zah je napisao:
Ja sam protiv rata, ali da nesto kazem o osjecanjima koja gajimo prema drzavi, ponukan jednim dobronamjernim komentarom.
Osjecanje prema drzavi u kojoj neko zivi nije urodjeno osjecanje. To sojecanje se danas stice najvise preko sredstva informisanja:stampa, radio, TV i obrazovanja tokom skolovanja. Kakva su nam sredstva informisanja danas?Nikakava, jer su u rukama politickih mocnika, i stavljena su u njihovu funkciju raspirivanja nacionalne mrznje, afirmaciju njihove politike, itd. Slicno je i sa obrazovanjem. Neki dan sam u sarajevskom magazinu Start procitao sta nasa djeca uce iz istorije o istoj temi u FBiH i RS.Pa to su tolike razlicitosti da covjek ne povjeruje. Da se radi o nekoj davnoj proslosti, pa da se o dogadjju pise nakon 50 ili 300 godine pa hajde de, ali to su dogadjaji koji semo manje vise svi prozivjeli, i sad o tome imamo vise pristupa. Cim ima vise pristpa jednom istom problemu, to nam odmah govori, da se neko ne sluzi istinom, bolje receno da laze.Tu je i negativno licno iskustvo, naduvano pricama iz sredstava informisanja a i kroz samo skolovanje.
Eto tako su nastala tvoja, moja i osjecanja drugih, osjecanja koja mene udaljuju od tebe, teme od mene, mene od drugih ljudi, tebe od drugih ljudi, mene i tebe od nase domovine u kojoj samo rodjeni mi, nasi otcevi, djedovi, pradjedovi, cukundjedovi itd.Dakle, stvarnost je takva kakva je, i mi obicni ljudi je tesko mozemo promijeniti.Mozemo ne birajajuci sadasnje polticare, ali sredstva informisanja i obrazovanje kroz skolovanje cine svoje, pa nas ubijede, da opet biramo one koji nas razdvajaju, one koji ruzno pricaju o zemlji u kojoj su rodjeni, po kojoj hodaju, i zemlji koja ih hrani, pa mi ponovo biramo iste politicare kojima bi bolje pristajao termin:lopov, prevarant, kriminalac, neprijatelj svog ali i driugog naroda itd.
Narod treba da dotakne dno da bi se osvijestio. Vidite kakva je sigurnosna situacija u zemlji. Niko nema licnu, ni imovinsku sigurnost. Naravno, politicari imaju svoje cuvare koji paze njih, njihove kuce i njihova dobra. Mi smo nezasticeni, nase kuce, nasi stanovi i druga nasa dobra su nezastiocenai, a svako ima oruzje koje vlast nece da pokupi, jer joj nije stalo do sigurnosti drugih izuzev do svoje sigurnosti i sugorsnosti svoje porodice. U Sarajevu smo imali demonstracije protov licne nesigurnosti, jer te svaka budala moze ubiti na svakom mjestu ni kriva ni duzna. Slicnih primjera imamo i u Banja Luci i drugim gradova sirom BiH.
Niko ne voli da zivi u takvoj drzavi, a zasto je nasa drzava takva, krivi su oni kojima smo mi povjerili vlast, oni kojima smo povjerili da nam zivot ucine ljepsim. Oni uljepsavaju svoj zivot, sto vidimo svaki dan, ali nas zivot ostaje isti, ili jos stagnira, dok drugi napreduju. Dokle tako, pita se svako od nas.
Ranije smo imali licnu i imovinsku sigursnost, mogao si putovati nocu kuda god si htio, i bio si siguran da ces stici kuda si posao, bez obzira da li isao kroz Sloveniju, Hrvatsku, BiH, CG, Srbiju, Makedoniju, pa i Kosovo. Hajde prodji danas. Danas i u pola bijela dana, svako te moze npr. od Dervente do Banja luke ustaviti na putu, oteti kola, pa i ubiti te, zbog kola, ili zbog misljenja da imas puno para.
Da bi poceli voliti svoju zemlju, jer ljuvab prema zemlji se stice, trebamo promijeniti politicare, trebamo promijeniti politicku retoriku ugroznosti ovih od onih, trebamo prestati uprati prstom u druge i osudjivati ih za ono stio sto i mi radimo. Tako npr. Bosnjacima svi pripisuju unitarne teznje, iako je RS je unitarna u politickom smislu. A kako je biti Bosnjak ili Srbin u Capljini, Stocu, Livnu, itd ili Bosnjak i Hrvat u Banja Luci, Prijedoru, Foci, Visegradu, ili Srbin i Hrvat u Sarajevu, Zenici, Tuzli itd, znaju samo oni koji tamo zive.Ko je kriv za ovu situaciju. Pa zna se oni koji vode drzavu.
Dakle, nasa osjecanja prema zemlji u kojoj zivimo su prakticno refleksija svih negativnostin koje danas imamo u zemlji, jer jos uvijek nemamo pravne drzave, a necemo je imati ni za naradenih 20 pa mozda i vise godina, dok nam drzavu vode ovakvi kakve sada imamo.
jos jedan u nizu objektivnih i normalnih postova vrlo cesto objektivnog zaha

sve je tacno i nemam nista da dodam, ali zelim da se nadovezem na post prije zahovog u kojem kaze kako imamo jugoslaviju koja nije prezivjela a danas se pravi ista ta jugoslavija u malom i sa drugim imenom !
zasto ?
Mozda zbog toga da bi za dvadesetak godina opet imali rat !, sto je vrlo izvjesno , mozda i ranije. Jer docice nove generacije koje nisu okusile "slast" posljednjeg rata, i sa njima ce doci novi politicari koji ce prosipati nacionalisticke fore i eto frke... nazalost ...
danas tesko moze doci do rata jer ljudima je svega dosta ali za par godina, hm, ko zna ...
Zar nije zato bolje sve sto s moze podijeliti pa da onda zivimo kao susjedi komsije ili kako vec ... kao normalni ljudi i da se isto osjecamo u banjaluci i u sarajevu i u splitu ... a da ne gajimo pretenzije ni prema jednom od ovih gradova ...
ili je bolje da ovako popaljujemo jedni druge do kraja i ovog vijeka ...
ne znam, meni je vise jako tesko stvoriti sliku normalnog zivota na balkanu, nazalost, svakim danom je situacija teza...
a rat ... ma nece biti rata