Ja cu samo o softveru...
Citiraj:
al od softvera obavezno Guitar Rig 3 i Ableton ..
Citiraj:
Prvo da drugo jok(Tiki je otprilike rekao zasto mada ga je korisno imati za neke elektronske fore jer je za to brz).Iako je Guitar Rig izuzetno nestabilan(bar kao krekovan).Ako se razumijes u podesavanje gitarskih stvari i Amplitube ce ti savrseno obaviti posao a stabilan je k`o drvo!
Ako si navikao na Reason drzi se njega ali ga vezi sa ReWire sa Cubaseom jer se u Reason ne moze usnimavati.
Ajd da jednom zauvijek rijesimo enigmu za sta je Reason:to je set softverskih zvucnih komponenti upotrebljiv u svakom zanru muzike,to sto ima svoje(veooma korisne)stvari za elektronsku produkciju cini da ljudi misle da je prvenstveno electronica alat a nije tako(poslusajte demo koji je napravio tip iz Brazila -pravi latino jazz,isao je uz verziju 2 ili 3 Reasona,pa onda recite sami).
Da li ce nesto "kucano" zvucati manje ili vise dobro zavisi iskljucivo od onoga koji kuca.Uz strpljenje i poznavanje bubnja npr.,moze se doboti veoma realan rezultat a uzivo odsvirano a lose snimljeno ili pak odsvirano bez gruva uvijek zvuci losije.Jedno znam:bolje dobar programming od loseg zivog sviraca! Da ne bi sam slagao semplove ili se patio,pronadji negdje Addictive Drums
http://www.xlnaudio.com/ ili Easy Drummer
http://www.toontrack.com/ .I jedan i drugi ce ti raditi posao. Mozes i BFD Drums ali je on tradicionalno nestabilan do neizdrzljivosti.Uz svaki dobijas veci ili manji broj gruvova za vise stilova koje onda mozes editovati za svoje potrebe.Nijedan od njih nije General Midi vec ima svoje mape.
Basova ima raznih.Ja koristim Trilogy jer sam navikao.
Sintova ima tonu.Ne znam koji stil te zanima posto bi to suzilo izbor.
Sampler - Kontakt ili Halion.Ja koristim prvi jer je mnogo detaljiniji ali to ti nije bitno sad.
Od produkcijskih paketa pokusaj sa nekim Wavesima mada bi UAD(koji moras platiti bio idealan). Tek da naucis upotrebu efekata(mada ja ne volim delay iz Wavesa a mozda ga nisam do kraja provalio).
Masterujes ili finalizujes u nekom editoru:Wavelab ili SoundForge. Preferiram prvi zbog vise formata efekata koje podrzava ali ni to nije od neke vaznosti ako znas sta radis.
Kao glavni host Cubase.Drz sa verzije SX3 jer Cubase 4 ima podrsku samo za VST3 standard kako sam cuo pa ce biti problema s nekim pluginovima(takodje vise nema Directx podrsku)Iz prostog razloga sto ga najvise ljudi ima i koristi kod nas pa ces biti kompatibilan.Napolju ga se smatra takoreci amaterskim i Logic je dominantna platforma(al samo na Macu radi)
http://www.apple.com/logicstudio/ .
Barem 90% stranih snimaka(ustvari vise) koje cujes su radjeni na Pro Toos-ima ali to je toliko skupo(kombinacija softvera i hardvera) da je sada potpuno nevazno.
Sonar je super softver,sa ogromnim mogucnostima(rekao bih i vecim od SX-a ali buduci PC-only platforma nije nesto previse pro zastupljen(bivsi Cakewalk).
Live je koristan ako ces imati loop-based materijala(neki downtempo,electronica itd.) ali u ReWire-u sa Cubaseom kao i Reason. Kao glavni sekvencer je pomalo ogranicen i nepregledan(bar meni).Za praviti remixe je idealan.
Otprilike:Cubase za snimanje,sekvencing,miks,...
Reason i Live kao izvor zvukova.Naravno uz VST instrumente.
WaveLab(moze i SF) za finalizaciju.
Ostaje ti da naucis kako se to koristi i prioritetno je da za to naucis engleski.Istini za volju,postoji i knjiga u Literi za Cubase SX a i mnogi ljudi za koje je engleski ravan tanzanijskom(gomila narodnjaka) su naucili bez engleskog tako da mozda i nije bitno.
Softver - alat,muzika - to je do tebe!
Nadam se da sam pomogao.