo sam za tu spravicu. Možda i ja kupim nešto slično. Mene interesuje može li se recimo povezati taj Line6 Tone port sa Reason softwareom ili nekim drugim sličnim pa da na kraju imam kompletan band ? Znači dobio bih kombinaciju živih instrumenata (preko Line6) i virtuelno proizvedene muzike (Reason).Ja imam Reason i ok mi je - naročito sample mogućnosti i redrum mašina.I još jedno pitanjce - koliko pomažu i da li su potrebni monitori u kućnoj varijanti?

Thnx

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2008, 19:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Avg 2007, 18:54
Nisam koristio Reason ali vjerujem da se postoji mogucnost povezivanja, jer znam da se cubase koristi za snimanje zvuka iz toneporta itd...
Sto se tice monitora... nemam pojma.. sigurno je da su u nekoj profi varijanti potrebni, ali je takodje sigurno da ti ne igraju nikakvu ulogu ako nemash dobro "uvo" :) uglavnom znam da su dosta skupi... bar za budzet amaterske kucne varijante :) toliko...

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2008, 19:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
noriginal je napisao:
Kucni studio.. san svakog muzicara :) hehe.. ja sam sebi skontao najjeftiniju mogucu varijantu .. kupujem za koji dan line6 TonePort UX1 koji na sebi ima ulaz za gitaru/bas gitaru i ulaz za mikrofon. Uz njega dobijesh softver koji simulira gomilu gitarkih i bas pojacala, mikrofonskih preampova, efekata itd.. tako da sam skontao da mi se to najvishe isplati za neko kucno snimanje.. naravno amatersko.. ostaje problem bubanj.. ali za neke svoje demo snimke bubanj cu ukucavati rucno .. a po potrebi moze se snimiti i kod nekog drugog.. najmanji problem je uloziti dosta love za studio.. ali ako se to nece otplatiti onda i nema nekog smisla :) pozz

Bubanj za kućnu upotrebu, nije savršeno, ali može da prodje u početku):
1.Skineš program Wingroove (wav- emulator, pretvara midi filove u wav tako da zvuče približno onom kako zvuče u stvarnosti, zavisi od kvaliteta midija)
2.Otvoriš u njemu midi fil koji ima ritam koji namjeravaš koristiti (naša muzika ima skoro sve ritmove koje možeš da zamisliš za rnr ili narodnjake)
3.Svi instrumenti su markirani (kao default). Odmarkiraš sve osim kanala 10 (udaraljke su obično tamo)
4.Ako ti ritam ne odgovara, možeš da ubrzaš ili usporiš, kao i da kombinuješ sa nekim drugim (da samplaš)

Dosta zavisi od kvaliteta midi filova, neki zvuče jako profesionalno, drugi su taraba, domaća radinost.
Wingrove možeš da pokupiš na:
http://www.cc.rim.or.jp/~hiroki/english/wgdl.html
serijski broj za aktivaciju:
PASSWORD=ZAAAAAAA
USERID=BJG70109
NAME=(yours)

pozdrav

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 12:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Monkey je napisao:
Čuo sam za tu spravicu. Možda i ja kupim nešto slično. Mene interesuje može li se recimo povezati taj Line6 Tone port sa Reason softwareom ili nekim drugim sličnim pa da na kraju imam kompletan band ? Znači dobio bih kombinaciju živih instrumenata (preko Line6) i virtuelno proizvedene muzike (Reason).Ja imam Reason i ok mi je - naročito sample mogućnosti i redrum mašina.I još jedno pitanjce - koliko pomažu i da li su potrebni monitori u kućnoj varijanti?

Thnx

U principu, svaka ASIO kompatibilna karta (što UX1 jeste) će ti raditi sa VSTi, pa i Reasonom. (mada on nije najsretnije rješenje kada je neelektronska muzika u pitanju)

Jedina "mana" UX jedinice jeste nepostojanje MIDI porta. "Mana" pod navodnicima, jer većina kućnih korisnika i neće koristiti MIDI port i MIDI kompatibilnu klavijaturu, već se uglavnom odlučuju na USB MIDI kontrolere kojima MIDI port na karti i ne treba!

A za kućni studio, iliti muzičarski atelje će ti trebati:
- odgovarajući računar
- ASIO kompatibilna zvučna karta
- mikrofonsko (i instrumentalno) predpojačalo, ako ga karta nema u sebi
- mikrofon (sa stalkom i pop filtrom)
- slušalice
- par monitora
- kablaža za sve to
i naravno - odgovarajući software (sekvencer, virtuelni instrumenti itd.)

I ono što je najbitnije u praksi... puno učenja i razuman pristup problematici! :)

Pozdrav!

Slika

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 12:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2007, 23:38
koja ti je ne..najgora buzdet varijanta....

koliko planiras novca izdvojiti za tu zabavu...?

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 16:12 
Početnik
Početnik

Računar imam. Sad ne znam šta znači odgovarajući. 160 giga HDD na 512 mhz. A lova?
Pa do nekih 1 000 KM bi uložio u to. A koji software da koristim ? Ima ih puno u ponudi.
Naravno muzika je kombinacija elektronike i živih inst. I još jedno pitanjce - ima li na netu na našem jeziku o osnovnim pojmovima snimanja,miksanja i svega toga.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 19:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2008, 18:47
Potrebna je zelja i strpljenje
A to je ono sto u usranoj BL niko nema
Posto su svi muzicari
Rodjeni pobjednici
Talenti
Majstori

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 00:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 01:22
nemozesh to za milju maraka al mozesh shta mozesh :) za milju mozes uzeti neku dobru zvucnu i polovne monitore ,
a softver Ableton i NI guitar rig 3 ako svirash targiju ,imash extra zvuk i simulaciju svih efekata,pojacala, zvukova za gitaru Live dok je sviras ili snimash znaci nastimash sebi zvuk gitare kakav oces uz minimalne latencije,a iza ti pici neki beat-ritam naravno i udri Mile po targiji jojjjjjjjj :mad:

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 00:56 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
prvo, dobro procitaj ovu temu:

viewtopic.php?f=26&t=8182

a onda pitaj tikija za sve ostalo sto bi te moglo zainteresovati.

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 09:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

1000KM može biti OK budžet za sami početak...

- 1GB RAMa 65KM
- Line6 TonePort UX1 277KM
- Alesis M1 520 monitori 439KM
- Shure 57 mikrofon 180KM
- Korg K25 MIDI kontroler 178KM
- sva potrebna kablaža cca 50KM
Suma Sumarum: 1189KM - 7% popusta na gomilju kupovinu = 1100KM!!!

Sjedneš i radiš! :wink:

Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 14:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

al od softvera obavezno Guitar Rig 3 i Ableton ... :D

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 17:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mf_police je napisao:
al od softvera obavezno Guitar Rig 3 i Ableton ... :D

Ako kupiš Line6 TonePort UX1 nema potrebe za Guitar Rig-om jer se uz Line6 dobija odličan Gear Box, koji radi isto što i Guitar Rig, a koji, po mnogima, radi u rangu pa čak i bolje od GR (a dobijaš ga free uz kartu)!
Ableton Live (vjerovatno na njega misliš, jer je Ableton kompanija) je OK program za DJ-eve i ljude koji se u svojoj produkciji dominantno bave slaganjem gotovih sekvenci; ali je za neki ozbiljniji aranžersko-snimateljski rad lošiji od nekih drugih sekvencera. Ako izuzmemo Logic kao mnogima apsolutno nedostupan (što zbog cijene, što zbog potrebne platforme) ostaje ti Cubase kao najlogičniji izbor!

Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 19:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

aha Gear Box odlichno...cuo sam i za njega al nisam radio...
a Sonar 7 umjesto SX-a i Live-a...?

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 11:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mf_police je napisao:
aha Gear Box odlichno...cuo sam i za njega al nisam radio...
a Sonar 7 umjesto SX-a i Live-a...?

Cakewalk (Sonar) je davno bio rame uz rame i vodio bitku sa Cubase-om. Pojavom SX-a ju je izgubio.
I danas postoje ljudi koji ga koriste; bilo da se radi o starim korisnicima naviknutim na taj program ili o novim korisnicima (tamo negdje na trulom Zapadu) koji moraju da plate softvare pa gledaju da ne potroše previše novca.
pretpostavljam da Monkey ne spada ni u jednu ni u drugu grupu. :)

Btw. kad smo se već dotakli Line6-a, evo nešto i za VeLiKog! Možda nekada poželi da snimi bubanj ili cijeli bend na djelu!!!
(stiglo u BL, pa ako neko želi može probati)

Slika

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 22:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
Ja cu samo o softveru...

Citiraj:
al od softvera obavezno Guitar Rig 3 i Ableton ..
Citiraj:
Citiraj:

Prvo da drugo jok(Tiki je otprilike rekao zasto mada ga je korisno imati za neke elektronske fore jer je za to brz).Iako je Guitar Rig izuzetno nestabilan(bar kao krekovan).Ako se razumijes u podesavanje gitarskih stvari i Amplitube ce ti savrseno obaviti posao a stabilan je k`o drvo!

Ako si navikao na Reason drzi se njega ali ga vezi sa ReWire sa Cubaseom jer se u Reason ne moze usnimavati.
Ajd da jednom zauvijek rijesimo enigmu za sta je Reason:to je set softverskih zvucnih komponenti upotrebljiv u svakom zanru muzike,to sto ima svoje(veooma korisne)stvari za elektronsku produkciju cini da ljudi misle da je prvenstveno electronica alat a nije tako(poslusajte demo koji je napravio tip iz Brazila -pravi latino jazz,isao je uz verziju 2 ili 3 Reasona,pa onda recite sami).

Da li ce nesto "kucano" zvucati manje ili vise dobro zavisi iskljucivo od onoga koji kuca.Uz strpljenje i poznavanje bubnja npr.,moze se doboti veoma realan rezultat a uzivo odsvirano a lose snimljeno ili pak odsvirano bez gruva uvijek zvuci losije.Jedno znam:bolje dobar programming od loseg zivog sviraca! Da ne bi sam slagao semplove ili se patio,pronadji negdje Addictive Drums http://www.xlnaudio.com/ ili Easy Drummer http://www.toontrack.com/ .I jedan i drugi ce ti raditi posao. Mozes i BFD Drums ali je on tradicionalno nestabilan do neizdrzljivosti.Uz svaki dobijas veci ili manji broj gruvova za vise stilova koje onda mozes editovati za svoje potrebe.Nijedan od njih nije General Midi vec ima svoje mape.

Basova ima raznih.Ja koristim Trilogy jer sam navikao.

Sintova ima tonu.Ne znam koji stil te zanima posto bi to suzilo izbor.

Sampler - Kontakt ili Halion.Ja koristim prvi jer je mnogo detaljiniji ali to ti nije bitno sad.

Od produkcijskih paketa pokusaj sa nekim Wavesima mada bi UAD(koji moras platiti bio idealan). Tek da naucis upotrebu efekata(mada ja ne volim delay iz Wavesa a mozda ga nisam do kraja provalio).

Masterujes ili finalizujes u nekom editoru:Wavelab ili SoundForge. Preferiram prvi zbog vise formata efekata koje podrzava ali ni to nije od neke vaznosti ako znas sta radis.

Kao glavni host Cubase.Drz sa verzije SX3 jer Cubase 4 ima podrsku samo za VST3 standard kako sam cuo pa ce biti problema s nekim pluginovima(takodje vise nema Directx podrsku)Iz prostog razloga sto ga najvise ljudi ima i koristi kod nas pa ces biti kompatibilan.Napolju ga se smatra takoreci amaterskim i Logic je dominantna platforma(al samo na Macu radi) http://www.apple.com/logicstudio/ .
Barem 90% stranih snimaka(ustvari vise) koje cujes su radjeni na Pro Toos-ima ali to je toliko skupo(kombinacija softvera i hardvera) da je sada potpuno nevazno.
Sonar je super softver,sa ogromnim mogucnostima(rekao bih i vecim od SX-a ali buduci PC-only platforma nije nesto previse pro zastupljen(bivsi Cakewalk).

Live je koristan ako ces imati loop-based materijala(neki downtempo,electronica itd.) ali u ReWire-u sa Cubaseom kao i Reason. Kao glavni sekvencer je pomalo ogranicen i nepregledan(bar meni).Za praviti remixe je idealan.

Otprilike:Cubase za snimanje,sekvencing,miks,...
Reason i Live kao izvor zvukova.Naravno uz VST instrumente.
WaveLab(moze i SF) za finalizaciju.

Ostaje ti da naucis kako se to koristi i prioritetno je da za to naucis engleski.Istini za volju,postoji i knjiga u Literi za Cubase SX a i mnogi ljudi za koje je engleski ravan tanzanijskom(gomila narodnjaka) su naucili bez engleskog tako da mozda i nije bitno.

Softver - alat,muzika - to je do tebe!

Nadam se da sam pomogao.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 02:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ik multimedia amplitube 2 ,imam ga al mi je ipak puni bolji guitar rig 3 (i stabilan je ) ti vjerovatno imash neku drugu verziju koja nije.. 8) usput pro toolsi se mogu krekovati da rade odlicno i bez hardvera... :D

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 15:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mf_police je napisao:
usput pro toolsi se mogu krekovati da rade odlicno i bez hardvera... :D

Ti ćeš onda mnogo para da zaradiš... :oops:

Slika

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 15:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
Citiraj:
pro toolsi se mogu krekovati da rade odlicno i bez hardvera...

Odvali ga brate!!!

Samo ogranicena verzija za windows 98(prastara po svakom pitanju) radi bez hardvera...

Iskreno,samo PT HD se racunaju. http://www.digidesign.com/index.cfm?nav ... angid=100&

LE i M-audio Powered su korisni samo za kucne varijante(donekle) a prava najmena im je za kucno pripremanje projekata za HD (i naravo za sirotinju da se lozi).

Citiraj:
guitar rig 3 (i stabilan je ) ti vjerovatno imash neku drugu verziju koja nije.. 8)

Ovo moze biti posto i meni 3 radi stabilnije.Dvojka je bila katastofalna...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]