fantomacan je napisao:
Ja mislim da nije problem u selektoru, već upravo u igračima. Nema tu kvaliteta i to je jednostavno to. Suviše dugo traje taj negativni kontinuitet i teško je to razbiti. Selektori i igrači su se mijenjali ali igra je konstatno loša. Sjetite se kad su se branili protiv BiH u Beogradu poslije datog gola ali Ilija Petković se barem kvalifikovao na SP. I nije sigurno samo njegova greška onako katastrofalna igra, mada naravno snosi dio odgovornosti. Isto kao i Klemente, snosi i on odgovornost, ali sigurno im nije on rekao da onako igraju niti je bila neka katastrofalna taktička postavka. Oni ako ne daju go u prvih pola sata, a skoro nikada ga ne daju, odmah odustanu od sistema i počnu preskakati sredinu. Stanković daje izjave kako njima odgovara vazduh, pa šta reći na to? Jermeniju hvale kao da su protiv Brazila igrali. To su jednostavno drugoklasni igrači, gdje i reprezentacija spada i to je njihov maksimum i treba to prihvatiti. I Španija koja ima neuporedivo bolje igrače i snažniju ligu nije imala neki značajniji uspjeh na međunarodnom planu. Mislim da je Klemente u pravu kada kaže da igrači ne znaju igrati kao ekipa. To je ključ svega, ekipe koje znaju igrati timski kao npr. Norveška, Švedska a imaju prosječne igrače mnogo će bolje proći nego ekipe koje imaju kvalitetnije igrače a ne znaju da razmišljaju kao tim.
Mislim da djelimicno grijesis. Evo sta je redosljedom po vaznosti krah nase igre:
1. mentalitet
2. selektor
3. ....
4. igraci.
... jer ne mozemo imati mladu reprezentaciju *a sad je vecinom to seniorska* koja je prije par godina dosla do finala, da se ne moze ni kvalifikovati na EP *nije cak u pitanju ni SP*.
Ne treba nam toliko ni kreator igre, koliko je bitna kohezija koje ocigledno nemamo vec dugi niz godina. Ne spajamo izgleda "mladost i iskustvo" kako treba, a uz to sve se cini da se reprezentativna uloga iz godine u godinu sve manje i manje cijeni.
Kako rijesiti pitanje - mentalitet se ne moze posebno promijeniti, pa bar pozitivne strane naseg mentaliteta treba pokusati iskoristiti, a one iskorjenjive osobine umrtviti. A sve to je VECINOM posao selektora, tj. strucnog staba.
Klemente je po meni ok selektor ali ipak izgleda mnogo pozeljniji u okviru nekih drugih mentaliteta, nije svestran - nedovoljno jak ili voljan da se u potpunosti posveti i prilagodi nekome ko je toliko razlicit kao sto smo to mi.
Na kraju: ne daj boze da se kvalifikujemo, dozivjeli bismo jos jedno u nizu od razocarenja.
PS
@flave: na momente smo OK (uvijek sa 2 napadaca) igrali ali bez pretjerano izrazitih sansi. S druge strane Jermenija je pokazala kako se igra na 120% svojih mogucnosti - prosjecan tim koji je dao sve od sebe i izgarao na terenu. Da su imalo kvalitetniji i medjunarodno iskusniji, bilo bi ladno 2-0 za njih.
I malo da se nasalim - sve bi bilo dobro i igra reprezentacije bi bila hvaljena da mozemo ostvariti ovakav odnos na terenu sa npr. Brazilom, Italijom ili bilo kojom jacom reprezentacijom