Ljudi trebamo se prebaciti na filozofiju... ovo ode daleko od suštine, mene su razumjeli koliko vidim i znaju o čemu pričam
tomasd i
TMS...
Frida, da i kritičari su ljudi koji daju svoja "skromna" mišljenja... ali malo ko od nas može pričati jezikom jednog kritičara, tako da ja sad ne bih o tome... rekla sam ko može biti kritičar... a vi dalje razglabajte u prazno...
Što se opere tiče... Verdijeva opera, Šembergova i Bergova opera su umjetnička djela, samo svaka u svoje vrijeme... ali i Šember i Berg su morali znati ipak nešto o svojim predhodnicima... jer ne bi imali temelja za svoje stvaranje...
... Jbg... malo nas je koji možemo pričati istim jezikom, ja ne umijem polemisati o elektrotehnici, pa se neću uplitati u tu priču...
... A iskreno mislim da je malo ljudi za početak na ovom forumu koji bi mogli polemisati o Eriku Satiu, Bahu, Šembergu ili Verdiju...
... a ja sam pričala o tome...
... zato sam otvorila temu
Opera
, da približim svima koji nisu ljubitelji takve umjetnosti i dam im primjere koji će možda promijeniti njihovo mišljenje... ne bi li krenuli bar malo naprijed...
Džaba, svi smo krenuli putem filozofije i raspredali smo o umjetnosti, a koliko vidim niko nije htio da je posluša...
Zato...
TSM je napisao:
Problem nije u tome da li je neko školovan ili ne da bi slušao i razumio muziku za koju se podrazumijeva da je umjetničkog karaktera. Ali muzika kao umjetnost jeste i treba da bude po prirodi stvari elitizam jer nismo se svi rodili sa jednakim sluhom i smislom za muzikalnost pa da možemo da prepoznamo elemente u muzici koji čine neko djelo umjetničkim. Kao što ne mogu svi ljudi da shvate i razumiju Ajnštajnovu specijalnu teoriju relativnosti jer se potrebno roditi sa određenim afinitetom prema matematičkom rasuđivanju i logici, i na kraju krajeva treba voljeti to da bi se razumjelo.
Problem u muzici kod nas (a i u svijetu) se javio onog momenta kada je muzika (odnosno bavljenje njom) prestala biti privilegija manje grupe ljudi a to je došlo sa tehnološkim razvojem društva. Danas je svako u mogućnosti da se na ovaj ili onaj način bavi muzikom, da pravi muziku na računaru i da se čak bavi muzičkom produkcijom, a prošla su ona vremena kad je bilo potrebno uložiti mnogo truda i živaca da bi se ovladalo znanjem nekog instrumenta. Klinici su danas u prednosti zahvaljujući ponajprije internetu jer im je svo znanje na dohvat ruke, ali to je, s druge strane, mač sa dvije oštrice jer se na taj način spuštaju kriterijumi i muzika svojim omasovljenjem postaje sve više biznis a sve manje umjetnost.
Direktna posljedica odumiranja muzičkog elitizma je i današnja pojava hiper produkcije, instant hitova, ''ljetnih'' pjesmica jer se muzika tretira u skladu sa svim ostalim elementima potrošačkog društva po šablonu ''prožvaći i kupuj sljedeće''.
Zaključak je da razumijevanje muzike nije privilegovana stvar obrazovanih ljudi (iako su oni u prednosti) ali za pronalaženje nečeg dubljeg u njoj treba za početak bar imati sluha.
Po meni, muzičko djelo nosi epitet umjetničkog ako je svrha i smisao njegovog nastanka baš u njegovoj percepciji kao muzičkom ushićenju i prosvjetljenju, kada je muzika sama po sebi dovoljna a ne kada je ona popratni element pri izvođenju neke druge radnje.
Znači ako neko djelo slušate isključivo zbog njega samog a ne da vam popravi trenutno raspoloženje onda možete sa sigurnošću reći da ste doživjeli muzičku katarzu!
Mislim da poslije ovoga, svega rečenog treba zaključati temu...
TSM da li se vidimo večeras na elitnom okupljanju

i druženju

?