dzabaleban je napisao:
Koliko ste vi knjiga drugih vjera pročitali?
Da li ih ne čitate zbog onog "jeretičke knjige ne čitati" ili se bojite da vam se na svidi pa dodjete u dilemu?
Gard vam je prejak, zvučite kao da ste u grču.
Ako bi vam rekao da nastupate elitistički i sektaški, to vjerovatno ne bih bio ja nego sotona u meni?
A kad bi se usudio reći da je u meni, kao upravo sad, to je za vas već gotova stvar, zar ne?
"ko me učini gospodarom tuđeg života i tuđe pjesme, tuđeg plamena i tuđe žrtve; ko?"
Nazalost, mogucze je da tako delujem. Oprosti!
Ne bih ti rekao nishta od toga shto si naveo! Ne mogu da stavljam u isti kosh narod ilipojedinca, sa zvanichnicima ili sa prirodom nekog uchenja!!!
Ja sam chovek, i ti si chovek, shta je tu razlichito po prirodi bicza medju nama?! NISHTA! Druge stvari se tichu spoznaje, i ni tu ne treba nikog poniziti lichno!!!
U svoje ime mogu da govorim! Chitam i knjige drugih mudrosti! Ali tradicionalnih a ne izmishljenih mudrovanja i iskrivljenih uchenja Tipa Elene Vajt, Ili Charlsa Talesa Rasela i ostalih frikova, nego KungFuCe (Konfuchija) , zen mudrosti, KOR-AN, narodne izreke i usmenu narodnu knjizzevnost svog i drugih naroda od pamtiveka do dana danashnjeg, Seneku, Epove starog sveta, Horacija, grchke tragchare i lirichare......................................................................................itd.
I zaista ima velikih i pravih stvari tu! Ali sve shto tu valja slazze se sa Pravoslavljem i ono ga vecz sadrzzi!. Vladika Nikolaj bash o tome govori u vecz pomenutom tekstu o drugim religijama i kulturama u odnosu sa Pravoslavljem! I to raduje choveka, kad vidi da ima svugde po svetu ljudi mudrih, no to nam ne daje za pravo da je ispravno da PRVO UPOZNAMO KOMSHIJSKU KUCZU I KOMSHIJE NEGO SVOJE RODITELJE I SVOJU KUCZU!
I ne zameri SAMOSLAVCU VIDUSI, dobar je to delija jes' da je rodjen sa sikiricom, i voli da je potegne, al sve u svemu nije to losh chovek.