banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 11:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 195 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2007, 17:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
kaspa73 je napisao:
na pocetku da te obavjestim mozda sam i ja nesto procitao od Velimirovica Jerotica ITD BAS ME ZANIMA POSTO SI U CRKVI OD RODJENJA STA U STVARI ZNACI UPOZNATI ISUSA HRISTA

Znaci da laznim vjerama u laznim crkvama treba u brk reci da su laz! Ti si u lazi, u obmani, u zabludi koja ce ti dusu pogubiti u paklu!

Treba da ti tepam, da te tetosim, zar? Da ti licemjerim i da te hrabrim u tvojoj zabludi? Ooo, ne, ne!

Ima li tvoja vjera kroz tvoju crkvu ikakve veze sa Crkvom koju je Gospod osnovao na Pedesetnicu po Svom vaskrsenju? Ima li? Gdje su ti svestenici? Od koga poticu i od koga su primili silu Svetog Duha od one Pedesetnice? Ni od koga! Obicne bubalice Biblijskih citata, samozvani propovjednici i samoproglaseni svestenici!

Ne nasmijavaj me, covjece. Ti si zadovoljan svojom vjerom, jer su te tvoja braca dobro uhljebla i to je to!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2007, 18:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
A kakve veze ima vidusa da li su preci vjernici ili nisu, kad znamo da sam Isus govori o tome da da vjera otaca ne izbavlja inace on nebi osnovao novozavjetnu crkvu nego bi ostala jevrejska crkva?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2007, 18:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

the je napisao:
A kakve veze ima vidusa da li su preci vjernici ili nisu, kad znamo da sam Isus govori o tome da da vjera otaca ne izbavlja inace on nebi osnovao novozavjetnu crkvu nego bi ostala jevrejska crkva?

Ovdje ja nigdje ne pomenuh pretke, nego govorim o Crkvi Pedesetnice i o tome da mnoge samozvane crkve nemaju nikakve veze sa tom Crkvom. Jednu Crkvu osnovao je Bog na Pedesetnicu i to u Bibliji pise, a mnoge crkve osnovali su poslije pojedini ljudi, narocito u zadnjih 200 godina.

Hajde, kazi mi koje si crkve vjernik pa da skupa potrazimo izvoriste iz kojeg je ta crkva nastala i vrijeme u kojem je nastala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2007, 18:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ne smatram se pripadnikom ni jedne crkve, vec iz svih crkava uzimam ono sto je dobro, a odbacujem ono sto je lose jer u svakoj crkvi ima nesto sto ne valja pa ne mogu da kazem da podrzavam i jednu crkvu. Samo mi nije jasno zasto ljudi misle da crkva mora da ima "porijeklo". Crkva, to su ljudi koji vjeruju u pravog boga. U pocetku su to bili jevreji, kasnije grci, onda rimljani itd. Porijeklo i datum nastanka crkve nije bitan, bitno je ono sto covjek vjeruje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2007, 20:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Brkas pojmove sustine sa pojmovima bez sustine.

Poslednji put menjao Vidusa dana 15 Dec 2007, 20:11, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2007, 20:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

the je napisao:
ne smatram se pripadnikom ni jedne crkve, vec iz svih crkava uzimam ono sto je dobro, a odbacujem ono sto je lose jer u svakoj crkvi ima nesto sto ne valja pa ne mogu da kazem da podrzavam i jednu crkvu. Samo mi nije jasno zasto ljudi misle da crkva mora da ima "porijeklo". Crkva, to su ljudi koji vjeruju u pravog boga. U pocetku su to bili jevreji, kasnije grci, onda rimljani itd. Porijeklo i datum nastanka crkve nije bitan, bitno je ono sto covjek vjeruje.

Crkva mora da proistice od Boga i iz Boga. Ako to dvoje nema, onda to nije Crkva, vec samo nazovicrkva, lazna crkva. U tome je sva filozofija Crkve i mnostva crkava.

Bog je osnovao samo Jednu Crkvu o Pedesetnici po Njegovom vaskrsenju, a nije osnivao razne crkve niti je osnivao razne vjere! To se desilo jednom, Sveto Pismo to svjedoci i nikad vise nece da se desi. To znaju svi, ali nece da znaju.
Jedan Bog, jedna vjera, jedno krstenje! Sve drugo nije od Boga, od Oca lazi je, od Djavola je.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2007, 01:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2007, 18:33
KO NIJE RODJEN U PRAVOSLAVLJU, NIJE ODGOVORAN ZA TO SHTO NIJE RODJEN U PRAVOSLAVLJU! kO JE OTISHAO U NEKU SEKTU TIPA RIMSKE ILI JEHOVSKE, ILI U DRUGU RELIGIJU A OD RODITELJA JE KOMUNISTA ILI ATEISTA ILI NEKIH DRUGIH INOSLAVNIH TAJ SE TRAZZI, A NIJE ODGOVORAN ZA TO SHTO NIJE U PRAVOSLAVLJU JER ZA NJEGA I NE ZNA!

"Latini su stare varalice!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2007, 01:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

SVETI VLADIKA NIKOLAJ O TOME LEPO GOVORI U NEKOM OD SVOJIH TEKSTOVA O RAZLIKAMA MEDJU RELIGIJAMA!!!

Poslednji put menjao etrurac dana 16 Dec 2007, 01:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2007, 01:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zar jos ima ovoga u 21 vijeku. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2007, 02:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

CHEGA, MAJSTORE!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2007, 02:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ovakvih suzenih razmisljanja, da je samo jedna crkva u pravu, po vasem misljenju samo pravoslavna crkva, a da su sve ostale u krivu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2007, 03:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Chni mi se da , vi "gradjani" po tom pitanju razmishljate dvodimenzionalno! Ili ne posedujete treczu dimenziju, ili je gushite i ne priznajete! bicze da je ovo drugo! vi ste moralisti ali ne i vernici! Vladika Nikolaj odlichno odgovara na sva ta pitanja u jednoj prichi o svetiljkama! Mada to cze razumeti vernici, ma koje vere, ali relativisti ateisti moralisti teshko! Ko osecza i priznaje hijerarhiju u prirodi postojanja sveta , on zna o chemu je rech!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2007, 05:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

etrurac je napisao:
KO NIJE RODJEN U PRAVOSLAVLJU, NIJE ODGOVORAN ZA TO SHTO NIJE RODJEN U PRAVOSLAVLJU! kO JE OTISHAO U NEKU SEKTU TIPA RIMSKE ILI JEHOVSKE, ILI U DRUGU RELIGIJU A OD RODITELJA JE KOMUNISTA ILI ATEISTA ILI NEKIH DRUGIH INOSLAVNIH TAJ SE TRAZZI, A NIJE ODGOVORAN ZA TO SHTO NIJE U PRAVOSLAVLJU JER ZA NJEGA I NE ZNA!

Ako ne znaju za Pravoslavlje, zasto ga napadaju?

Znas li ti da medju clanovima sekti ima i doktora teologije koji Sveto Pismo i istoriju Pravoslavne Crkve znaju skoro napamet? Nisu oni teoloski neuki koliko ih ti zamisljas, vec im je vjera neblagodatna i u naopaki smijer ih vodi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2007, 11:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Koliko ste vi knjiga drugih vjera pročitali?
Da li ih ne čitate zbog onog "jeretičke knjige ne čitati" ili se bojite da vam se na svidi pa dodjete u dilemu?

Gard vam je prejak, zvučite kao da ste u grču.

Ako bi vam rekao da nastupate elitistički i sektaški, to vjerovatno ne bih bio ja nego sotona u meni?
A kad bi se usudio reći da je u meni, kao upravo sad, to je za vas već gotova stvar, zar ne?

"ko me učini gospodarom tuđeg života i tuđe pjesme, tuđeg plamena i tuđe žrtve; ko?"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2007, 13:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Vidusa je napisao:
Ako ne znaju za Pravoslavlje, zasto ga napadaju?

Znas li ti da medju clanovima sekti ima i doktora teologije koji Sveto Pismo i istoriju Pravoslavne Crkve znaju skoro napamet? Nisu oni teoloski neuki koliko ih ti zamisljas, vec im je vjera neblagodatna i u naopaki smijer ih vodi.

Napadaju ga jer ga , NE NE ZNAJU (nisu prochitali nauchili, doznali, saznali o njemu manje ili vishe), NEGO jer ga nisu spoznali! Znanje o kom govorish je stvar suvog RAZUMA (RATIO), a spoznaja je stavar UMA (NOUS) koji pripada po svojoj prirodi sferi DUHA i josh je i stvar SRCA koje pripada sferi DUSHE!
SVETI OCI, ali i neki mislioci prehrishczanski govore o SUVOM RAZUMU (RATIO) koji je u stanju da se priklanja TELU, a onda je to tzv. TELESNO UMOVANJE, ili da se priklanja DUHU shto se zove MUDROST.
Nije, brate moj, dovoljno to shto chovek PROCHITA! Mozze da mu bude na korist ali i na shtetu! Pogledaj poslanice sv. apostola pavla Rimljanima, u vezi sa revnoshczu Jevreja, i verom nejevrejskih naroda! Valja nekako to dvoje spojiti, u ravnotezzi duha, i samo uz Bozzju pomocz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2007, 13:57 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Koliko ste vi knjiga drugih vjera pročitali?
Da li ih ne čitate zbog onog "jeretičke knjige ne čitati" ili se bojite da vam se na svidi pa dodjete u dilemu?

Gard vam je prejak, zvučite kao da ste u grču.

Ako bi vam rekao da nastupate elitistički i sektaški, to vjerovatno ne bih bio ja nego sotona u meni?
A kad bi se usudio reći da je u meni, kao upravo sad, to je za vas već gotova stvar, zar ne?

"ko me učini gospodarom tuđeg života i tuđe pjesme, tuđeg plamena i tuđe žrtve; ko?"

Nazalost, mogucze je da tako delujem. Oprosti!
Ne bih ti rekao nishta od toga shto si naveo! Ne mogu da stavljam u isti kosh narod ilipojedinca, sa zvanichnicima ili sa prirodom nekog uchenja!!!
Ja sam chovek, i ti si chovek, shta je tu razlichito po prirodi bicza medju nama?! NISHTA! Druge stvari se tichu spoznaje, i ni tu ne treba nikog poniziti lichno!!!
U svoje ime mogu da govorim! Chitam i knjige drugih mudrosti! Ali tradicionalnih a ne izmishljenih mudrovanja i iskrivljenih uchenja Tipa Elene Vajt, Ili Charlsa Talesa Rasela i ostalih frikova, nego KungFuCe (Konfuchija) , zen mudrosti, KOR-AN, narodne izreke i usmenu narodnu knjizzevnost svog i drugih naroda od pamtiveka do dana danashnjeg, Seneku, Epove starog sveta, Horacija, grchke tragchare i lirichare......................................................................................itd.
I zaista ima velikih i pravih stvari tu! Ali sve shto tu valja slazze se sa Pravoslavljem i ono ga vecz sadrzzi!. Vladika Nikolaj bash o tome govori u vecz pomenutom tekstu o drugim religijama i kulturama u odnosu sa Pravoslavljem! I to raduje choveka, kad vidi da ima svugde po svetu ljudi mudrih, no to nam ne daje za pravo da je ispravno da PRVO UPOZNAMO KOMSHIJSKU KUCZU I KOMSHIJE NEGO SVOJE RODITELJE I SVOJU KUCZU!

I ne zameri SAMOSLAVCU VIDUSI, dobar je to delija jes' da je rodjen sa sikiricom, i voli da je potegne, al sve u svemu nije to losh chovek. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2007, 15:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zamjerite vi Vidusa sta hocete, ali je istina jedna: Pravoslavna Crkva! Sve drugo su djavolje izmisljotine i ljudske zablude koje varaju ljude.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2007, 16:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Vidusa je napisao:
Sve drugo su djavolje izmisljotine i ljudske zablude koje varaju ljude.

Ko o chemu Baba o ushtipcima!!!

Poslednji put menjao etrurac dana 17 Dec 2007, 14:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2007, 09:28 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Feb 2006, 18:59
Posto vidim da si vrlo religiozan covjek vidusa bas me zanima sto vise citiras ljude a ne Gospoda iSUSA HRISTA , ako se sjecas ja sam te zamolio da nam malo govoris sta to znaci biti promjenjen u Isusu Hristu,Mozda cu te razocarati ali se Isus nije rodio kao pravoslavac niti otisao na krst kao pravoslavac on je poklonio svoj zivot za sve ljude na ovoj zemlji to ti sve pise u svetom pismu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2007, 17:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kaspa73 je napisao:
Posto vidim da si vrlo religiozan covjek vidusa bas me zanima sto vise citiras ljude a ne Gospoda iSUSA HRISTA , ako se sjecas ja sam te zamolio da nam malo govoris sta to znaci biti promjenjen u Isusu Hristu,Mozda cu te razocarati ali se Isus nije rodio kao pravoslavac niti otisao na krst kao pravoslavac on je poklonio svoj zivot za sve ljude na ovoj zemlji to ti sve pise u svetom pismu.

Citiram ti ljude koji su svojim zivotom zivjel po Hristovim rijecima u Njegovoj Crkvi. Ako se ko promijenio u Isusu Hristu, ondas su se promijeniti ti sveti podviznici Crkve.

Prvi Pravoslavac, prvosvestenik i glava Pravoslavne Crkve je Isus Hristos.

To Pismo jasno govori.

I nije Hrstos poklonio svoj zivot za sve ljude na zemlji, nego samo za one ljude koji povjeruju u Njega i krste se. I to pise u Pismu i nemojmo izmisljati ono cega nema time izvrtati Pismo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 195 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]