banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 19:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 21:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
Damaskin je napisao:
Да, али чини ми се да требамо јасно одвојити "бити Бог" од обожења,
тј. сједињења (причастија) божанским енергијама.
Као што човјек прихвата енергију Сунца и живи од ње,
али не постаје сам сунце нити извор животодавне енергије.

Дакле једно је бити у јединству са божанском енергијом,
а сасвим друго тврдити да си ти божанство,
у томе се састоји замка сатаниста попут кроулија.

Da, upravo to sam htjela reci Damaskine.

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 22:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
bORGqUEEN je napisao:
Biti Bog je nekad davno htio i Aliester Crowley pa sta mu se desilo....oholost nije vrlina.

Pitanje je šta se njemu desilo a šta mi mislimo da se desilo. U Knjizi Zakona piše (Aiwass se obraća Krouliju(*)):
53. Ne plaši se, o proroče, pošto su ove reči
izrečene, nećeš zažaliti. Ti si moj izričiti
izabranik; i blažene su oči koje ćeš gledati sa
zadovoljstvom. Ali ja ću te sakriti u masku
žalosti: oni koji te vide će se plašiti da si pao:
ali ja te uzdižem.

Tako da, kako Vader jednom reče, sve to ima svoje 8)

(*)EDIT:Lapsus, obraća mu se Hadit, preko Aivasa

Poslednji put menjao Warrior of the Light dana 29 Jan 2008, 01:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 22:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
bORGqUEEN je napisao:
Biti Bog je nekad davno htio i Aliester Crowley pa sta mu se desilo....oholost nije vrlina.

Pitanje je šta se njemu desilo a šta mi mislimo da se desilo. U Knjizi Zakona piše (Aiwass se obraća Krouliju):
53. Ne plaši se, o proroče, pošto su ove reči
izrečene, nećeš zažaliti. Ti si moj izričiti
izabranik; i blažene su oči koje ćeš gledati sa
zadovoljstvom. Ali ja ću te sakriti u masku
žalosti: oni koji te vide će se plašiti da si pao:
ali ja te uzdižem.

Tako da, kako Vader jednom reče, sve to ima svoje 8)

Hm....citala sam nekad Liber AlVel Legis.....i Knjigu Lazi, ako se ne varam.

Mislim kad je uzeo duhovno ime Frater Perdurabo da je otisao u pustinju sa jednim svojim ucenikom (zaboravila sam ime ucenika) i prizivao Bafometa u zelji da ga pobijedi jer po nekim starim tvrdnjama, tom pobjedom posvecenik (za kojeg se on u to vrijeme smatrao) se pretvara u bice svjetla i postaje Bog.
Naravno, zna se ko je izgubio....

Anyway, ono sto hocu reci je: zlu se jako svidja kad mali covjek hoce postati veliki Bog.......

Vise o Aiwass-u imas ovdje:
http://www.preterhuman.net/texts/religi ... Aiwass.pdf
By John Allee
High Priest, First Church of Satan

Treba biti jako pazljiv.....

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 23:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nije prizivao Bafometa (Bafomet nije demon nego simbol) već Horonzona, čuvara Ambisa. Ambis je procjep u gornjem dijelu Drveta Života koji odvaja savršeno od nesavršenog i da bi ga Mag prešao mora se sukobiti sa Horonzonom i pobijediti ga; pobjeda u toj borbi podrazumijeva potpuno uništenje i anihilaciju prethodnog bića, nakon čega slijedi inicijacija u Binah, kosmičku matericu; prema dotadašnjoj inicijacijskoj doktrini, prelaz preko ambisa nje bio moguć inkarniranim ljudskim bićima... Krouli je tvrdio da je to uspio i proglasio "Crnom Braćom, sinovima pokvarenosti" sve koji su se zaustavili na prethodnom inicijacijskom stepenu, ne usudivši se da kroče u Ambis... :-? Nakon toga Krouli je uzeo magijsko ime Bafomet.

Ovo je zvanična verzija. S druge strane, lik koji mu je asistirao u invokaciji Horonzona je navodno izjavio kako se ništa od tog nije desilo i kako su zapravo nešto malo petljali s nekromansijom i da je to sve.

Što se tiče Aiwassa, mnogi ga izjednačavaju sa Satanom. Neka svako tumači kako hoće. Problem s Thelemom je taj što prelazi u dogmu. Jednom se i na ovom forumu pojavio neki turbo-Thelemit pa počeo da piše svašta, ali se nešto brzo ućutao... Oni voršipuju Kroulija kao neko polu-božanstvo, svako tvrdi da ga najbolje razumije; čini mi se da su stvorili čitav Thelemitski teološki sistem i svako ko se usudi da izađe iz tih okvira biva proglašen anti-Thelemičnim, pa i "Crnim Bratom". Zanimljivo je da Thelema sve više postaje skoro pa mainstream religija a paralelno s tim sve više otvrdnjava i pretvara se u dogmatsko učenje... Zvuči poznato? I gdje nestade Ljubav pod Voljom u svemu tome??? Ljudsko prokletstvo za posmatrati :roll: :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 00:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Neise, nisam postovaoc i procitala sam usput.....mada mislim da se ne radi o istom dogadjaju ali nije ni vazno. Bafomet je simbol sotone?

Mah...mislim da Thelema ima neke druge probleme...u korijenu....

Naravno da je poznato :wink:

I zamisli sad, covjek Bog.....na sta bi Nebo licilo. :roll:

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 00:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Bafomet je simbol sotone?

Možda u popularnoj kulturi, što je došlo iz "popularne religije". Originalno je Baphomet zamišljen kao složeni simbol mnogo toga, ali ne baš Satane. Zanimljiv je put kojim se kretala predstava o liku Satane da bi se došlo do današnje, s rogovima i glavom jarca, kao i odakle potiče to da prosječan čovjek danas, vidjevši sliku Bafometa, automatski pomisli "Đavo" :o i sve što uz to ide. Simboli su čudo. Mislim da današnji čovjek, gledajući u Bafometa, ili u Satanu, na neki način gleda u sve ono što je gurnuto u pozadini svijesti, u ono napušteno, zaboravljeno, prezreno i zastrašujuće, ali koje nije prestalo postojati, i koje svakim danom potvrđuje svoje prisustvo i posljedice svog progona. I uvijek je mnogo lakše okrenuti glavu i pobjeći, nego usuditi se, dohvatiti svjetiljku i suočiti se s tminom.

Slika
Evo šta o Baphometu kaže čovjek koji ga je nacrtao:

"The goat on the frontispiece carries the sign of the pentagram on the forehead, with one point at the top, a symbol of light, his two hands forming the sign of hermetism, the one pointing up to the white moon of Chesed, the other pointing down to the black one of Geburah. This sign expresses the perfect harmony of mercy with justice. His one arm is female, the other male like the ones of the androgyn of Khunrath, the attributes of which we had to unite with those of our goat because he is one and the same symbol. The flame of intelligence shining between his horns is the magic light of the universal balance, the image of the soul elevated above matter, as the flame, whilst being tied to matter, shines above it. The beast's head expresses the horror of the sinner, whose materially acting, solely responsible part has to bear the punishment exclusively; because the soul is insensitive according to its nature and can only suffer when it materializes. The rod standing instead of genitals symbolizes eternal life, the body covered with scales the water, the semi- circle above it the atmosphere, the feathers following above the volatile. Humanity is represented by the two breasts and the androgyn arms of this sphinx of the occult sciences."
8)
Odosmo u off topic

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 00:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Warrior of the Light je napisao:
Odosmo u off topic

da

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 01:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da...

Što se tiče relacije čovjek-bog; nešto sad kontam, pretpostavimo da postoji "Bog" kakav postoji u "pouplarnoj religiji", znači Bog smiješten na "Nebo", mjesto na kojem je nevidljiv, svevideći a takođe i svemoćan, ali se u suštini ne razlikuje puno od čovjeka svojim razmišljanjem, težnjama, kontovima... Kad bi smo pretpostavili da je stvarno tako, i kad bi smo imali moć da nekog postavimo na mjesto Boga, mogli bi smo uzeti prosječnog vjernika, dati mu svemoćnost i nevidljivost i tako "nabildan" taj čovjek bi mogao savršeno da odigra ulogu Boga... Znači, Bog se posmatra kao svemoćni čovjek na Nebu. Znači, ne samo da čovjek nije bog nego je Bog - čovjek :drinking:

Koliko je ovakav stav dobar, vidimo svi...

Izgleda da toliko voršipujemo sebe da smo se projektovali na Boga lično :drinking:

I šta je Bog onda uopšte? Ovdje gdje smo sad on je prilično nedokučiv; čak i ako napnemo razum do krajnjih granica, sve što o bogu spoznamo na taj način su na neki način projekcije nas samih... jer razum je sluga ega. Takav Bog je onda samo koncept, i ako već neko teži da postane bog sigurno ne treba da postane takav bog... jer to nije "pravi" bog, to je naš ego; o "pravom" Bogu se ne može puno toga reći, možda samo da je Ljubav i da je ono što mi stvarno jesmo, jedinstveni s Njim i neodvojivi od Njega.

I šta je sad to što čovjek treba postati? :D :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 01:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

bORGqUEEN je napisao:
Covjek, ovakav kakav je jednostavno ne moze postati Bog.

Embrion čovjeka se iz tačkice formira u tijelo sa svim organima, rodi se, i naraste do odrasle osobe. To je čudo. Tako nekako ide i duhovni razvoj...kod onih koji se duhovno razvijaju. Ovakav današnji prosječan čovjek ne može biti bog, ali izgrađeni čovjek...

bORGqUEEN je napisao:
Prvo ogranicenje su njegova cula

Na šta misliš pod ovim?

bORGqUEEN je napisao:
drugo ogranicenje je vrijeme

Vremena ima. Vrijeme prije ulaska u vječni život, a pogotovo poslije toga. Napravljeno je tako da vremena ima dovoljno, za "marljive učenike" :). Kao na ispitu na fakultetu, neko će u zadanom vremenu položiti a neko neće.

bORGqUEEN je napisao:
a trece sposobnost

Dobili smo dovoljne sposobnosti za ono što se od nas traži, inače se ne bi ni tražilo.

bORGqUEEN je napisao:
i samo visoki adepti, veliki posvecenici nakon napustanja fizickog mogu otici u visoke sfere a da li "postaju" Bog, to zaista ne znam.....dakle oni koji imaju moc odluke da vise ne dolaze "ovdje".

Čitao sam o takvim teorijama, takav razvoj da na nekom nivou više ne dolaziš na Zemlju jer si savladao taj neki nivo. Mislim da je Jogananda tako nešto pisao.

Koliko znam radi se o tome da nam je posuđen duh od Tvorca na osnovu kojeg možemo živjeti i pomoću kojeg, a kroz živote na Zemlji, trebamo da izgradimo svoju duhovnu dušu, postepeno, iz života u život. Znamo da je sve što je posuđeno samo privremeno kod onoga kod koga je posuđeno. Biće zatraženo natrag, u nekom trenutku

Jer ih čovjek načini, sazda ih onaj komu je dah u zajam dan. (Knjiga mudrosti 15, 16)

Pogledao sam par engleskih prevoda i u svima ovde piše "spirit" tj. duh, ovo ovde dah je duh.

Mada dah i duh su nekako povezani još od početka:

A stvori Bog čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovjek duša živa. (1. Mojsijeva 2, 7)

Posuđena duhovna duša se ne snalazi najbolje na materijalnom svijetu jer je "sa neba", nije odavde (ja nisam odavle :)). Dok smo u duhovnom obliku znamo puno više o tome kako stvari stoje, slobodniji smo, nesputani, kao u astralnoj projekciji, kreće se brzinom misli, prolazi kroz materiju, leti svemirom velikom brzinom. Kada se duhovna duša rodi u materijalnom tijelu to doživi kao neki šok, transformaciju, sputavanje, "okamenjivanje", u skladu sa tim ide zaboravljanje onoga što bez problema znamo u duhovnom svijetu jer se gubi kontakt sa svojom duhovnom prirodom, materija (za mnoge) od tada djeluje kao jedina realnost. Duhovni rad nas vodi ka prisjećanju naše duhovne prirode. Ali baš Rad, ne samo usvajanje nekih duhovnih učenje kao skupa informacija, već aktivan redovan Rad. Rad koji treba da postepeno dovodi do kontakta sa Duhom Svetim, do spoznaja (informacija sa duhovnih nivoa), do potvrde, demanta, produbljivanja usvojenih teorija i učenja. Šta je Hrist rekao? A kad dođe On, Duh Istine, uputiće vas na svaku istinu. (Jovan 16,13) Ta Istina koju treba da saznamo nam se daje u skladu sa trenutnim duhovnim novoom, Hrist ni apostolima mnogo toga nije mogao tada reći: Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi (Jovan 16,12), upravo iza ovoga je rekao ono da će Duh Sveti uputiti na istinu, kad ko za to bude spreman, kad sebe izgradi u nešto novo jer "ne lijeva se novo vino u stare mjehove već novo vino u nove mjehove".

I tako se kroz duhovnu izgradnju čovjek prisjeća svoje duhovne prirode, dobija potvrde duhovnih učenja, dobija uvid u realnost duhovnog svijeta, pojava, zakonitosti. To je ono što ateisti ne mogu da shvate jer misle da se kod svih vjernika vjera zasniva samo na...vjeri, a bez potvrde vjere. Kod većine je možda stvarno tako, nažalost, a to je zato što ne poznaju i ne shvataju ozbiljno koncept "duhovne izgradnje", Rada, već misle da duhovnost znači usvojiti neka duhovna učenje (neke od brojnih vjerskih zajednica) i stagnirati u tome, uz obavezno branjenje tih učenja od svih "jeretika i zabludjelih". Ali oni koji zaista Rade itekako dobijaju potvrde onoga što rade. Banalan ali realan primjer: mogu početi osjećati svoju energiju i duhovne centre (čakre), i to tačno u skladu sa opisima koje su drugi ostavili, o položaju čakri na tijelu i drugo. Takvima više niko ne može reći da to ne postoji jer oni više u čakre i energiju ne vjeruju, oni znaju. A to je banalan primjer, ima puno toga drugog.

Do tog osvještavanja u svoju duhovnu prirodu se dolazi kroz duhovni rad a ne kroz stagnaciju.

Zanimljivo je, i često se zanemaruje, da Sveto Pismo poziva ne samo na vjeru već na dokazivanje vjere, i to u samoj definiciji (prave) vjere: Vjera je pak tvrdo čekanje onoga čemu se nadamo, i dokazivanje onoga što ne vidimo. (Jevrejima 11,1) To se često zanemaruje. Vjerske zajednice pričaju samo o vjeri a ne i o dokazivanju te vjere, kroz redovan ozbiljan duhovni rad. A to je ono što ateisti zamjeraju vjernicima, što vjeruju bez dokaza. Ako je neko sebi kroz duhovni rad dokazao postojanje duhovnih energija i centara, dokazao je ono što se ne vidi, i to je po ovom stihu iz Svetog Pisma pozitivno. Dakle kroz iskustvo kao rezultat rada je dokazao nešto što postoji, dakle nešto što je Tvorac stvorio, time bolje upoznaje sebe ali i Tvorca. To je ono o čemu sam detaljnije pisao na temi koju smatram vrlo važnom "Duhovna izgradnja...prije svega", o priči iz Evanđelja o talentima (duhu) koje je gospodar dao slugama, jedni su ta sredstva "obrtali" i uvećali ih a neki su ih zakopali u zemlju (zemlja = tijelo) i nisu ništa radili, stagnirali su i oni i talenti (duhovna duša) koju im je gospodar posudio, i takvi se nisu dobro proveli, jer je gospodar kada je kasnije došao oduzeo od njih ono što im je prethodno posudio. Dakle čovjek na osnovu posuđene duhovne duše (talenti) treba nešto da radi, da uveća sredstva, tj. treba da izgradi svoju duhovnu dušu, i to je glavna svrha niza života na Zemlji, postepena izgradnja svoje duhovne duše pomoću posuđene koja je kod nas samo privremeno, samo toliko da bismo mogli živjeti i kroz živote izgrađivati svoju duhovnu dušu. Oni koji izgrade svoju duhovnu dušu će živjeti u vječnom životu na Zemlji. Ali izgrađena duhovna duša će se mnogo bolje snalaziti u materijalnom tijelu i na materijalom svijetu jer će znati da je izgrađena kroz živote u materijalnom tijelu na materijalnom svijetu, biće kompatibilna sa ovakvim materijalnim svijetom i tijelom, za razliku od ove posuđene. Zbog toga će stalno imati "otvorenu vezu" sa Ocem Nebeskim, kao što je Hrist imao, ali i mnoge druge sposobnosti koje sada nema, sve one iz SF filmova i serija (npr. Heroji) a i mnoge druge. To je i Hrist rekao: Zaista, zaista vam kažem: koji vjeruje mene, djela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća će od ovih tvoriti. (Jovan 14,12) A ovo je zanimljiv stih da se vidi upravo ono što sam gore rekao o vjeri, onaj prethodni stih, definicija vjere. Vjera traži dokazivanje, a dokazivanje ide kroz duhovni rad kao što dokazivanje u nauci ide kroz naučni rad i eksperimente, isto je i u duhovnosti. Oni koji rade duhovnu izgradnju i kroz nju dobijaju potvrde i dokaze za duhovna učenja time, a po onoj gore definiciji vjere iz Svetog Pisma, spadaju u prave vjernike, tek takvi spadaju u prave vjernike. Pravi vjernici su oni koji rade duhovni Rad. A pošto je ovde Isus Hrist rekao da će (pravi) vjernici tvoriti djela koja je on tvorio zar je onda čudno što oni koji duhovnu izgradnju rade i shvataju ozbiljno imaju ono što se zove "paranormalne moći"? I istorija pravoslavne crkve zna za takve slučajeve u svojim redovima. Ali takvih "pravih vjernika sa moćima" nema samo u pravoslavnoj crkvi. To su osobe koje su u većoj mjeri osvjestile svoju duhovnu prirodu, koje su napravile određen iskorak prema izgradnji svoje duhovne duše. A kakve će tek sposobnosti imati oni koji izgrade cijelu svoju duhovnu dušu?

bORGqUEEN je napisao:
Evolucija covjeka je evidentna

Jeste naučna.
Duhovna...teško.
Duhovno su napredovali samo pojedinci. Oni koji su ozbiljno shvatili koncept duhovne izgradnje.

bORGqUEEN je napisao:
Sta bi se onda desilo kad bi se obogotvorio covjek, mozete zamisliti....

Ti zamišljaš da se obogotvori ovakav današnji čovjek. Ja ne pričam o tome. Pričam o obogotvorenju (pretvorbi čovjeka u boga) duhovno znatno izgrađenog čovjeka. Ali za tako nešto je potreban ozbiljan duhovni rad, naravno. I rade li ga ljudi? Zato je Hrist i rekao da je malo onih koji idu pravim putem koji vodi u vječni život a mnogo onih koji idu u propast.

bORGqUEEN je napisao:
Kako smo samo sujetni kad mislimo da i mi mozemo kvalitativno biti dio te jednote

Hrist se ovako molio Ocu Nebeskom za ljude:

Da svi jedno budu, kao ti, oče, što si u meni i ja u tebi; da i oni u nama jedno budu (Jovan 17,21)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 02:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Citao sam jednu knjigu davno. Zove se "Paralelni svijet" od B. Benedikta. U ovoj knjizi su najbolje objasnjeni odnosi karme, reinkarnacije i boga. Uglavnom se sve uklapa u ovu teoriju osim toga da postoji nada za ne ljude koji su ucinili toliko zla da ne mogu zivjeti toliko zivota da otplate taj dug kao neki veliki zlocinci. Jedino, kako ja mislim da je to moguce da prihvate pokajanje u Isusu Hristu koji moze da otplati ove karmicke dugove koju je podnio svojom zrtvom na krstu. Ili druga opcija, kad ponestane vremena na zemlji da se radja toliko puta na nekoj drugoj planeti i otplacuje dugove. Ali je problem sto biblija kaze da su druge planete slobodne od zla sto ce reci da je prva opcija jedina.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2008, 12:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Vim kaže:

U ovom stihu govori se da Bogu nije milo sto je sotona htio da se izjednaci:

“Govorio si u srcu svojemu: izaci cu na nebo, vise zvezda Bozjih podignucu presto svoj... Izaci cu na visine nad oblake, izjednacicu se sa Visnjim.” (Isaija 14,13.14)

Ako citate ovo poglavlje i mnoga druga vidjecete da se kroz bibliju prozima kao da je to uzrok grijeha, teznja da se izjednaci sa bogom. Iako se mozda to moze i drugacije tumaciti?

Niko nema misljenje ili odgovor o ovome?

Odgovor na to pitanje imaš na forumu u temi ,,Isaija 14 glava''

Ovo šro Vader govori ali ne u celosti ima zapisano u Bibliji počev od uzrastanja u visinu(duhovnu) rasta Hristova preko toga da je On prvi među mnogom braćom tu bi sad neko mogao reći: da ali među mnogom braćom anđelima.'' Ne, već prvenac iz MRTVIH i prvi među mnogom ljudskom braćom. A šta ćemo sa rečju ,,kažem vam Bogovi ste'' ko to?
Pavle je bio do trećeg neba uznesen i rekao je da imaju neke stvari koje nije slobodno kazivati a šta to nije slobodno kazivati?
Zar će čovek sesti tamo gde i Bog sedi ,,učinio si nas CAREVIMA i sveštenicima.'' piše li tako ? Reinkarnacija je zabluda ako se misli da čovek po smrti odlazi u drugo telo ali ako kažemo da u ovom telu dok je živo možemo dobiti Svetog Duha i biti nanovo rođeni,,prerođeni'' da živimo po Duhu to je u redu ali menjanje tela da bi se kroz njih duhovno uzdigli nikako.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2008, 15:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Čovjek ne samo da ne treba da postane Bog, nego čovjek uopšte i ne može da postane Bog.

Vjeru imamo od Boga poslanu da ne zalutamo u ovim razmišljanjima... um je opasan ako se ne kontrolira objavama.

Nemojte od TV i raznih serijala iz radionice holivoda širiti "vidike" vjere, pogriješićete na samom startu.

Objave su jasne ko dan.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2008, 17:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Oficir s ruzom je napisao:
Čovjek ne samo da ne treba da postane Bog, nego čovjek uopšte i ne može da postane Bog.

Nemojte od TV i raznih serijala iz radionice holivoda širiti "vidike" vjere, pogriješićete na samom startu.

Objave su jasne ko dan.

Kratko i jasno.

Nešto što samo sebe nije stvorilo, što je rođeno u najdubljoj tami neznanja, nikada ne može postati ishodište svemira.
Možemo se uzdići do nevjerovatnog nivoa znanja i moći, ali postati Bog?
Egotrip.

Nikada nećemo postati Bog, On je uvijek ispred nas.
Pa i ako smo nastali u istom trenutku kao i on, kvalitativno smo različiti. To nas sve boli, duboko u duši.
Svi smo ovdje upravo zato što želimo biti bogovi u svijetu bez Boga.

Zašto bi neko želio postati Bog?
Da ima svo znanje i moć, sav beskraj i svu ljubav?
I šta onda? Nirvana ili Beskrajan progres?
Radi čega? Koja je svrha?

Kako ovako ogrezli u materiju, zavist, licemjerje, lijenost i oportunizam možemo krenuti ka tako velikom cilju, a da on u startu ne bude uprljan našim niskim strastima i koristoljubivošću?

A ako se tako nešto, hipotetički govoreći, dešava postepeno u usputno, kako se to može uklopiti u tezu da je Bog vanvremenska kategorija?
I zar se Bog postaje bez cilja da bi se postalo Bog? Ili se to dešava onako, usput?

A ako vrijeme i jeste relativna stvar, pamćenje i znanje nisu, ne ona koja ima Bog.
Mi ćemo za njega uvijek, u nekom "vremenskom otisku" biti mala djeca koja se igraju u pijesku i piške u gaće. Ali njegova je ljubav beskrajna, zato, ako želimo možemo imati i vlastiti svemir u kojem ćemo biti mali bogovi.

Svemir sa samo jednim nedostatkom.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2008, 09:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pošto je ovo što pišete reakcija na ono što sam ja pisao pokušaću opet objasniti, mada mislim da sam to već ovde napisao. Različito gledamo na pojam "Bog". Vi mislite, kao i ogromna većina ljudi, da je Bog jedno jedino biće u Kosmosu, biće neograničene moći. Ja mislim da je "Bog" titula koja se odnosi na mnoga moćna bića u Kosmosu. Da li su se svi samostalno duhovno razvijali da bi došli do tog nivoa ili su neki i stvoreni takvi od strane viših Bogova to u ovom trenutku ne znam. Nedavno sam a u skladu sa ovim sa dve strane čuo istu stvar: Bog je neko ko može nešto što drugi ne mogu, neko ko ima (veće) moći.

Naravno da ne očekujem da ovde neko ovo prihvati samo zato što sam ja to napisao, kao što taj neko ne može očekivati da ću ja prihvatiti nešto njegovo, zato se nemojte truditi oko replika koje teže da sagovornika uvuku u raspravu, dokazivanje, mudrovanje i slično čime ovaj forum a i drugi obiluju, jer su to ispraznosti, taj pristup: "ček da ja tebi objasnim kako stvari stoje a ako to ne prihvatiš ja ću ti to i dalje i dalje objašnjavati a ako nikako ne prihvatiš onda si u velikoj zabludi i nećeš dobro proći". Mislim da je ovo veoma pogrešan stav i uopšte pogrešan pristup duhovnosti, kakav sam i ja nekad imao a vjerovatno imam i sada ali u dosta manjoj mjeri nego nekada, dok kod drugih vidim isti takav pristup kako vrijeme prolazi, kako godine prolaze.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2008, 10:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Bog može i da ne može. :wink:

U redu je to što si rekao Vader.
Ali iako je ljudska logika na osnovu koje većina usaglašava mišljenje oko većine stvari pravo svih nas, postoje stvari koje ne mogu svi prihvatiti i stvari koje neki od nas ne mogu prihvatiti.

Tu se već prelazi u "vanlogični" domen.

I to je tačno da različito poimamo pojam.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2008, 11:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Citiraj:
Bog je neko ko može nešto što drugi ne mogu, neko ko ima (veće) moći.

Ljudi svašta pišu, s dokazom il bez njega...al se lično s ovom rečenicom ne bih nikad složio, jer ako uzmemo ovu rečenicu kao mjerilo u primjeru čovjek a i djeteta znači li to da je odrasli čovjek za djete bog.
Ako čovjek ima veće vještine i veće "moći", ili ako neko zna gramatiku bolje nego ja znači li to da je on neki "bogić" u tom segmentu.
Ako si ti moderator znači li to da si ( ne smijem se ni usuditi napisati)?

Ne.

Ne.

i još jednom

Ne.

Takvi ljudi imaju sposobnost veću, veću inteligenciju, razvijeniju logiku....

Sutra neko drugi može biti ovdje moderator...imaćemo druge kriterije, pravila možda strožije, labavije, i u odnosu na tebe eto ti disharmonije, nereda, zbog toga je i samo razmišljanje i pomisao o više bogova zabluda i poteže sankciju od Boga Živog, a to ti je 7 kat pakla ( s advokatima :D ).

Citiraj:
ček da ja tebi objasnim kako stvari stoje a ako to ne prihvatiš ja ću ti to i dalje i dalje objašnjavati a ako nikako ne prihvatiš onda si u velikoj zabludi i nećeš dobro proći"

Evo Vederu ova gornja rečenica je već o.k. Zašto????
E o tome ti govore Objave...iako si to napisao malo šaljivim tonom ali u suštini ova tvoja rečenica se može staviti u Bibliju.
Jer tako govore objave i Bog u njima...parafraziram ..."ja ću cas opominjati i opominjati... dolaziće vam opomene i opomene ( preko poslanika) sve do Sudnjeg Dana, a ako čitav život budete u zabludi i budete glave okretali onda nećete dobro proći."

Ne postoje multibogovi... niti bogići...niti hijerarhija bogova i podjela nižih i viših , manje moćnih i više moćnih...postoji samo Bog

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2008, 14:02 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2007, 15:36
СУОЧАВАЊЕ

Зар ћу и ја, заиста Боже,
вечно с Тобом царовати?
Да ја, Теби непотребни,
уђем у оно што јесте?
Да кроз пламен, па кроз искру
у преискру се претворим?
И кроз извор у преизвор?
Свих истока да сам престо
и свих муња и ветрова
и свих стаза и облика?
Ја, ког никад и не познах,
(јер што знамо, не зна разум)!
и који тек трен затрајах...

А осећам, да доћи ће
дан сазнања, дан истине,
дан крштења тим што јесте;
што јесте до ишчезнућа,
до непостојања што је,
до непрепознатљивости;
до суштости и мене суштог!

кад што јесте прелије нас,
кад засветли што не знасмо,
(јер што знамо, не зна разум);
кад видимо да су слуге
добровољне слуге биле,
а слободу имали смо
на небеса попети се;
кад што слутих и што имах
чим се служих, чиме желех,
а скривено, подређено,
прозирношћу заклоњено,
сазнам да то моје није (!),
о како ћу -
све што држах и што сматрах
за подножје бесловесно,
нечијом вољом (!) кад доживим,
опстојати, издржати ?...
Мене суштог да л' ће бити,
на крштењу овом страшном ?

д.б.м.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2008, 19:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2007, 15:36
СИНЕРГИЗАМ

Мени безбрижном, веселом,
осунчаном, расцветалом,
ваздухом усхићеном
цвету,
ветар што пирну однекуд,
духом познања укрути латице.

Целостан постах,
способност да творим даде ми се!
Постадох жижа, корен свему…

- Кога да створим? Сунце нада мном
или земљу из које сам?
Коме тајну да дам?

Други безбрижни цветови
и не слуте моју тајну;
да сам познао да сам цвет,
да могу да видим своју боју!

- Каква је твоја боја?
питам остале око мене;
и нико не зна.
Ма пиј ветар и сунце – кажу.

Да – одговарам,
али, ја палим сунце…
Кад се ја радујем, оно сија!
А тугом… тугом бих могао да га угасим, -
зар то не знате?
- Каква је твоја боја? - питам их…

И не чују ме.

д.б.м.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]