@Triad ipak se prilično udaljismo od teme, pa da ti odgovorim, ukratko.
Sjećam se Hwarang priče, ne znam šta da kažem sem da je lik stvarno
ostavljao utisak totalne iskrenosti, postoji još masa konceptualno sličnih stvari koje se pišu na onom forumu (npr. onaj tipus što se prije par dana pojavio sa onom Krišna-pričom

, znači kontovi a-la Superzona na kvadrat); meni je najgotivnija i najljepša bila priča onog Formica-e što je proputovao astral uzduži poprijeko (topik "područje između života"), e sad, da li je on to stvarno doživio ili se isprepisivao iz teozofske i slične literature, to samo on zna... ali čovjek stvarno zvuči iskreno.
(Pomenuo si K. Turner, stvarno nisam to čitao ali sam naslov teme ranije zapazio, obratiću pažnju...)
Citiraj:
Svak treba da vjeruje svojim iskustvima i da sam za sebe bude dovoljno mjerodavan.
Osvrnuo bih se na ovo, uzmi 'Galaksiju' kao primjer. Znači tamo imaš mali milion tema o iskustvima ljudi koji stvarno nemaju razloga da lažu; ako se ljudi (naročito oni koji su imali nekakva slična iskustva) postave u poziciju da bar neka od tih iskustava prihvate nekritički, zdravo za gotovo, onda nastaje problem, tj stvara se "galaksija mentalitet" (znači, forum koji bi trebao koristiti "tragačima za istinom" postaje mjesto za iznošenje najapsurdnijih teorija, beskrajne besmislene špekulacije a bogami i za otvoreno prepucavanje, svađe i pljuvanje po neistomišljenicima, što se u zadnje vrijeme tamo prečesto dešava; strah i paranoja su osnovne emocije koje prožimaju tamošnje rasprave).
Još važnije, ako pojedinac doživi neko iskustvo (duhovno, mistično, vizionarsko ali i fizičko) VEOMA teško ga je privoljeti da posumnja u objektivnu realnost tog iskustva. Znači, ako neko doživi da
vidi npr. vanzemaljce, ili demone, ili svetog Haralampija on je to stvarno doživio i samim tim misli da to što je doživio - stvarno i objektivno postoji. To je uzrok pomenute
iskrenosti kod tih ljudi. Svojevremeno sam postovao tamo jedan citat od A. Ričardsona gdje je odlično rečeno o tim stvarima, evo link (nick: Sneni):
http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=726&postdays=0&postorder=asc&start=0
(bila je na tom topiku jedna sasvim ok rasprava s likom koji se zvao unexpect, ali izgleda da su i njega šutnuli s foruma, mora da je zucnuo nešto što nije treb'o
)
Naravno, daleko od toga da želim da kažem da su
sva iskustva paranormalne prirode produkt nesvjesno-g, bilo individualnog ili kolektivnog (kao što to propagiraju zagovornici "psihičkog modela magijskog univerzuma"). Stvar je u tome da svako ko dođe do individualnog "paranormalnog "iskustva
mora da podvrgne to iskustvo analizi i
nipošto ne smije da mu pridaje atribute objektivnog postojanja i filosofske punovažnosti (pa čak ni onda kad postoji materijalni učinak iskustva, jer proboj iz kolektivnog nesvjesnog i viših nivoa uopšte, rekao bih, može biti dovoljno jak da ostavi materijalne efekte). U suprotnom, uhvatiće se "u zamku na nižim nivoima", kako veli Ričardson, i eto nam nekih novih "galaksija"...