draganblazo je napisao:
to je dobro onda kao dopuna akosmo nesto slabiji od gitare i bubnjara (mislim na bass) jer me stalno kopka kako da sa ovo snage koja je sad u ponudi izadjem u susret ostalima na svirci ..
Nisam razumio šta je TO?
draganblazo je napisao:
Trenutno na probama kad pojacam skoro do maksimuma pojacalo od 300 W nemugu da pariram ostalima.. cesto bubnjar govori >uopste te necujem>
Za početak zanemarimo činjenicu da je većina "muzičara" u ovom gradu poprilično gluva. Koje ti pojačalo od 300W i u kom prostoru sviraš???
1. Ja sam bez problema svirao u skoro svim BL prostorima za svirku (uključujući i otvorenu scenu Kastela) na skromin Trace Elliotovih 130W! I nikada nisam imao problema.
2. Pojačavanje većine pojačala preko pola (a ti kažeš da ideš do kraja) nema apsolutno nikakvog smisla, jer glasnoća ostaje ista a dobijaš samo izobličenja!!!
3. Ako se zaista radi o 300W tvoj bubnjar pod hitno mora da posjeti ORL ljekara!
draganblazo je napisao:
Evo u vezi sa tim jos jednog pitanja?
Dali je je pouzdano osloniti se na podatke o snazi pojacala na osnovu deklaracije, i podataka koje proizvodjaci koriste pri reklamiranju pojacala ili nemora znaciti da ako pise da je snage 400W
da je to zaista tako?
imali razlike u snazi izmedj nekog pojacala npr. A Top, klase od 350W i neke C klase od 350W.
Električna snaga pojačala je uglavnom realno navedena u prospektima, ali isto tako realno ne govori ništa!!!
Električna snaga pojačala (izražena u Wattima) govori samo jedno: Koliki napon izlazni stepen pojačala stvara, odnosno kolika struja teče pri opterećenju radnom impedansom!
Ono što nas u praksi mnogo više interesuje jeste
glasnoća pojačala! A ona zavisi od više faktora:
- osjetljivosti zvučnika i njegovog koeficijenta iskoristivosti
- konstrukcije zvučne kutije
- spektralne raspodjele snage, iliti frekvencijskog odziva zvučnika, te
- pozicije zvučne kutije u prostoru.
Za objašnjavanje svake od ovih stavki bi mi trebalo zaista previše vremena... ali biću papak pa ću ponoviti priču sa početka...
Ne košta slučajno neko pojačalo od 300W (recimo Behringer BXL3000) 450KM, a neko drugo pojačalo od 300W (recimo Peavey BAM210) 2500KM! Iako je u oba slučaja električna snaga pojačavača ista, očigledno su u drugom slučaju ostale stavke "malo" bolje!
Znači, kvalitet pojačala je uglavnom direktno proporcionalan debljini koverte prilikom ulaska u prodavnicu muzičkih instrumenata!
I tu nema previše mudrovanja!
I još jednom apelujem na vas (buduće nagluve roditelje i gluve starce) - utišajte se na probama! Ako je meni dovoljno 130W u bendu sa 7 ljudi, a tebi nije 300 u triu - zapitaj se!
Pozdrav!