banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 08:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Jan 2008, 13:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Okt 2007, 20:41
Kakva je situacija sa ovim firmoma na nasem trzistu?
Mozeli se naruciti sve sto covjek pozeli preko nekog, meni se recimo doima bass pojacalo FENDER PRO SERIES 400 PRO COMBO ovako istrazivajuci po sajtovim njih i drugih firmi cimimi se da je to dobro pojaclo za recimo oko 2000 KM.
Na njihomov sajtu pise da je u USA 1428.55 dolara.

Neznam koloko bi izaslo kod nas al racunam da je oko 2 .

Naravno covjek bi za pozelit mogao AMPEG-a al cinimi se da je nedodirljiv sto se cjene tice za nase prilike, mislim na one malo jace oko bar 350W snage da ih osjetis na svirci.

To je sto se tice Bass pojacal moj favorit za sada. :D

Onih gitarskih ima dosta u ponudi sto se Fendera tice i nesto su povoljnija u odnosu na bass, cini mi se, odnosno po iste pare kupi se bolja zvjer u odnosu na bass pojacala.

Gitare naravno netreba ni spominjat .

Generalno mislim da nam nedostaje malo vise ponude iz Fendera, Marshala, dobro Vox je prisutan dosta u Artistu, i tako malo vise tih zescih firmi na kojima se svira odkad postoji "gitarska glazba" 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2008, 13:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

i ovo mi je u uzem izboru mada neznam imali kvaliteta kao ova firma. :D

Hughes&Kettner Quantum QC421

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2008, 13:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Znal neko mozeli neko pojacalo poput Nemesis RS410 stati u auto :D

bar na zadnja sjedista. Nemam predstavu koja je to velicina.
i ono mi je u uzem izboru ali stace mi ako ga nemogu vozati

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2008, 16:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Sto se tice gitarskih pojacala...
Znas kada ce biti dobra pojacala zastupljena uvdje? Kada ljudi budu kupovali takve stvari.... skuplje od 3000 KM.

Adrenalin je na prosloj svirci i imao rek od 6000 KMa, malo ko od rokera moze sebi to da priusti, racunajuci i njega.... na zalost.

Marshalli su uglavno polovni koji se nude, jer su novi sa cijenama divlji..... npr. za 1000 KM je prosle godine pazaren jedan JCM 900 sa odgovarajucom 412 kutijom.. u osrednjem stanju, sa osrednjim lampama.
Marshall mozes u Artistu da narucis... Fender u Yamahi ...

Ja sam nasao sredinu, kompromis cijene i kvalitete i nabavio sebi Randall V2 glavu i Randall RS125CX kutiju.,, znaci stisko sam se za pare i opet je otislo preko 3000 KM .... jebi ga, sta da se radi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2008, 00:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
I Fender i Marshall i Ampeg možeš da naručiš u Artistu!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2008, 02:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Da. Ako imaš neki solidan posao sa kolikim-tolikim primanjima, a ako ne možeš da skupiš keš od par hiljada, onda je neki manji kratkoročni kredit jedino rješenje za tebe. Ne samo za tebe, nego za veliku većinu nas.

Prosto ko mahune! :D

Tiki, daje li Artist robu na još neku foru osim gotovine i koji su uslovi ili je bolja varijanta dići neki kredit, dati vama keš pa dalje vraćati banci?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2008, 09:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Imaš nekoliko varijanti kredita, od nekih brzih varijanti preko VISA debitne kartice (koja se stvarno odradi za 5 minuta, ali ti je kamata oko 20%), preko klasičnih kredita Reifeissen banke, pa do nekih novih kredita bez žiranata u Novoj Banjalučkoj banci...

Možda najbolja varijanta (koju većina muzičara zbog neriješenog statusa zaposlenog koristi) je podizanje gotovine u Mikrofinu ili nekim sličnim kreditnim organizacijama, nakon čega doneseš keš kojim ostvariš neki popust, koji obično bude taman toliki da ti anulira kamatu na kredit!

A što se podizanja standarda tiče... bojim se da se problem ne rješava zaposlenjem u Telekomu ili Opštini, već u podizanju sveukupnih standarda svirke na ovim prostorima. Samo porastom kvaliteta može doći do povećanja interesovanja publike za ono što im se nudi. Samim tim može doći i do priliva novca od te iste svirke, čime automatski kupovina skupe opreme dobija na smislu! Kupiti pojačalo ili gitaru od nekoliko hiljada maraka da bi stajala u kući i kupila prašinu i nema nekog smisla! Što ja odlično znam... :oops:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2008, 10:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

slazem se sa svim gore navedenim.

Kredit mi nije u opciji jer vise volim lagano skupljat, traje al ko ceka doceka :D

Samo niko mi neodgovri moguli elementi velicine 4x10 kao npr onaj NEmesis ili druge kutije da se uguraju u auto, jer nemogu jos da ako se odlucim na veci format pojacala da kupujem prikolicu i da tov vucem na probe?

ako ima neko iskustva

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2008, 12:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
a koje auto? reno 5 ili citroen bx 19?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2008, 16:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
draganblazo je napisao:
slazem se sa svim gore navedenim.

Kredit mi nije u opciji jer vise volim lagano skupljat, traje al ko ceka doceka :D

Samo niko mi neodgovri moguli elementi velicine 4x10 kao npr onaj NEmesis ili druge kutije da se uguraju u auto, jer nemogu jos da ako se odlucim na veci format pojacala da kupujem prikolicu i da tov vucem na probe?

ako ima neko iskustva

Moze svasta da stane u auto...
Ja uguram veliku kutiju Randall sa 2x12 + 1x15 na zadnje siceve... u gepek ne moze.
Ali sada kada razmislim mislim da su bas kutije nesto dublje, zapravo prilicno dublje od gitarskih. najboklje i najjednostavnije rjesenje.
Dimenzije boxa su 24'x24'x16'.... to fino pretvori u cm i metar u ruke i premjeri svoj auto. Jednostavno.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2008, 17:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

RS410 bez problema staje na zadnje sjedište većine automobila, jer je u pitanju najkompaktniji (i najlakši) 410 combo koji trenutno možeš naći na tržištu!
A kako stvari stoje trenutno i najpristupačniji! 8)

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2008, 18:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

:D dobro ovo za dimenzije kad bi znao pretvorit u cm. mozda bih i provjerio

jest vjerovatno stane iza, al mora da ih je muka unjeti kroz vrata pogotovo ako imas auto sa troje vrata :D

Dobro uglavnom moze, znaci mogu i njega uzet u razmatranje, vjerovatno zavisi i od kutije, ona pivijeva u artistu vjerovatno nemoze :D

Sad jedno tehnicko pitanje koje me kopka, posto mi je iskustvo tanko:
1. Dali, kada neki combo, ukoliko ima izlaz a vjerovatno svi imaju prikljucimo na miksetu ili sta vec ide, zvuk dopire samo iz zvucnika povezani na miksetu ili se cuje ujedno i combo pojacalo, pa zajedno daju glasniji zvuk?

2. Dali onda moze da se glava pojacala usteka direktno u miksetu bez kutije? (informativno mada to nebi praktikovao)

3. Dali su pojacala osjetljiva na varijacije struje, odnosno koliko vuku, i mozeli nesto da im se desi zavisno do instalacija, napona isl.

eto za sada 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2008, 10:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

draganblazo je napisao:
Sad jedno tehnicko pitanje koje me kopka, posto mi je iskustvo tanko:
1. Dali, kada neki combo, ukoliko ima izlaz a vjerovatno svi imaju prikljucimo na miksetu ili sta vec ide, zvuk dopire samo iz zvucnika povezani na miksetu ili se cuje ujedno i combo pojacalo, pa zajedno daju glasniji zvuk?

Većina modernih combo pojačala ima balansirani DI izlaz XLR tipa kojim se signal može odvesti direktno u mikser. U toku svirke pojačalo normalno radi i putem svojih zvučnika emituje zvuk u prostor, a razglas služi kao dopuna (u klubskim svirkama), odnosno glavni izvor zvuka (u koncertnim varijantama).
Imaj na umu da je zvuk koji se pošalje putem DI outa nešto drugačiji od onog koji čuješ iz kutije (jer zvučnici daju svoj specifični zvučni potpis); i to se obično manifestuje puno većim nivoom ekstremnih basova i visokih, dok su srednji u blagom deficitu. Iz tog razloga basisti koji njeguju specifičan ton bass boxa vrlo često, pored DI outa u razglas šalju signal iz mikrofona kojim ozvuče svoj box.

draganblazo je napisao:
2. Dali onda moze da se glava pojacala usteka direktno u miksetu bez kutije? (informativno mada to nebi praktikovao)

Može. U tom slučaju ti glava služi kao predpojačalo i vrši željenu koloraciju signala + dodaje efekte koji su ugrađeni u pojačalo ili se koriste putem petlje za efekte.
Samo vodi računa o tome da neka pojačala nikako ne vole da rade bez izlaznog opterećenja (iliti zvučne kutije). Ovo se naročito odnosi na lampaška pojačala koja u slučaju da nema priključene kutije na izlazu prosto pregore!

draganblazo je napisao:
3. Dali su pojacala osjetljiva na varijacije struje, odnosno koliko vuku, i mozeli nesto da im se desi zavisno do instalacija, napona isl.

Kao što su automobili tj. SUS motori osjetljivi na kvalitet goriva, tako su svi elektronski uređaji osjetljivi na kvalitet napona. Stvar je naročito problematična kod uređaja novije generacije, jer danas u Americi ili Japanu niko i ne pomišlja da postoje "države" u kojima napon varira u rasponu od 20%.
U praksi sve šljaka bez problema. Vodiš računa da pojačalo kopčaš u ispravnu šuko utičnicu i sve će da radi kako treba.
Jedino o čemu treba voditi računa je da sve komponente audio sistema (pojačala, računari, razglas, mikser, efekti...) budu na istoj fazi. U slučaju da su na različitim fazama može doći do pojave neprijatnog bruma u sistemu. Pored toga, treba voditi računa da do bruma može doći i u slučaju pojave tzv. ground loopa tj. problema sa uzemljenjem.
Ove probleme možeš riješiti razdvojnim trafoima (u vidu zasebih DI boxova), dok većina profi pojačala ima prekidač za podizanje uzemljenja (Ground Lift).

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 09:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

zahvaljujem na objašnjenjima 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 20:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

to je dobro onda kao dopuna akosmo nesto slabiji od gitare i bubnjara (mislim na bass) jer me stalno kopka kako da sa ovo snage koja je sad u ponudi izadjem u susret ostalima na svirci ..

Trenutno na probama kad pojacam skoro do maksimuma pojacalo od 300 W nemugu da pariram ostalima.. cesto bubnjar govori >uopste te necujem>

Evo u vezi sa tim jos jednog pitanja?
Dali je je pouzdano osloniti se na podatke o snazi pojacala na osnovu deklaracije, i podataka koje proizvodjaci koriste pri reklamiranju pojacala ili nemora znaciti da ako pise da je snage 400W
da je to zaista tako?
imali razlike u snazi izmedj nekog pojacala npr. A Top, klase od 350W i neke C klase od 350W.

ako razumjete sta pitam 8) :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 11:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

draganblazo je napisao:
to je dobro onda kao dopuna akosmo nesto slabiji od gitare i bubnjara (mislim na bass) jer me stalno kopka kako da sa ovo snage koja je sad u ponudi izadjem u susret ostalima na svirci ..

Nisam razumio šta je TO?

draganblazo je napisao:
Trenutno na probama kad pojacam skoro do maksimuma pojacalo od 300 W nemugu da pariram ostalima.. cesto bubnjar govori >uopste te necujem>

Za početak zanemarimo činjenicu da je većina "muzičara" u ovom gradu poprilično gluva. Koje ti pojačalo od 300W i u kom prostoru sviraš???
1. Ja sam bez problema svirao u skoro svim BL prostorima za svirku (uključujući i otvorenu scenu Kastela) na skromin Trace Elliotovih 130W! I nikada nisam imao problema.
2. Pojačavanje većine pojačala preko pola (a ti kažeš da ideš do kraja) nema apsolutno nikakvog smisla, jer glasnoća ostaje ista a dobijaš samo izobličenja!!!
3. Ako se zaista radi o 300W tvoj bubnjar pod hitno mora da posjeti ORL ljekara!

draganblazo je napisao:
Evo u vezi sa tim jos jednog pitanja?
Dali je je pouzdano osloniti se na podatke o snazi pojacala na osnovu deklaracije, i podataka koje proizvodjaci koriste pri reklamiranju pojacala ili nemora znaciti da ako pise da je snage 400W
da je to zaista tako?
imali razlike u snazi izmedj nekog pojacala npr. A Top, klase od 350W i neke C klase od 350W.

Električna snaga pojačala je uglavnom realno navedena u prospektima, ali isto tako realno ne govori ništa!!!
Električna snaga pojačala (izražena u Wattima) govori samo jedno: Koliki napon izlazni stepen pojačala stvara, odnosno kolika struja teče pri opterećenju radnom impedansom!
Ono što nas u praksi mnogo više interesuje jeste glasnoća pojačala! A ona zavisi od više faktora:
- osjetljivosti zvučnika i njegovog koeficijenta iskoristivosti
- konstrukcije zvučne kutije
- spektralne raspodjele snage, iliti frekvencijskog odziva zvučnika, te
- pozicije zvučne kutije u prostoru.

Za objašnjavanje svake od ovih stavki bi mi trebalo zaista previše vremena... ali biću papak pa ću ponoviti priču sa početka...
Ne košta slučajno neko pojačalo od 300W (recimo Behringer BXL3000) 450KM, a neko drugo pojačalo od 300W (recimo Peavey BAM210) 2500KM! Iako je u oba slučaja električna snaga pojačavača ista, očigledno su u drugom slučaju ostale stavke "malo" bolje! :-?

Znači, kvalitet pojačala je uglavnom direktno proporcionalan debljini koverte prilikom ulaska u prodavnicu muzičkih instrumenata!
I tu nema previše mudrovanja!

I još jednom apelujem na vas (buduće nagluve roditelje i gluve starce) - utišajte se na probama! Ako je meni dovoljno 130W u bendu sa 7 ljudi, a tebi nije 300 u triu - zapitaj se!

Pozdrav!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 12:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Onda sam vjerovatno pobrko babe i zabe. Onda to nije 300 W il jeste ali kosto kazes nesto drugo je u pitanju.. kvalitet

il se treba utisat 8)

Mislio sam na pojacalo kod Boleta peavy combo 300 neznam tacno koje je, mslio sam da ono 300 znaci 300W i da to ima neke veze.

Sad me to sve zbuni , cini mi se da si ranije negdje napisao da odnos bass - gitara mora da bude 4:1 odnosno 400w : 100W recimo, da bi se moglo parirat.

na To sam mislio u vezi sa dopunom na razglas, kao dodatak radi pojacanog bass-a.
Nemislim da na probama sviramo nesto pretjerano glasno, sasvim standardno kao recimo na nekoj klubskoj svirci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 12:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Kod boleta mozes jedino imat problem sto stojis na mjestu gdje se ti uopste ne cujes....tj neposredno iznad pojacala...zamjeni se za mjesto sa nekim od gitarista...udalji se malo od pojacala pa ces fino sve da cujes...
I jos nesto...natjeraj gitariste da se malo smanje inace oni stvaraju buku....pa onda ti odvrnes svoje pojacalo pa ono stvara neka izoblicenja pa sve tako....pa na kraju ogluvis....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 18:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

1. 90% bendova kod Boleta svira nenormalno glasno, zbog čega:
a) sjebaše svu opremu
b) gube sluh
c) apsolutno ne čuju ni jednu grešku koju prave u toku sviranja

2. Ono pojačalo ima i više nego dovoljno snage. Kada ja sviram na njemu Gain je negdje na 4, a master na 3! I sve se čuje super! (naravno, bubnjaru treba polomiti i ruke i noge kad ozvuči bubanj u onoj prostoriji)

3. Ako već imaš problema za razaznavanjem dok sviraš:
a) skloni pojačalo iz ćoška (što mu je najgora moguća pozicija)
b) nagni ga malo tako da zvučnik svira uvis - prema tvojim ušima
c) pozabavi se štimanjem odgovarajućeg tona (ono pojačalo za najveći broj bass gitara koje se dole sviraju radi sasvim OK kad su sve kontrole EQ-a na nuli tj. na 12 sati)

4. Preporučeni odnos snage bass i gitarskog pojačala je zaista 4:1, mada ni 3:1 nije problematično! Ako kreneš od toga da gitaristi uglavnom imaju pojačala od 60 ili 100W ispada da je to opet OK! Gitaristi koji dole donese full stack od 300W treba polomiti ruke! Noge ne morate! :D

5. Ako ja sviram na nekih 30% snage tog Peaveya, a ti na full - zapitaj(te) se da li je to ok glasnoća?!? Kakva crna klubska svirka! To je odbijanje bubrega! Pokušajte u startu prepoloviti snagu na kojoj radite i odjednom će vam se otvoriti čitav jedan novi svijet kada je zvuk u pitanju... Jedino što ćete onda morati malo više da vježbate! :-?

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 19:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2005, 16:44
@draganblazo
Ako ti imas problema sa glasnocom onog peavey-a kod Boleta onda imas problema sa nekom drugom stavkom a ne sa pojacalom, recimo taj bubnjar, ako ono ne cuje onda je gluv, bez uvrede! Ono pojacalo, bar meni, ima odlican zvuk, i glasno je koliko treba! Bubnjar Monumenta svira poprilicno jako i glasno, jedan gitarista ima Marshall JCM2000 (DSL 100) glavu + box, u bendu je jos jedna gitara i vokal, ja nikad nisam imao problema sa glasnocom, pojacalo nikad nisam pojacao ni do pola!

Kao sto Tiki rece, nagni pojacalo na zid(pazi da ne padne naravno) i neces imati problema!!!

Tanker-Southern Sludge Metal

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]