Citiraj:
Turcizama imate mozda i vise nego mi. Obicne rjeci poput sat, cekic, budala, majmun, sirce, ..... s tim da je u bosanskom dopusteno koristiti i plahta, rucnik,.. umjesto turskih carsafa, peskira, koji su jedino kod vas u upotrebi,... pasulj je takodjer turska rjec koju znamo ko upotrebljava, srpski brend rakija je takodjer turska rjec,..
Dalje,.... slovo H ima svoje mjesto u etmologiji ali nije opste pravilo, moze se reci i sat i sahat. Sat je originalna turska rjec a ne sahat. S obzirom da turci kazu 'armonika, 'isterija, 'otel, 'armonija,... ja bih se zapitao ko to vise ima veze sa turskim jezikom. Nebitno danas gdje svi jezici imaju primjese latinizama, germanizama,... a slicnost srpskog i bosanskog je rezultat iste standardizacije u bivsoj drzavi. Ne samo da lici, vec imamo danas jedan jezik sa tri imena. Zasto bi to bio srpski, zasto ne bosanski koji u Bosni ima svoj istorijat i kontinuitet?
Izgubili ste tu vrlo bitnu etničku odrednicu u samo sedamdeset godina zajedničkog življenja? Zaboravili ste vlastiti jezik za tako malo vremena? Ne mogu da vjerujem.
Kao što sam već spomenuo prije godinu dana - jeste, u srpskom jeziku postoji čak tri hiljade turcizama, od kojih je bar hiljadu u redovnoj upotrebi, ali to srpski jezik ništa manje ne čini srpskim jezikom.
Btw. ručnik mi zvuči nekako "hrvatskije" (znaš, to je onaj smiješni jezik gdje, čini mi se, još uvijek nisu dogovorili kako da preimenuju riječ helikopter - zrakomlat, vrtolet ili uvrtnjak

) nego "bosanski". U stvari, kada čitam, recimo Službeni glasnik ove nesretne zemlje, ne mogu se oteti utisku da su primjerak pisan "jezikom bošnjačkog naroda" samo prekopirali iz primjerka pisanog "jezikom hrvatskog naroda".
Kako bilo, ništa se ne sekiraj, garantujem ti da od sada pa za sto godina srpski i "bosanski" jezici neće imati više zajedničko, pa ćete moći da odahnete...
...s tim da se srpski neće uopšte promijeniti.
Dalje, ide...
Citiraj:
Cuj zar nismo posebni,.. imal gdje vakih muslimana ili vakih europljana? Cuj, ovo ti je bljuzga blago receno, ti potezes neko nepostojanje posebnosti bosnjaka i bosanskog,.. u temi koja uopste o tome ne govori,.. pa ko onda u ovome ime problem?
...a samo post prije ovoga je bio...
Citiraj:
Kao prvo,... Bosnjaci imaju bosanski jezik, za kojeg uvijek u svaka doba mogu postirati istorijat, kontinuitet,.. blabla
Reći ću ti samo - vi ste... ovaj... ti si prvi počeo!
Citiraj:
Definisi mi srpsko ime.
Ja vidim samo imena slavenskog biblijskog,.. korjena,... i obicaj ponavljanja ovog ili onog imena cesce ovamo ili tamo. Nego, definisi mi srpsko ime, pa mi onda definisi srpsko ime u srednjem vjeku jer ti bez toga ne pije vode teza o specijalno srposkim imenima u Bosni. Takodjer postiraj, prezentuj, dokazi,... napokon vise tu krsnu slavu svestenstva CB, i da je cirilica samo sprska.
Imena npr. Vukašin, Radovan, Ljubiša, Radojica... naći ćeš ih na bosanskim stećcima, nećeš ih naći u drugih slavenskih naroda, nemaju biblijski korijen, koristili su se u srednjem vijeku, koriste se i danas, kako u Srbiji, tako i u Bosni među pravim Bosancima. Dovoljno? Naravno da nije...
I, da! Srbi se zovu Bošnjani, Humljani, Rašljani. Pišu srpskom ćirilicom, a izraz "bosančica" potiče iz 1889. godine od čovjeka koji se zove Ciro Truhelka. E, kad se uzme u obzir da su na dvorovima Kotromanića pisari bili iz Raške, kome ćemo više vjerovati. Raškom pisaru koji je pisao srpskom ćirilicom na svom maternjem jeziku ili Ciri Truhelki, hrvatskom arheologu koji je u koordinaciji sa guvernerom za Bosnu Benjaminom Kalajem pokušao da stvori bosanski jezik i bosansko pismo, a sve po planu i programu austrougarskog dvora. Niko nikad nije čuo za izraz "bosančica" prije 1889. godine, a žitelji srednjovjekovne Bosne su vijekovima zivjeli u ubjedjenu da pišu srpskom ćirilicom. Doduse i dan danas Srbi koriste ćirilicu za razliku od Hrvata i muslimana.
O krsnoj slavi imaš na drugom postu, dao sam ti izvore (to zahtijeva čitanje knjiga

), a možeš da pročitaš i post korisnika TVRTKO - to je lakša opcija, svega par rečenica.
Citiraj:
Ja samo ne uspijevam skontati jeli ovdje lazes i petljas ili si stvarno udaren do te mjere da vjerujes u nesto sto nisi nikad procitao.
Samo polako - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7...
Citiraj:
Na julijanski a ne hidzretski sto je fenomen u islamskom svijetu. Buduci da CB nije imala crkve i da su postojale tkzv. hize, okupljanja u prirodi na otvorenom,... Ajvatovica i ostala dovista su samo konvertovani obicaji,..
Citiraj:
Kult mrtvih je da se groblja smatraju za sveta mjesta. za stare Bosne si imao bogumilske hize na grobljima, za otomana dovista na mezarjima,... odredjenim grobovima se daju misticna svojstva i vjeruje se da redovan obilazak pomaze, .. Na turbetima se ljudi mole za pomoc, a poruke "ne tikaj u'me, do jucer sam bio takav sutra ces ti ovakav,.. " su identicne i na steccima i mezarjima.
Može biti svašta, kao što rekoh, ne razumijem se puno u gore navedeno. A opet, što bi efendi Ibrahim-beg rekao - "More bit', a i ne mora!"
Elem, naći ću vremena, naći ću nešto za pročitati i o tome.
Citiraj:
Ne zaboravi danas ima sekularnih, ateista,... i sto ne najbitnije,... niko od nas nema problema oko toga. Nijedna zemlja u Evropi nije ista kulturoloski, vjerski, civilizacijski,... danas i 1400 i neke. Nijedna. Bosna se promjenila, Bosnjaci takodjer,... a bilmezi sto sanjaju i dalje neke janjicare i sta bi bilo da nije bilo,.. nek se lijece.
Mogu ti reći da je Abu Hamza (i još mnogi kao on) prilično opipljiv, pogotovo u predjelu Bočinje.
A ko sanja, nek' se probudi!
Citiraj:
Buduci da lazes ili izmisljas, da pojma nemas o tematici i skreces temu,. . dalja rasprava je dosadna.
Al cekam i dalje da postiras neke bisere koje si najavio,... da i to vidim.
C, c, c... a ova diskusija se mogla povesti na tako jednom uljudnijem nivou...
Dosta i mene, imaš mahanje lijevom rukom, valja vidjeti i malo vanjskog svijeta!
Shinquesh!