'ajde evo i podrobnija analiza... Od igrača do igrača...
O Ranđeloviću se nema puno trošiti riječi. Koliko god da je djelovao pouzdan i siguran, posljednjim evropkim egzibicijama, po meni, zaslužio je da se ozbiljno razmisli o njegovom hlađenju na klupi. Gol sa centra protiv Levadije, pa velika krivica za Bajernove golove, prevelika je cijena. Ruku na srce, Ranđelović se samo uklopio u taj koncept odbrane na staklenim nogama, koji sam davno naglašavao, iako je važio za golmana koji ne čini čuda, ali i ne prima pacerske golove. Odbrana je kikserska i sinoć sam im lijepo izbrojao kikseve. Svako ima pravo na po jedan po utakmici, samo je pitanje, da li će kiksevi skupo da koštaju. Basta može puno, ali ako nije opterećen odbrambenim zadacima, ili ako je bar djelimično rasterećen. Dakle u prevaziđenoj formaciji 3-5-2, mogao bi da igra desnog spoljnjeg i da bude pripomoć štoperima, ali u linijskoj postavi sa 4 odbrambena, jednostavno ne posjeduje dovoljno defanzivnih kvaliteta da bi bio pouzdan odbrambeni igrač. Ovdje se dobro pronalazi neka analogija sa kolegom mu Rukavinom, iz Đukine mašine. Uostalom kasnio je da izblokira Klosea kod vodećeg gola. To mu istina dodjeljuje minimalnu krivicu kod tog gola, ali samo ilustruje, da je krajnje nepouzdan u odbrani, pogovto protiv napadača, koji imaju veliki radijus kretanja i često se otvaraju na bokovima...
Gaj je standardan, dok god ne umišlja da može da kreira igru i ne komplikuje previše. U suštini je on taj šraf koji tu lelujavu odbranu drži na okupu, ali kako i on često ispoljava tendenciju da nepromišljenim startom ili zalijetanjem ispadne iz igre, lako se može desiti da ta odbrana, kako već uveliko predviđam, prost odleti u vazduh. Tutorić (šta ono rekoh za njega - lokalni nivo), može i hoće da pokupi sve lopte u radijusu od par metara od sebe, ali... Ne može da se nadtrčava sa protivnikom, teško da može da dobije duel 1 na 1, a cijelu utakmicu se čeka kada će da kiksne. I dalje me fascinira Anđelković, odnosno način na koji, jedan prosječan bek, opstaje u prvom timu, pored standardnog poljskog reprezentativca. Nevjerovatnom voljom i požrtvavanošću on izgleda nadoknađuje manjak svaga fudbalskog u svojoj igri, pa bi se recimo od njega i Baste, mogao napraviti odličan bek. Kako igra Zvezde upravo počiva na tom probijanju bokova, onda je on vjerovatno ispred Bronovickog, koji je više defanzivno orjentisan. Bilo kako bilo, Anđelkoviću se ne može puno zamjeriti, jer je evidentno da dečko daje sve od sebe, na svakoj utakmici...
U veznom redu dominirao je tandem Lukaš - Kastiljo u onom defanzivnom dijelu. Kao što rekoh Van Bomel je bio neutralisan, a njih dvojica djelovali dosta smireno i u najkomplikovanijim situacijama, lako pronalazili rješenje. Milijaš je bio centar zbivanja u napadačkom dijelu i moram priznati da je odlično odradio tu tranziciju igre odbrana - napad, a iznenadio me borbenošću, trčanjem i požrtvovanošću. Rekao sam još na početku sezone, da on sporo ulazi u formu i na proljeće će vjerovatno, opet biti najbolji. Molina je bio odlično zatvoren, jer Hicfild nije budala, da ne vidi ko je najveća opasnost, ali se preračunao mislieći da će Lam biti dovoljan da zatvori Koromana, koji je opet pokazao da, maksimalno motivisan, može puno. Reprezetativca Njemačke nadigrao je u oba smjera defanzivno i ofanzivno, što samo pokazuje koliko je bitna mentalna snaga i motivacija kod igrača...
Barkos je opet bio usamljen i tako objektivno teško da može protiv igrača kalibra Lusija, ali i dalje mislim da je u pitanju sasvim solidan igrač, koga treba istrpiti...
Kosanović, Kosanović, Kosanović... Ključni problem većine naših trenera je što se maltene uvijek zadovoljavaju minimumom što mogu izvući, da zaboravljaju makar i na pokušaj da se kockaju. Donekle razumijem takvo razmišljanje, jer kada te nafiluju podaktkom da ti je protivnik 6 puta skuplji tim od tvoga i to u oslabljenom sastavu, onda i ne čudi krilatica "U strahu su velike oči", kojom se izgleda naši treneri vode. Loše veče Bajerna, morao je da iskoristi za napad, makar sa drugim napadačem, kad već Barkos nije mogao da dođe do izražaja.. Ziheranjem i pokušajem čuvanja boda izgubio je sva tri (govorim o zamjeni Barkos - Burzanović), a da je napao svom silinom, niko mu ne bi zamjerio na ovakvom porazu, sa kojim su maltene svi bili pomireni pred početak utakmice. Druga stvar je i ta loša procjena da će Bajalica bolje zatvoriti desnu stranu. Ako ništa drugo, Basta je makar brži, pa ne bi bilo šanse da ga Podolski onako pretrči 2 puta... Mada mi je drago da je opšti Kosanovićev zaključak, nakon utakmice bio da tim još nije odrastao, te da neke psihološke nedostatke treba otkloniti.
I za kraj. Svako ko misli da je Bajern bio oslabljen - u pravu je. Svakom timu bi nedostajali Toni i Riberi, ali kad u startnoj postavi igraju 4 standardna reprezentativca Njemačke (Podolski, Lam, Švajnštajger, Klose), dva standardna reprezentativca Brazila (Lusio, Ze Roberto), Holandije (Van Bomel), može li neko stvarno da kaže da je Bajern došao sa "rezervnim timom"?
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|