banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2007, 11:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 16:53
dilajla1 je napisao:
video klipan je napisao:
Ja hocu da imam djecu Norvezane. Takodje, kako je moguce iskljuciti dominantni pelazgijsko-slovenski divljacki gen sto krasi mene, a aktivirati "spavace" koji bi moju bujnu kestenjastu kosu, kao i kosu moje djece znacajno prorijedili i ucinili je plavom? Takodje i one gene koji bi uticali na mentalitet... Slightly... ja sam vec fin i kulturan decko.
Mislim da je to dobar put ka dobijanju Norge pasosa i ka EU.
Naravno, i po cijenu da se moramo odreci i krmetine i rakije.

Tack så mycket! (il' ovo bi Svedski ? )
Buraz... kakva je ovo pseudonauka? :-?

Djaba plava kosa, imaju je i Rusi pa ne ulaze u EU tako lako.
Ima dosta Bosnjaka plavih, posebno iz istocne Bosne. Znam neke sto svercuju cigare i alkohol preko granice i nikad ih granicari ne zaustavljaju, jer im izgledaju kao domaci. A mene jel vide,.. amo pasos. :roll:

E, u tom slučaju obavijestiš "moje" iz DGS na telefon 033/755-300, pa im objasniš da postoje "nepravilnosti" u radu...

Oket?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2007, 11:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Jun 2007, 10:13
Milutin

Citiraj:
Elem, šta ste? Neka od drugih plemena koja su došla - Germani, Franci, Goti, Vizigoti? Starosjedioci tipa Iliri, Kelti? (most likely Very Happy ) Posebna ugrofinska grupa koja jeste evropska, a opet sa Evropom nema toliko veze kao prethodni navedeni - Mađari, Finci?
Ili, pak, superiorni miks svega navedenog da se dođe do najgenetskije genetske strukture koju je ovaj kontinent ikad vidio?

Objasnio vise puta al izgleda da me ti ovdje zajebavas. Hajd priznaj, eto uspjela fora, jel me to zajebavas? Covjece Bozji, kazem ti opet. Svi smo mi miks, mjesavina,... raznih etnosa. I starosjedioca i Slavena i jos dodatnih elemenata. Slavenski udio je relativno mali pa to mitove o krvnoj vezi sa plemenima iz seoba cini smjesnim.

Imas fino u tekstu udio odredjenih genetskih grupa.

Citiraj:
Opet kažem, ispovjedaj Islam - ne smeta mi, budi Bošnjak - bilo je povuci-potegni, svojski ste se potrudili, nacija ste! Very Happy I to ne ospori Bog otac!

Hvala, bas si velikodusan ali to nije uopste tema.

Nije tema dokazivanje rasne ili genetske posebnosti vec naprotiv ironija na mitove o nekakvim cistim slavenima.

Citiraj:
Btw, znaš li da je u Japanu prava rijetkost vidjeti Japanca koji tetura pijan poslije tri popijena sakea? Zbog nedostatka određenog enzima koji razgrađuje alkohol (tipično za žutu rasu), obično se komiraju i ne miču do jutra

Zato sto bih se uz njihovu mezu(riza, posna riba, salata,..) i ja komirao. Treba jesti pomalo masnoga kad se pije, te je prije do toga negoli do genetike. Druga generacija Japanaca u Americi je prosjekom dosta fizicki korpulentnija od Japanaca iz Japana. Zato sto imaju drugaciju kulturu ishrane.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 11:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2006, 22:46
dilajla1 je napisao:
Milutin

Citiraj:
Elem, šta ste? Neka od drugih plemena koja su došla - Germani, Franci, Goti, Vizigoti? Starosjedioci tipa Iliri, Kelti? (most likely Very Happy ) Posebna ugrofinska grupa koja jeste evropska, a opet sa Evropom nema toliko veze kao prethodni navedeni - Mađari, Finci?
Ili, pak, superiorni miks svega navedenog da se dođe do najgenetskije genetske strukture koju je ovaj kontinent ikad vidio?

Objasnio vise puta al izgleda da me ti ovdje zajebavas. Hajd priznaj, eto uspjela fora, jel me to zajebavas? Covjece Bozji, kazem ti opet. Svi smo mi miks, mjesavina,... raznih etnosa. I starosjedioca i Slavena i jos dodatnih elemenata. Slavenski udio je relativno mali pa to mitove o krvnoj vezi sa plemenima iz seoba cini smjesnim.

Imas fino u tekstu udio odredjenih genetskih grupa.

Citiraj:
Opet kažem, ispovjedaj Islam - ne smeta mi, budi Bošnjak - bilo je povuci-potegni, svojski ste se potrudili, nacija ste! Very Happy I to ne ospori Bog otac!

Hvala, bas si velikodusan ali to nije uopste tema.

Nije tema dokazivanje rasne ili genetske posebnosti vec naprotiv ironija na mitove o nekakvim cistim slavenima.

Citiraj:
Btw, znaš li da je u Japanu prava rijetkost vidjeti Japanca koji tetura pijan poslije tri popijena sakea? Zbog nedostatka određenog enzima koji razgrađuje alkohol (tipično za žutu rasu), obično se komiraju i ne miču do jutra

Zato sto bih se uz njihovu mezu(riza, posna riba, salata,..) i ja komirao. Treba jesti pomalo masnoga kad se pije, te je prije do toga negoli do genetike. Druga generacija Japanaca u Americi je prosjekom dosta fizicki korpulentnija od Japanaca iz Japana. Zato sto imaju drugaciju kulturu ishrane.

Blah... A ko je uopšte tvrdio da je neko ovdje čist? Kada je zadnji put bilo u modi da se poteže pitanje "rasne čistoće", sa lica zemlje je zbrisano oko milion i po Srba. :-?

Svi smo mi različiti... A ja sam najrazličitiji! :D

Ovo hvatanje za genotip i prebrajanje haplotipova hromozoma je vrlo moderno kod naših bosanskih muslimana, jer što se tiče fenotipa, stvari su više nego jasne. Dakle, po fenotipu bosanski muslimani nemaju blage veze sa Bosnom. A do sad su se baš hvatali za "bogumile" i njihove sličnosti sa Islamom kao "dokaz" nastavka bosanske tradicije. A pošto je ovo moje pričanje špansko selo za većinu muslimanskih diskutanata, spusticu se na školski nivo, tj. pojasniću barem neke osnovne pojmove kojima baratam da bi i drugovi muslimani mogli da me prate.

Dakle, genotip je skup nasljednih osobina - boja kose, očiju, stas i ostale fizičke osobine koje se prenose na potomstvo.

Fenotip su stečene osobine - jezik, kultura, tradicija, mentalitet, dakle osobine koje se uče i stiču tokom života.

Vaspitanje, odgoj, kultura, navike, mentalitet - fenotipske stečene osobine igraju odlučujuću ulogu na formiranje ličnosti. Genetske osobine mogu pomoći nekome da bude viši, da može da više skoči, da ima bolje predispozicije da bude dobar košarkaš recimo, ali mu ne mogu pomoći u tome u kakvu će se osobu formirati (ovde isključujem jedan broj ljudi koji u sebi nosi nasljedne bolesti psihičke prirode koje donekle učestvuju u formiranju ličnosti).

Dakle, ako gledamo po fenotipu (stečene osobine, kultura, tradicija, mentalitet, običaji) naši bosanski muslimani su predstavnici arapskog kulturnog naslijedja (bajram, ramazan, sunet) jer bosanskih osobina nemaju (osim još u jeziku kojeg nisu uspjeli dovoljno da arabizuju i poturče). Islam im je donio taj arapski fenotip koji je duboko ugrađen u njihovu nacionalnu svijest i to je ono jedino što predstavlja njihovu prepoznatljivu nacionalnu karakternu crtu.

Bosanski muslimani su predstavnici arapskog kulturnog naslijedja, dakle ne genetski Arapi, nego fenotipski, jer su primanjem Islama preuzeli i arapsku kulturu koju Islam sa sobom nosi.

BOSANSKI MUSLIMANI NEMAJU NITI JEDNE JEDINE BOSANSKE IZVORNE I ORIGINALNE ETNIČKE OSOBINE.

Ako je ova tvrdnja mitomanska, kao što se tvrdi u nekim... khm... "naučnim krugovima", hajde da čujemo neku bosansku etničku osobinu kod bosanskih muslimana! Ako neko navede barem jednu jedinu, Milutin se povlači doživotno sa ovih diskusija.

Stop! Stoj! Ne mrdaj!

Evo, prije nego što krene crossing over hromozomalnih parova profaze, da klasificiram haplotip jednog slučajnog uzorka iz Gornjeg Vakufa! :D

Prihvatate da nećete slati uvredljive, vulgarne, kleveničke, riječi mržnje, prijeteće, seksualno orijentisane reči ili bilo kakav materijal koji ne poštuje zakon vaše zemlje, zemlje gdje je ovaj sajt hostovan kao i međunarodni zakon...

MAJKE MI!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 12:01 
Početnik
Početnik

milutin
Citiraj:
Ovo hvatanje za genotip i prebrajanje haplotipova hromozoma je vrlo moderno kod naših bosanskih muslimana, jer što se tiče fenotipa, stvari su više nego jasne. Dakle, po fenotipu bosanski muslimani nemaju blage veze sa Bosnom. A do sad su se baš hvatali za "bogumile" i njihove sličnosti sa Islamom kao "dokaz" nastavka bosanske tradicije.

Nije genetika uopste moderna kod Bosnjaka, na stranu sto je moje melenkost postavila ovu temu. A kada ti 9 od 10 srpskih sagovornika spomene porjeklo u dnevnopolitickoj temi, srednji vjek i (ne)postojanje nacije, kulture,.... to vec nije za zanemariti. Dakle i u istorijijskoj nauci i etnogenezi ta prica o bivsim Srbima ne pije vode a pogotovo o narodu koji nije narod, kulturi koja ne postoji,......

Ajmo o tome:
Citiraj:
Dakle, ako gledamo po fenotipu (stečene osobine, kultura, tradicija, mentalitet, običaji) naši bosanski muslimani su predstavnici arapskog kulturnog naslijedja (bajram, ramazan, sunet) jer bosanskih osobina nemaju (osim još u jeziku kojeg nisu uspjeli dovoljno da arabizuju i poturče). Islam im je donio taj arapski fenotip koji je duboko ugrađen u njihovu nacionalnu svijest i to je ono jedino što predstavlja njihovu prepoznatljivu nacionalnu karakternu crtu.

Bosanski muslimani su predstavnici arapskog kulturnog naslijedja, dakle ne genetski Arapi, nego fenotipski, jer su primanjem Islama preuzeli i arapsku kulturu koju Islam sa sobom nosi.
BOSANSKI MUSLIMANI NEMAJU NITI JEDNE JEDINE BOSANSKE IZVORNE I ORIGINALNE ETNIČKE OSOBINE.
Ako je ova tvrdnja mitomanska, kao što se tvrdi u nekim... khm... "naučnim krugovima", hajde da čujemo neku bosansku etničku osobinu kod bosanskih muslimana! Ako neko navede barem jednu jedinu, Milutin se povlači doživotno sa ovih diskusija

:lol:

Svaki covjek koji ima mozga i ociju moze vidjeti razliku izmedju Arapa i Bosnjaka. Problem je samo sto te razlike tumacite kao srpsko naslijedje samo jer vam lici. :lol:
Kao prvo,... Bosnjaci imaju bosanski jezik, za kojeg uvijek u svaka doba mogu postirati istorijat, kontinuitet,.. i nemozes ni iz glave ga prekrstiti u nesto drugo. A jezik je jako bitna stvar, juznoamerikanci su pored vjere i jezik spanski primili pa im niko ne osporava etnicki kontiuitet i osobitosti. Znamo da su i Srbi primili hriscanstvo grckog tipa sto se itekako osjeti i u kulturi,... ali Bosnje su na tapetu.
Imena bosnjacka su uglavnom imena arapskog, persijskog, hebrejskog korjena danas s'tim da ima i sopstvenih proizvoda. Neces cuti nigdje u muslimanskom svijetu da se neko zove Mujo, Huso, Ahmo, ..Zlata, Bisera, Zlatan, Jasmin, Sabina, Dino, Sanela, Armin,..... o tome je pisao jos i Celebija svojevremeno.
Godisnja dovista na otvorenom:
Nigdje u muslimanskom svijetu neces naci obicaj hodocasnog okupljanja po fiksnom kalendaru,.. Ajvatovica napr.
Kulturoloski fenomen stecaka i masivnih nisana poslije je cisto bosanski, kao i kult mrtvih sa istim porukama prije i poslije,..... obrada metala i koze, ... nastavak slijedi,...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 12:02 
Početnik
Početnik

milutin
Citiraj:
Ovo hvatanje za genotip i prebrajanje haplotipova hromozoma je vrlo moderno kod naših bosanskih muslimana, jer što se tiče fenotipa, stvari su više nego jasne. Dakle, po fenotipu bosanski muslimani nemaju blage veze sa Bosnom. A do sad su se baš hvatali za "bogumile" i njihove sličnosti sa Islamom kao "dokaz" nastavka bosanske tradicije.

Nije genetika uopste moderna kod Bosnjaka, na stranu sto je moje melenkost postavila ovu temu. A kada ti 9 od 10 srpskih sagovornika spomene porjeklo u dnevnopolitickoj temi, srednji vjek i (ne)postojanje nacije, kulture,.... to vec nije za zanemariti. Dakle i u istorijijskoj nauci i etnogenezi ta prica o bivsim Srbima ne pije vode a pogotovo o narodu koji nije narod, kulturi koja ne postoji,......

Ajmo o tome:
Citiraj:

Ako je ova tvrdnja mitomanska, kao što se tvrdi u nekim... khm... "naučnim krugovima", hajde da čujemo neku bosansku etničku osobinu kod bosanskih muslimana! Ako neko navede barem jednu jedinu, Milutin se povlači doživotno sa ovih diskusija

Svaki covjek koji ima mozga i ociju moze vidjeti razliku izmedju Arapa i Bosnjaka. Problem je samo sto te razlike tumacite kao srpsko naslijedje samo jer vam lici. :lol:
Kao prvo,... Bosnjaci imaju bosanski jezik, za kojeg uvijek u svaka doba mogu postirati istorijat, kontinuitet,.. i nemozes ni iz glave ga prekrstiti u nesto drugo. A jezik je jako bitna stvar, juznoamerikanci su pored vjere i jezik spanski primili pa im niko ne osporava etnicki kontiuitet i osobitosti. Znamo da su i Srbi primili hriscanstvo grckog tipa sto se itekako osjeti i u kulturi,... ali Bosnje su na tapetu.
Imena bosnjacka su uglavnom imena arapskog, persijskog, hebrejskog korjena danas s'tim da ima i sopstvenih proizvoda. Neces cuti nigdje u muslimanskom svijetu da se neko zove Mujo, Huso, Ahmo, ..Zlata, Bisera, Zlatan, Jasmin, Sabina, Dino, Sanela, Armin,..... o tome je pisao jos i Celebija svojevremeno.
Nigdje u muslimanskom svijetu neces naci obicaj hodocasnog okupljanja po fiksnom kalendaru,.. Ajvatovica napr.
Kulturoloski fenomen stecaka i masivnih nisana poslije je cisto bosanski, kao i kult mrtvih sa istim porukama prije i poslije,..... obrada metala i koze, ... nastavak slijedi,...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 12:34 
Početnik
Početnik

E idemo dalje,.. velis etnicke osobine danas. Sta li mu dodju etnicke osobine danas u vremenu globalizacije,.... ? Tako da bi bio red da nadjes neke etnicke osobine Srba ili Kazahstanaca, koga vec. Pa da po tom osnovu nadjem nesto i kod Bosnjaka.

Za sada sam iznio dokaze o jeziku, folkloru, obicaje imena, vjerske crte i kulturoloske fenomene koji nisu preslikana arapska kultura kao sto tvrdis.
A da ne spominjem nove rezolucije evropskih muslimana i bjelih terorista,... :lol:

Elem, tema je o genetici, gdje primjecujem poslije svega da je odredjena razocaranost razlog tvog takvog tona. Kao i uvijek, tema o bivsim Srbima se spominje kao fakta, cim covjek to obori, padnu optuzbe o mitomaniji, trendasima, ironije o pretkambijskim Bosnjanima,...... i naposlijetku,.... narodu bez kulture, etnickih osobina,.....
Face it, mentalni sklop ti ne moze ni kroz istoriji ni genetiku ni etnogenezu ni kulturologiju,.... svariti nake etnicke Bosnje. Nije moj problem al eto, ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 13:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

dilajla1 je napisao:
milutin
Citiraj:

Ajmo o tome:
Citiraj:

Svaki čovjek koji ima mozga i očiju može vidjeti razliku izmedju Arapa i Bošnjaka, ali svaki čovjek koji pažljivo čita moje postove može primijetiti da nisam govorio o genotipskim nego o etnotipskim sličnostima između dvije gore navedene grupacije. :wink:

O jeziku smo već na dugo i na široko na posebnoj temi, ali nije mi teško opet obraditi temu.

dilajla, ti navodiš jezik pod broj jedan i to bi bilo super da je to neki poseban jezik. Dakle tvoj jezik, ma kako da ga nazivaš, lingvistički se ne razlikuje od mog. U stvari, jedine razlike koje postoje u govoru mog i tvog naroda su te što tvoj narod koristi arabizme, zatim češće koristi turcizme (koje koriste i Srbi u svom govoru, ali ne toliko često) i korištenje čuvenog glasa "H" tamo gdje mu nije mjesto. MeHko, truHlo je mahalski nepravilan način koristenja glasa "H". Gradacija riječi MEHKO bi išla ovako - MEHKO, MEHKIJE, NAJMEHKIJE, ili možda ovako MEHKO, MEHŠE, NAJMEHKŠE (ovo je za lomljenje jezika). Razlike između govora mog i tvog naroda nemaju veze sa Bosnom, nego su strane riječi. Poenta je da tvoj jezik spada u grupu slovenskih jezika i da ne postoji slovenska razlika između jezika tvog i mog naroda. Dakle, jezici su nam isti što dalje znači da tvoj jezik nije ni unikatan, ni poseban, nego je samo plod vaše muslimanske mašte da se pokažete kao poseban narod.

Znamo da su Srbi primili hrišćanstvo grčkog tipa, samo što etničke karakteristike koje je imala ogromna većina stanovništva u srednjovjekovnoj Bosni nedvosmisleno pokazuje da su to i dalje Srbi. I srpska imena sa stećaka i starobosanskih dokumenata, i dokumentovana tradicija krsne slave bosanskog sveštenstva i naroda i jezik i pismo ćirilica (pisari na dvoru Kotromanica su nerijetko bili iz Raške) sve to nedvosmisleno govori da se radi o Srbima. Etnologija je, što se Srba tiče, neumitna.

Problem je ipak kod vas. Imate svoj Islam i preko njega ste dobili gotovo sve vaše etničke karakteristike koje vas razdvajaju od susjednih naroda, a ujedno udaljavaju od Bosne.

O današnjim smo imenima već pričali...

http://www.bhdani.com/arhiva/182/t18208.shtml

Sjećaš li se toga? :D

I, vidiš, te ajvatovice. One su mi ostale malo nejasne, a onda mi zapade ovo za oko.

Citiraj:

Jedno jednostavno pitanje - na konkretno koji fiksni kalendar misliš? :-k

Kult mrtvih - kao što i onomad rekoh, za vrijeme mog boravka u srednjoj Bosni, nisam primijetio muslimane da odlaze na groblje da obiđu grobove poslije dženaze.

Obrada metala i kože... hmm, daaa... Srbi još uvijek to rade kamenom, a po drvetu, ako si to mislio reći... :D Ili je nešto drugo po srijedi?

Ipak ću ostati još malo... :wink:

Prihvatate da nećete slati uvredljive, vulgarne, kleveničke, riječi mržnje, prijeteće, seksualno orijentisane reči ili bilo kakav materijal koji ne poštuje zakon vaše zemlje, zemlje gdje je ovaj sajt hostovan kao i međunarodni zakon...

MAJKE MI!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 17:31 
Početnik
Početnik

Ehm,..

Citiraj:
dilajla, ti navodiš jezik pod broj jedan i to bi bilo super da je to neki poseban jezik. Dakle tvoj jezik, ma kako da ga nazivaš, lingvistički se ne razlikuje od mog. U stvari, jedine razlike koje postoje u govoru mog i tvog naroda su te što tvoj narod koristi arabizme, zatim češće koristi turcizme (koje koriste i Srbi u svom govoru, ali ne toliko često) i korištenje čuvenog glasa "H" tamo gdje mu nije mjesto. MeHko, truHlo je mahalski nepravilan način koristenja glasa "H". Gradacija riječi MEHKO bi išla ovako - MEHKO, MEHKIJE, NAJMEHKIJE, ili možda ovako MEHKO, MEHŠE, NAJMEHKŠE (ovo je za lomljenje jezika). Razlike između govora mog i tvog naroda nemaju veze sa Bosnom, nego su strane riječi. Poenta je da tvoj jezik spada u grupu slovenskih jezika i da ne postoji slovenska razlika između jezika tvog i mog naroda. .

Turcizama imate mozda i vise nego mi. Obicne rjeci poput sat, cekic, budala, majmun, sirce, ..... s tim da je u bosanskom dopusteno koristiti i plahta, rucnik,.. umjesto turskih carsafa, peskira, koji su jedino kod vas u upotrebi,... pasulj je takodjer turska rjec koju znamo ko upotrebljava, srpski brend rakija je takodjer turska rjec,..

Dalje,.... slovo H ima svoje mjesto u etmologiji ali nije opste pravilo, moze se reci i sat i sahat. Sat je originalna turska rjec a ne sahat. S obzirom da turci kazu 'armonika, 'isterija, 'otel, 'armonija,... ja bih se zapitao ko to vise ima veze sa turskim jezikom. Nebitno danas gdje svi jezici imaju primjese latinizama, germanizama,... a slicnost srpskog i bosanskog je rezultat iste standardizacije u bivsoj drzavi. Ne samo da lici, vec imamo danas jedan jezik sa tri imena. Zasto bi to bio srpski, zasto ne bosanski koji u Bosni ima svoj istorijat i kontinuitet?

Citiraj:
Dakle, jezici su nam isti što dalje znači da tvoj jezik nije ni unikatan, ni poseban, nego je samo plod vaše muslimanske mašte da se pokažete kao poseban narod

Cuj zar nismo posebni,.. imal gdje vakih muslimana ili vakih europljana? :lol: Cuj, ovo ti je bljuzga blago receno, ti potezes neko nepostojanje posebnosti bosnjaka i bosanskog,.. u temi koja uopste o tome ne govori,.. pa ko onda u ovome ime problem?

Citiraj:
Znamo da su Srbi primili hrišćanstvo grčkog tipa, samo što etničke karakteristike koje je imala ogromna većina stanovništva u srednjovjekovnoj Bosni nedvosmisleno pokazuje da su to i dalje Srbi. I srpska imena sa stećaka i starobosanskih dokumenata, i dokumentovana tradicija krsne slave bosanskog sveštenstva i naroda i jezik i pismo ćirilica

Definisi mi srpsko ime.
Ja vidim samo imena slavenskog biblijskog,.. korjena,... i obicaj ponavljanja ovog ili onog imena cesce ovamo ili tamo. Nego, definisi mi srpsko ime, pa mi onda definisi srpsko ime u srednjem vjeku jer ti bez toga ne pije vode teza o specijalno srposkim imenima u Bosni. Takodjer postiraj, prezentuj, dokazi,... napokon vise tu krsnu slavu svestenstva CB, i da je cirilica samo sprska.

Ja samo ne uspijevam skontati jeli ovdje lazes i petljas ili si stvarno udaren do te mjere da vjerujes u nesto sto nisi nikad procitao.

Citiraj:
Jedno jednostavno pitanje - na konkretno koji fiksni kalendar misliš?
Na julijanski a ne hidzretski sto je fenomen u islamskom svijetu. Buduci da CB nije imala crkve i da su postojale tkzv. hize, okupljanja u prirodi na otvorenom,... Ajvatovica i ostala dovista su samo konvertovani obicaji,..

Citiraj:
Problem je ipak kod vas. Imate svoj Islam i preko njega ste dobili gotovo sve vaše etničke karakteristike koje vas razdvajaju od susjednih naroda, a ujedno udaljavaju od Bosne.

Ne zaboravi danas ima sekularnih, ateista,... i sto ne najbitnije,... niko od nas nema problema oko toga. Nijedna zemlja u Evropi nije ista kulturoloski, vjerski, civilizacijski,... danas i 1400 i neke. Nijedna. Bosna se promjenila, Bosnjaci takodjer,... a bilmezi sto sanjaju i dalje neke janjicare i sta bi bilo da nije bilo,.. nek se lijece.

Citiraj:
Kult mrtvih - kao što i onomad rekoh, za vrijeme mog boravka u srednjoj Bosni, nisam primijetio muslimane da odlaze na groblje da obiđu grobove poslije dženaze.

Kult mrtvih je da se groblja smatraju za sveta mjesta. za stare Bosne si imao bogumilske hize na grobljima, za otomana dovista na mezarjima,... odredjenim grobovima se daju misticna svojstva i vjeruje se da redovan obilazak pomaze, .. Na turbetima se ljudi mole za pomoc, a poruke "ne tikaj u'me, do jucer sam bio takav sutra ces ti ovakav,.. " su identicne i na steccima i mezarjima.

Buduci da lazes ili izmisljas, da pojma nemas o tematici i skreces temu,. . dalja rasprava je dosadna.
Al cekam i dalje da postiras neke bisere koje si najavio,... da i to vidim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 20:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Turcizama imate mozda i vise nego mi. Obicne rjeci poput sat, cekic, budala, majmun, sirce, ..... s tim da je u bosanskom dopusteno koristiti i plahta, rucnik,.. umjesto turskih carsafa, peskira, koji su jedino kod vas u upotrebi,... pasulj je takodjer turska rjec koju znamo ko upotrebljava, srpski brend rakija je takodjer turska rjec,..

Dalje,.... slovo H ima svoje mjesto u etmologiji ali nije opste pravilo, moze se reci i sat i sahat. Sat je originalna turska rjec a ne sahat. S obzirom da turci kazu 'armonika, 'isterija, 'otel, 'armonija,... ja bih se zapitao ko to vise ima veze sa turskim jezikom. Nebitno danas gdje svi jezici imaju primjese latinizama, germanizama,... a slicnost srpskog i bosanskog je rezultat iste standardizacije u bivsoj drzavi. Ne samo da lici, vec imamo danas jedan jezik sa tri imena. Zasto bi to bio srpski, zasto ne bosanski koji u Bosni ima svoj istorijat i kontinuitet?

Izgubili ste tu vrlo bitnu etničku odrednicu u samo sedamdeset godina zajedničkog življenja? Zaboravili ste vlastiti jezik za tako malo vremena? Ne mogu da vjerujem.

Kao što sam već spomenuo prije godinu dana - jeste, u srpskom jeziku postoji čak tri hiljade turcizama, od kojih je bar hiljadu u redovnoj upotrebi, ali to srpski jezik ništa manje ne čini srpskim jezikom.

Btw. ručnik mi zvuči nekako "hrvatskije" (znaš, to je onaj smiješni jezik gdje, čini mi se, još uvijek nisu dogovorili kako da preimenuju riječ helikopter - zrakomlat, vrtolet ili uvrtnjak :D ) nego "bosanski". U stvari, kada čitam, recimo Službeni glasnik ove nesretne zemlje, ne mogu se oteti utisku da su primjerak pisan "jezikom bošnjačkog naroda" samo prekopirali iz primjerka pisanog "jezikom hrvatskog naroda".

Kako bilo, ništa se ne sekiraj, garantujem ti da od sada pa za sto godina srpski i "bosanski" jezici neće imati više zajedničko, pa ćete moći da odahnete...

...s tim da se srpski neće uopšte promijeniti. :wink:

Dalje, ide...

Citiraj:
Cuj zar nismo posebni,.. imal gdje vakih muslimana ili vakih europljana? Cuj, ovo ti je bljuzga blago receno, ti potezes neko nepostojanje posebnosti bosnjaka i bosanskog,.. u temi koja uopste o tome ne govori,.. pa ko onda u ovome ime problem?

...a samo post prije ovoga je bio...

Citiraj:
Kao prvo,... Bosnjaci imaju bosanski jezik, za kojeg uvijek u svaka doba mogu postirati istorijat, kontinuitet,.. blabla

Reći ću ti samo - vi ste... ovaj... ti si prvi počeo! :D

Citiraj:
Definisi mi srpsko ime.
Ja vidim samo imena slavenskog biblijskog,.. korjena,... i obicaj ponavljanja ovog ili onog imena cesce ovamo ili tamo. Nego, definisi mi srpsko ime, pa mi onda definisi srpsko ime u srednjem vjeku jer ti bez toga ne pije vode teza o specijalno srposkim imenima u Bosni. Takodjer postiraj, prezentuj, dokazi,... napokon vise tu krsnu slavu svestenstva CB, i da je cirilica samo sprska.

Imena npr. Vukašin, Radovan, Ljubiša, Radojica... naći ćeš ih na bosanskim stećcima, nećeš ih naći u drugih slavenskih naroda, nemaju biblijski korijen, koristili su se u srednjem vijeku, koriste se i danas, kako u Srbiji, tako i u Bosni među pravim Bosancima. Dovoljno? Naravno da nije... :D

I, da! Srbi se zovu Bošnjani, Humljani, Rašljani. Pišu srpskom ćirilicom, a izraz "bosančica" potiče iz 1889. godine od čovjeka koji se zove Ciro Truhelka. E, kad se uzme u obzir da su na dvorovima Kotromanića pisari bili iz Raške, kome ćemo više vjerovati. Raškom pisaru koji je pisao srpskom ćirilicom na svom maternjem jeziku ili Ciri Truhelki, hrvatskom arheologu koji je u koordinaciji sa guvernerom za Bosnu Benjaminom Kalajem pokušao da stvori bosanski jezik i bosansko pismo, a sve po planu i programu austrougarskog dvora. Niko nikad nije čuo za izraz "bosančica" prije 1889. godine, a žitelji srednjovjekovne Bosne su vijekovima zivjeli u ubjedjenu da pišu srpskom ćirilicom. Doduse i dan danas Srbi koriste ćirilicu za razliku od Hrvata i muslimana.

O krsnoj slavi imaš na drugom postu, dao sam ti izvore (to zahtijeva čitanje knjiga :D ), a možeš da pročitaš i post korisnika TVRTKO - to je lakša opcija, svega par rečenica. :D

Citiraj:
Ja samo ne uspijevam skontati jeli ovdje lazes i petljas ili si stvarno udaren do te mjere da vjerujes u nesto sto nisi nikad procitao.

Samo polako - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7... :D

Citiraj:
Na julijanski a ne hidzretski sto je fenomen u islamskom svijetu. Buduci da CB nije imala crkve i da su postojale tkzv. hize, okupljanja u prirodi na otvorenom,... Ajvatovica i ostala dovista su samo konvertovani obicaji,..

Citiraj:
Kult mrtvih je da se groblja smatraju za sveta mjesta. za stare Bosne si imao bogumilske hize na grobljima, za otomana dovista na mezarjima,... odredjenim grobovima se daju misticna svojstva i vjeruje se da redovan obilazak pomaze, .. Na turbetima se ljudi mole za pomoc, a poruke "ne tikaj u'me, do jucer sam bio takav sutra ces ti ovakav,.. " su identicne i na steccima i mezarjima.

Može biti svašta, kao što rekoh, ne razumijem se puno u gore navedeno. A opet, što bi efendi Ibrahim-beg rekao - "More bit', a i ne mora!" :wink:

Elem, naći ću vremena, naći ću nešto za pročitati i o tome.

Citiraj:
Ne zaboravi danas ima sekularnih, ateista,... i sto ne najbitnije,... niko od nas nema problema oko toga. Nijedna zemlja u Evropi nije ista kulturoloski, vjerski, civilizacijski,... danas i 1400 i neke. Nijedna. Bosna se promjenila, Bosnjaci takodjer,... a bilmezi sto sanjaju i dalje neke janjicare i sta bi bilo da nije bilo,.. nek se lijece.

Mogu ti reći da je Abu Hamza (i još mnogi kao on) prilično opipljiv, pogotovo u predjelu Bočinje. :D

A ko sanja, nek' se probudi! :wink:

Citiraj:
Buduci da lazes ili izmisljas, da pojma nemas o tematici i skreces temu,. . dalja rasprava je dosadna.
Al cekam i dalje da postiras neke bisere koje si najavio,... da i to vidim.

C, c, c... a ova diskusija se mogla povesti na tako jednom uljudnijem nivou... :roll:

Dosta i mene, imaš mahanje lijevom rukom, valja vidjeti i malo vanjskog svijeta!

Shinquesh!

MAJKE MI!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 02:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Da, Milutine zaboravili smo svoj maternji jezik. Nije ni cudo jer nije u upotrebi oko 100 godina. To je jedna i pola druge generacije. Nove generacije u skolama su ucile srpskohrvatski jezik. Onih koji su govorili bosanski vise nema. Ostale su generacije koje znaju srpkohrvatski.

Srpkohrvatski jezik je imao nekoliko reformi,a bosanski, bosanski je ukinut, bolje receno preimenovan u srpskohrvatski, ali su sve kasnije reforme jezika, potiskivale sve one njegove osobenosti, tako da je ostao samo srpkohrvatski. Danas pisemo dj, a nekad gj , itd.

Bosnjacima ce trebati vremena i vremena da se vrate izvornom bosanskom mjeziku, i to iz vise razloga, a jedan od najjacih razloga su sadasnje politicke prilike u BiH. Prvo treba raditi na opstanku drzave i Bosnjaka u njoj, a tek onda ici na obnovu jezika, njegovu reformu itd,itd.

Ovo je Milutine tvoja proizvoljna i lazna tvrdnja.

"Izvala polumjeseca: "...Ti nigdje ne pominjes da su Vuk Karadjic i Ljudevit Gaj srpski i hrvatski jezik bazirali na bosanskom, stokavskom ijekavskom govoru...", zah

Vidis Milutine kako vjesto falsifikujes cinjenice.Pitam se, da li u tome ima genetske osnove ili se radi samo o mznji, i netrpeljivosti prema svemu onome sto je bosansko.

To nije kazao Zah, nego gospodin Josip Vrbic u svojoj knjizi "Bosna i Hercegovina od turskih vremena do danas, knjiga II strana 35.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 03:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Dec 2007, 01:03
Нисам чуо да се код Срба неко бавио утврђивањм генетских маркера.
Само Хрвати и на нету...
Генетика је релативно млада наука и нема никакве сумње да ће се моћи ово радити поуздано као и утврђивање очинства.
Све док у српским научним круговима не буде потврде бићу сумњичав.
Надам се да на то нећу дуго чекати, јер имамо генетичара свјетског гласа, Стојковића. Сад се бави пресађивањем некаквих ћелија...али ће ваљда наћи времена и за популациону генетику.
И ово што се наводи нама одговара- Срби су преко 80% староевропског поријекла....а не неки досељеници из сеобе народа (4 в.)
Друго је нешто исто важно- чак и да ови ,,подаци,, буду тачни ништа значајно не могу пореметити у нашем поимању наше историје.
Ништа значајно!
Једино што можемо сазнати је колико су Словени асимиловали других (са 15, 9% мало чудно) којима су наметнули име и језик.
Наше знање историје последњих 1500 год. никаква генетика не може промјенити, може само попунити ,,рупе,,. Једва чекам...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 10:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
zah je napisao:
Da, Milutine zaboravili smo svoj maternji jezik. Nije ni cudo jer nije u upotrebi oko 100 godina. To je jedna i pola druge generacije. Nove generacije u skolama su ucile srpskohrvatski jezik. Onih koji su govorili bosanski vise nema. Ostale su generacije koje znaju srpkohrvatski.

Srpkohrvatski jezik je imao nekoliko reformi,a bosanski, bosanski je ukinut, bolje receno preimenovan u srpskohrvatski, ali su sve kasnije reforme jezika, potiskivale sve one njegove osobenosti, tako da je ostao samo srpkohrvatski. Danas pisemo dj, a nekad gj , itd.

Bosnjacima ce trebati vremena i vremena da se vrate izvornom bosanskom mjeziku, i to iz vise razloga, a jedan od najjacih razloga su sadasnje politicke prilike u BiH. Prvo treba raditi na opstanku drzave i Bosnjaka u njoj, a tek onda ici na obnovu jezika, njegovu reformu itd,itd.

"Izvala polumjeseca: "...Ti nigdje ne pominjes da su Vuk Karadjic i Ljudevit Gaj srpski i hrvatski jezik bazirali na bosanskom, stokavskom ijekavskom govoru...", zah

Vidis Milutine kako vjesto falsifikujes cinjenice.Pitam se, da li u tome ima genetske osnove ili se radi samo o mznji, i netrpeljivosti prema svemu onome sto je bosansko.

To nije kazao Zah, nego gospodin Josip Vrbic u svojoj knjizi "Bosna i Hercegovina od turskih vremena do danas, knjiga II strana 35.

Koja si ti jebena hinja! Sve nesto uvijeno i umiljato a ne propustas ni jednu sansu da nekog uvrijedis. Zah smrdis na kilometar jajaro jedna.

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 13:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2007, 22:45
Haj Vatere i tebe je vise dosta ako nemozes normalno voditi diskusiju ne psuj i ne vrijedjaj seljacino..et na tvom jeziku sam ti reko da me skontas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 14:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Feb 2006, 10:39
Stop!!! Vi nemate pojma o cemu pricate.

Kao jedini geneticar ovdje imam osjecaj da cu da se upiskim od smijeha... pa vi ljudi nemate uopste pojma.

Milutine igras se sa izrazima koje uopste ne poznajes.

Citiraj:
Dakle, genotip je skup nasljednih osobina - boja kose, očiju, stas i ostale fizičke osobine koje se prenose na potomstvo.

Fenotip su stečene osobine - jezik, kultura, tradicija, mentalitet, dakle osobine koje se uče i stiču tokom života.

Gdje si ovo izvadio???

Genotip je genetska konstrukcija jednog organizma. Pola genotipa se naslijduje od majke a druga polovina od oca.

Fenotip je skup svih osobina jednog organizma koje su nastale zajedničkim delovanjem genotipa i uslova sredine u kojima se dati organizam razvija.

Kao primjer uzimam da mama ima plave oci a otac smedje (to je fenotip dakle ono sto vidimo). Posto je smedja boja dominantna veca je sansa da ce dijete imati smedje oci (isto tako fenotip). Dok ce genotip ovog djeteta biti jedan za plave a jedan za smedj oci.

Fenotip nema nista sa jezikom ili kulturom posto ni jezik ni kultura nije zabiljezeno u necijim genima.

Sto se tice toga za mlijeko i intolerancije na laktozu... opet lupas... nisi dovoljno nacitan.. ili citas samo subjektivnu literaturu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 14:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zagor-Te-Nay je napisao:
Haj Vatere i tebe je vise dosta ako nemozes normalno voditi diskusiju ne psuj i ne vrijedjaj seljacino..et na tvom jeziku sam ti reko da me skontas.

Slusaj... Sto puta sam rekao da vise volim otvoreno nesto reci nego uvijeno kao ti i slicni tebi. a mene ovo sto je zah rekao nije diskutovanje vec vrijedjanje na najnizoj mogucoj osnovi. Ne brini se ti za moju kulturu jer imam je vise nego ti vjerovatno. Ja se samo ponasam shodo sugovornicima. Da diskutujem??? sa kim? sa ovim sto vrijedjaju i prebrojavaju krvna zrnca...s koje god strane da su. Zato dosta je i tebe vise...mislim da je jedno "odjebi" 100 puta bezazlenije od "ostaso","cetnice","balijo"... ni ti nisi cvjecka sa svojim izjavama i provokacijama. Zato vodi svoje brige...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 14:54 
Početnik
Početnik

_Smokvica_ je napisao:
Stop!!! Vi nemate pojma o cemu pricate.

Kao jedini geneticar ovdje imam osjecaj da cu da se upiskim od smijeha... pa vi ljudi nemate uopste pojma.

Citiraj:

Gdje si ovo izvadio???

Genotip je genetska konstrukcija jednog organizma. Pola genotipa se naslijduje od majke a druga polovina od oca.

Fenotip je skup svih osobina jednog organizma koje su nastale zajedničkim delovanjem genotipa i uslova sredine u kojima se dati organizam razvija.

Kao primjer uzimam da mama ima plave oci a otac smedje (to je fenotip dakle ono sto vidimo). Posto je smedja boja dominantna veca je sansa da ce dijete imati smedje oci (isto tako fenotip). Dok ce genotip ovog djeteta biti jedan za plave a jedan za smedj oci.

Fenotip nema nista sa jezikom ili kulturom posto ni jezik ni kultura nije zabiljezeno u necijim genima.

Sto se tice toga za mlijeko i intolerancije na laktozu... opet lupas... nisi dovoljno nacitan.. ili citas samo subjektivnu literaturu...

Eto vidis, i mene naivnog navukao na "fenotip", ja mislio covjek zna o cemu prica,.... :roll:
Elem, iznosi milutin mnogo toga sto je netacno,... sto samo dokazuje da je jedan od istih,... ista ideoloska matrica.

Waltere
mislim da ti je cilj zatvaranje ove teme, nadam se da ce moderator prije obrisati postove psovanja i tenzija umjesto da stavi cjelu temu pod kljuc. Ukljuci se u temu umjesto da ko kobac vrebas neke izvucene kontekste i prosipas zuc,....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 14:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E moj dilajla ne prosipam ja zuc zato sto mi se hoce vec je to reakcija na mnoge gadfosti koje se ovde prosipaju. Mislim da su moje psovke mnogo manja steta od tih "velikoucenih i kulturnih" recenica...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 15:55 
Početnik
Početnik

Koga interesuje bas ovo malo vise neka procita naucni rad http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/repri ... 0/1964.pdf nadam se da engleski nije problem.

Inace kada smo vec kod fenotipa ne mogu a da ne napisem ovo. Sto god genetski rezultati pokazali cinjenica je da koju god religiju covjek sa podrucja BiH imao mi se po fenotipima ne razlikujemo. Ko mi god kaze da kada vidi covjeka sa nasih predjela po prvi put u zivotu moze odgovoriti da li je doticni islamske, paravoslavne ili katolicke vjeroispovjesti laze. Jer to niko ne moze da vidi na prvi pogled po boji koze, kose, ociju, formi lica, ociju, tijela. Genotipi pokazuje na isto samo genotipe je malo teze ustanoviti tj oni se moraju u laboratorij pokazati.

Mi ljudi sa Balkana onako gledajuci generalno nismo homogena grupa kao recimo skandinavci gdje je vecina ljudi iste boje koze, ociju, kosa itd. Kod nas imas ljudi nevezano za vjeru u svim nijansama, neki su plavi a neki su skroz tamni a vecina je nesto izmedju. Sto samo po sebi pokazuje da smo se dosta mijesali sa drugim narodima.

Naglasavam jos jednom da fenotip nije ni kultura ni jezik vec ono sto vidimo na jednoj osobi, boja koze, kose, forma lica i tijela... nadam se da smo se razumjeli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 20:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

zah je napisao:

To nije nikakav izgovor. Englezi su Velšanima vijekovima zabranjivali upotrebu velškog, ali ovi potonji se nisu dali. I, naravno, nisu zaboravili svoj jezik. A ovakvih primjera imaš diljem, aj’ da ne idemo predaleko, Evrope.

Ostaje mi samo da zaključim da ste vrlo slabi u očuvanju svojih… kako ono rekoh… izvornih i originalnih etničkih osobina. :wink:

zah je napisao:

"...Ti nigdje ne pominjes da su Vuk Karadjic i Ljudevit Gaj srpski i hrvatski jezik bazirali na bosanskom, stokavskom ijekavskom govoru..."

…kojeg jezika? :wink:

Oprostićeš mi, ali ćeš mi ostati u potpisu još neko vrijeme.

I da, meni je falsifikovanje u genima. Ja, kada u jutro ustanem, prvo falsifikujem po dva tri istorijska dokumenta, pa onda pogrešno interpretiram po jedan sakralni objekat i za kraj oskrnavim po pet nadgrobnih spomenika. :D

Živ ti meni bio! :wink:

_Smokvica_ je napisao:

Pa, samo nekoliko postova prije ovog sam vapio za pojavom jednog genetičara na ovoj diskusiji (Dobro došao/la! :wink: ) i nekoliko puta sam napomenuo da nemam pojma o čemu pričate. Ali par stvari ipak znam. Zaboravi na Kineze i Japance, ako bolje pročitaš moje ranije postove, oni su tu instrument kojim želim da omalovažim ovu “mengeleovsku” temu.

_Smokvica_ je napisao:

…a ja napisah…

Citiraj:

…i, viđu vraga! Očito je da sam pogriješio! Ali samo zato što sam umjesto zareza stavio crticu. Mea culpa! :D Tekst bi trebao da izgleda ovako.

Citiraj:

Fenotip su stečene osobine, jezik, kultura, tradicija, mentalitet, dakle osobine koje se uče i stiču tokom života.

Samo jedan karakter i čitav tekst dobije totalno drugi smisao, ali vjerujem da ti i ja ipak mislimo na istu stvar.

_Smokvica_ je napisao:

_Smokvica_ je napisao:

Čekaj sad, zar ovo nije jedno te isto?

dilajla1 je napisao:
Eto vidis, i mene naivnog navukao na "fenotip", ja mislio covjek zna o cemu prica,....
Elem, iznosi milutin mnogo toga sto je netacno,... sto samo dokazuje da je jedan od istih,... ista ideoloska matrica.

Oči moje lijepe, i ti mene još naivnijeg navuče na bogumilski karakter crkve bosanske… a taman sam se ponadao da ću čuti nešto novo. :wink:

Elem, sačekaj kraj “kazivanja”…

_Smokvica_ je napisao:
Koga interesuje bas ovo malo vise neka procita naucni rad http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/repri ... 0/1964.pdf nadam se da engleski nije problem.

Inace kada smo vec kod fenotipa ne mogu a da ne napisem ovo. Sto god genetski rezultati pokazali cinjenica je da koju god religiju covjek sa podrucja BiH imao mi se po fenotipima ne razlikujemo. Ko mi god kaze da kada vidi covjeka sa nasih predjela po prvi put u zivotu moze odgovoriti da li je doticni islamske, paravoslavne ili katolicke vjeroispovjesti laze. Jer to niko ne moze da vidi na prvi pogled po boji koze, kose, ociju, formi lica, ociju, tijela. Genotipi pokazuje na isto samo genotipe je malo teze ustanoviti tj oni se moraju u laboratorij pokazati.

Mi ljudi sa Balkana onako gledajuci generalno nismo homogena grupa kao recimo skandinavci gdje je vecina ljudi iste boje koze, ociju, kosa itd. Kod nas imas ljudi nevezano za vjeru u svim nijansama, neki su plavi a neki su skroz tamni a vecina je nesto izmedju. Sto samo po sebi pokazuje da smo se dosta mijesali sa drugim narodima.

Naglasavam jos jednom da fenotip nije ni kultura ni jezik vec ono sto vidimo na jednoj osobi, boja koze, kose, forma lica i tijela... nadam se da smo se razumjeli.

…što je i trebalo dokazati!

Inače, ako se vratite na početak ove teme, vidjećete da je istu postavio dilajla, a upotrijebio je upravo ovaj famozni link http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/repri ... 0/1964.pdf

A ako prođete po forumima na kojima se govori “naš” jezik, vidjećete da su isti krcati postovanjem sa identičnim sadržajem. Pročitaćete ko su postavljači i šta su njihovi motivi za to.

A šta je motivisalo našeg dilajlu da to uradi? Da bude “drukčiji od drugih”?

Dilajla, na tebe je red! :D

MAJKE MI!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 21:24 
Početnik
Početnik

Ne moze fenotip biti jezik... sta je tebi??

Ako se rodi mali njemac od roditelja njemaca i cim se rodi adoptiraju ga kinezi iz Kine. On ce kada odraste pricati kineski jezik kao maternji nece njemacki ni znati. Fenotip nije jezik ni kultura ni mentalitet... fenotip je boja koze, kose itd. Znaci njegov fenotip ce biti da on nece liciti na ostale kineze jer mu to nije u genima, on ce liciti ipak na svoje roditelje. Jezik, mentalitet i kulturu ce mozda poprimiti od Kineza jer to ce biti sredina u kojoj ce odrasti al njegov genotip i fenotip se nece promijeniti.

Zbog toga se ne moze reci da je Bosancima fenotip arapski kada bosanci isto izgledaju vanjski kao hirvati i srbi.

Sto se tice uticaja okoline na fenotip to nije bas tako kao sto ti mislis. Naravno da okolina utice al ne bas tako kao sto ti mislis. Uticaj okoline je recimo ako je negdje toplije/hladnije da se organizmi generacijama asimiliraju prirodi... opet ponavljam to nema ama bas nista sa tradicijama, kulturom i jezikom. Eskimi su se asimilirali generacijama zivotu u hladnim sredinama. Organizam im je postao otpornij na zimu nego organizam ljudi iz recimo Afrike. Al opet to nema bas nista sa njihovom kulturom.

Genetika je jednostavna tu nema nacionalnosti, vjere, politike... :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]